Tuesday, January 18, 2011

Πιθανή υποβάθμιση και από Fitch


Πιθανή υποβάθμιση και από Fitch

Σε φαύλο κύκλο υποβαθμίσεων ενδέχεται να εισέλθει τους επόμενους μήνες η Κύπρος αν δεν προχωρήσει τάχιστα με μέτρα για επίλυση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών προβλημάτων, που άρχισαν να προβληματίζουν έντονες τους ξένους αξιολογητές. Μετά τους Moody’s, και οι Fitch έθεσαν σήμερα το βράδυ την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου (ΑΑ-) σε αρνητικό ορίζοντα, δίνοντας ορίζοντα μέχρι τον Απρίλιο για προώθηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα για το συνταξιοδοτικό.

Ο αμερικανικός οίκος έθεσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (credit watch negative), συνδέοντας για πρώτη φορά το rating της Κύπρου, με αυτό της Ελλάδας, η οποία υποβαθμίστηκε από τους Fitch την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει ο οίκος, όταν τεθεί μια χώρα σε καθεστώς credit watch negative σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποβαθμιστούν τα ratings της χώρας.

Σύμφωνα με τον οίκο η υποβάθμιση, σε περίπτωση που υλοποιηθεί, δεν θα είναι πέραν της μίας βαθμίδας.

Η επανεξέταση της χώρας εκτιμάται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 20011 και αναμένεται να εστιαστεί τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Κύπρος, περιλαμβανομένων αυτών που προκύπτουν από τα συνταξιοδοτικά σχέδια και τους οικονομικούς, χρηματοοικονομικούς και τραπεζικούς κινδύνους που προκύπτουν λόγω των σχέσεων με την Ελλάδα (ΒΒ, αρνητικές προοπτικές) μετά την υποβάθμιση της 14ης Ιανουαρίου.

Η διαβάθμιση για τη χώρα παραμένει αμετάβλητη στο ΑΑΑ και για το βραχυπρόθεσμο δείκτη IDR F1+.

Η ανακοίνωση των Fitch ακολουθεί αυτοί των Moody’s που ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θέτουν τη διαβάθμιση της Κύπρου και των κυπριακών τραπεζών σε αρνητικό ορίζοντα, εκτιμώντας ότι τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά προβλήματα δεν επιλύνονται με τα μέτρα εξυγίανσης που προωθούνται.

Οι Moody’s είχαν κάνει μάλιστα λόγο για την πιθανότητα υποβάθμισης πέραν της μίας βαθμίας.

Παρόμοιες διαπιστώσεις με τους ξένους οίκους έκανε σήμερα και ο διοικητής της ΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, τονίζοντας σε συνέντευξή του την ανάγκη επίσπευσης του διαλόγου για το συνταξιοδοτικό και για την ΑΤΑ, για να πειστούν οι αξιολογητές και οι αγορές για τις προθέσεις της Κύπρου σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2011 σε διάλογο με τις συντεχνίες για την ΑΤΑ και ότι θα μισθώσει τις υπηρεσίες αναλογιστή για να εξετάσει τη βιωσιμότητα των κρατικών συντάξεων.

Δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των θεμάτων αυτών μέχρι το 2011, σε αντίθεση με μερίδα των κοινωνικών εταίρων που ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |