Wednesday, May 26, 2010

Συγχωνεύονται 4 ισπανικές τράπεζες


Συγχωνεύονται 4 ισπανικές τράπεζες


Τέσσερις ισπανικές cajas -μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο, περιφερειακές αποταμιευτικές τράπεζες- ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να συγχωνευθούν, δημιουργώντας έναν εισηγμένο τραπεζικό όμιλο, τον πέμπτο μεγαλύτερο της χώρας, και τον τρίτο μεγαλύτερο μεταξύ των cajas στη χώρα.

Η ανακοίνωση αυτή είναι η τελευταία μέχρι στιγμής μίας σειράς συμφωνιών για συγχωνεύσεις και συνεργασίες, που προκάλεσε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των 45 περιφερειακών ταμιευτηρίων της χώρας. Πολλές από αυτές δέχονται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας μεγάλου αριθμού επισφαλών δανείων, μετά την κατάρρευση της αγοράς κατοικιών. Η συμφωνία επήλθε καθώς εντάθηκαν οι πιέσεις προς τις μη εισηγμένες cajas για να επισπεύσουν τη συγχώνευσή τους, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ανέκτησε τον έλεγχο της CajaSur, το Σαββατοκύριακο, καθώς αυτή δεν κατόρθωσε να συγχωνευθεί με την Unicaja.

Συμφωνία

Η Caja Medi-terraneo, η Gruppo Cajastur, η Caja Extermandura, και η Caja Cantabria, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στη δημιουργία του ομίλου SIP (Sistema Institucional de Proteccion), με ενεργητικό που θα ξεπερνά τα 135 δισ. ευρώ, και κύκλο εργασιών πάνω από 177 δισ. ευρώ. Ο νέος όμιλος SIP, που θα έχει τα κεντρικά γραφεία του στην Μαδρίτη, θα έχει πρόσβαση στο ταμείο FROB το οποίο έχει δημιουργήσει η ισπανική κυβέρνηση για να στηρίξει την αναδιάρθρωση των μικρών αποταμιευτικών τραπεζών. Βάσει της συμφωνίας, η Caja Mediterraneo και η Gruppo Cajastur θα έχουν στην κατοχή τους η καθεμία από 40% του νέου ομίλου, η Caja Extremadura θα κατέχει το 11%, και η Caja Cantabria το 9%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |