Monday, January 4, 2010

Total: Εισέρχεται στην αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ


Total: Εισέρχεται στην αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones)--Η γαλλική πετρελαϊκή Total SA εισχώρησε στην αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ συνάπτοντας κοινοπραξία με την αμερικανική Chesapeake Energy Corp. βάσει της οποίας θα αποκτήσει ποσοστό 25% στο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της Barnett στο Τέξας, θυγατρικής της Chesapeake. Έναντι 800 εκατ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Η Total έχει επίσης δεσμευτεί να καταβάλει επιπλέον το ποσό των 1,45 δισ. δολαρίων σε περίοδο έξι ετών για τη χρηματοδότηση του 60% των μελλοντικών κεφαλαιακών δαπανών της Chesapeake για την γεώτρηση και ολοκλήρωση πηγών, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας.

Η συναλλαγή, η οποία έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2009, εξαρτάται από τις συνθήκες ολοκλήρωσης οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η Total.

Η Total και η Chesapeake έχουν επίσης συμφωνήσει να ερευνήσουν από κοινού συγκεκριμένες ευκαιρίες φυσικού αερίου αργιλικού σχιστόλιθου στη Βόρεια Αμερική, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπρομέρειες.

“Η κοινοπραξία αυτή μας δίνει ισχυρή θέση σε μια ελκυστική μακροπρόθεσμη βάση στον τομέα των φυσικών πόρων με ανταγωνιστικούς όρους”, τόνισε στην ανακοίνωση η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Total, Christophe de Margerie. “Θα δώσει τη δυνατότητα στην Total να αναπτύξει τις επιδεξιότητες της στους μη συμβατικούς υδρογονάνθρακες με σκοπό να επεκτείνει τις εν λόγω δραστηριότητες της σε παγκόσμιο επίπεδο”.

capital.gr

No comments:

Share |