Sunday, August 31, 2008

Alitalia: Κατέθεσε αίτηση για καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης

Alitalia: Κατέθεσε αίτηση για καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης

Την ώρα που προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσής της, η Alitalia κατέθεσε χθες αίτηση να τεθεί υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας κατέθεσε αίτημα για προστασία από τους πιστωτές, λόγω χρεοκοπίας. Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, τα δρομολόγια της εταιρείας αναμένεται να συνεχισθούν κανονικά, μέχρι να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητείται, τα ζημιογόνα τμήματα θα εξαιρεθούν και τα κερδοφόρα θα εξαγορασθούν από εταιρεία συμμετοχών που αποτελείται από 16 επενδυτές, σε μια προσπάθεια σύστασης ενός μικρότερου αερομεταφορέα με κύρια παρουσία στην ιταλική αγορά.

Αλλά για τη διασφάλιση του μέλλοντος της Alitalia είναι απαραίτητη η εξασφάλιση ξένων επενδύσεων, αλλά και το να πεισθούν τα σωματεία εργαζομένων στην αποδοχή περικοπών εργατικού δυναμικού. Τόσο η Air France-KLM όσο και η Lufthansa έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο νέο ιταλικό αερομεταφορέα που θα συσταθεί.


NAFTEMPORIKI

Υποχώρησε το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ

Υποχώρησε το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ

Αντικρουόμενα στοιχεία ήρθαν χθες στο φως για την αμερικανική οικονομία, μία ημέρα μετά την άκρως ενθαρρυντική ανακοίνωση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% στο δεύτερο τρίμηνο. Το μέσο προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ υποχώρησε απροσδόκητα τον Ιούλιο κατά 0,7%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2005, όταν το φονικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα είχε βυθίσει το εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών. Τον ίδιο μήνα οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύθηκαν μόλις 0,2%, με τους χαμηλότερους δηλαδή ρυθμούς από τον Φεβρουάριο.

Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό μάλιστα οι δαπάνες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο το 2004 (0,4%). Οι τιμές, με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι καταναλωτές τον περασμένο μήνα, αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση ωθώντας τον ετήσιο δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στο 4,5%- το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1991.

Παρά το δυσμενές αυτό οικονομικό περιβάλλον, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο παρουσίασε αισθητή βελτίωση. Ο σχετικός δείκτης του πανεπιστημίου του Michigan ενισχύθηκε στις 63 μονάδες (αγγίζοντας υψηλά τετραμήνου) από 61,2 μονάδες τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πιο μετριοπαθή βελτίωση του κλίματος, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 62 μονάδες.

Θετικά είναι εν τω μεταξύ τα μηνύματα και από τον τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Αύγουστος ήταν ένας πολύ καλός μήνας για τις επιχειρήσεις των μεσοδυτικών αμερικανικών πολιτειών με την παραγωγή, αλλά και τις νέες παραγγελίες να καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Ο δείκτης ISM για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή έκανε άλμα στις 57,9 μονάδες από 50,8 τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρά υποχώρησή του. Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες ενισχύθηκε σημαντικά στις 60,2 από 53,5 μονάδες. Στον αντίποδα, ο δείκτης για την απασχόληση υποχώρησε στις 39,2 μονάδες από 45,9 τον περασμένο μήνα.


NAFTEMPORIKI
Share |