Tuesday, August 30, 2011

Στα 29 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Εθνικής το α 6μηνο


Στα 29 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Εθνικής το α 6μηνο

Στα 29 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής το α' 6μηνο του έτους, εξαιρουμένης της ζημίας (1.339 εκατ. ευρώ μετά από φόρους) από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι κερδών 146 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2010, λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών προβλέψεων έναντι επισφαλειών, οι οποίες ανήλθαν σε 822 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά +27% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010 αλλά και του εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ο Όμιλος της ΕΤΕ κατάφερε να παραμείνει κερδοφόρος διατηρώντας την υψηλή κεφαλαιακή του επάρκεια (Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων-Tier Ι στο 11,2%) σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, θωρακίζοντας ταυτόχρονα τον Ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις.

Παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά -3% σε επίπεδο Ομίλου έναντι του α’ εξαμήνου του 2010, κυρίως εξαιτίας της δραστικής περιστολής των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα (-10% από το α’ εξάμηνο του 2010), αλλά και στην Ν.Α. Ευρώπη1 (-4% για την αντίστοιχη περίοδο).

Ο Όμιλος της ΕΤΕ, αν και επηρεάστηκε από τη μείωση των καταθέσεων η οποία κλιμακώθηκε στην Ελλάδα στο β΄τρίμηνο του 2011, εν τούτοις κατόρθωσε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του στις καταθέσεις ταμιευτηρίου στο 34,1% και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του στις προθεσμιακές καταθέσεις στο 15,3% στην Ελλάδα σε σχέση με το τέλος του 2010. Παράλληλα, σημαντική αύξηση καταθέσεων επιτεύχθηκε τόσο στην Τουρκία (+14% από την αρχή του χρόνου) όσο και στην Ν.Α. Ευρώπη (+2% έναντι της 31.12.2010).

Σημειώνεται ότι μετά την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 21/7/2011, έχει παρατηρηθεί σταδιακή αναστροφή της πορείας των καταθέσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν ανακτηθεί οι απώλειες των πρώτων εβδομάδων του Ιουλίου.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκε στα υγιή επίπεδα του 110%, και στην Ελλάδα στο 104%.

Αναπροσαρμογή της αξίας των ομολόγων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα

Τα αποτελέσματα του β΄τριμήνου του 2011 επιβαρύνθηκαν με την απομείωση της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά €1.645 εκατ. προ-φόρων (€1.339 μετά φόρων). Η πρόβλεψη αυτή προέρχεται από το σχέδιο συμμετοχής στην ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ημερομηνία 25/08/2011. Πριν τη διενέργεια της απομείωσης η λογιστική αξία των ομολόγων που κατέχει η Εθνική Τράπεζα και εντάσσονται στο σχέδιο ανταλλαγής ανερχόταν στα €9 δισ.

Η συνεχιζόμενη θετική συνεισφορά των θυγατρικών στηρίζει την κερδοφορία

Η εικόνα της κερδοφορίας του Ομίλου στο α΄εξάμηνο του 2011 χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική ζημία λόγω της απομείωσης των ομολόγων (€1.339εκατ., μετά από φόρους). Εξαιρουμένης αυτής της μη επαναλαμβανόμενης ζημίας, ο Όμιλος πέτυχε να παραμείνει κερδοφόρος στο α΄εξάμηνο του 2011 λόγω της σημαντικών θετικών αποτελεσμάτων των θυγατρικών του στην Τουρκία και τη ΝΑ Ευρώπη. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η επίδοση στην Ελλάδα καθώς διατηρήθηκε η κερδοφορία από τραπεζικές δραστηριότητες κατά το α΄εξάμηνο του 2011, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση. Συγκεκριμένα στο α’ εξάμηνο του 2011:

- Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €29 εκατ. έναντι €146 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2010 ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων στην Τουρκία, τη συνεχιζόμενη θετική συνεισφορά της Ν.Α. Ευρώπης που αντιστάθμισαν τα αρνητικά αποτελέσματα στην Ελλάδα.

- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο 3,65% στα τέλη του α΄εξαμήνου, μειωμένο οριακά σε σχέση με το 2010, παρά τις πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.

- Οι λειτουργικές δαπάνες στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη σημείωσαν εντυπωσιακή αποκλιμάκωση κατά €80 εκατ., -9% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2010, επίδοση που υπογραμμίζει την έμφαση που δίνει ο Όμιλος στην παρούσα συγκυρία στη διαρκή περιστολή των δαπανών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του.

Η εικόνα της κερδοφορίας του Ομίλου το α’ εξάμηνο του 2011 ανά περιοχή δραστηριότητας διαμορφώνεται ως εξής:

- Ελλάδα: Η ζημία από δραστηριότητες στην Ελλάδα, εξαιρουμένης της ζημίας από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (€1.339εκατ., μετά φόρων), διαμορφώθηκε σε €222 εκατ. λόγω της κατά +45% αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε €676 εκατ. (έναντι €467 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2010) αλλά και της αρνητικής συνεισφοράς των διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων (ζημίες €164 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2011).

Τα οργανικά αποτελέσματα στην Ελλάδα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) μειώθηκαν οριακά -2% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της Τράπεζας παρά την εντεινόμενη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.

- Τουρκία: Συνεχίζοντας τη θετική τους τροχιά, τα καθαρά κέρδη της Finansbank για το α΄ εξάμηνο του 2011 ανήλθαν σε TL517 εκατ. (€235 εκατ.) αυξημένα κατά +2% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν οι χαμηλότερες προβλέψεις, αποτέλεσμα της περαιτέρω βελτίωσης της ήδη εξαιρετικής ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της Finansbank και ο ταχύς ρυθμός πιστωτικής επέκτασης που υποστηρίζεται από την ισχυρή ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας παρά την αύξηση των λειτουργικών δαπανών (+22%) έναντι του α’ εξαμήνου του 2010, απόρροια της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων της Finansbank, το οποίο αυξήθηκε κατά +10% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010 υπερβαίνοντας τα 510 στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2011.

- Ν.Α. Ευρώπη: Οι δραστηριότητες των μονάδων μας που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη απέδωσαν θετικά αποτελέσματα στο α’ εξάμηνο του 2011 με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €15 εκατ., μειωμένα κατά -70% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010. Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε €99 εκατ., μειωμένα κατά -34% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. Η κάμψη της οργανικής κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στην απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά -5% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2010 και στην επιβάρυνση του επιτοκιακού αποτελέσματος από την αύξηση του ύψους και του κόστους των καταθέσεων στα πλαίσια της στρατηγικής του Ομίλου για αυτόνομη χρηματοδότηση όλων των θυγατρικών του. Σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η μείωση της χρηματοδότησης των μονάδων της Ν.Α. Ευρώπης από την μητρική κατά €755 εκατ. σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2010.

Διαχειρίσιμη αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση

Το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα δυσμενές επηρεάζοντας αρνητικά τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, και επιδεινώνοντας την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση του Ομίλου ως προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 10% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανήλθε σε 10,3% έναντι 9,3% το α’ τρίμηνο του 2011. Αντίθετα, στην Τουρκία συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση του ύψους των καθυστερήσεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου στο 5,2% έναντι 5,4% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, στη Ν.Α. Ευρώπη εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου.

Οι προβλέψεις του α’ εξαμήνου του 2011 διατηρούνται σταθερά σε υψηλά επίπεδα (€822 εκατ.), αυξημένες κατά +27% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2010. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε €4,3 δισ., ήτοι 5,7% των συνολικών χορηγήσεων του Ομίλου. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση παραμένει για ένα ακόμη τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου στο 58%, πριν βεβαίως ληφθούν υπόψη οι πάσης φύσεως εμπράγματες εξασφαλίσεις, γεγονός που αποδεικνύει την συντηρητική προσέγγιση των προβλέψεων για τις επισφάλειες.

source: reporter.gr

Επέστρεψε πάνω από τα $1.800 ο χρυσός με άλμα 2,1%


Επέστρεψε πάνω από τα $1.800 ο χρυσός με άλμα 2,1%


Με άλμα 2,1% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης η τιμή του χρυσού επιστρέφοντας πάνω από το επίπεδο των 1.800 δολ. ανά ουγγιά καθώς τα αδύναμα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 38,20 δολ. ή 2,1% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.829,80 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο Conference Board ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Αύγουστο στις 44,5 μονάδες -ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009- από το αναθεωρημένο μέγεθος των 59,2 μονάδων τον Ιούλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,0 μονάδες.

Ισχυρά κέρδη σημείωσε και το ασήμι με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να κερδίζει 85 cents ή 2,1% στα 41,40 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,8% κλείνοντας στα 4,12 δολ. η λίβρα.

Άλμα 3,1% σημείωσε το παλλάδιο Σεπτεμβρίου κερδίζοντας 23,10 δολ. για να κλείσει στα 777,05 δολ. ανά ουγγιά ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Αυγούστου. Η πλατίνα παραδόσεως Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 1,5% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.853,10 δολ. ανά ουγγιά.


source: capital.gr

BOCY: Ζημιές €112 εκ. λόγω ομολόγων


BOCY: Ζημιές €112 εκ. λόγω ομολόγων

Ζημιές €112 εκ. ανακοίνωσε η Τρ. Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του 2011 έναντι κερδών €163 εκ. πέρσι λόγω της απομείωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Η απομείωση στην αξία των ομολόγων (ΟΕΔ) που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ανήλθε στα €281 εκ. ή το 26%, και θα έχει μικρή καθαρή επίδραση €20 εκ. στα κεφάλαια της τράπεζας, που φθάνουν τα €3,600 εκ.

Παρά τις ζημιές από τα ομόλογα, η Τράπεζα αναμένει να πετύχει το στόχο κερδοφορίας της και να κλείσει το έτος με κέρδη που υπολογίζονται κοντά στα €100 εκ.

Η επίδραση των ομολόγων

Ο λογαριασμός αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος το δεύτερο τρίμηνο 2011 περιλαμβάνει ζημιές μετά τη φορολογία ύψους €268 εκ. από την απομείωση ομολόγων ελληνικού δημοσίου εκ των οποίων €171 εκ. αντιπροσωπεύει ποσό που είχε ήδη αναγνωριστεί στα αποθεματικά επανεκτίμησης και έχει μεταφερθεί στον λογαριασμό αποτελεσμάτων.

Ως αποτέλεσμα, η επίδραση της απομείωσης στα ίδια κεφάλαια ανήλθε σε €97 εκ. Το Συγκρότημα εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων θα προκύψει όφελος €77 εκ. περίπου με βάση τους μέχρι σήμερα όρους του σχεδίου και ως αποτέλεσμα η επίδραση στα ίδια κεφάλαια από τη συμμετοχή στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων θα μειωθεί από €97 εκ. σε μόνον €20 εκ. περίπου.

Η ονομαστική αξία των ομολόγων που εμπίπτουν στο σχέδιο στις 30 Ιουνίου 2011 ανέρχεται σε €1.076 εκατ. και το Συγκρότημα προέβη σε απομείωση ύψους €281 εκ. ή 26%.

Εξαιρουμένης της απομείωσης ομολόγων τα συνολικά έσοδα του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €737 εκ. το πρώτο εξάμηνο 2011 σημειώνοντας αύξηση 8% κ.

Τα κέρδη

Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ για το πρώτο εξάμηνο 2011 ανήλθαν σε €377 εκ. σημειώνοντας αύξηση 15% έναντι του πρώτου εξαμήνου 2010 και τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε €155 εκατ., έναντι €163 εκ.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη μετά τη φορολογία επηρεάστηκαν τόσο από την αυξημένη χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων όσο και από την αυξημένη φορολογία λόγω επιβολής ειδικής φορολογίας (€9 εκ.) στην Κύπρο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με βάση το ύψος των καταθέσεων τους.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία και εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ και της ειδικής φορολογίας των τραπεζών ανήλθαν σε €165 εκ. έναντι €163 εκ. το πρώτο εξάμηνο 2010.

Στην Κύπρο τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο 2011 εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε €229 εκ. αυξημένα κατά 20% έναντι του πρώτου εξαμήνου 2010 ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε €142 εκ. Στην Ελλάδα, τα κέρδη πριν τις προβλέψεις εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ για το πρώτο εξάμηνο 2011 ανήλθαν σε €95 εκ. έναντι €98 εκ. για το πρώτο εξάμηνο 2010.

Στη Ρωσία τα κέρδη πριν τις προβλέψεις ανήλθαν σε €28 εκ. σε σύγκριση με €15 εκ. το πέρσι ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία για το πρώτο εξάμηνο 2011 ανήλθαν σε €10 εκ. έναντι €3 εκ. Στις άλλες χώρες (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία και Ρουμανία) τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €10 εκ.

Έσοδα από τόκους

Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το πρώτο εξάμηνο 2011 ανήλθαν σε €553 εκ., σημειώνοντας σημαντική αύξηση 11% έναντι του πρώτου εξαμήνου 2010, «αποδεικνύοντας την ικανότητα του Συγκροτήματος να πετυχαίνει αυξημένα έσοδα παρά τον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες», αναφέρει ανακοίνωση της Τράπεζας.

Tο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος ανήλθε σε 2,78% το δεύτερο τρίμηνο 2011, έναντι 2,64% το δεύτερο τρίμηνο 2010 και 2,77% το πρώτο τρίμηνο 2011. Ως αποτέλεσμα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το πρώτο εξάμηνο 2011 ανήλθε σε 2,78% σημειώνοντας σημαντική αύξηση 16 μονάδων βάσης σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2010 (2,62%).

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €113 εκ. για το πρώτο εξάμηνο 2011 σε σχέση με €112 εκ. για το πρώτο εξάμηνο 2010.

Τα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος και τα καθαρά κέρδη από χρηματοοικονομικά μέσα εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ για το πρώτο εξάμηνο 2011 ανήλθαν σε €26 εκ. έναντι €37 εκ. πέρσι

Έξοδα

Όσον αφορά τα έξοδα, ανήλθαν σε €360 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 2% έναντι €353 εκατ. το εξάμηνο 2010 και ο δείκτης κόστος προς έσοδα εξαιρουμένης της επίδρασης από την απομείωση ΟΕΔ διαμορφώθηκε σε 48,9% (51,9% το πρώτο εξάμηνο 2010).

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €219 εκ. σημειώνοντας οριακή αύξηση 1% σε σύγκριση με πέρσι ενώ τα άλλα λειτουργικά έξοδα (εκτός κόστους προσωπικού) του Συγκροτήματος, ανήλθαν σε €141 εκ. σημειώνοντας αύξηση 4%.

Προβλέψεις

Το Συγκρότημα, λαμβάνοντας υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον και την επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, αύξησε την χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων η οποία ανήλθε σε 1,26% των συνολικών δανείων σε ετήσια βάση (α’ εξάμηνο 2010: 1,07%).

Η αύξηση στη χρέωση για προβλέψεις ανήλθε το εξάμηνο του 2011 στο 26% στα €183 εκ. από €146 εκ

Άλλα μεγέθη

Τα δάνεια του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2011 ανήλθαν σε €29,44 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5% καθώς και αύξηση 2% από τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 30 Ιουνίου 2011 σε €32,64 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 0,3% (αύξηση 1% από τις 31 Μαρτίου 2011).

Σύμφωνα με την τράπεζα, η ισχυρή ρευστότητα του Συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 86% καθώς και η περιορισμένη εξάρτηση του Συγκροτήματος από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (με τον δείκτη καταθέσεων προς ενεργητικό να ανέρχεται σε 78% στις 30 Ιουνίου 2011), αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας στις αγορές χρήματος καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό σε καταθέσεις που παρατηρείται στις κύριες αγορές δραστηριοποίησης.

Στις 30 Ιουνίου 2011, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος τα οποία περιλαμβάνουν τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (MAEK), ανέρχονταν σε €3,60 δις, αυξημένα κατά 52% σε ετήσια βάση. Συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης ΟΕΔ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος με βάση τις αρχές της Βασιλείας ΙΙ ανήλθε σε 12,0% ενώ οι δείκτες κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και βασικών ιδίων κεφαλαίων ανήλθαν σε 8,0% και 11,6% αντίστοιχα. Το Συγκρότημα εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ΟΕΔ και με βάση τους μέχρι σήμερα όρους του σχεδίου ο ενδεικτικός δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων θα ανέρχεται σε 8,3% και ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων θα ανέρχεται σε 11,9%.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το Συγκρότημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση (δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 11,1%) και υγιή ρευστότητα (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 87%). H κεφαλαιακή επάρκεια του Συγκροτήματος ενισχύθηκε περαιτέρω με την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συγκροτήματος ημερομηνίας 20 Μαΐου 2011 η Τράπεζα προχώρησε σε έκδοση €890 εκατ. ΜΑΕΚ. Ως αποτέλεσμα, ο ενδεικτικός (pro-forma) δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και πρωτοβάθμιων κεφαλαίων περιλαμβανομένων των ΜΑΕΚ. Η έκδοση των ΜΑΕΚ θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη τις αντίξοες συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές και θωρακίζει το Συγκρότημα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, σημειώνεται ότι το Συγκρότημα έχει υλοποιήσει τους στόχους κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο εξαιρουμένης της απομείωσης των ΟΕΔ και παραμένει σε ισχυρή θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αβέβαιου οικονομικού σκηνικού. Το Συγκρότημα συνεχίζει να επικεντρώνεται στη διατήρηση υγιούς ρευστότητας, υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων. Αναφορικά με την κερδοφορία για ολόκληρο το έτος 2011, το Συγκρότημα, με βάση τις μέχρι σήμερα επιδόσεις του και τα σημερινά δεδομένα, συνεχίζει να παραμένει στους στόχους που έθεσε από την αρχή του χρόνου. Η κερδοφορία αυτή αναμένεται να υπερκαλύψει τις επιδράσεις της υλοποίησης του σχεδίου ανταλλαγής ΟΕΔ με τους όρους που ισχύουν μέχρι στιγμής έτσι ώστε για ολόκληρο το έτος 2011 το Συγκρότημα να παρουσιάσει σημαντική καθαρή κερδοφορία.

Αρχικά, η Τράπεζα υπολόγιζε να έχει κέρδη €300 εκ. περίπου, όσα και το 2010.

«Παρά το αβέβαιο οικονομικό σκηνικό και τις προκλήσεις, εκτιμούμε ότι κατά το 2011 θα υπάρχει καθαρή κερδοφορία για το Συγκρότημα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η στρατηγική μας συνεχίζει να επικεντρώνεται στη διατήρηση υγιούς ρευστότητας, υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου.

«Ακόμα και μετά την απομείωση των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), η επίδραση στην κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος είναι περιορισμένη. Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων μετά την έκδοση των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου και την απομείωση των ΟΕΔ ανέρχεται στο 11.6%. Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ΟΕΔ ο ενδεικτικός δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 11.9%» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Ηλιάδης.

source: stockwatch.com.cy

Marfin: Ζημιές €196 εκ. λόγω ομολόγων


Marfin: Ζημιές €196 εκ. λόγω ομολόγων

Ζημιές €196 εκ. ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2011 η Marfin Popular έναντι κερδών €52,6 εκ. πέρσι, λόγω της απομείωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Το σύνολο της απομείωσης από ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από απομείωση των μετοχικών συμμετοχών του Ομίλου, ανέρχεται σε €274.0 εκ. μετά φόρων και η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια των €3.700 εκ. εκτιμάται σε €56.3 εκ.

Ζημιές από απομείωση

Ο Όμιλος ΜΡΒ, κατόπιν των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21 Ιουλίου 2011 σχετικά με το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, θα συμμετέχει με τα ομόλογα που έχουν λήξη την περίοδο 2011 – 2020 και είναι ονομαστικής αξίας €2.6 δισ. Οι ζημιές από απομείωση ανέρχονται σε €178.6 εκ. μετά φόρων.

Το χαρτοφυλάκιο ΟΕΔ του Ομίλου συμπεριλαμβάνει ομόλογα με σχετικά χαμηλές αποδόσεις που λήγουν στα επόμενα δύο χρόνια (σύνολο €2.2 δισ.) τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία απομείωση. Η εκτιμώμενη λογιστική απομείωση αγγίζει το 18%, ενώ η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια εκτιμάται σε €56.3 εκ.

Συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από απομείωση των μετοχικών συμμετοχών του Ομίλου, το σύνολο των ζημιών από απομείωση ανέρχεται σε €274.0 εκ. μετά φόρων.

Έσοδα

Τα συνολικά έσοδα, ανήλθαν σε €262.8 εκ., σημειώνοντας αύξηση 6% σε ετήσια βάση.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν 9% σε ετήσια βάση και 8% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €195.3 εκ. το δεύτερο τρίμηνο 2011, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους αντανακλά τη σημαντική αύξηση του καθαρού περιθωρίου κέρδους (NIM) κατά 34 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και 22 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 2.14%. Η διεύρυνση του περιθωρίου οφείλεται στην αύξηση του περιθωρίου των δανείων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, καθώς και στη βελτίωση των περιθωρίων των καταθέσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €44.4 εκ το δεύτερο τρίμηνο του 2011, χαμηλότερα τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση. Η χαμηλή δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου και στις τραπεζικές δραστηριότητες είναι οι βασικοί λόγοι για την πτώση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες.

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για βελτίωση του κόστους οδήγησαν σε μείωση του συνόλου των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου κατά 4% σε ετήσια βάση και 1% σε τριμηνιαία βάση. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν σε €156.4 εκ., παρά τον σχετικά υψηλό πληθωρισμό στην Ελλάδα και την ανελαστική πολιτική αμοιβών στην Κύπρο. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα μειώθηκε σε 59.5% στο δεύτερο τρίμηνο 2011, από 60.1% το πρώτο τρίμηνο 2011 και 64.4% ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 3% σε ετήσια βάση και 5% σε τριμηνιαία βάση σε €181,5 εκ. το πρώτο τρίμηνο 2011, αντανακλώντας την αύξηση στο καθαρό περιθώριο κέρδους κατά 9 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και 14 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 1,92%. Η διεύρυνση του περιθωρίου οφείλεται στη βελτίωση του περιθωρίου των δανείων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και των καταθέσεων στην Κύπρο.


Προβλέψεις

Οι προβλέψεις ανήλθαν σε €104.4 εκ. το δεύτερο τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 50% σε ετήσια βάση και 33% σε τριμηνιαία βάση. Η σημαντική αύξηση των προβλέψεων στηρίχτηκε στη στρατηγική απόφαση του Ομίλου να θωρακίσει τον ισολογισμό λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική αγορά.

Ο λόγος προβλέψεων προς χορηγήσεις αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 157 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο 2011 από 117 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο 2011.

Ο δείκτης επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο από τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα. Ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις των μη ελληνικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 54% του δανειακού χαρτοφυλακίου του, μειώθηκε σε ετήσια και τριμηνιαία βάση.

Διεθνείς δραστηριότητες

Οι διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου συνέχισαν την ανοδική τους τροχιά και στο δεύτερο τρίμηνο του 2011. Τα καθαρά κέρδη των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €12.6 εκ. αυξημένα 133% σε τριμηνιαία βάση και 404% σε ετήσια βάση. Η αύξηση της κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο 2011 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους ειδικά των θυγατρικών της Σερβίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμορφώθηκαν σε €3.8 εκ. και €7.2 εκ. αντίστοιχα. Τα συνολικά καθαρά έσοδα από τόκους για τις διεθνείς δραστηριότητες ανέρχονται σε €28.4 εκ. στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 αυξημένα κατά 1% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας την αύξηση στο καθαρό περιθώριο κέρδους (NIM) κατά 35 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και 48 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 3.80%. Η διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου οφείλεται στη βελτίωση του περιθωρίου των δανείων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που ο Όμιλος έχει παρουσία.

Μεγέθη, δείκτες

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου παρέμενε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση, ενώ σημείωσε μείωση 3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε € 26.6 δισ. το δεύτερο τρίμηνο 2011.

Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου σημείωσαν μείωση 9% σε ετήσια βάση και 4% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €23.0 δισ. το δεύτερο τρίμηνο 2011, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης κατά 21% των καταθέσεων στην Ελληνική αγορά.

Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει από τις πιο υγιείς στον ευρύτερο ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Η χρηματοδότηση της Marfin Popular Bank αποτελείτο 68% από καταθέσεις στις 30 Ιουνίου 2011 σε σχέση με 67% στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ μειώθηκε από την αρχή του έτους, από €6.9 δισ. που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2010 σε €6.1 δισ. στις 30 Ιουνίου 2011.

Ο Όμιλος ανακοίνωσε ισχυρή κεφαλαιακή θέση στης 30 Ιουνίου 2011. Το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων ανήλθε σε €3.7 δισ. και τα πρωτοβάθμια κεφάλαια ανήλθαν σε €3.2 δισ. το β’ τρίμηνο 2011, αντικατοπτρίζοντας κεφαλαιακούς δείκτες ύψους 11.4% και 13.0% αντίστοιχα.

Στις 24 Μαΐου, η Marfin Popular Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σύσταση του νέου προγράμματος καλυμμένων αξιόγραφων ύψους €5 δισ. Σύμφωνα με το ανωτέρω πρόγραμμα, ο Όμιλος, από το Μάιο, ολοκλήρωσε τρεις εκδόσεις καλυμμένων αξιόγραφων ύψους €1.5 δισ., μετά την έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ο Όμιλος έχει αποπληρώσει με επιτυχία περισσότερα από €1 δισ. σε ομολογίες κατά τη διάρκεια του 2010, ενώ δεν έχει αποπληρωμές ομολογιών μέσα στο 2011.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2011, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, για μια ακόμη φορά παρουσίασε συνολική βελτίωση της απόδοσης του, βελτίωση υποστηριζόμενη από την αύξηση των εσόδων, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και από τη σταθεροποίηση της ποιότητας του ενεργητικού. Η κατά 1% και 6% αύξηση των εσόδων σε διαδοχική και ετήσια βάση αντίστοιχα, οδηγήθηκε από την βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 8% για το τρίμηνο και 9% σε ετήσια βάση, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στη βελτίωση των περιθωρίων σε όλες τις σημαντικές γεωγραφικές περιοχές του Ομίλου, καθώς και όλους τους τομείς δραστηριοτήτων.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1% για το τρίμηνο και 2% ετησίως οδήγησε σε μια αύξηση 21% στα κέρδη προ προβλέψεων, σε ετήσια βάση. Ο ρυθμός αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε σταθερός σε €113 εκατ. και κοντά στο μέσο όρο των τριών τελευταίων τριμήνων, καθώς ο Όμιλος συνεχίζει να επωφελείται από την ευρεία διασπορά του ενεργητικού που σχετίζεται με τις Κυπριακές και διεθνείς δραστηριότητες. Στον αντίκτυπο της απομείωσης των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, ο Όμιλος διατηρεί την ισχυρή κεφαλαιακή θέση του με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13.0%, έναν από τους υψηλότερους στον κλάδο. Η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα του Ομίλου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας του, θα επιτρέψει στον Όμιλο να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους του, παρέχοντας έτσι υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην αυξανόμενη πελατειακή βάση και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους του».

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: «Βουτιά» της καταναλωτικής εμπιστοσύνης


ΗΠΑ: «Βουτιά» της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

«Βουτιά» σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς επιδεινώθηκαν σημαντικά οι προσδοκίες για τις επιχειρηματικές συνθήκες, την απασχόληση και τα εισοδήματα.

«Βουτιά» σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς επιδεινώθηκαν σημαντικά οι προσδοκίες για τις επιχειρηματικές συνθήκες, την απασχόληση και τα εισοδήματα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Conference Board, ο δείκτης υποχώρησε στις 44,5 μονάδες - τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009 - από 59,2 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη πτώση του δείκτη στις 51,9 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης προσδοκιών βυθίστηκε στις 51,9 μονάδες από 74,9 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 33,3 μονάδες από 35,7 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Ευρωζώνη: Μειωμένος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο


Ευρωζώνη: Μειωμένος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο


Πτώση εμφάνισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης υποχώρησε στις 98,3 μονάδες από τις 103 τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μικρότερη κάμψη στις 100,5 μονάδες.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -16,5 από τις -11,2 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης υπηρεσιών μειώθηκε στις 3,7 μονάδες τον Αύγουστο από τις 7,9 μονάδες.



source: capital.gr

S&P: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης


S&P: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης


Η Ευρώπη μπορεί ακόμη να αποφύγει την double-dip ύφεση παρά την επιβράδυνση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ που καταγράφθηκε από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο β΄ τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με report της Standard & Poor’s Rating Services.

Όπως αναφέρει ο οίκος, «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί μια γνήσια double dip καθώς βλέπουμε διάφορες πηγές συνεχούς ανάπτυξης για τους επόμενους 18 μήνες, μεταξύ των οποίων την ακόμη ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές και μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη, αν και βραδεία, στις κεφαλαιακές δαπάνες των εταιρειών», αναφέρει ο Jean-Michel Six, επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor’s για την Ευρώπη.

«Παρόλα αυτά, αναγνωρίζουμε ότι τα πτωτικά ρίσκα είναι σημαντικά. Συγκεκριμένα, θα παρακολουθούμε στενά τις τάσεις στην καταναλωτική ζήτηση στα επόμενα τρίμηνα», προσθέτει.

Το report επισημαίνει ότι η καταναλωτική ζήτηση μπορεί να παραμείνει υποστηρικτική της ανάπτυξης στους επόμενους μήνες, τουλάχιστον από τα νοικοκυριά με χαμηλή μόχλευση σε διάφορα τμήματα της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η υψηλή ανεργία και η πρόσφατη σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηρίων, θέτουν σημαντικό ρίσκο υποχώρησης των δαπανών.

Αποτελεσματική κρίνει επίσης ο οίκος την στάση των κεντρικών τραπεζών, και εκτιμά πως εντός της ευρωζώνης έχει βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας. «Παρόλα αυτά, παρατηρούμε ότι η επίδραση αυτών των τακτικών στην πραγματική οικονομία ήταν περιορισμένη».

Εκτιμά δε ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει ως έχει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2012. Η Standard & Poor’s περικόπτει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 1,7% το 2011 και στο 1,54% το 2012, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των Ιούλιο για ανάπτυξη 1,9% το 2011 και 1,8% το 2012.



source: capital.gr

BofA: Πουλά μερίδιό της σε κινεζική τράπεζα


BofA: Πουλά μερίδιό της σε κινεζική τράπεζα


Η Bank of America πουλά περισσότερο από το μισό της τοποθέτησής της στην China Construction Bank Corp έναντι 8,3 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας βάσει των νέων διεθνών προτύπων της Βασιλείας ΙΙΙ.

Λίγες ημέρες αφότου δέχθηκε «χείρα βοηθείας» από τον Warren Buffett, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 13,1 δισ. μετοχές της CCB στο πλαίσιο ιδιωτικής συναλλαγής με την επενδυτική εταιρεία Charlotte. Η BofA θα διατηρήσει μερίδιο 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της κινεζικής τράπεζας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά 3,5 δισ.. δολ. και θα περιορίσει τις επισφάλειές της κατά 7,3 δισ. δολ..

Η CCB παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπογράψει συμφωνία 5ετούς στρατηγικής συνεργασίας με την Bank of America. Στην ανακοίνωσή της, η κινεζική τράπεζα αναφέρει ότι κατανοεί τους λόγους που ανάγκασαν την BofA στην ρευστοποίηση των μετοχών της, συμπληρώνοντας πως η αμερικανική τράπεζα θα παραμείνει μακροπρόθεσμος επενδυτής της CCB.

Επισημαίνεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett αποφάσισε να επενδύσει στην BofA 5 δισ. δολ., δείχνοντας την εμπιστοσύνη του στην αμερικανική τράπεζα σε μία δύσκολη περίοδο όπως ακριβώς είχε πράξει και για τις Goldman Sachs και General Electric κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.


source: euro2day.gr

Ιαπωνία: Αυξήθηκε η ανεργία, μειώθηκαν οι πωλήσεις λιανικής


Ιαπωνία: Αυξήθηκε η ανεργία, μειώθηκαν οι πωλήσεις λιανικής

Τις προκλήσεις που κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσίνικο Νόντα στο δρόμο για την ανάκαμψη του υπενθύμισαν με το “καλημέρα” τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ο δείκτης της ανεργίας σημείωσε άνοδο στο 4,7% τον Ιούλιο καθώς οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν 40.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για διατήρηση της ανεργίας στα επίπεδα του 4,6%.

Ακόμη, οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν πτώση 0,3% (σε προσαρμοσμένη βάση) από τον Ιούνιο. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι πωλήσεις λιανικής σημειώνουν άνοδο 0,7% ενώ οι αναλυτές τοποθετούσαν το αντίστοιχο ποσοστό στο 1,3%.

source: reporter.gr

ArcelorMittal, Peabody: Συμφωνία για εξαγορά της Macarthur


ArcelorMittal, Peabody: Συμφωνία για εξαγορά της Macarthur

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Macarthur Coal κατέληξαν η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο ArcelorMittal και η Peabody Energy, έχοντας βελτιώσει την προσφορά τους, η οποία αποτιμά πλέον την αξία της αυστραλιανής εταιρείας στα 4,8 δισ. δολάρια Αυστραλίας (5,2 δισ. δολάρια).

Η ArcelorMittal και η Peabody, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης άνθρακα στις ΗΠΑ, αύξησαν την προσφορά τους σε 16 δολάρια Αυστραλίας ανά μετοχή από 15,50 δολάρια Αυστραλίας ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Macarthur.

Το διοικητικό συμβούλιο συστήνει στους μετόχους την προσφορά, η οποία είναι 44% υψηλότερη σε σχέση με την τιμή της μετοχής της Macarthur πριν την αρχική προσφορά της 11ης Ιουλίου.

source: naftemporiki.gr

Τεχνολογική άνοδος στη Wall


Τεχνολογική άνοδος στη Wall

Κέρδη που ξεπέρασαν το 2% έκλεισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικάνικοι δείκτες, με τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ το μήνα Ιούλιο να δίνουν ώθηση σε υψηλά επίπεδα. Οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, κ. Μπεν Μπερνάνκι στο Jackson Hole την περασμένη Παρασκευή ανέβασαν περισσότερο τον πήχη στο αμερικάνικο ταμπλό.
Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones κινήθηκε ανοδικά κατά 2,26% στις 11.539 μονάδες, ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 3,31% στις 2.562 μονάδες και τέλος, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,83% στις 1.210 μονάδες.

Ανοδική ώθηση στην Ευρώπη έδωσε η Ελλάδα και η υπερηχητική αντίδραση της τάξεως του 15% που σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από την ανακοίνωση του μεγάλου deal των δύο τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, με την πλειοψηφία των ξένων αναλυτών να "βλέπουν" με ιδιαίτερα θετικό μάτι τον τραπεζικό αυτό "γάμο", καθώς εκτιμούν ότι θα στηρίξει όχι μόνο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και το ευρωπαϊκό.

Αναλυτικότερα, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξήθηκε κατά 2,16% στις 3.154 μονάδες και στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 2,39% στις 5.670 μονάδες. Η αγορά του Λονδίνου παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας (bank holiday).

Στο μεταξύ, κινητήριος μοχλός στην Ευρώπη αποτέλεσε ο πετρελαϊκός κλάδος, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν σε ανοδική τροχιά στον απόηχο της αισιοδοξίας που διαφάνηκε από την ομιλία του επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι την Παρασκευή.

Προμηθευτές και εξαγωγείς πρώτων υλών σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς επικράτησαν οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Το colpo grosso του Μπερνάνκι, ήταν πως, για να επιτευχθεί αυτή η αίσθηση, δε χρειάστηκε να κουνήσει το δαχτυλάκι του, εφόσον ακριβώς το ότι δεν ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ήταν αυτό που έδωσε την αίσθηση ότι η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση. Τα αμερικάνικα μάκρο που θα βγουν σήμερα για ιδιωτική κατανάλωση και πωλήσεις κατοικιών θα δείξουν περισσότερα.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,8% αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ και τα καταναλωτικά εισοδήματα ενισχύθηκαν κατά 0,3%, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ωστόσο, τα διαθέσιμα εισοδήματα των αμερικανών, αναπροσαρμοσμένα με βάση την άνοδο του πληθωρισμού, εμφανίζονται μειωμένα κατά 0,1% στον ίδιο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της Fed κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Jackson Hole δήλωσε ότι οι επιλογές χαλάρωσης θα επανξιολογηθούν τον επόμενο μήνα, προς έκπληξη των αναλυτών, που ανέμεναν ο κ. Μπερνάνκι να ανακοινώσει ακι δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας.

source: reporter.gr
Share |