Monday, December 3, 2007

Κίνα: Μεγάλες δημόσιες εγγραφές παρά την κρίση

Κίνα: Μεγάλες δημόσιες εγγραφές παρά την κρίση

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2007 07:00


Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ κρίση και οι αναταράξεις που αυτή έχει πυροδοτήσει στις διεθνείς αγορές δεν αποτρέπει τις κινεζικές εταιρείες από το να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και σε καιρούς μεγάλης ανόδου των χρηματιστηρίων: μεγάλες αρχικές δημόσιες εγγραφές. Αυτόν το μήνα τρεις κινεζικές επιχειρήσεις αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του χρηματιστήριου σε δημόσιες εγγραφές, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. δολάρια.

Οι κινήσεις των κινεζικών εταιρειών αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να δοκιμαστούν οι αρχικές δημόσιες εγγραφές σε περιόδους πιο αδύναμων αγορών. Πρώτη δοκιμάζεται η China Railway Group, που θα εγγραφεί σήμερα στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και, την Παρασκευή, στην κεφαλαιαγορά του Χονγκ Κονγκ.

Σήμερα, θα εξετάσουν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και την αίτηση της China Pacific Insurance, του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου ασφαλειών ζωής στη χώρα. Από τη δημόσια εγγραφή της, η εταιρεία προσδοκά να αντλήσει 6 δισ. δολάρια. Βάσει του σχεδίου, που έχει δώσει στη δημοσιότητα, θα προχωρήσει στην πώληση 1 δισ. μετοχών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, ενώ σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια αίτηση για διάθεση 900 εκατ. μετοχών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις αρχές του 2008. Οι επενδυτές είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία του τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κίνα, γεγονός που σημαίνει ότι η China Pacific πιθανότατα θα πετύχει το στόχο της.

Οι κινεζικές εταιρείες προσπαθούν να προλάβουν να εγγραφούν όσο οι αποτιμήσεις της αξίας τους παραμένουν υψηλές. Για την κινεζική κυβέρνηση, ωστόσο, οι εγγραφές αυτές είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσει ότι οι τιμές των μετοχών θα παραμείνουν σε λογικά επίπεδα.

Το σκεπτικό των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών είναι ότι, εάν εγκρίνουν την εισαγωγή πολλών εταιρειών στο χρηματιστήριο, θα ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση από τους επενδυτές και έτσι θα περιοριστούν οι πιθανότητες για εκτίναξη των μετοχών των ήδη εισαχθεισών εταιρειών σε ανεξέλεγκτα επίπεδα. Το τελευταίο διάστημα, εξάλλου, τα κινεζικά χρηματιστήρια παρουσιάζουν σημάδια αποθέρμανσης. Οι κινεζικές εταιρείες, που διαπραγματεύονται τόσο στη Σαγκάη όσο και στο Χονγκ Κονγκ, έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ περασμένων μηνών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |