Tuesday, January 18, 2011

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών


ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών


Απαισιόδοξοι παρέμειναν στις αρχές του έτους οι κατασκευαστές κατοικιών με τον σχετικό δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών (NAHB) να παραμένει αμετάβλητος στις 16 μονάδες τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο δείκτης παραμένει αμετάβλητος στις 16 μονάδες για τρεις διαδοχικούς μήνες. Αριθμός πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ότι oι περισσότεροι κατασκευαστές είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αγοράς. Η τελευταία φορά που ο δείκτης ήταν σε θετικό έδαφος – πάνω από τις 50 μονάδες – ήταν τον Απρίλιο του 2006.


source: capital.gr

Γερμανία: Στο 2,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2011


Γερμανία: Στο 2,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2011


Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας αναμένεται να διαμορφωθεί το 2011 εντός των ορίων που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Για το 2011 "η κυβέρνηση αναμένει το έλλειμμα του δημόσιου τομέα να διαμορφωθεί κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ", αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στις ετήσιες εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.


source: capital.gr

Πωλητής τίτλων των ΗΠΑ η Κίνα το Νοέμβριο


Πωλητής τίτλων των ΗΠΑ η Κίνα το Νοέμβριο

Πωλητής αμερικανικών τίτλων ήταν η Κίνα το Νοέμβριο παραμένοντας ωστόσο στην πρώτη θέση στη λίστα με τους πιστωτές των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν μακροπρόθεσμους τίτλους των ΗΠΑ αξίας 85,1 δισ. δολ. το Νοέμβριο έναντι 28,9 δισ. δολ. τον Οκτώβριο.

Η Κίνα μείωσε τη συμμετοχή της κατά 11,2 δισ. δολ. στα 895,6 δισ. δολ. ενώ τον Οκτώβριο είχε προχωρήσει σε αγορές 23 δισ. δολ.

Σημειώνεται πως η Κίνα το τέταρτο τρίμηνο εμφάνισε αύξηση στα αποθέματα σε συνάλλαγμα κατά 199,3 δισ. δολ. στα 2,85 τρισ. δολ. Η Ιαπωνία συνέχισε τις αγορές φτάνοντας τα 877,2 δισ. δολ. από 875 δισ. δολ.


source: capital.gr

Citigroup: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα το δ΄ τρίμηνο


Citigroup: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα το δ΄ τρίμηνο


Κέρδη έναντι ζημιών και αύξηση εσόδων εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο η Citigroup χάνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις αναλυτών.


Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τράπεζα εμφάνισε κέρδη 1,31 δισ. δολ., ή 4 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 7,58 δισ. δολ., ή 33 σεντς ανά μετοχή, και αύξηση εσόδων στα 18,37 δισ. δολ. από 5,41 δισ. δολ.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της τράπεζας στα 8 σεντς και τα έσοδα στα 20,57 δισ. δολ.

Για το σύνολο του έτους η Citigroup είχε κέρδη 10,6 δισ. δολ., ή 35 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 1,6 δισ. δολ., ή 80 σεντς ανά μετοχή, το 2009.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις 11,9 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Στις 11,9 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Ιανουάριο

Βελτίωση εμφάνισε το Δεκέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve Bank of New York που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Empire State αναρριχήθηκε στις 11,92 μονάδες από τις 9,89 μονάδες του Δεκεμβρίου. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, τοποθετούσαν τον δείκτη στις 12 μονάδες.


Παράλληλα, σημαντική βελτίωση εμφάνισαν και οι περισσότεροι υποδείκτες, με τον δείκτη παραγγελιών να διαμορφώνεται στις 12,39 μονάδες από τις 2,03 μονάδες, ενώ ο δείκτης των αποστολών φορτίων ανήλθε στις 25,39 μονάδες από 7,16 μονάδες.


source: capital.gr

Βρετανία: Νέα άνοδος του πληθωρισμού το Δεκέμβριο


Βρετανία: Νέα άνοδος του πληθωρισμού το Δεκέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία το Δεκέμβριο γεγονός που ενισχύει την άποψη πως η επόμενη κίνηση από την Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της παρά την συνεχιζόμενη αδυναμία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,7% από 3,3% το Νοέμβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, και οι οποίοι τον τοποθετούσαν στο 3,4%.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται τουλάχιστον πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα από το στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας για ένα ολόκληρο έτος. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1% έναντι 0,4% το Νοέμβριο και εκτίμησης 0,7%, αύξηση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 1996, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή αρχείων.

Αυτό το μήνα η νομισματική επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισε υπέρ της διατήρησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις 200 δισ. λίρες και του επιτοκίου στο 0,5%.

Αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν εμφανιστεί αντίθετες απόψεις γεγονός που φανερώνει τις δύσκολες επιλογές που αντιμετωπίζει η τράπεζα με τον Andrew Sentence να ζητά την άμεση αύξηση του επιτοκίου και τον Adam Posen για περισσότερες αγορές ομολόγων.




source: capital.gr

Βλέπει ναυάγιο με Κατάρ το ΑΚΕΛ


Βλέπει ναυάγιο με Κατάρ το ΑΚΕΛ

To ΑΚΕΛ δήλωσε σήμερα για πρώτη φορά ότι η συμφωνία με το Κατάρ οδηγείται σε αδιέξοδο, επιβεβαιώντας τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για διαφωνίες στην αποτίμηση της κρατικής γης απέναντι από το Hilton.

Ο εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής του κόμματος, Σταύρος Ευαγόρου, ανέφερε σήμερα στο ραδιόφωνο του Άστρα ότι «η συμφωνία με το Κατάρ τείνει προς ναυάγιο».

Σε απάντηση ότι για πρώτη φορά λέγεται από πολιτικό πρόσωπο ότι η συμφωνία οδηγείται σε ναυάγιο και, αν όντως η πληροφόρηση είναι επίσημη, ο κ. Ευαγόρου παραδέχθηκε ότι «ναι από επίσημη πληροφόρηση η συμφωνία με το Κατάρ για ανέγερση κοινής επένδυσης με την κυπριακή δημοκρατία στο κέντρο της Λευκωσίας, απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton, φαίνεται ότι ναυαγεί».

Η συμφωνία με το Κατάρ έγινε τον Απρίλιο του 2010 και αφορούσε τη δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ του κυπριακού κράτους και της κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας του Κατάρ, Qatari Diar, για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου απέναντι από το Hilton.

Η συμφωνία αφορούσε την παραχώρηση της γης από το κυπριακό κράτος και την πραγματοποίηση ισόποσης επένδυσης προς την ανέγερση του ξενοδοχείου από το Κατάρ.

Η Κύπρος αποτίμησε το ακίνητο στα €135 εκ. και το Κατάρ στα €38 εκ., και μετά από διαδοχικές συναντήσεις υπήρχαν προσδοκίες ότι θα βρισκόταν μέση λύση στα €100 εκ., με αυτόματη μείωση του κεφαλαίου του νέου σχήματος.

Πρόσφατα η Qatari Diar φέρεται να έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση στην οποία αποτιμά το ακίνητο κοντά στα €50 εκ.

Η κυβέρνηση επιχείρησε την Παρασκευή να συνδέσει το θέμα με Τουρκικές παρεμβάσεις.

source: stockwatch.com.cy

Olli Rehn: Προς νέα αυστηρότερα stress test


Olli Rehn: Προς νέα αυστηρότερα stress test

Σε νέα αυστηρότερα stress test θα υποβληθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Olli Rehn μετά το Eurogroup. «Ένας νέος γύρος τραπεζικών τεστ κοπώσεως, ακόμη πιο αυστηρός από τον προηγούμενο, θα διεξαχθεί μέσα στους επόμενους μήνες» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος Επίτροπος στους δημοσιογράφαους μετά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και συμπλήρωσε: «Αυτή την στιγμή συζητούμε την μεθοδολογία, η διαδικασία θα διεξαχθεί το διάστημα Φεβρουαρίου Ιουνίου»

Ο κ. Rehn και παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «αδυναμίες σε κάποια κράτη-μέλη» κατά την προηγούμενη εφαρμογή των stress test, τονίζοντας ότι κατά τον δεύτερο γύρο των τεστ κοπώσεως θα φανούν τα αδύναμα σημεία του τραπεζικού συστήματος και ποιες είναι οι τράπεζες που χρειάζονται ενέσεις κεφαλαίων. «Τα αποτελέσματά των stress test θα καθοδηγήσουν την απαραίτητη αναδιάρθρωση κεφαλαίων και παράλληλη αναδιοργάνωση του τραπεζικού κλάδου» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος

source: euro2day.gr

Σε ύψη ρεκόρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα


Σε ύψη ρεκόρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα

Κατά 17,4% αυξήθηκαν το 2010 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα, αγγίζοντας το υψηλό ρεκόρ των 105,74 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.



Μόνο το Δεκέμβριο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν στα 14,03 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 15,6% σε ένα χρόνο, διευκρίνισε ο Γιάο Τζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου.

"Η βελτίωση του περιβάλλοντος για τους επενδυτές έχει γίνει μια νέα κινητήρια δύναμη για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα", δήλωσε ο Γιάο κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα περιλαμβάνουν τις επενδύσεις που έγιναν από ξένες εταιρείες στη βιομηχανία, τα ακίνητα, τις υπηρεσίες και τη γεωργία, όχι όμως και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι μη χρηματοπιστωτικές κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν από την πλευρά τους κατά 36,3% στα 59 δισ. δολάρια. Κατευθύνθηκαν κατά προτεραιότητα στους τομείς της ενέργειας, των ορυχείων και της γεωργίας, καθώς η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας καθιστά ολοένα και πιο απαραίτητη την προσφυγή σε φυσικούς πόρους που βρίσκονται εκτός της χώρας.

source: reporter.gr

Βρετανία: Άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης


Βρετανία: Άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης


Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία σημείωσε άνοδο από τα χαμηλά 20 μηνών το Δεκέμβριο, καθώς περισσότεροι Βρετανοί θεωρούν ότι είναι καλή στιγμή να αγοράσουν αγαθά για το νοικοκυριό τους, πριν από την αύξηση του ΦΠΑ αυτό το μήνα, ανακοίνωσε η Nationwide Building Society.

Ο δείκτης σημείωσε άνοδο 8 μονάδων στις 53 μονάδες, αντιστρέφοντας την πτώση που σημειώθηκε το Νοέμβριο, όταν ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009.

Η άνοδος του Δεκεμβρίου ήταν η πρώτη τους τέσσερις τελευταίους μήνες. Μια μέτρηση σχετικά με το ένα τώρα είναι καλή ώρα για να δαπανήσει κανείς, ενισχύθηκε 10 μονάδες στις 90, ενώ ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών σημείωσε άνοδο 12 μονάδων στις 73.

Τα σχέδια του πρωθυπουργού David Cameron για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα μετά από τον Πόλεμο για να καταπολεμήσει το έλλειμμα-ρεκόρ του προϋπολογισμού, έχει πλήξει τις προοπτικές των Βρετανών για το 2011 και απειλεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Τα μέτρα αναμένεται να περιορίσουν τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά 330.000, ενώ το ΦΠΑ αυξήθηκε 2,5% στο 20%, από τις 4 Ιανουαρίου.



source: capital.gr

Πιθανή υποβάθμιση και από Fitch


Πιθανή υποβάθμιση και από Fitch

Σε φαύλο κύκλο υποβαθμίσεων ενδέχεται να εισέλθει τους επόμενους μήνες η Κύπρος αν δεν προχωρήσει τάχιστα με μέτρα για επίλυση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών προβλημάτων, που άρχισαν να προβληματίζουν έντονες τους ξένους αξιολογητές. Μετά τους Moody’s, και οι Fitch έθεσαν σήμερα το βράδυ την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου (ΑΑ-) σε αρνητικό ορίζοντα, δίνοντας ορίζοντα μέχρι τον Απρίλιο για προώθηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα για το συνταξιοδοτικό.

Ο αμερικανικός οίκος έθεσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (credit watch negative), συνδέοντας για πρώτη φορά το rating της Κύπρου, με αυτό της Ελλάδας, η οποία υποβαθμίστηκε από τους Fitch την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει ο οίκος, όταν τεθεί μια χώρα σε καθεστώς credit watch negative σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποβαθμιστούν τα ratings της χώρας.

Σύμφωνα με τον οίκο η υποβάθμιση, σε περίπτωση που υλοποιηθεί, δεν θα είναι πέραν της μίας βαθμίδας.

Η επανεξέταση της χώρας εκτιμάται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 20011 και αναμένεται να εστιαστεί τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Κύπρος, περιλαμβανομένων αυτών που προκύπτουν από τα συνταξιοδοτικά σχέδια και τους οικονομικούς, χρηματοοικονομικούς και τραπεζικούς κινδύνους που προκύπτουν λόγω των σχέσεων με την Ελλάδα (ΒΒ, αρνητικές προοπτικές) μετά την υποβάθμιση της 14ης Ιανουαρίου.

Η διαβάθμιση για τη χώρα παραμένει αμετάβλητη στο ΑΑΑ και για το βραχυπρόθεσμο δείκτη IDR F1+.

Η ανακοίνωση των Fitch ακολουθεί αυτοί των Moody’s που ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θέτουν τη διαβάθμιση της Κύπρου και των κυπριακών τραπεζών σε αρνητικό ορίζοντα, εκτιμώντας ότι τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά προβλήματα δεν επιλύνονται με τα μέτρα εξυγίανσης που προωθούνται.

Οι Moody’s είχαν κάνει μάλιστα λόγο για την πιθανότητα υποβάθμισης πέραν της μίας βαθμίας.

Παρόμοιες διαπιστώσεις με τους ξένους οίκους έκανε σήμερα και ο διοικητής της ΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, τονίζοντας σε συνέντευξή του την ανάγκη επίσπευσης του διαλόγου για το συνταξιοδοτικό και για την ΑΤΑ, για να πειστούν οι αξιολογητές και οι αγορές για τις προθέσεις της Κύπρου σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2011 σε διάλογο με τις συντεχνίες για την ΑΤΑ και ότι θα μισθώσει τις υπηρεσίες αναλογιστή για να εξετάσει τη βιωσιμότητα των κρατικών συντάξεων.

Δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των θεμάτων αυτών μέχρι το 2011, σε αντίθεση με μερίδα των κοινωνικών εταίρων που ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

source: stockwatch.com.cy

Goldman Sachs suffers Facebook fiasco


Goldman Sachs suffers Facebook fiasco

Investment bank forced to withdraw plans for its US investors to participate in private placement of shares in the social networking site

Goldman Sachs admits that it regrets the consequences of its decision to set up a 'special purpose vehicle' for Facebook shares.

Goldman Sachs has been left red-faced after the investment bank had to scrap plans for its super-rich American clients to become special friends with Facebook.

Earlier this month, Goldman Sachs invested $450m (£283m) in the social network company at a price that valued Facebook at $50bn. It was then reported that the bank was looking to raise $1.5bn for Facebook through an exclusive share offer, known as a private placement, for the bank's top clients.

Facebook is probably the hottest property on the planet at present. The seven-year-old company has more than 500 million users and recently passed Google as the most visited site on the web. The deal was a major coup for Goldman, which appeared to have found a way to get its clients in first.

The bank planned to set up a "special purpose vehicle" to allow its clients to invest in Facebook. The plan was widely seen as a way to circumnavigate rules that restrict to below 500 the number of US shareholders a private company can have. It subsequently transpired that Facebook was planning to address the 500 rule itself by going public or publishing full accounts.

While Goldman never commented on the private placement, the bank's officials believe the "intense media attention" that the deal generated around the world was threatening to scupper the deal in the US.

American law prohibits "general solicitation and advertising" in private offerings, banning banks from promoting an offer by taking out advertisements or communicating with media outlets.

A Goldman representative said that the media coverage could have been interpreted by regulators as marketing and publicity in contravention of private placement rules.

"Goldman Sachs concluded that the level of media attention might not be consistent with the proper completion of a US private placement under US law. The decision not to proceed in the US was based on the sole judgment of Goldman Sachs and was not required or requested by any other party. We regret the consequences of this decision, but Goldman Sachs believes this is the most prudent path to take," the bank said in a statement.

The move is a major embarrassment to Goldman. Its clients were reportedly told they would have to pay a minimum of $2m to invest and would be prohibited from selling their shares until 2013. The restrictions proved no barrier to the appetite of the bank's US clients. Goldman was flooded with requests for shares.

The move will also be a blow to Facebook. Goldman was reportedly aiming to raise $1.5bn for the company but had received orders for $7bn.

Foreign investors are not covered by the same rules and will still be able to participate in the Facebook offering. Given the level of demand, Goldman will still probably be able to raise the money for Facebook but not from US investors, who will now only be able to invest in Facebook if the company goes public.

While founder Mark Zuckerberg has said a selloff is not a high priority, the appetite for shares may have forced his hand. As part of the private placement, the firm said it would begin reporting its financial results by April 2012, potentially setting the stage for a public stock offering.

The Facebook fiasco comes as US regulators are scrutinising the increasingly hot market in investments in private companies. The Securities and Exchange Commission, the US's financial watchdog, is believed to be investigating activity in Facebook, as well as Groupon, the discount deal website, LinkedIn, the networking site for professionals, and Zygna, makers of the Farmville simulation game.

source: guardian.co.uk
Share |