Wednesday, May 26, 2010

Moody΄s: Σταθερό παραμένει το outlook της αξιολόγησης “AAA” των ΗΠΑ


Moody΄s: Σταθερό παραμένει το outlook της αξιολόγησης “AAA” των ΗΠΑ

Η Moody΄s Investors Service πως το outlook της αξιολόγησης “AAA” των ΗΠΑ παραμένει σταθερό αν και η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί λόγω του κόστους στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο οίκος σημειώνει πως η αξιολόγηση των ΗΠΑ στηρίζεται από το γεγονός πως η χώρα είναι η κορυφαία οικονομία στον κόσμο καθώς και από την ευελιξία των αγορών και το καθεστώς του ανοιχτού εμπορίου.

Το σταθερό outlook υποδηλώνει πως η αξιολόγηση είναι απίθανο να βρεθεί υπό πίεση τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την πιστωτική κρίση, την ύφεση και τις δαπάνες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των παραπάνω, σημειώνει η Moody΄s.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 1,4 τρισ. δολ. το 2009- σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ – ενώ ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως το 2010 θα φτάσει τα 1,6 τρισ. δολ.

“Οι δείκτες χρέους της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ και ως προς τα έσοδα χειροτερεύουν ταχύτατα και μετά την κρίση είναι πιθανό να είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους άλλων χωρών με αξιολόγηση “AAA”, αναφέρει η Moody’s. Ο δείκτης χρέους ως προς τα έσοδα έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, ξεπερνώντας το 400%, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές πιέσεις στα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια, τονίζει ο οίκος.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιδείνωσης αυτών των δεικτών οφείλεται ωστόσο από τις αγορές παγίων όπως οι επενδύσεις σε μετοχές, γεγονός που σημαίνει πως η αύξησή τους έχουν μικρότερη επίδραση στην καθαρή αξία της χώρας, συμπληρώνει η Moody’s.

Τέλος, ο οίκος επισημαίνει πως η αξιολόγηση ενδέχεται να γνωρίσει πιέσεις εάν η ανοδική τάση στους δείκτες χρέους συνεχιστεί καθώς και αν δεν παρθούν μέτρα για τη σταθεροποίησή τους.

source: capital.gr

No comments:

Share |