Thursday, January 12, 2012

Ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την στάση των ελεγκτών


Ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την στάση των ελεγκτών

13 πτήσεις επηρεάστηκαν από τα μέτρα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πάνω από 1200 επιβάτες


Μεγάλη ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό, αλλά και σοβαρό οικονομικό πλήγμα στις Κυπριακές Αερογραμμές προκάλεσε την Τετάρτη η απροειδοποίητη τετράωρη στάση εργασίας στην οποία κατήλθαν από τις 15:00 μέχρι τις 19:00 οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας Κύπρου, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο εθνικός αερομεταφορέας.

Από την απρόσμενη αυτή απεργιακή κινητοποίηση επηρεάστηκαν 13 πτήσεις της εταιρείας προς και από το Αεροδρόμιο Λάρνακας προς διάφορους προορισμούς και πάνω από 1200 επιβάτες κυρίως φοιτητές, αφού οι κυριότεροι προορισμοί ήταν το Λονδίνο, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ανάλογες καθυστερήσεις αναμένεται να υπάρξουν και κατά την επιστροφή των αντίστοιχων πτήσεων προς τη Λάρνακα.

Στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας εργαζόταν μόνο ένας λειτουργός αεροπορικών κινήσεων, ωστόσο αποχώρησε το μεσημέρι γιατί αρρώστησε. Ο άλλος λειτουργός που καλύπτει τη βάρδια, ήταν υπερωριακός και γι' αυτό δεν ανέλαβε καθήκον, αφού η ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισε όπως τα μέλη της απέχουν από υπερωριακή απασχόληση.

Ο πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν υποστελεχωμένος, είχε σταματήσει κάθε αναχώρηση και ξανάρχισε στις 19.00, όταν ήρθε η νέα βάρδια των ελεγκτών αεροπορικών κινήσεων.

''Το γεγονός ότι δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση, στέρησε από τις Κυπριακές Αερογραμμές (και τις υπόλοιπες εταιρείες) τη δυνατότητα να αναπρογραμματίσουν τις πτήσεις τους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν όλοι οι επηρεαζόμενοι επιβάτες και το κόστος να το επωμιστούν οι αεροπορικές εταιρείες'', συμπλήρωσε η ανακοίνωση των ΚΑ.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές αναφέρουν ότι σέβονται το δικαίωμα οποιουδήποτε κλάδου να διεκδικεί τα δικαιώματα του. ''Ωστόσο, απευθύνουν έκκληση στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να αποφεύγουν την απροειδοποίητη λήψη δυναμικών μέτρων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και την ταλαιπωρία που προκαλείται στο επιβατικό κοινό με όλες τις αρνητικές συνέπειες, αλλά και το σημαντικό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι αεροπορικές εταιρείες και κυρίως οι Κυπριακές Αερογραμμές ως ο κύριος χρήστης του Αεροδρομίου Λάρνακας'', καταλήγουν.

Αδ. Ασπρής: Aσέβεια προς τη χώρα και προς το επιβατικό κοινό
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Κύπρου Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «γύρω στις 15:00, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Hermes Airports παρέλαβε NOTAM-Ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία ο Πύργος Ελέγχου του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας αδυνατούσε να παράσχει εξυπηρέτηση σε πτήσεις οι οποίες επρόκειτο να αναχωρήσουν λόγω εργατικών κινητοποιήσεων».

Πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν ασέβεια τόσο προς τη χώρα όσο και προς το επιβατικό κοινό το οποίο για άλλη μια φορά ταλαιπωρείται εντελώς άδικα. Είναι πραγματικά λυπηρό, την ώρα που όλοι μαζί προσπαθούμε να αυξήσουμε την τουριστική κίνηση προς την Κύπρο παραχωρώντας εμπορικά κίνητρα, την ίδια ώρα να διασύρουμε τη χώρα διεθνώς σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία».

«Καλούμε για άλλη μια φορά», συνέχισε ο κ. Ασπρής «όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων της χώρας μας και η προστασία του επιβατικού κοινού από περαιτέρω ταλαιπωρία».

Χρ. Σολωμού: Δεν είμαστε σε απεργία
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος των Υπαλλήλων της Κλαδικής της Πολιτικής Αεροπορίας Χριστάκης Σολωμού ανέφερε ότι «δεν είμαστε σε απεργία. Σήμερα έτυχε δύο συνάδελφοι, Λειτουργοί Αεροπορικών Κινήσεων που επανδρώνουν τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας, να ασθενήσουν και δεν υπήρχε άλλος συνάδελφος να τους αντικαταστήσει».

Πρόσθεσε ότι η Κλαδική Επιτροπή της Πολιτικής Αεροπορίας «κάλεσε τα μέλη της να απέχουν από οποιαδήποτε υπερωριακή απασχόληση. Σήμερα στη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων αναλύσαμε την απόφαση που πήραμε σε πρόσφατη Γενική μας Συνέλευση, ότι δηλαδή δεν μπορούμε, λόγω της ύπαρξης κενών θέσεων, να εργαζόμαστε υπερωρίες και να αμειβόμαστε στη χαμηλότερη κλίμακα εισδοχής μας».

Ο κ. Σολωμού εξήγησε ότι «μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι βάρδιας πληρώνονταν υπερωρίες αναλόγως της κλίμακας που είχαν» και πρόσθεσε «κατανοούμε τη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων ότι την απόφαση να πληρώνονται οι λειτουργοί αεροπορικών κινήσεων, τις υπερωρίες στη χαμηλότερη κλίμακα εισδοχής τους την έχει πάρει η Βουλή» συμπληρώνοντας ότι «παρακαλέσαμε σήμερα τον Υπουργό να απευθυνθεί στην Βουλή» προκειμένου να επιλυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Ανέφερε ακόμα ότι τις επόμενες 15 μέρες η Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού αναμένεται να καλέσει διάφορες υπηρεσίες που εργάζονται με σύστημα βάρδιας, όπως η Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι Νοσοκόμοι και οι γιατροί, σε συνάντηση για να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα και οι λειτουργοί να πληρώνονται τις υπερωρίες με βάση την κλίμακα που κατέχουν.

«Εάν στη συνάντηση αυτή δεν καταφέρουμε να βρούμε λύση, τότε δεν αποκλείουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή όμως δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε σε απεργιακή κινητοποίηση ούτε κάνουμε απεργία», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σολωμού είπε πως «το Κλαδικό Συμβούλιο καλέσαμε τους υπαλλήλους να απέχουν από υπερωριακή απασχόληση χωρίς όμως να εμποδίζουμε κάποιον υπάλληλο να εργαστεί υπερωριακά. Εχουμε αφήσει το συγκεκριμένο θέμα στη κρίση του κάθε υπαλλήλου και είναι δικαίωμα του να εργαστεί υπερωριακά ή όχι».

Ανέφερε επίσης ότι μετά την εξέλιξη της αναμενόμενης συνάντησης με την ΜΕΠ «ο Υπουργός Συγκοινωνιών μας ζήτησε όπως καλέσουμε τα μέλη μας να ξαναρχίσουν την υπερωριακή απασχόληση».

Το πρόβλημα που υπάρχει στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχει λυθεί, αφού έχουν αρχίσει κανονικά η βάρδια των δύο Λειτουργών Αεροπορικών Κινήσεων που εργάζονται στον Πύργο Ελέγχου του αερολιμένα.

Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας του Πύργου Ελέγχου του αεροδρομίου εργάζονται κανονικά και πραγματοποιούν όλες τις αφίξεις αεροσκαφών, αφού υπάρχουν τα σχέδια πτήσεων. Ωστόσο, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αναχωρήσεις των αεροσκαφών, αφού δεν υπάρχουν σχέδια πτήσεων, τα οποία εκδίδουν οι Λειτουργοί Αεροπορικών Κινήσεων.

Στη ΜΕΠ θα συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων
Ως μια «καλή εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος την πρόθεση της ΠΑΣΥΔΥ όπως τα θέματα που αφορούν τον τρόπο αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα συζητηθούν στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού(ΜΕΠ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Φλουρέντζος συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Υπουργείο Συγκοινωνιών με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ, με επικεφαλής το ΓΓ της Οργάνωσης Γλαύκο Χατζηπέτρου, και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μερίδας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των λειτουργών αεροπορικών κινήσεων και των αερολιμενικών που ανήκουν στη ΠΑΣΥΔΥ.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι «έχει τεθεί και ενώπιον τους η πρόταση του Υπουργείου», προσθέτοντας ότι «με την παρέμβαση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ αυτό το θέμα έχει πλέον ξεπεραστεί».

«Ευελπιστώ ότι η έκκληση την οποία έχουμε απευθύνει και στην ανεξάρτητη συντεχνία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας θα εισακουστεί και θα γίνει αποδεκτή η θέση που εκφράζει η ΠΑΣΥΔΗ για συζήτηση αυτών των θεμάτων στη ΜΕΠ», είπε.

Οπως είπε, «η θέση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία έγινε αποδεκτή από τις κλαδικές οργανώσεις, δίνει λύση, αφού τα οποιαδήποτε θέματα θα συζητηθούν στα πλαίσια της ΜΕΠ στο Υπουργείο Οικονομικών».

Ερωτηθείς αν μέχρι τη συζήτηση αυτών των θεμάτων στη ΜΕΠ θα αρθούν τα μέτρα σε σχέση με την υπερωριακή εργασία, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι «αυτό το οποίο εγώ έχω αντιληφθεί είναι ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κανονικά, χωρίς οποιαδήποτε μέτρα».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου έκαμε λόγο «για αλαλούμ» στον τρόπο αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας, προσθέτοντας ότι «κανένας δεν ξέρει πώς αποζημιώνονται σήμερα όσοι εργάζονται υπερωριακά».

Οπως είπε, «έγιναν κάποιες αλλαγές μονομερώς», εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση της ΠΑΣΥΔΥ με αυτές τις αλλαγές. «Θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών», είπε.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ΠΑΣΥΔΥ «δεν έχει πάρει οποιαδήποτε απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων. Η έκκληση που κάνουμε προς τα μέλη μας είναι να βοηθήσουν ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα αεροδρόμια της χώρας μας», είπε.

Ο κ. Χατζηπέτρου χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτο κάποιος που βρίσκεται, για παράδειγμα, στη κλίμακα Α7 να αποζημιώνεται για υπερωριακή εργασία με βάση τη κλίμακα Α2. «Πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα πρέπει να διορθωθούν», είπε και συνέστησε υπομονή μέχρι τη συζήτηση αυτών των θεμάτων στη ΜΕΠ εντός του επόμενου δεκαήμερου.

Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία της ΠΑΣΥΔΥ να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Από τη σημερινή συνεδρία στο Υπουργείο Συγκοινωνιών αποχώρησε ο εκπρόσωπος των λειτουργών αεροπορικών κινήσεων, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ.


source: kathimerini.com.cy

No comments:

Share |