Wednesday, August 31, 2011

Ιαπωνία: Στο 0,6% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής



Ιαπωνία: Στο 0,6% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Με χαμηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό αυξήθηκε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, σημάδι ότι η ανάκαμψη της χώρας από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι, χάνει τη δυναμική της, εν μέσω ισχυροποίησης του γιέν [JPY=X] και μείωσης της ζήτησης ιαπωνικών προϊόντων από το εξωτερικό.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,6% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα στο Τόκιο το υπουργείο Εμπορίου.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα, πιέζεται να αντιστρέψει την οικονομική συρρίκνωση της χώρας τα τρία τελευταία τρίμηνα, τη στιγμή που η κρίση χρέους στην Ευρώπη και η αυξανόμενη ανεργία στις ΗΠΑ υπονομεύουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη και ζήτηση. Η ισχυροποίηση του γιέν έναντι του δολαρίου στα υψηλότερα μεταπολεμικά επίπεδα αυτόν τον μήνα επίσης υπονομεύει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών.

Το γιέν διαμορφώθηκε στα 76,71 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 10:33 π.μ. στο Τόκιο από 76,72 πριν από την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής. Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε 0,5%, καθώς η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, τόνωσε τις ανησυχίες, ότι, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώνεται.

Στις 19 Αυγούστου το γιέν διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αγγίζοντας τα 75,95 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές- σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία- μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε για δεύτερο μήνα και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν, στοιχεία που δείχνουν ότι η ιαπωνική οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει.

Και στη Νότια Κορέα η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο στο 3,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και μειώθηκε 0,4% έναντι του Ιουνίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Οι Ιάπωνες βιομήχανοι είπαν, ότι, προγραμματίζουν την αύξηση της παραγωγής τους κατά 2,8% τον Αύγουστο και μείωσή της 2,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |