Thursday, January 12, 2012

Ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την στάση των ελεγκτών


Ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την στάση των ελεγκτών

13 πτήσεις επηρεάστηκαν από τα μέτρα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πάνω από 1200 επιβάτες


Μεγάλη ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό, αλλά και σοβαρό οικονομικό πλήγμα στις Κυπριακές Αερογραμμές προκάλεσε την Τετάρτη η απροειδοποίητη τετράωρη στάση εργασίας στην οποία κατήλθαν από τις 15:00 μέχρι τις 19:00 οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας Κύπρου, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο εθνικός αερομεταφορέας.

Από την απρόσμενη αυτή απεργιακή κινητοποίηση επηρεάστηκαν 13 πτήσεις της εταιρείας προς και από το Αεροδρόμιο Λάρνακας προς διάφορους προορισμούς και πάνω από 1200 επιβάτες κυρίως φοιτητές, αφού οι κυριότεροι προορισμοί ήταν το Λονδίνο, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ανάλογες καθυστερήσεις αναμένεται να υπάρξουν και κατά την επιστροφή των αντίστοιχων πτήσεων προς τη Λάρνακα.

Στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας εργαζόταν μόνο ένας λειτουργός αεροπορικών κινήσεων, ωστόσο αποχώρησε το μεσημέρι γιατί αρρώστησε. Ο άλλος λειτουργός που καλύπτει τη βάρδια, ήταν υπερωριακός και γι' αυτό δεν ανέλαβε καθήκον, αφού η ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισε όπως τα μέλη της απέχουν από υπερωριακή απασχόληση.

Ο πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν υποστελεχωμένος, είχε σταματήσει κάθε αναχώρηση και ξανάρχισε στις 19.00, όταν ήρθε η νέα βάρδια των ελεγκτών αεροπορικών κινήσεων.

''Το γεγονός ότι δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση, στέρησε από τις Κυπριακές Αερογραμμές (και τις υπόλοιπες εταιρείες) τη δυνατότητα να αναπρογραμματίσουν τις πτήσεις τους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν όλοι οι επηρεαζόμενοι επιβάτες και το κόστος να το επωμιστούν οι αεροπορικές εταιρείες'', συμπλήρωσε η ανακοίνωση των ΚΑ.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές αναφέρουν ότι σέβονται το δικαίωμα οποιουδήποτε κλάδου να διεκδικεί τα δικαιώματα του. ''Ωστόσο, απευθύνουν έκκληση στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να αποφεύγουν την απροειδοποίητη λήψη δυναμικών μέτρων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και την ταλαιπωρία που προκαλείται στο επιβατικό κοινό με όλες τις αρνητικές συνέπειες, αλλά και το σημαντικό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι αεροπορικές εταιρείες και κυρίως οι Κυπριακές Αερογραμμές ως ο κύριος χρήστης του Αεροδρομίου Λάρνακας'', καταλήγουν.

Αδ. Ασπρής: Aσέβεια προς τη χώρα και προς το επιβατικό κοινό
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Κύπρου Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «γύρω στις 15:00, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Hermes Airports παρέλαβε NOTAM-Ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία ο Πύργος Ελέγχου του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας αδυνατούσε να παράσχει εξυπηρέτηση σε πτήσεις οι οποίες επρόκειτο να αναχωρήσουν λόγω εργατικών κινητοποιήσεων».

Πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν ασέβεια τόσο προς τη χώρα όσο και προς το επιβατικό κοινό το οποίο για άλλη μια φορά ταλαιπωρείται εντελώς άδικα. Είναι πραγματικά λυπηρό, την ώρα που όλοι μαζί προσπαθούμε να αυξήσουμε την τουριστική κίνηση προς την Κύπρο παραχωρώντας εμπορικά κίνητρα, την ίδια ώρα να διασύρουμε τη χώρα διεθνώς σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία».

«Καλούμε για άλλη μια φορά», συνέχισε ο κ. Ασπρής «όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων της χώρας μας και η προστασία του επιβατικού κοινού από περαιτέρω ταλαιπωρία».

Χρ. Σολωμού: Δεν είμαστε σε απεργία
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος των Υπαλλήλων της Κλαδικής της Πολιτικής Αεροπορίας Χριστάκης Σολωμού ανέφερε ότι «δεν είμαστε σε απεργία. Σήμερα έτυχε δύο συνάδελφοι, Λειτουργοί Αεροπορικών Κινήσεων που επανδρώνουν τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας, να ασθενήσουν και δεν υπήρχε άλλος συνάδελφος να τους αντικαταστήσει».

Πρόσθεσε ότι η Κλαδική Επιτροπή της Πολιτικής Αεροπορίας «κάλεσε τα μέλη της να απέχουν από οποιαδήποτε υπερωριακή απασχόληση. Σήμερα στη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων αναλύσαμε την απόφαση που πήραμε σε πρόσφατη Γενική μας Συνέλευση, ότι δηλαδή δεν μπορούμε, λόγω της ύπαρξης κενών θέσεων, να εργαζόμαστε υπερωρίες και να αμειβόμαστε στη χαμηλότερη κλίμακα εισδοχής μας».

Ο κ. Σολωμού εξήγησε ότι «μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι βάρδιας πληρώνονταν υπερωρίες αναλόγως της κλίμακας που είχαν» και πρόσθεσε «κατανοούμε τη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων ότι την απόφαση να πληρώνονται οι λειτουργοί αεροπορικών κινήσεων, τις υπερωρίες στη χαμηλότερη κλίμακα εισδοχής τους την έχει πάρει η Βουλή» συμπληρώνοντας ότι «παρακαλέσαμε σήμερα τον Υπουργό να απευθυνθεί στην Βουλή» προκειμένου να επιλυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Ανέφερε ακόμα ότι τις επόμενες 15 μέρες η Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού αναμένεται να καλέσει διάφορες υπηρεσίες που εργάζονται με σύστημα βάρδιας, όπως η Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι Νοσοκόμοι και οι γιατροί, σε συνάντηση για να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα και οι λειτουργοί να πληρώνονται τις υπερωρίες με βάση την κλίμακα που κατέχουν.

«Εάν στη συνάντηση αυτή δεν καταφέρουμε να βρούμε λύση, τότε δεν αποκλείουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή όμως δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε σε απεργιακή κινητοποίηση ούτε κάνουμε απεργία», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σολωμού είπε πως «το Κλαδικό Συμβούλιο καλέσαμε τους υπαλλήλους να απέχουν από υπερωριακή απασχόληση χωρίς όμως να εμποδίζουμε κάποιον υπάλληλο να εργαστεί υπερωριακά. Εχουμε αφήσει το συγκεκριμένο θέμα στη κρίση του κάθε υπαλλήλου και είναι δικαίωμα του να εργαστεί υπερωριακά ή όχι».

Ανέφερε επίσης ότι μετά την εξέλιξη της αναμενόμενης συνάντησης με την ΜΕΠ «ο Υπουργός Συγκοινωνιών μας ζήτησε όπως καλέσουμε τα μέλη μας να ξαναρχίσουν την υπερωριακή απασχόληση».

Το πρόβλημα που υπάρχει στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχει λυθεί, αφού έχουν αρχίσει κανονικά η βάρδια των δύο Λειτουργών Αεροπορικών Κινήσεων που εργάζονται στον Πύργο Ελέγχου του αερολιμένα.

Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας του Πύργου Ελέγχου του αεροδρομίου εργάζονται κανονικά και πραγματοποιούν όλες τις αφίξεις αεροσκαφών, αφού υπάρχουν τα σχέδια πτήσεων. Ωστόσο, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αναχωρήσεις των αεροσκαφών, αφού δεν υπάρχουν σχέδια πτήσεων, τα οποία εκδίδουν οι Λειτουργοί Αεροπορικών Κινήσεων.

Στη ΜΕΠ θα συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων
Ως μια «καλή εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος την πρόθεση της ΠΑΣΥΔΥ όπως τα θέματα που αφορούν τον τρόπο αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα συζητηθούν στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού(ΜΕΠ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Φλουρέντζος συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Υπουργείο Συγκοινωνιών με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ, με επικεφαλής το ΓΓ της Οργάνωσης Γλαύκο Χατζηπέτρου, και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μερίδας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των λειτουργών αεροπορικών κινήσεων και των αερολιμενικών που ανήκουν στη ΠΑΣΥΔΥ.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι «έχει τεθεί και ενώπιον τους η πρόταση του Υπουργείου», προσθέτοντας ότι «με την παρέμβαση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ αυτό το θέμα έχει πλέον ξεπεραστεί».

«Ευελπιστώ ότι η έκκληση την οποία έχουμε απευθύνει και στην ανεξάρτητη συντεχνία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας θα εισακουστεί και θα γίνει αποδεκτή η θέση που εκφράζει η ΠΑΣΥΔΗ για συζήτηση αυτών των θεμάτων στη ΜΕΠ», είπε.

Οπως είπε, «η θέση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία έγινε αποδεκτή από τις κλαδικές οργανώσεις, δίνει λύση, αφού τα οποιαδήποτε θέματα θα συζητηθούν στα πλαίσια της ΜΕΠ στο Υπουργείο Οικονομικών».

Ερωτηθείς αν μέχρι τη συζήτηση αυτών των θεμάτων στη ΜΕΠ θα αρθούν τα μέτρα σε σχέση με την υπερωριακή εργασία, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι «αυτό το οποίο εγώ έχω αντιληφθεί είναι ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κανονικά, χωρίς οποιαδήποτε μέτρα».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου έκαμε λόγο «για αλαλούμ» στον τρόπο αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας, προσθέτοντας ότι «κανένας δεν ξέρει πώς αποζημιώνονται σήμερα όσοι εργάζονται υπερωριακά».

Οπως είπε, «έγιναν κάποιες αλλαγές μονομερώς», εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση της ΠΑΣΥΔΥ με αυτές τις αλλαγές. «Θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών», είπε.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ΠΑΣΥΔΥ «δεν έχει πάρει οποιαδήποτε απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων. Η έκκληση που κάνουμε προς τα μέλη μας είναι να βοηθήσουν ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα αεροδρόμια της χώρας μας», είπε.

Ο κ. Χατζηπέτρου χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτο κάποιος που βρίσκεται, για παράδειγμα, στη κλίμακα Α7 να αποζημιώνεται για υπερωριακή εργασία με βάση τη κλίμακα Α2. «Πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα πρέπει να διορθωθούν», είπε και συνέστησε υπομονή μέχρι τη συζήτηση αυτών των θεμάτων στη ΜΕΠ εντός του επόμενου δεκαήμερου.

Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία της ΠΑΣΥΔΥ να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Από τη σημερινή συνεδρία στο Υπουργείο Συγκοινωνιών αποχώρησε ο εκπρόσωπος των λειτουργών αεροπορικών κινήσεων, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ.


source: kathimerini.com.cy

Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ


Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ

Αμετάβλητο στο 1% άφησε το βασικό επιτόκιό της η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου, αν χρειαστεί, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από το 2% για αρκετούς μήνες καθώς και ότι οι οικονομικές προοπτικές κινδυνεύουν από μεγάλη αβεβαιότητα και πτωτικούς κινδύνους.

Ο κ. Draghi δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας με 3ετή δανεισμό προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες «έχουν πολύ καλή απόδοση» αλλά σημείωσε ότι όλα τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ είναι προσωρινά.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, όσον αφορά τις εξελίξεις της κρίσης χρεών στην Ελλάδα και τις ακανθώδεις συνομιλίες για το PSI, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος με την διαβεβαίωση ότι πρόκειται για «μοναδικό και εξαιρετικό» γεγονός.

source: reporter.gr

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο


Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο


Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όπως αναμενόταν άλλωστε, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), επίπεδο στο οποίο παραμένει από το Μάρτιο του 2009.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 275 δισ. λίρες, επίπεδο στο οποίο το αύξησε τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την BoE οι επιπλέον αγορές των 75 δισ. λιρών θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τριών μηνών, ωστόσο το ύψος του προγράμματος παραμένει υπό εξέταση.

Ως συνήθως η κεντρική τράπεζα δεν εξέδωσε ανακοίνωσε για το σκεπτικό της απόφασης. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε το Νοέμβριο στο 4,8% από 5% τον Οκτώβριο ενώ επίσημος στόχος είναι το 2%. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της BoE ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει κατακόρυφα το 2012 και κάτω από το 1,5% σε δύο χρόνια.

Το Νοέμβριο επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η μεταποιητική και η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψαν νέα πτώση. Συγκεκριμένα, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο και 0,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Σημειώνεται πως η ετήσια πτώση είναι η μεγαλύτερη από το Δεκέμβριο του 2009. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου προέβλεπαν πτώση 0,2% στο μήνα και 0,55 στο έτος. Η βιομηχανική παραγωγή, στην οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος της μεταποίησης, κατέγραψε μείωση 0,6% στο μήνα και 3,1% στο έτος. Από τη μεριά τους οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση 0,1% στο μήνα και 2,3% στο έτος.

Σημειώνεται πως βρετανική στατιστική υπηρεσία το Δεκέμβριο αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5%. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η ανάπτυξη παρέμεινε αμετάβλητη στο +0,5%.



source: capital.gr

ΗΠΑ:Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση 10ετούς ομολόγου


ΗΠΑ:Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση 10ετούς ομολόγου



Σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στην δημοπρασία της τάξεως των 21 δισ. δολαρίων που πραγματοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αναλυτικά, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,9% με την προσφορά να καλύπτει την ζήτηση κατά 3,19 φορές έναντι 3,15 φορές σε προηγούμενες δημοπρασίες.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της δημοπρασίας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,91%.

source: euro2day.gr

Ισπανία: Άντλησε 10 δισ. με μειωμένο επιτόκιο


Ισπανία: Άντλησε 10 δισ. με μειωμένο επιτόκιο



Σχεδόν 10 δισ. ευρώ άντλησε η Ισπανία από τη σημερινή κρίσιμη δημοπρασία ομολόγων, ποσό διπλάσιο του αρχικού στόχου. Η ισχυρή ζήτηση και η σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής κρίσιμης δημοπρασίας ομολόγων στη Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα, η Μαδρίτη άντλησε 4,272 δισ. ευρώ από νέα 3ετή ομόλογα. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,384% και η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,8 φορές

Από ομόλογα λήξεως τον Απρίλιο του 2016, η Ισπανία άντλησε 2,503 δισ. ευρώ έναντι 1,497 δισ. ευρώ κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Η μέση απόδοση υποχώρησε στο 3,748% από 4,871% κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,2 φορές από 2,9 φορές κατά την προηγούμενη δημοπρασία

Από ομόλογα λήξεως τον Οκτώβριο του 2016, η Ισπανία άντλησε 3,211 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση υποχώρησε στο 3,912% από 4,848%, ενώ η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,7 φορές από 1,6 φορές κατά την προηγούμενη δημοπρασία




source: euro2day.gr

Ελλάδα: Επτά μονάδες "τσίμπησε" η ανεργία τον Οκτώβριο



Ελλάδα: Επτά μονάδες "τσίμπησε" η ανεργία τον Οκτώβριο



Το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2011 ανήλθε στο 18,2%, έναντι 13,5% τον Οκτώβριο του 2010 και 17,5% τον Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το σύνολο των απασχολουμένων τον Οκτώβριο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.065.775 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 903.525 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός στα 4.382.356 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 303.768 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (7%) και αυξήθηκαν κατά 14.666 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011 (0,4%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 219.478 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (32,1%) και κατά 45.869 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011 (5,3%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 118.605 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (2,8%) και μειώθηκαν κατά 57.694 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011 (1,3%).



source: euro2day.gr

Αμετάβλητα αναμένονται τα επιτόκια της ΕΚΤ


Αμετάβλητα αναμένονται τα επιτόκια της ΕΚΤ

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσον αφορά στην επιτοκιακή της πολιτική, κάνοντας μια παύση για να συνεχίσει με νέες μειώσεις αργότερα φέτος.

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσον αφορά στην επιτοκιακή της πολιτική, κάνοντας μια παύση για να συνεχίσει με νέες μειώσεις αργότερα φέτος.

Έπειτα από δύο μήνες μειώσεων των επιτοκίων της, η ΕΚΤ θεωρείται μάλλον απίθανο να κάνει το ίδιο και αυτό το μήνα, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο οι προηγούμενες κινήσεις της, που είχαν ως στόχο να αποτρέψουν μια πιστωτική κρίση και να τονώσουν την οικονομία της Ευρωζώνης, απέδωσαν καρπούς.

Τον προηγούμενο μήνα η ΕΚΤ μείωσε το κόστος δανεισμού της στο προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 1%, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τις δύο προηγούμενες επιτοκιακές αυξήσεις του 2011.

Επίσης, προσέφερε στις τράπεζες της Ευρωζώνης απεριόριστη ρευστότητα, χαλαρώνοντας τους κανόνες για τις εγγυήσεις και χορηγώντας τριετή δάνεια σε υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.

source: naftemporiki.gr

Εκδόσεις ομολόγων €17 δισ. από Ιταλία-Ισπανία




Εκδόσεις ομολόγων €17 δισ. από Ιταλία-Ισπανία

Η Ιταλία και η Ισπανία θα προχωρήσουν στην πώληση €17 δισ. σε χρέος σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός της πρώτης Μάριο Μόντι παροτρύνει τους επενδυτές να ανταμείψουν τις ιταλικές προσπάθειες για λιτότητα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σε μια από τις πρώτες εκδόσεις χρέους του 2012, η Ισπανία θα πωλήσει ομόλογα ύψους €5 δισ. περιλαμβανομένων νέων τριετών χρεογράφων.

Η Ιταλία, η οποία πρέπει να πληρώσει περισσότερα από €50 δισ. σε ομόλογα το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα πωλήσει €12 δισ. χρεογράφων σήμερα και €4,75 δισ. σε ομόλογα αύριο.

source: stockwatch.com.cy

Βουτιά πληθωρισμού στην Κίνα


Βουτιά πληθωρισμού στην Κίνα

Το μικρότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα το Δεκέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δίνοντας έτσι στο Πεκίνο περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση στους πιστωτικούς περιορισμούς για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Κίνας, κύριος μετρητής του πληθωρισμού, αυξήθηκε 4,1%, σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με αύξηση 4,2% το Νοέμβριο.

Για όλο το 2011 ο πληθωρισμός στην Κίνα ανήλθε στο 5,4%, πολύ πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 4% και υψηλότερα από τον πληθωρισμό 3,3% που καταγράφηκε το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα στοιχεία Δεκεμβρίου σηματοδότησαν τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα που ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Κίνα παρουσιάζει επιβράδυνση, μετά το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών το 6,5% που σημειώθηκε τον Ιούλιο, καθώς τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για περιορισμό της ραγδαίας αύξησης των τιμών καταναλωτή τέθηκαν σε ισχύ.

Ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου ήταν ο χαμηλότερος από το Σεπτέμβριο του 2010, όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε 3,6%, αλλά ελαφρώς υψηλότερος από το 4,0% που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Οι τιμές τροφίμων - βασικός παράγοντας του πληθωρισμού - αυξήθηκαν 9,1%, σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με αύξηση 8,8% το Νοέμβριο. Η αύξηση αποδίδεται από τους αναλυτές στην ασυνήθιστά νωρίς έλευση του νέου Σεληνιακού Ετους, που φέτος είναι τον Ιανουάριο.

RBS: Περικοπές 3500 θέσεων εργασίας


RBS: Περικοπές 3500 θέσεων εργασίας

Η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Βρετανίας Royal Bank of Scotland Plc, ετοιμάζει περικοπές 3,500 θέσεων εργασίας εντός των επόμενων 3 ετών καθώς επιχειρεί την έξοδό της από τις ανεπικερδείς επιχειρήσεις σε σχέση με τις μετοχές μετρητών και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για συγχωνεύσεις.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η RBS θα πωλήσει ή θα κλείσει τις δύο μονάδες αλλά και τις επιχειρήσεις εταιρικής μεσιτείας και μετοχών κεφαλαιακών αγορών. Η τράπεζα αναφέρει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με αριθμό αγοραστών.

Σημειώνεται ότι η RBS απέλυσε άλλους 2 χιλ. υπαλλήλους κατά το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

source: stockwatch.com.cy

Moody΄s: Διατηρεί το ΑΑΑ για τη Σουηδία



Moody΄s: Διατηρεί το ΑΑΑ για τη Σουηδία

(Dow Jones) – Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service διατηρεί το ΑΑΑ για το σουηδικό κρατικό χρέος, επικαλούμενος την ευέλικτη οικονομία της χώρας και το χαμηλό ποσοστό δημοσίου χρέους.

«Η Moody’s θεωρεί το ΑΑΑ της Σουηδίας ανθεκτικό, το οποίο μάλιστα παρέμεινε σχεδόν άθικτο στην κρίση, παρά τις ισχυρές δοκιμασίες», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, δίνοντας στη χώρα σταθερό outlook.

Η σουηδική οικονομία έχει βοηθηθεί από τον ανταγωνιστικό κλάδο των εξαγωγών και την ευέλικτη ισοτιμία, καθώς και από το υψηλό επίπεδο διαβίωσης και το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που έχουν συνεισφέρει σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, αναφέρει η Moody’s.

Εν τω μεταξύ, το χρέος της κυβέρνησης είναι σχετικά χαμηλό, στο περίπου 40% του ΑΕΠ, και το θεσμικό πλαίσιο που υιοθετείται, εγγυάται μια αυστηρή διαδικασία προϋπολογισμού, προσθέτει.

Η Moody’s τονίζει πως μπορεί να υποβαθμίσει το ΑΑΑ για τη Σουηδία εάν η χρηματοοικονομική της ισχύ αντιμετώπιζε «διαρκή προβλήματα», προσθέτοντας ωστόσο ότι αξιολογεί τις πιθανότητες της χώρας να βρεθεί σε event risk, ως πολύ χαμηλές, αντίστοιχα και με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες.




source: capital.gr

Φόβοι για κανόνι της Carrefour-Μαρινόπουλος


Φόβοι για κανόνι της Carrefour-Μαρινόπουλος


Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον η αλυσίδα Carrefour-Μαρινόπουλος ακολουθώντας την Ατλάντικ. Η γαλλική εταιρία προσπαθεί να αποεπενδύσει ακόμα και με ζημιά αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο σε αυτή τη φάση καθώς οι Αφοί Μαρινόπουλοι δεν αγοράζουν τη συμμετοχή και δεν υπάρχουν και υποψήφιοι επενδυτές. Ηδη πολλοί προμηθευτές της εταιρίας προσπαθούν να περιορίσουν την έκθεσή τους, ενώ τα συνολικά χρέη της ξεπερνούν τα €100 εκατ.

Η βιωσιμότητα της εταιρίας είναι πλέον αμφίβολη αν δεν εισρεύσει φρέσκο χρήμα ενώ το μερίδιο αγοράς διαρκώς συρρικνούμενο.

Η διοίκηση εξετάζει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ενδεχόμενο προσφυγής στο άρθρο 99 αν και ακόμα δεν έχουν καταγραφεί ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρίας.
Οι πληρωμές της Carrefour-Μαρινόπουλος γίνονται πλέον με καθυστέρηση 10 μηνών, αναγκάζοντας πολλούς προμηθευτές όπως η ΦΑΓΕ να διακόψουν τη συνεργασία τους.

source: inews.gr

Κάτω από το 1,27 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου


Κάτω από το 1,27 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Πιέσεις προκάλεσαν σήμερα στο ευρώ οι συστάσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αναλάβει μεγαλύτερη δράση, ώστε να βοηθήσει στην ανακοπή της ευρωπαϊκής κρίσης.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε το απόγευμα στα 1,2696 δολάρια, από το επίπεδο των 1,2778 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Αρνητικά επηρέασαν το ευρωπαϊκό νόμισμα οι επισημάνσεις το επικεφαλής της Fitch David Riley, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εντείνει τις αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, προκειμένου ν΄αποτραπεί η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος. Η επισήμανση αυτή αναζωπύρωσε το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας για πιθανές νέες υποβαθμίσεις χωρών της Ευρωζώνης . Άλλωστε ο ίδιος οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε χθες την Ιταλία για υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας μέχρι το τέλος του μήνα.

Περιορισμένες στηρίξεις στην σημερινή πτώση του ευρώ δημιούργησε η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Η Γερμανία εμφανίστηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κας Μέρκελ, εμφανίζεται διατεθειμένη να αυξήσει τη συμμετοχή της στο Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης (ESM).

Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα Μ. Ντράγκι μετά από την πρώτη για φέτος συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας. Ωστόσο οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει προς το παρόν αμετάβλητα τα επιτόκια της.

source: reporter.gr
Share |