Wednesday, August 31, 2011

Πειραιώς: Ζημιές 820 εκατ. λόγω PSI


Πειραιώς: Ζημιές 820 εκατ. λόγω PSI

Ζημιές 820 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο, συμπεριλαμβανομένων των απομειώσεων λόγω PSI, εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς.
Προ φόρων και προβλέψεων η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη €372 εκατ, (+19% ετησίως), που δίνουν τη δυνατότητα για κάλυψη των σημερινών υψηλών προβλέψεων δανείων, αλλά και τη διασφάλιση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Ζημιές 820 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο, συμπεριλαμβανομένων των απομειώσεων λόγω PSI, εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς.


Προ φόρων και προβλέψεων η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη €372 εκατ, (+19% ετησίως), που δίνουν τη δυνατότητα για κάλυψη των σημερινών υψηλών προβλέψεων δανείων, αλλά και τη διασφάλιση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα €371 εκατ,(+38% ετησίως), αντιστοιχώντας σε 192 μ.β. ως προς το μέσο όρο δανείων (137 μ.β. το 1ο 6μηνο '10), ως αποτέλεσμα του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος κυρίως στην Ελλάδα (εκτίμηση ΑΕΠ 1ου 6μήνου '11 στο -7,5% σε ετήσια βάση).

Προ φόρων, η Πειραιώς εμφάνιζε ζημιές €1.004 εκατ το 1ο 6μηνο '11, μετά την απομείωση λόγω PSI, ενώ μετά από φόρους αναλογούν στους μετόχους ζημιές €820 εκατ.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα ανήλθαν σε €628 εκατ, εμφανίζοντας ετήσια άνοδο 6%. Το 2ο 3μηνο '11 τα καθαρά έντοκα έσοδα ανήλθαν σε €319 εκατ, επίδοση που αποτελεί το καλύτερο ιστορικά 3μηνο για τον Όμιλο.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν στα €100 εκατ, στο ίδιο επίπεδο με το 1ο 6μηνο '10, ενώ στα €87 εκατ οι προμήθειες εμπορικής τραπεζικής, +5% ετησίως.

Η Τράπεζα εμφάνισε άνοδο των συνολικών καθαρών εσόδων λειτουργίας κατά 7% στα €781 εκατ, ενώ το λειτουργικό κόστος ήταν μειωμένο κατά 4% ετησίως στα €403 εκατ. Επίσης, εμφάνισε μείωση κόστους λειτουργίας 5% στην Ελλάδα και 2% στις διεθνείς δραστηριότητες.

Οι δαπάνες προσωπικού του ομίλου μειώθηκαν κατά 3% ετησίως στα €195 εκατ, (-4% στην Ελλάδα), ενώ τα γενικά διοικητικά έξοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 7% ετησίως στα €159 εκατ, (-9% στην Ελλάδα).

Δηλώσεις διοίκησης

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, "Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα θετικότερο περιβάλλον στην Ελλάδα. Η επικείμενη υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου 2011 της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και στη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την περαιτέρω ισχυροποίηση του τραπεζικού τομέα μέσω συγχωνεύσεων και ξένων επενδύσεων, μας κάνει να πιστεύουμε ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο για την ελληνική οικονομία".

Από την πλευρά του, ο CEO της Πειραιώς, κ. Σταύρος Λεκκάκος, δήλωσε ότι «Η οργανική κερδοφορία του Ομίλου το 1ο 6μηνο 2011 βελτιώθηκε, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά. Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν σε €372 εκατ έναντι €312 εκατ το 1ο 6μηνο 2010, αυξημένα κατά 19%. Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η άνοδος των καθαρών εντόκων εσόδων κατά 6% στα €628 εκατ, αλλά και η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 4% σε ετήσια βάση στα €403 εκατ (-5% στην Ελλάδα). Η σταθερά ανοδική οργανική κερδοφορία του Ομίλου επιτρέπει τη διατήρηση σε ικανοποιητικό επίπεδο των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ισχυροποίηση του ισολογισμού του Ομίλου».

Συμμετοχή στο PSI

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πειραιώς, η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21.07.11 συνδυάζεται, μεταξύ άλλων, με την επιτυχή έκβαση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή του ελληνικού χρέους (Private Sector Involvement, PSI). Αναφορικά με το τελευταίο, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην εγγραφή απομειώσεων, το ακριβές ύψος των οποίων θα προσδιορισθεί όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Η απομείωση αυτή, η οποία αποτελεί λογιστική και όχι πραγματική ζημιά, επιβάρυνε κατά €0,8 δισ μετά από φόρους τα αποτελέσματα της Τράπεζας το 2ο 3μηνο '11.

Με τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο PSI αντικαθίσταται σχεδόν το σύνολο του σημερινού χαρτοφυλακίου ΟΕΔ που διαθέτει με νέα ομόλογα που θα είναι εγγυημένα ως προς το κεφάλαιο τους με χρεόγραφα ΑΑΑ αξιολόγησης. Μετά την υλοποίηση του προγράμματος PSI, ο Όμιλος θα κατέχει ΟΕΔ αξίας €62 εκατ. Επίσης, με βάση την αναμενόμενη απόδοση των νέων ομολόγων, τα καθαρά έντοκα έσοδα θα ενισχύονται κατά τουλάχιστον €50 εκατ ετησίως περίπου για τα επόμενα 30 έτη.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στα κεφάλαια του Ομίλου από τη συμμετοχή στο PSI, οι ενέργειες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η αναμενόμενη πώληση της θυγατρικής τράπεζας στην Αίγυπτο και η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους €250 εκατ θα διατηρήσουν το δείκτη Core Tier I και το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου στο επίπεδο του 10% και 11% αντίστοιχα.

source: reporter.gr

No comments:

Share |