Thursday, January 12, 2012

Βουτιά πληθωρισμού στην Κίνα


Βουτιά πληθωρισμού στην Κίνα

Το μικρότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα το Δεκέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δίνοντας έτσι στο Πεκίνο περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση στους πιστωτικούς περιορισμούς για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Κίνας, κύριος μετρητής του πληθωρισμού, αυξήθηκε 4,1%, σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με αύξηση 4,2% το Νοέμβριο.

Για όλο το 2011 ο πληθωρισμός στην Κίνα ανήλθε στο 5,4%, πολύ πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 4% και υψηλότερα από τον πληθωρισμό 3,3% που καταγράφηκε το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα στοιχεία Δεκεμβρίου σηματοδότησαν τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα που ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Κίνα παρουσιάζει επιβράδυνση, μετά το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών το 6,5% που σημειώθηκε τον Ιούλιο, καθώς τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για περιορισμό της ραγδαίας αύξησης των τιμών καταναλωτή τέθηκαν σε ισχύ.

Ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου ήταν ο χαμηλότερος από το Σεπτέμβριο του 2010, όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε 3,6%, αλλά ελαφρώς υψηλότερος από το 4,0% που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Οι τιμές τροφίμων - βασικός παράγοντας του πληθωρισμού - αυξήθηκαν 9,1%, σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με αύξηση 8,8% το Νοέμβριο. Η αύξηση αποδίδεται από τους αναλυτές στην ασυνήθιστά νωρίς έλευση του νέου Σεληνιακού Ετους, που φέτος είναι τον Ιανουάριο.

No comments:

Share |