Monday, January 4, 2010

Αφορολόγητη η ακίνητη ιδιοκτησία μέχρι €1 εκ.


Αφορολόγητη η ακίνητη ιδιοκτησία μέχρι €1 εκ.

Αφορολόγητη θα είναι η ακίνητη ιδιοκτησία μέχρι €1 εκ. δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών και εσωτερικών, αφήνοντας αιχμές για τα κίνητρα των επικριτών της κυβερνητικής πρότασης για επικαιροποίηση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Μετά από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε την περασμένη βδομάδα, ο Χαρίλαος Σταυράκης ξεσπάθωσε σήμερα κατηγορώντας την αντιπολίτευση για ψευδείς δηλώσεις και για λαϊκισμό.

«Μόνο το 2% των κύπριων και αυτών που η ακίνητη ιδιοκτησία ξεπερνά το €1 εκ. θα επηρεαστεί από το μέτρο της αναπροσαρμογής των τελών ιδιοκτησίας από τις τιμές του 1980, όπως υπολογίζεται μέχρι σήμερα σε τιμές του 2009 και όχι το 90% που ατυχώς υποστηρίζει η αντιπολίτευση», επεσήμανε ο κ. Σταυράκης, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη.

«Η αντιπολίτευση μηδενίζει και διαστρεβλώνει τα πάντα διαδίδοντας παραπλανητικά ότι το μέτρο αυτό θα επηρεάσει το 90% των πολιτών», είπε.

«Τέτοια ψευδής παραπληροφόρηση δημιουργεί ανησυχία στην αγορά και μειώνει την εμπιστοσύνη του κοινού και την κατανάλωση», υπέδειξε.

Παράλληλα, ο κ. Σταυράκης διαμήνυσε σε αυστηρό ύφος στην αντιπολίτευση να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τη φορολόγηση των καταθέσεων των κυπρίων πολιτών προειδοποιώντας ότι θα πληγούν με τις δηλώσεις αυτές οι ξένες καταθέσεις στην Κύπρο και οι καταθέσεις φτωχών πολιτών.

«Είναι καταστροφική η πρόταση του ΔΗΣΥ για φορολόγηση των καταθέσεων διότι δεν θα μείνει ξένο χρήμα στην Κύπρο γιατί όλες οι καταθέσεις θα πάνε στο εξωτερικό. Επιπλέον θα πλήξει τους μικροκαταθέτες διότι είναι γνωστό σε όλους ότι οι καταθέσεις αυτές ανήκουν στους συνταξιούχους και τους απλούς πολίτες στα ταμεία προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στις ασφαλιστικές εταιρείες».

Λέγοντας αυτά ο κ. Σταυράκης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια «δεν θα επιτρέψει την φορολόγηση των φτωχών αλλά το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα το υποστούν εκείνοι που έχουν τεράστιες ακίνητες περιουσίες».

«Δεν είναι εύκολο εγχείρημα να συγκρούεστε με το κεφάλαιο», συνέχισε αφήνοντας και πάλι αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης ότι προστατεύει το μεγάλο κεφάλαιο και το συσσωρευμένο πλούτο.

Όσον αφορά την πρόταση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να αποποιηθούν για 2 χρόνια οι πολιτικοί αξιωματούχοι τα ωφελήματα και τις αυξήσεις τους ο κ. Σταυράκης, χαρακτήρισε λαϊκισμό αυτού του είδους τις δηλώσεις σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων υπάρχουν διάφορες προτάσεις.

Μιλώντας στο ίδιο μοτίβο και ο κ. Συλικιώτης, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης για τυχόν συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις αντιδράσεις της.

«Ο καθένας πρέπει να σκεφτεί από ποια θέση μιλά και τι έχει στην έννοια του», σημείωσε. «Μήπως ενδεχομένως αυτό που υποστηρίζουν για μη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας να τους ενοχλεί και τους ιδίους;» διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας, θέλοντας να διορθώσει όπως είπε κάποιες στρεβλώσεις, εξήγησε ότι σήμερα μόνο το 1,3% πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας ενώ το 98,7% δεν πληρώνει.

«Δηλαδή η ακίνητη ιδιοκτησία μέχρι €170 χιλ. με βάση τις αξίες του 1980 δεν φορολογείται ενώ με τη νέα επανεκτίμηση δεν θα φορολογείται η ακίνητη περιουσία μέχρι και €1 εκ., ποσό το οποίο θα συμφωνηθεί στην συζήτηση» είπε σημειώνοντας με τη σειρά του ότι «πέραν του 80% των πολιτών δεν θα φορολογείται με την αναπροσαρμογή των τιμών».

Η φορολόγηση που θα γίνει στους λιγότερους των 2.000 ιδιοκτητών θα είναι στη βάση των πραγματικών αξιών, είπε, προσθέτοντας πως με αυτό το μέτρο θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη επειδή κάποιος που έχει ιδιοκτησία, η αξία της οποίας αυξάνεται χωρίς να πληρώνει ούτε σεντ, ενώ θα κληθεί να καταβάλει κεφαλαιουχικό φόρο για να την αναπτύξει δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε ανάπτυξη, εάν όμως καταβάλλει φόρο και για την κατοχή της περιουσίας τότε θα έχει κίνητρο να προχωρήσει σε ανάπτυξη.

Ο κ. Συλικιώτης, υπενθύμισε επίσης ότι με στόχο την ώθηση της κτηματαγοράς εκκρεμεί ενώπιον της βουλής νομοσχέδιο περί αστικού αναδασμού ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για λήψη μέτρων στα αδρανούντα οικόπεδα και για απλοποίηση των διαδικασιών για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα φορολογηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία ο κ. Συλικιώτης, είπε ότι και σήμερα φορολογείται η εκκλησιαστική περιουσία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έχει ανατεθεί στο κτηματολόγιο να προχωρήσει στην επανεκτίμηση της ακίνητης περιουσίας στις πραγματικές αξίες του 2009 και εντός μερικών εβδομάδων θα επανέλθουν για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |