Monday, December 3, 2007

US INDEXES

DOW JONES INDUS. AVG 13,314.57 -57.15 -0.43%
S&P 500 INDEX 1,472.42 -8.72 -0.59%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,637.13 -23.83 -0.90%

Κίνα: Μεγάλες δημόσιες εγγραφές παρά την κρίση

Κίνα: Μεγάλες δημόσιες εγγραφές παρά την κρίση

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2007 07:00


Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ κρίση και οι αναταράξεις που αυτή έχει πυροδοτήσει στις διεθνείς αγορές δεν αποτρέπει τις κινεζικές εταιρείες από το να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και σε καιρούς μεγάλης ανόδου των χρηματιστηρίων: μεγάλες αρχικές δημόσιες εγγραφές. Αυτόν το μήνα τρεις κινεζικές επιχειρήσεις αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του χρηματιστήριου σε δημόσιες εγγραφές, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. δολάρια.

Οι κινήσεις των κινεζικών εταιρειών αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να δοκιμαστούν οι αρχικές δημόσιες εγγραφές σε περιόδους πιο αδύναμων αγορών. Πρώτη δοκιμάζεται η China Railway Group, που θα εγγραφεί σήμερα στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και, την Παρασκευή, στην κεφαλαιαγορά του Χονγκ Κονγκ.

Σήμερα, θα εξετάσουν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και την αίτηση της China Pacific Insurance, του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου ασφαλειών ζωής στη χώρα. Από τη δημόσια εγγραφή της, η εταιρεία προσδοκά να αντλήσει 6 δισ. δολάρια. Βάσει του σχεδίου, που έχει δώσει στη δημοσιότητα, θα προχωρήσει στην πώληση 1 δισ. μετοχών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, ενώ σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια αίτηση για διάθεση 900 εκατ. μετοχών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις αρχές του 2008. Οι επενδυτές είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία του τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κίνα, γεγονός που σημαίνει ότι η China Pacific πιθανότατα θα πετύχει το στόχο της.

Οι κινεζικές εταιρείες προσπαθούν να προλάβουν να εγγραφούν όσο οι αποτιμήσεις της αξίας τους παραμένουν υψηλές. Για την κινεζική κυβέρνηση, ωστόσο, οι εγγραφές αυτές είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσει ότι οι τιμές των μετοχών θα παραμείνουν σε λογικά επίπεδα.

Το σκεπτικό των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών είναι ότι, εάν εγκρίνουν την εισαγωγή πολλών εταιρειών στο χρηματιστήριο, θα ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση από τους επενδυτές και έτσι θα περιοριστούν οι πιθανότητες για εκτίναξη των μετοχών των ήδη εισαχθεισών εταιρειών σε ανεξέλεγκτα επίπεδα. Το τελευταίο διάστημα, εξάλλου, τα κινεζικά χρηματιστήρια παρουσιάζουν σημάδια αποθέρμανσης. Οι κινεζικές εταιρείες, που διαπραγματεύονται τόσο στη Σαγκάη όσο και στο Χονγκ Κονγκ, έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ περασμένων μηνών.

NAFTEMPORIKI

Προσωρινό πάγωμα επιτοκίων σε ορισμένους τύπους δανείων

Προσωρινό πάγωμα επιτοκίων σε ορισμένους τύπους δανείων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2007 07:00


Σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τραπεζικής αγοράς ο Αμερικανός υπουργός Χένρι Πόλσον για πάγωμα των επιτοκίων σε ορισμένους τύπους δανείων.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ της αμερικανικής κυβέρνησης να προσφέρει σανίδα σωτηρίας σε Αμερικανούς, που απειλούνται με κατάσχεση της κατοικίας τους, παγώνοντας τα επιτόκια στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου, έδωσε την περασμένη Παρασκευή ώθηση στους δείκτες της Wall Street. Παρ' όλα αυτά έχουν ήδη εκφραστεί επιφυλάξεις τόσο από μερίδα επενδυτών, που προβλέπουν υψηλές ζημιές, όσο και από αναλυτές, που προειδοποιούν ότι θα δημιουργήσει πιο πολλά προβλήματα από αυτά, που μπορεί να λύσει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Securities από το επόμενο έτος αναμένεται να αυξηθούν τα επιτόκια σε ενυπόθηκα δάνεια συνολικής αξίας 362 δισ. δολαρίων, που έχουν λάβει αμερικανικά νοικοκυριά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκατομμύρια δανειολήπτες, που ήδη δυσκολεύονται στην αποπληρωμή του χρέους τους, κινδυνεύουν σοβαρά να έρθουν αντιμέτωποι με κατάσχεση της κατοικίας τους. Η εξέλιξη αυτή με τη σειρά της θα οδηγούσε σε διαγραφές ενεργητικού πολλών εκατομμυρίων από ομίλους που έχουν τιτλοποιήσει τα συγκεκριμένα δάνεια.

Οι ζημιές χρηματοοικονομικών ομίλων και επενδυτών, που συνδέονται με την κρίση στην αγορά ενυπόθηκου χρέους, ανέρχονται ήδη σε δεκάδες δισεκατομμύρια. Οι φόβοι ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραματικά το 2008 οδήγησαν τον Αμερικανό υπουργό Χένρι Πόλσον σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τραπεζικής αγοράς για προσωρινό πάγωμα των επιτοκίων σε ορισμένους τύπους δανείων.

Η επιτυχία του σχεδίου, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Τρίτη, θα εξαρτηθεί όμως και από τους εκατοντάδες επενδυτές στην αγορά χρεογράφων εξασφαλισμένων με υποθήκες. Τέτοιου είδους τίτλοι βρίσκονται στα χέρια επενδυτών ανά την υφήλιο και επομένως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, να δοθεί από όλους αυτούς έγκριση. Ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σωρεία νομικών αγωγών από επενδυτές, που θα αισθάνονταν ότι εξαπατούνται.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν, όταν ένα ενυπόθηκο δάνειο ήταν υπόθεση αποκλειστικά της τράπεζας και του δανειολήπτη. Σήμερα τα δάνεια «πακετάρονται», τιτλοποιούνται και στη συνέχεια πωλούνται σε επενδυτές. Έχουν προστεθεί λοιπόν και άλλοι παίχτες στο παιχνίδι, τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ - «Τριπλή λύση κατά των κατασχέσεων κατοικιών»

ΗΠΑ - «Τριπλή λύση κατά των κατασχέσεων κατοικιών»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2007 20:14


Τριπλή λύση θα δοθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά στις ΗΠΑ, τα οποία απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις κατοικιών, μετά τα ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πόλσον διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση θα εντείνει την πίεση στις τράπεζες, θα συστηματοποιήσει τις συμβουλές προς τους δανειολήπτες και θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε σε πολιτειακό επίπεδο να ασκηθεί μία οικονομική πολιτική πιο φιλική, όπως είπε, για τα νοικοκυριά, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτιά τους.

Ειδικότερα, τόνισε πως η κυβέρνηση θα πιέσει τις εμπορικές τράπεζες να προχωρήσουν σε επανακανονισμούς σε αυτά τα δάνεια (με επιμήκυνση της αποπληρωμής), να αποδέχονται τις αναχρηματοδοτήσεις.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συστηματοποιήσει την παροχή συμβουλών προς τους δανειολήπτες, που σε λίγο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουν επιπλέον και την δαμόκλειο σπάθη του "κυμαινόμενου" επιτοκίου για το αρχικό δάνειο.

Τέλος, ο κ. Πώλσον ανήγγειλε και ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία θα εξουσιοδοτηθούν οι πολιτειακές κυβερνήσεις να εκδώσουν ομολογίες, με την προοπτική από τα έσοδά τους να βοηθούνται οικονομικά κατά πρώτον λόγο ιδιοκτήτες, που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους λόγω μη εξυπηρέτησης του δανείου τους.

NAFTEMPORIKI

EUROPEAN INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1727.99 ( -0.44%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
5042.63 ( -0.47%)

Όγκος: € 13,880,358


---------------
FTSE 100 INDEX 6,386.60 -45.90 -0.71% 11:35
CAC 40 INDEX 5,629.46 -41.11 -0.72% 12:10
DAX INDEX 7,837.26 -33.26 -0.42%

Πολεοδομία: Αναστέλλουμε άδεια Εμπορικού Πάρκου Σιακόλα (Αν δεν πληρώσει για αναβάθμιση οδικού δικτύου)

Πολεοδομία: Αναστέλλουμε άδεια Εμπορικού Πάρκου Σιακόλα

• Αν δεν πληρώσει για αναβάθμιση οδικού δικτύου •
ΥΠΣΥΓΚ: Θα καταβάλει ποσοστό επί της κίνησης •
ΕΤΕΚ: Θα πληρώσουν μόνο για φώτα τροχαίας •
Ηλιοφώτου: Γίνονται παράνομες εργασίες

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη των πολυκαταστημάτων στην περιοχή του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας απασχόλησαν σημερινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εσωτερικών και Εμπορίου της Βουλής. Η συζήτηση, στην οποία παρευρέθηκαν η υπουργός Συγκοινωνιών Μαρία Παμπαλλή, ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας Γιάννης Παπαδόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ, επικεντρώθηκε κυρίως στο ποιος θα καταβάλει το τίμημα για την αναβάθμιση και διαπλάτυνση των κυκλοφοριακών κόμβων που κρίθηκαν αναγκαίοι μετά το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην περιοχή.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου, ότι σε περίπτωση που ο Όμιλος Σιακόλα δεν αναλάβει την υποχρέωση που έχει, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε, να πληρώσει τα οδικά έργα που απαιτούνται, τότε θα αναστείλει την άδεια και τη λειτουργία του Εμπορικού Πάρκου. «Η εταιρεία είναι δέσμια μέσω αυτής της συμφωνίας να καταβάλει αυτά τα χρήματα», είπε. Από την πλευρά της, η κ. Παμπαλλή σημείωσε ότι τα οδικά έργα έχουν ξεκινήσει. Το τίμημα αρχικά θα το καταβάλει, σημείωσε, η κυβέρνηση και ακολούθως ο Όμιλος Σιακόλα από κυκλοφοριακή μελέτη που θα ετοιμαστεί και θα καταβάλει ένα ποσό το οποίο θα υπολογιστεί με βάση τα ποσοστά κίνησης που του αναλογούν. «Εμείς δεν έχουμε ευθύνη για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, αλλά είμαστε αυτοί που θα διορθώσουν την κατάσταση», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ Γιώργος Χρυσοστόμου, ακούγοντας τα όσα ειπώθηκαν, τόνισε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του Πάρκου θα πληρώσει μόνο για το τίμημα που της αναλογεί για τα φώτα τροχαίας και για τον περίγυρο των πολυκαταστημάτων. Παράλληλα, ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομη την άδεια που δόθηκε στο The Mall of Εngomi, του οποίου οι εργασίες θα ξεκινήσουν λίαν συντόμως. Το παρόν του στη συνεδρία έδωσε και ο Δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου, ο οποίος τόνισε ότι στο Εμπορικό Πάρκο Σιακόλα διεξάγονται παράνομα, στο παρόν στάδιο, κάποιες οικοδομικές εργασίες για τις οποίες ο δήμος έχει ζητήσει να εκδοθεί άδεια αναστολής των εργασιών. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, διαπιστώθηκε μετά από έρευνα που διεξήγαγαν στις 29 Νοεμβρίου του 2007.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να διαφυλαχθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιδειχθεί εύνοια προς ένα ιδιώτη επιχειρηματία. Ιδιαίτερα έντονος εμφανίστηκε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το ότι γίνονται παράνομες εργασίες σήμερα στα πολυκαταστήματα. «Το θύμα είναι ο Κύπριος πολίτης που θυσιάζεται για να μπορούν να έχουν ακόρεστα υπερκέρδη κάποιοι επιχειρηματίες. Δυστυχώς βρισκόμαστε ενώπιον ενός μεγάλου σκανδάλου», επεσήμανε.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |