Tuesday, August 30, 2011

Στα 29 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Εθνικής το α 6μηνο


Στα 29 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Εθνικής το α 6μηνο

Στα 29 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής το α' 6μηνο του έτους, εξαιρουμένης της ζημίας (1.339 εκατ. ευρώ μετά από φόρους) από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι κερδών 146 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2010, λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών προβλέψεων έναντι επισφαλειών, οι οποίες ανήλθαν σε 822 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά +27% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010 αλλά και του εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ο Όμιλος της ΕΤΕ κατάφερε να παραμείνει κερδοφόρος διατηρώντας την υψηλή κεφαλαιακή του επάρκεια (Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων-Tier Ι στο 11,2%) σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, θωρακίζοντας ταυτόχρονα τον Ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις.

Παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά -3% σε επίπεδο Ομίλου έναντι του α’ εξαμήνου του 2010, κυρίως εξαιτίας της δραστικής περιστολής των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα (-10% από το α’ εξάμηνο του 2010), αλλά και στην Ν.Α. Ευρώπη1 (-4% για την αντίστοιχη περίοδο).

Ο Όμιλος της ΕΤΕ, αν και επηρεάστηκε από τη μείωση των καταθέσεων η οποία κλιμακώθηκε στην Ελλάδα στο β΄τρίμηνο του 2011, εν τούτοις κατόρθωσε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του στις καταθέσεις ταμιευτηρίου στο 34,1% και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του στις προθεσμιακές καταθέσεις στο 15,3% στην Ελλάδα σε σχέση με το τέλος του 2010. Παράλληλα, σημαντική αύξηση καταθέσεων επιτεύχθηκε τόσο στην Τουρκία (+14% από την αρχή του χρόνου) όσο και στην Ν.Α. Ευρώπη (+2% έναντι της 31.12.2010).

Σημειώνεται ότι μετά την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 21/7/2011, έχει παρατηρηθεί σταδιακή αναστροφή της πορείας των καταθέσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν ανακτηθεί οι απώλειες των πρώτων εβδομάδων του Ιουλίου.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκε στα υγιή επίπεδα του 110%, και στην Ελλάδα στο 104%.

Αναπροσαρμογή της αξίας των ομολόγων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα

Τα αποτελέσματα του β΄τριμήνου του 2011 επιβαρύνθηκαν με την απομείωση της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά €1.645 εκατ. προ-φόρων (€1.339 μετά φόρων). Η πρόβλεψη αυτή προέρχεται από το σχέδιο συμμετοχής στην ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ημερομηνία 25/08/2011. Πριν τη διενέργεια της απομείωσης η λογιστική αξία των ομολόγων που κατέχει η Εθνική Τράπεζα και εντάσσονται στο σχέδιο ανταλλαγής ανερχόταν στα €9 δισ.

Η συνεχιζόμενη θετική συνεισφορά των θυγατρικών στηρίζει την κερδοφορία

Η εικόνα της κερδοφορίας του Ομίλου στο α΄εξάμηνο του 2011 χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική ζημία λόγω της απομείωσης των ομολόγων (€1.339εκατ., μετά από φόρους). Εξαιρουμένης αυτής της μη επαναλαμβανόμενης ζημίας, ο Όμιλος πέτυχε να παραμείνει κερδοφόρος στο α΄εξάμηνο του 2011 λόγω της σημαντικών θετικών αποτελεσμάτων των θυγατρικών του στην Τουρκία και τη ΝΑ Ευρώπη. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η επίδοση στην Ελλάδα καθώς διατηρήθηκε η κερδοφορία από τραπεζικές δραστηριότητες κατά το α΄εξάμηνο του 2011, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση. Συγκεκριμένα στο α’ εξάμηνο του 2011:

- Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €29 εκατ. έναντι €146 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2010 ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων στην Τουρκία, τη συνεχιζόμενη θετική συνεισφορά της Ν.Α. Ευρώπης που αντιστάθμισαν τα αρνητικά αποτελέσματα στην Ελλάδα.

- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο 3,65% στα τέλη του α΄εξαμήνου, μειωμένο οριακά σε σχέση με το 2010, παρά τις πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.

- Οι λειτουργικές δαπάνες στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη σημείωσαν εντυπωσιακή αποκλιμάκωση κατά €80 εκατ., -9% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2010, επίδοση που υπογραμμίζει την έμφαση που δίνει ο Όμιλος στην παρούσα συγκυρία στη διαρκή περιστολή των δαπανών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του.

Η εικόνα της κερδοφορίας του Ομίλου το α’ εξάμηνο του 2011 ανά περιοχή δραστηριότητας διαμορφώνεται ως εξής:

- Ελλάδα: Η ζημία από δραστηριότητες στην Ελλάδα, εξαιρουμένης της ζημίας από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (€1.339εκατ., μετά φόρων), διαμορφώθηκε σε €222 εκατ. λόγω της κατά +45% αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε €676 εκατ. (έναντι €467 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2010) αλλά και της αρνητικής συνεισφοράς των διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων (ζημίες €164 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2011).

Τα οργανικά αποτελέσματα στην Ελλάδα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) μειώθηκαν οριακά -2% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της Τράπεζας παρά την εντεινόμενη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.

- Τουρκία: Συνεχίζοντας τη θετική τους τροχιά, τα καθαρά κέρδη της Finansbank για το α΄ εξάμηνο του 2011 ανήλθαν σε TL517 εκατ. (€235 εκατ.) αυξημένα κατά +2% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν οι χαμηλότερες προβλέψεις, αποτέλεσμα της περαιτέρω βελτίωσης της ήδη εξαιρετικής ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της Finansbank και ο ταχύς ρυθμός πιστωτικής επέκτασης που υποστηρίζεται από την ισχυρή ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας παρά την αύξηση των λειτουργικών δαπανών (+22%) έναντι του α’ εξαμήνου του 2010, απόρροια της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων της Finansbank, το οποίο αυξήθηκε κατά +10% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010 υπερβαίνοντας τα 510 στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2011.

- Ν.Α. Ευρώπη: Οι δραστηριότητες των μονάδων μας που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη απέδωσαν θετικά αποτελέσματα στο α’ εξάμηνο του 2011 με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €15 εκατ., μειωμένα κατά -70% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010. Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε €99 εκατ., μειωμένα κατά -34% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. Η κάμψη της οργανικής κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στην απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά -5% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2010 και στην επιβάρυνση του επιτοκιακού αποτελέσματος από την αύξηση του ύψους και του κόστους των καταθέσεων στα πλαίσια της στρατηγικής του Ομίλου για αυτόνομη χρηματοδότηση όλων των θυγατρικών του. Σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η μείωση της χρηματοδότησης των μονάδων της Ν.Α. Ευρώπης από την μητρική κατά €755 εκατ. σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2010.

Διαχειρίσιμη αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση

Το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα δυσμενές επηρεάζοντας αρνητικά τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, και επιδεινώνοντας την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση του Ομίλου ως προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 10% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανήλθε σε 10,3% έναντι 9,3% το α’ τρίμηνο του 2011. Αντίθετα, στην Τουρκία συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση του ύψους των καθυστερήσεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου στο 5,2% έναντι 5,4% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, στη Ν.Α. Ευρώπη εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου.

Οι προβλέψεις του α’ εξαμήνου του 2011 διατηρούνται σταθερά σε υψηλά επίπεδα (€822 εκατ.), αυξημένες κατά +27% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2010. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε €4,3 δισ., ήτοι 5,7% των συνολικών χορηγήσεων του Ομίλου. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση παραμένει για ένα ακόμη τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου στο 58%, πριν βεβαίως ληφθούν υπόψη οι πάσης φύσεως εμπράγματες εξασφαλίσεις, γεγονός που αποδεικνύει την συντηρητική προσέγγιση των προβλέψεων για τις επισφάλειες.

source: reporter.gr

No comments:

Share |