Wednesday, May 26, 2010

Ανοδος 1,3% για το χρυσό - Στα 1.213 δολάρια


Ανοδος 1,3% για το χρυσό - Στα 1.213 δολάρια

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ανοδικής πορείας των αμερικανικών δεικτών, αλλά και των άλλων εμπορευμάτων. Ανοδικά κινήθηκε το παλλάδιο και η πλατίνα. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές "βλέπουν" το χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο, εν μέσω των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ευρώπης. Αναλυτικά, η τιμή του χρυσού ανήλθε κατά 1,3% στα 1.213,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε 3,7% στα 446,35 δολάρια η ουγγιά.

source: reporter.gr

Με κέρδη 4% το αργό - Πάνω από τα 71 δολάρια


Με κέρδη 4% το αργό - Πάνω από τα 71 δολάρια

Με κέρδη 4% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις διεθνείς συναλλαγές εμπορευμάτων το αργό, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις ενθαρρυντικές ειδήσεις σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, παρά την ανώτερη των εκτιμήσεων άνοδο των αποθεμάτων πετρελαίου. Αναλυτικά, το αργό για τα συμβόλαια Ιουνίου κέρδισε 2,76 δολάρια στα 71,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ η βενζίνη ενισχύθηκε 2,4% στα 1,96 δολάρια το γαλόνι.

Αύξηση άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών εμφάνισαν τα αποθέματα αργού πετρελαίου την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (EIA).

Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαίου, έναντι των εκτιμήσεων για άνοδο κατά 100.000 βαρέλια. Ακόμη, τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν κατά 200.000 βαρέλια, έναντι ανόδου ύψους 150.000 βαρελιών που έκαναν λόγο οι αναλυτές.

Τα διυλισμένα αποθέματα υποχώρησαν κατά 300.000 βαρέλια, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 200.000 βαρέλια.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση άνω των εκτιμήσεων για τα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Αύξηση άνω των εκτιμήσεων για τα αποθέματα αργού

\Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,46 εκατ. βαρέλια στα 365,146 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,1 εκατ. βαρέλια.


Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 0,203 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 221,631 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές τα ανέμενα αμετάβλητα.


Τα διυλισμένα αποθέματα, υποχώρησαν κατά 0,267 εκατ. βαρέλια στα 152,543 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,3 εκατ. βαρέλια.


Η παραγωγική ικανότητα των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 87,8% από 87,9% την προηγούμενη εβδομάδα.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλά επτά μηνών οι αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων για αναχρηματοδότηση


ΗΠΑ: Σε υψηλά επτά μηνών οι αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων για αναχρηματοδότηση

Σε υψηλά επτά μηνών αναρριχήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων με σκοπό την αναχρηματοδότηση καθώς τα επιτόκια παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά, αν και η αγοραστική ζήτηση διατηρήθηκε σε χαμηλό 13 ετών.

Το επιτόκια για δάνεια 30ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου, που είναι και τα πιο δημοφιλή, έφτασαν τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περυσινό Νοέμβριο, σύμφωνα με την Mortgage Bankers Association.

Η MBA ανακοίνωσε ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων -περιλαμβάνει νέες αγορές και την αναχρηματοδότηση δανείων- σημείωσε άνοδο 11,3% για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαιου.

Ο κινητός μέσος των τεσσάρων εβδομάδων για τις αιτήσεις σημείωσε άνοδο 4,4%.

Την ίδια στιγμή εκπνέουν τα κίνητρα αγορά κατοικίας, όπως η έκπτωση φόρου, που είχαν ενθαρρύνει και επισπεύσει το ρυθμό αύξησης αγορών από χαμηλότερα και μεσαία στρώματα αγοραστικής δύναμης. Τόσο η αγορά όσο και η αναχρηματοδότηση όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος Έρευνας και Οικονομικών της ΜΒΑ, “βρίσκεται σε ανοδική πορεία την τελευταία εβδομάδα ως επακόλουθο της πτώσης του επιτοκίου που επέφερε η συνεχιζόμενη κρίσης χρέους στην Ευρώπη”.

source: capital.gr

ETE: Στα 21 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του Ομίλου


ETE: Στα 21 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του Ομίλου

Σε 21 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) το αʼ τρίμηνο του 2010, επιβαρυμένα από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκτακτη φορολογική εισφορά για τα κέρδη του 2009 αλλά και η αναδρομική για το 2009 έκτακτη φορολόγηση εσόδων από ομόλογα επιβάρυναν τα αποτελέσματα του αʼ τριμήνου με 93 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος των φόρων του 3μήνου σε 112 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις ανήλθαν σε 314 εκατ. ευρώ έναντι 235 εκατ. ευρώ το αʼ τρίμηνο του 2009.

