Thursday, January 12, 2012

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο


Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο


Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όπως αναμενόταν άλλωστε, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), επίπεδο στο οποίο παραμένει από το Μάρτιο του 2009.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 275 δισ. λίρες, επίπεδο στο οποίο το αύξησε τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την BoE οι επιπλέον αγορές των 75 δισ. λιρών θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τριών μηνών, ωστόσο το ύψος του προγράμματος παραμένει υπό εξέταση.

Ως συνήθως η κεντρική τράπεζα δεν εξέδωσε ανακοίνωσε για το σκεπτικό της απόφασης. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε το Νοέμβριο στο 4,8% από 5% τον Οκτώβριο ενώ επίσημος στόχος είναι το 2%. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της BoE ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει κατακόρυφα το 2012 και κάτω από το 1,5% σε δύο χρόνια.

Το Νοέμβριο επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η μεταποιητική και η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψαν νέα πτώση. Συγκεκριμένα, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο και 0,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Σημειώνεται πως η ετήσια πτώση είναι η μεγαλύτερη από το Δεκέμβριο του 2009. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου προέβλεπαν πτώση 0,2% στο μήνα και 0,55 στο έτος. Η βιομηχανική παραγωγή, στην οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος της μεταποίησης, κατέγραψε μείωση 0,6% στο μήνα και 3,1% στο έτος. Από τη μεριά τους οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση 0,1% στο μήνα και 2,3% στο έτος.

Σημειώνεται πως βρετανική στατιστική υπηρεσία το Δεκέμβριο αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5%. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η ανάπτυξη παρέμεινε αμετάβλητη στο +0,5%.



source: capital.gr

No comments:

Share |