Τα προ προβλέψεων και φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 465 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 30% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2009, σημαντικά, ωστόσο, αυξημένα έναντι του προηγουμένου τριμήνου (+74%).

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η διατήρηση της κερδοφορίας από τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η γεωγραφική διασπορά των πηγών εσόδων του Ομίλου, καταδεικνύουν τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μοντέλου ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Ειδικότερα:

- Tα έσοδα του Ομίλου από τραπεζικές εργασίες, εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων, σημείωσαν οριακή αύξηση 1% κυρίως λόγω της διατήρησης του επιτοκιακού αποτελέσματος στο επίπεδο του προηγουμένου 3μήνου (+10% σε σχέση με το α’3μηνο του 2009).

- Το επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 4%, παρά τις έντονες πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.

- Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο του προηγουμένου έτους αλλά μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το μέσο όρο του 2009, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι τα τελευταία 3μηνα τα λειτουργικά έξοδα βρίσκονται σε σταθερή πορεία περιστολής.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του Ομίλου ανά περιοχή δραστηριότητας, οι ζημίες από δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε ‐133 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλονται στην έκτακτη φορολογική εισφορά για το 2009 και την έκτακτη για το 2009 αναδρομική φορολόγηση εσόδων από ομόλογα συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, στις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διαμορφώθηκαν σε 154 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 72 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2009) και στη συνεχιζόμενη αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε 219 εκατ. ευρώ (έναντι 143 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2009).

Επισημαίνεται, ωστόσο, πως τα οργανικά αποτελέσματα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη της Finansbank στο α’ τρίμηνο του 2010 ανήλθαν σε 122 εκατ. ευρώ (TRY254 εκατ.) αυξημένα κατά 18% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2009 και 32% έναντι του προηγουμένου 3μήνου. Όπως σημειώνει η ΕΤΕ, οι επιδόσεις αυτές είναι υψηλότερες όλων των προηγουμένων τριμήνων και αποδεικνύουν ότι η Finansbank όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση στη γειτονική χώρα αλώβητη, αλλά βρίσκεται σταθερά σε ανοδική πορεία.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 32 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας την κερδοφορία τους στο επίπεδο του α’ τριμήνου του 2009, παρά τις αυξημένες προβλέψεις που ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ (+69% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2009).

Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε 84 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

source: naftemporiki.gr

Moody΄s: Σταθερό παραμένει το outlook της αξιολόγησης “AAA” των ΗΠΑ


Moody΄s: Σταθερό παραμένει το outlook της αξιολόγησης “AAA” των ΗΠΑ

Η Moody΄s Investors Service πως το outlook της αξιολόγησης “AAA” των ΗΠΑ παραμένει σταθερό αν και η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί λόγω του κόστους στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο οίκος σημειώνει πως η αξιολόγηση των ΗΠΑ στηρίζεται από το γεγονός πως η χώρα είναι η κορυφαία οικονομία στον κόσμο καθώς και από την ευελιξία των αγορών και το καθεστώς του ανοιχτού εμπορίου.

Το σταθερό outlook υποδηλώνει πως η αξιολόγηση είναι απίθανο να βρεθεί υπό πίεση τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την πιστωτική κρίση, την ύφεση και τις δαπάνες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των παραπάνω, σημειώνει η Moody΄s.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 1,4 τρισ. δολ. το 2009- σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ – ενώ ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως το 2010 θα φτάσει τα 1,6 τρισ. δολ.

“Οι δείκτες χρέους της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ και ως προς τα έσοδα χειροτερεύουν ταχύτατα και μετά την κρίση είναι πιθανό να είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους άλλων χωρών με αξιολόγηση “AAA”, αναφέρει η Moody’s. Ο δείκτης χρέους ως προς τα έσοδα έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, ξεπερνώντας το 400%, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές πιέσεις στα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια, τονίζει ο οίκος.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιδείνωσης αυτών των δεικτών οφείλεται ωστόσο από τις αγορές παγίων όπως οι επενδύσεις σε μετοχές, γεγονός που σημαίνει πως η αύξησή τους έχουν μικρότερη επίδραση στην καθαρή αξία της χώρας, συμπληρώνει η Moody’s.

Τέλος, ο οίκος επισημαίνει πως η αξιολόγηση ενδέχεται να γνωρίσει πιέσεις εάν η ανοδική τάση στους δείκτες χρέους συνεχιστεί καθώς και αν δεν παρθούν μέτρα για τη σταθεροποίησή τους.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 2,9% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Αύξηση 2,9% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Απρίλιο

Άλμα σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 193,9 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 2,2%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο τομέας των πολιτικών αεροσκαφών και ανταλλακτικών σημειώνοντας άλμα 228,0% τον Απρίλιο.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση άνω των εκτιμήσεων στις πωλήσεις νέων κατοικιών τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Αύξηση άνω των εκτιμήσεων στις πωλήσεις νέων κατοικιών τον Απρίλιο

Αύξηση άνω των εκτιμήσεων σημείωσαν τον Απρίλιο οι πωλήσεις νέων κατοικιών, καθώς οι αγοραστές έτρεξαν να προλάβουν τις κυβερνητικές φοροαπαλλαγές εξέπνευσαν τον προηγούμενο μήνα.


Οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν άλμα 14,8% και διαμορφώθηκαν στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 504.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείου Εμπορίου, μέγεθος το οποίο είναι το μεγαλύτερο από το Μάιο του 2008. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 3,4% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 425.000.

source: capital.gr

Ύφεση 3,7% και αύξηση της ανεργίας στο 12% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα


Ύφεση 3,7% και αύξηση της ανεργίας στο 12% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Παρίσι: «Βαθιά» ύφεση μέχρι το τέλος του 2011 και αύξηση της ανεργίας στο 14,3% προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τονίζει ότι η εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων είναι «επιτακτική ανάγκη», ενώ προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία στην υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνηνόνιο ΕΕ-ΔΝΤ θα θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική οικονομική ανάκαμψη.

«Καταλύτης» για τη σταθεροποίηση και εν συνεχεία την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ίσως αποδειχθεί η παραοικονομία, καθώς ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερη της προβλεπόμενης αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

«Η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω συρρίκνωση τόσο το 2010 όσο και το 2011, κατά 3,7% και 2,5% αντίστοιχα, υπό το βάρος της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής, των σφικτών πιστωτικών συνθηκών και του αδύναμου κλίματος», αναφέρεται στην έκθεση.

source: philenews.com

Προς εξαγορά σιδηροδρομική εταιρία της Αυστραλίας

Προς εξαγορά σιδηροδρομική εταιρία της Αυστραλίας



Πρόταση εξαγοράς ύψους 4,85 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (4 δισ. δολ. ΗΠΑ) κατέθεσε 13 μεταλλευτικές εταιρίες για την Queensland Coal Industry Rail Group.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή της Queensland Coal Industry Rail Group, του μεγαλύτερου ομίλου σιδηροδρομικής μεταφοράς άνθρακα. Όμως μία τέτοια κίνηση θα της απέφερε το πολύ 3 δισ. δολάρια Αυστραλίας, και ως εκ τούτου η προσφορά των εταιριών είναι περισσότερο συμφέρουσα.

Μεταξύ των εταιριών περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι όμιλοι BHP Billiton, Xstrata, Rio Tinto Group και Peabody Energy.

source: euro2day.gr

Γερμανία: Υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK το Μάιο


Γερμανία: Υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK το Μάιο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)—Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του γερμανικού ομίλου ερευνών αγοράς GfK πρόκειται να υποχωρήσει στις 3,5 μονάδες τον Ιούνιο καθώς η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και οι συζητήσεις για τη σταθερότητα του ευρώ έχουν προκαλέσει έντονη αβεβαιότητα στις τάξεις των καταναλωτών, όπως ανέφερε σήμερα το πρακτορείο Reuters.

Οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προβλέπουν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 3,6 μονάδες τον Ιούνιο. Η μέτρηση του Μαΐου αναθεωρήθηκε πτωτικά στις 3,7 μονάδες από 3,8 μονάδες που ήταν η αρχική μέτρηση.

Ενώ ο δείκτης συνολικού καταναλωτικού κλίματος της GfK αναφέρεται στον επόμενο μήνα, οι επιμέρους δείκτες για τις οικονομικές προσδοκίες, τις προσδοκίες εισοδήματος και τις αγοραστικές τάσεις, αναφέρονται στον τρέχον μήνα.

Το Μάιο όλοι οι επιμέρους δείκτες υποχώρησαν. Οι οικονομικές προσδοκίες των Γερμανών μειώθηκαν στις 3,9 μονάδες από 22,5 μονάδες τον Απρίλιο. Οι προσδοκίες εισοδήματος υποχώρησαν στις 23,7 μονάδες από 35,2 μονάδες, ενώ οι αγοραστική ροπή μειώθηκε στις 18,1 μονάδες από 21,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

source: capital.gr

BOCY: Κέρδη €81 εκ. το τρίμηνο


BOCY: Κέρδη €81 εκ. το τρίμηνο

Στα €81 εκ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Τρ. Κύπρου το τρίμηνο του 2010 έναντι €63 εκ. το τρίμηνο του 2009, σημειώνοντας αύξηση 29%. Η ετήσια αύξηση της κερδοφορίας αποδίδεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και στα κέρδη από διάθεση και μεταβολή στην εύλογη αξία επενδύσεων και παραγώγων χρηματοοικονομικών μέσων. Η αύξηση της κερδοφορίας προκύπτει παρά την αύξηση των επισφαλειών και ξεπερνά κατά €15 εκ. τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Bloomberg. . Βελτίωση στα αποτελέσματα καταγράφεται και σε τριμηνιαία βάση με τα κέρδη να καταγράφουν αύξηση 68,8%.

Η τράπεζα επιβεβαίωσε το στόχο κερδών που είχε τεθεί για το 2010. Εκτιμάται ότι τα καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ €300 εκ. και €400 εκ., με θετική συνεισφορά από όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των αποτελεσμάτων, το Συγκρότημα σημείωσε αύξηση κερδοφορίας σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα, τα κέρδη που αναλογούν στους ιδιοκτήτες του Συγκροτήματος από την Κύπρο αυξήθηκαν κατά 10% στα €62,3 εκ. από €55,4 εκ., ενώ στην Ελλάδα έφθασαν τα €10 εκ. από €7 εκ.(+44). Στη Ρωσία καταγράφηκαν κέρδη €333 χιλ., έναντι ζημιών €5,8 εκ. το τρίμηνο του 2009, ενώ στις άλλες χώρες Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία και Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 26% στα €8 εκ. από €6,4 εκ.

Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας σημείωσαν αύξηση 33% στα €242 εκ. από €181 εκ. το τρίμηνο του 2009. Σε τριμηνιαία βάση, τα καθαρά έσοδα από τόκους καταγράφουν αύξηση 4,3%.

Η αύξηση οφείλεται στη σημαντική βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου αφού τα μικτά έσοδα από τόκους (πριν την αφαίρεση των εξόδων από τόκους) παρουσίασαν μείωση 8% και ανήλθαν στα €478 εκ. από €522 εκ.

Tο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος για το τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε σε 2,60% σε σχέση με 2,13% για το τρίμηνο του 2008 και 2,51% το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Το Συγκρότημα στοχεύει στην αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων με την ομαλοποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος στις νέες αγορές με σημαντικά υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση του συνολικού καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου του Συγκροτήματος.



Τα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος και τα καθαρά κέρδη από διάθεση και μεταβολή στην εύλογη αξία χρηματοοικονομικών μέσων για το τρίμηνο 2010 ανήλθαν σε €27 εκ. έναντι €17 εκ. το τρίμηνο του 2009. Τα κέρδη του τριμήνου 2010 συμπεριλαμβάνουν σημαντικά κέρδη από διάθεση ομολόγων, ενώ τα κέρδη του τριμήνου 2009 συμπεριλαμβάνουν σημαντικά κέρδη από διαπραγμάτευση συναλλάγματος. Σε τριμηνιαία βάση, τα έσοδα συναλλάγματος αυξήθηκαν κατά 144%.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες μειώθηκαν κατά 3% στα €52 εκ. σε σχέση με €54 εκ. για το πρώτο τρίμηνο 2009. Σε τριμηνιαία βάση, τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες καταγράφουν μείωση 27%.

Τα συνολικά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες ανήλθαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το τρίμηνο του 2009 (€15 εκ.)

Τα λοιπά έσοδα ανέρχονται το τρίμηνο του 2010 στα €2 εκ. (+74%), ενώ σε τριμηνιαία βάση καταγράφουν πτώση 74%.

Το σύνολο των εσόδων του Συγκροτήματος ανήλθε στα €338 εκ. έναντι €269 εκ. το τρίμηνο του 2009 (+25%). Σε τριμηνιαία βάση, τα έσοδα του συγκροτήματος δεν παρουσιάζουν μεταβολή.

Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα για το τρίμηνο του 2010 ανήλθαν σε €173 εκ. από €156 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 10% κυρίως λόγω των αυξημένων εξόδων προσωπικού.

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €108 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 10%. Το Συγκρότημα στοχεύοντας σε περιορισμό των εξόδων διατήρησε σταθερό τον αριθμό του ανθρωπίνου δυναμικού του, περιορίζοντας την τριμηνιαία αύξηση του κόστους προσωπικού στο 1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Ο δείκτης κόστος προς έσοδα για το τρίμηνο του 2010 βελτιώθηκε σε 51,0% από 57,9% το τρίμηνο του 2009.

Προβλέψεις

Το Συγκρότημα αύξησε σημαντικά τη χρέωση για προβλέψεις το τρίμηνο του 2010 κατά 111% στα €73 εκ. από €35 εκ. λαμβάνοντας υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον και την επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου. Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων ανήλθε σε 1,09% των συνολικών δανείων σε ετήσια βάση (2009: 0,96%).

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 6,0% στις 31 Μαρτίου 2010 έναντι 5,6% στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 58%.

Σε τριμηνιαία βάση, οι προβλέψεις ωστόσο μειώθηκαν κατά 20,7%.

Χορηγήσεις-καταθέσεις

Τα δάνεια του Συγκροτήματος στις 31 Μαρτίου 2010 ανήλθαν σε €27,21 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 8% καθώς και αύξηση 3% από τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 31 Μαρτίου 2010 σε €29,20 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4% και αύξηση 2% από τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Όπως τονίζει η τράπεζα, η ισχυρή ρευστότητα του Συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 90% καθώς και η περιορισμένη εξάρτηση του Συγκροτήματος στη χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (με το δείκτη καταθέσεων προς ενεργητικό να ανέρχεται σε 74% στις 31 Μαρτίου 2010), αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας

Στις 31 Μαρτίου 2010, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €2,49 δισ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος με βάση τις αρχές τις Βασιλείας ΙΙ ανήλθε σε 11,3% ενώ οι δείκτες βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ανήλθαν σε 7,1% και 10,2% αντίστοιχα.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2010, αναφέρεται ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος για το έτος 2010 επικεντρώνονται στη διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας και υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και περιορισμό των εξόδων με ικανοποιητική κερδοφορία και την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων. Παράλληλα το Συγκρότημα στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στις νέες αγορές όπου δραστηριοποιείται, οι οποίες έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, προσδίδοντας μακροπρόθεσμη διασπορά των εσόδων, της κερδοφορίας, αλλά και των κινδύνων.

«Ο εύρωστος και υγιής κυπριακός τραπεζικός τομέας, που είναι το αποτέλεσμα του σωστού θεσμικού και εποπτικού πλαισίου, σε συνδυασμό με τη συνετή και μελετημένη στρατηγική των τραπεζών του τόπου, που είχε και έχει θετική συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της BOCY Θεόδωρος Ε. Αριστοδήμου.

«Η μεθοδικότητα των κινήσεων και η ισορροπημένη πολιτική του Συγκροτήματος επέφεραν αυξημένη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, διατηρώντας μας στους στόχους που τολμήσαμε να θέσουμε στην αρχή της χρονιάς, παρά την αβεβαιότητα του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος»,ανέφερε από την πλευρά του ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Ανδρέας Ηλιάδης. «Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι, ότι ένα τραπεζικό σύστημα με υγιή κερδοφορία, ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια, αποτελεί στήριγμα για την οικονομία, αλλά και ασφάλεια για τους πελάτες και τους μετόχους.», τόνισε.

source: stockwatch.com.cy

Συγχωνεύονται 4 ισπανικές τράπεζες


Συγχωνεύονται 4 ισπανικές τράπεζες


Τέσσερις ισπανικές cajas -μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο, περιφερειακές αποταμιευτικές τράπεζες- ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να συγχωνευθούν, δημιουργώντας έναν εισηγμένο τραπεζικό όμιλο, τον πέμπτο μεγαλύτερο της χώρας, και τον τρίτο μεγαλύτερο μεταξύ των cajas στη χώρα.

Η ανακοίνωση αυτή είναι η τελευταία μέχρι στιγμής μίας σειράς συμφωνιών για συγχωνεύσεις και συνεργασίες, που προκάλεσε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των 45 περιφερειακών ταμιευτηρίων της χώρας. Πολλές από αυτές δέχονται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας μεγάλου αριθμού επισφαλών δανείων, μετά την κατάρρευση της αγοράς κατοικιών. Η συμφωνία επήλθε καθώς εντάθηκαν οι πιέσεις προς τις μη εισηγμένες cajas για να επισπεύσουν τη συγχώνευσή τους, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ανέκτησε τον έλεγχο της CajaSur, το Σαββατοκύριακο, καθώς αυτή δεν κατόρθωσε να συγχωνευθεί με την Unicaja.

Συμφωνία

Η Caja Medi-terraneo, η Gruppo Cajastur, η Caja Extermandura, και η Caja Cantabria, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στη δημιουργία του ομίλου SIP (Sistema Institucional de Proteccion), με ενεργητικό που θα ξεπερνά τα 135 δισ. ευρώ, και κύκλο εργασιών πάνω από 177 δισ. ευρώ. Ο νέος όμιλος SIP, που θα έχει τα κεντρικά γραφεία του στην Μαδρίτη, θα έχει πρόσβαση στο ταμείο FROB το οποίο έχει δημιουργήσει η ισπανική κυβέρνηση για να στηρίξει την αναδιάρθρωση των μικρών αποταμιευτικών τραπεζών. Βάσει της συμφωνίας, η Caja Mediterraneo και η Gruppo Cajastur θα έχουν στην κατοχή τους η καθεμία από 40% του νέου ομίλου, η Caja Extremadura θα κατέχει το 11%, και η Caja Cantabria το 9%.

source: stockwatch.com.cy

Οι κορυφαίες αεροπορικές εταιρίες του κόσμου


Οι κορυφαίες αεροπορικές εταιρίες του κόσμου

Οι αεροπορικές εταιρίες της Ασίας, της Ωκεανίας και της Μέσης Ανατολής μονοπωλούν την πρώτη δεκάδα των κορυφαίων αεροπορικών εταιριών του πλανήτη, γεγονός που σχολιάζεται από τον αυστραλιανό Τύπο.

Οι αυστραλιανές εφημερίδες σημειώνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αυστραλιανή εταιρία «Κουάντας» (Qantas) υποχώρησε μια θέση και έπεσε στην έβδομη, κατά την απονομή των Ετήσιων Βραβείων των Διεθνών Αεροπορικών Εταιριών (World Airline Awards) της Skytrax, που οργανώθηκε στο Αμβούργο.

Οι κορυφαίες δέκα εταιρίες που αναδείχθηκαν από το επιβατικό κοινό είναι οι ακόλουθες:

1) Asiana Airlines (Ν. Κορέα)

2) Singapore Airlines

3) Qatar Airways

4) Cathay Pacific (Χονγκ Κογκ)

5) Air New Zealand

6) Etihad Airways (Αμπου Ντάμπι)

7) Qantas Airways (Αυστραλία)

8) Emirates (Ντουμπάϊ)

9) Thai Airways (Ταϊλάνδη)

10) Malaysia Airlines

source: typos.com.cy
Share |