Tuesday, October 6, 2009

Σημαντικές απώλειες για το δολάριο


Σημαντικές απώλειες για το δολάριο

Με σημαντικές απώλειες διαμορφώνεται το δολάριο στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, στον απόηχο της μομφής που αποδίδουν οι αναπτυσσόμενες χώρες προς το αμερικανικό νόμισμα, και το ρόλο του στη σταθερότητα των τιμών των εμπορευμάτων διεθνώς. Κύριοι επικριτές της χρήσης του δολαρίου ως κοινού νομίσματος έχουν αναδειχθεί, μέχρι τώρα, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Γαλλία. Αν και μόνο η Κίνα και η Ρωσία έχουν ταχθεί επισήμως υπέρ της καθιέρωσης ενός υπερεθνικού νομίσματος για τις διεθνείς συναλλαγές, δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, το οποίο αραβικά κράτη και χώρες κατανάλωσης διεξάγουν μυστικές συνομιλίες για την αντικατάσταση του δολαρίου από το εμπόριο του πετρελαίου.

Ο δείκτης του δολαρίου διαμορφώθηκε με απώλειες 0,4%, ενώ το ευρώ κυμαίνεται στα 1,4711 δολάρια/ευρώ, από 1,4657 δολάρια/ευρώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Το δολάριο σημείωσε απώλειες και απέναντι το ιαπωνικό γιεν, καθώς διαμορφώθηκε στα 88,89 γιεν, από 89,49 γιεν χθες.

reporter.gr

Δαμάζοντας τα κύματα

Δαμάζοντας τα κύματα


Ένα τεράστιο «φίδι» θα βρίσκεται από την ερχόμενη άνοιξη στις ακτές της βόρειας Σκοτίας, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το δρόμο σε μια καινούργια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας: την ενέργεια των κυμάτων.

Το νέο επίτευγμα των επιστημόνων, το «Sea Snake», θα ταλαντεύεται σύμφωνα με την κίνηση των κυμάτων και θα μετατρέπει την ορμή του θαλασσινού νερού σε ενέργεια.

Το «φίδι» παρήγγειλε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας (EMEC) στο Όκνεϊ της βόρειας Σκοτίας από τη γερμανική εταιρεία ενέργειας E.ON και υποδηλώνει το έντονο ενδιαφέρον που έχει αρχίσει να δημιουργείται για τη νέα αυτή τεχνολογία, η οποία είναι πολύ πιο δαπανηρή από την αιολική.

Το ενδιαφέρον των εταιρειών κοινής ωφέλειας για την ενέργεια των κυμάτων τροφοδοτούν οι απαιτήσεις των αρμόδιων αρχών αλλά και τα κίνητρα που δίνονται από τις κυβερνήσεις για στροφή προς τις «πράσινες» τεχνολογίες.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας υπολογίζει την παραγωγική ικανότητα των εγκαταστάσεων για αξιοποίηση της ενέργειας των κυμάτων σε περισσότερες από 2.000 τεραβατώρες ετησίως –περίπου 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας– αντικαθιστώντας κεφαλαιουχικές δαπάνες άνω των 500 δισ. λιρών.

naftemporiki

Το who is who του νέου οικονομικού επιτελείου


Το who is who του νέου οικονομικού επιτελείου

Υπουργός Οικονομίας, το οποίο απορροφά και το Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, αναλαμβάνει η κυρία Λούκα Κατσέλη, με υφυπουργούς κ. Αρναουτάκη και κ. Μπόλαρη. Υπουργός Οικονομικών ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με υφυπουργό τον κ. Φ. Σαχινίδη. Βιογραφικό Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ από το Σεπτέμβριο του 2007. Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία και την Αμερική και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από την Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics). Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε επί 10 χρόνια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία. Ασχολήθηκε με θέματα βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών και έγραψε μελέτες για τις οικονομικές πολιτικές των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και της Ελλάδας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διετέλεσε σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (1998-2000), Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (2000-2002), εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομίας, και συντονιστής της προετοιμασίας της «Χάρτας Σύγκλισης» της Ελληνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, ήταν συντονιστής για τη «διαδικασία της Λισσαβώνας», το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Το Σεπτέμβριο 2003 ορίστηκε με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Διευθυντής του Κόμματος με αρμοδιότητα τον συντονισμό των πρωτοβουλιών του Κόμματος υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Το 2004 ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και ορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) – Ανδρέας Παπανδρέου. Το Μάιο του 2005, εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο 7ο Συνέδριο. Το Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη πρώτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κοζάνης. Από το 2001 έως την εκλογή του στη Βουλή το 2007, ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1961. Είναι παντρεμένος με τη συγγραφέα Jacoline Vinke και έχει δύο γιους, το Νικόλα και το Στέφανο.

Βιογραφικό Λούκας Κατσέλη

Εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20.04.1952. Σπούδασε Οικονομικά (Smith College, ΒΑ, 1972) και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική (Princeton, Ph.D., 1978), καθώς και δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης στην Οικονομική Πολιτική (Princeton, ΜΡΑ, 1974) και στη Διεθνή Οικονομική (Princeton, ΜΑ, 1976). Μιλά άριστα αγγλικά και γαλλικά. Από το 1987, Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως Επίκουρη και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Yale University (1977-1985), έλαβε, το 1980, τιμητική διάκριση ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα, καθώς και υποτροφία από το German Marshall Fund (1982-1984). Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου (1986) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1987). Διετέλεσε επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (2003 – 2007), καθώς και μέλος πολλών έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Επιτροπή Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στα γνωστικά αντικείμενα της διεθνούς και μακροοικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα δε σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, διετέλεσε Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΕΠΕ (1982-1986), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1982 – 1984) και Ειδική Οικονομική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 1993-1996. Μέλος στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.



Βιογραφικό Φίλιππου Σαχινίδη

Ο Φίλιππος Σαχινίδης γεννήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά στις 27 Μαρτίου 1963, ενώ στο επάγγελμα είναι Οικονομολόγος-Τραπεζικός. Αποφοίτησε από την Α.Β.Σ.Π., με πτυχίο στα Οικονομικά, ενώ διαθέτει Μάστερ στα Οικονομικά, από το Queens College του City University of New York των Η.Π.Α., και Διδακτορικό στα οικονομικά, από το Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ, Ην. Βασίλειο.

Εξελέγη Βουλευτής Λάρισας με το ΠΑ.ΣΟΚ. στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007.

Είναι μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δίδαξε οικονομικά στο Manchester School of Management του UMIST. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ι.Ο.Β.Ε., ως Ειδικός Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και ως οικονομολόγος (Senior Economist) στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού της Εθνικής Τράπεζας. Συμμετείχε σε Επιτροπές του Υπουργείου Οικονομίας, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Συντονιστής Επιτροπής του ΙΣΤΑΜΕ για την Απασχόληση.

Συνέγραψε τα βιβλία: «Τα Ελληνικά Ναυπηγεία», «Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος: Ένα Χρονικό», (συλλογική εργασία), «Ευρώ: Οι Επιδράσεις από την Εισαγωγή του Ευρώ στις Τραπεζικές Εργασίες», (συλλογική εργασία), «Ευρώ: Ένα Νόμισμα για την Ευρώπη» (με τον Γκ. Χαρδούβελη).

Βιογραφικό Σταύρου Αρναουτάκη

Ο Σταύρος Αρναουτάκης γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1956 και μεγάλωσε στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης. Είναι οικονομολόγος και από το 1981 έως το 1991 ήταν στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Τζωρτζακάκη και έχει δύο κόρες την Αντωνία, δευτεροετή φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Μαρία, μαθήτρια της Γ Τάξης του Γυμνασίου.

Έχει διατελέσει δήμαρχος Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης (01.01.1991-25.05.2004), πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Α.Ε. (01.01.1991-25.05.2004), στέλεχος επιχείρησης (01.01.1981-30.12.91).

Ακόμη, ήταν μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την περίοδο 2004-2009, της Επιτροπής Αλιείας, της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αναπληρωτής στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και μέλος της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας Ε.Κ. – Ουκρανίας.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης από τα νεανικά του χρόνια επέδειξε έντονη κοινωνική δράση, καθώς δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς συλλόγους και μαζικούς φορείς. Για αρκετά χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος Αθλητικού Σωματείου. Κατά την περίοδο της θητείας του στο Δήμο Αρχανών και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου, προχώρησε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που στόχο είχαν την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ανέργων και αλλοδαπών.


Βιογραφικό Μάρκου Μπόλαρη

Γεννήθηκε στα Σέρρας το 1958 και, μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ στο Σικάγο (Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση), ασχολήθηκε με τη δικηγορία.

Δημιούργησε οικογένεια με την συμβολαιογράφο Κυριακή Τζαμπαζίδου, με την οποία ευτύχησε να έχω έξι παιδιά: την Δέσποινα, τον Ηλία, τον Ιωάννη-Πρόδρομο, την Ζηνοβία, την Αναστασία και την ʼννα .

Μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1974, ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό συνδικαλισμό αρχικά και αργότερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία εκλέχτηκε για δύο τετραετίες δημοτικός σύμβουλος (1986 και 1990) και νομαρχιακός σύμβουλος (1994).

Υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Σερρών για τον πολιτισμό από το 1990 έως το 1994.

Ο Σερραϊκός λαός τον τίμησε με την ψήφο του, αναδεικνύοντάς με βουλευτή το 2004 και το 2007. Την εντολή αυτή τίμησε με έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα: μόνιμα ανάμεσα στους πρώτους δέκα βουλευτές σε ερωτήσεις.

Κατέθεσε 772 ερωτήσεις στην περίοδο 2004 -2007 και 761 στην περίοδο 2007 -2009.

Αντίστοιχα πραγματοποίησε 37 ομιλίες στην Ολομέλεια και 79 σε Επιτροπές του Κοινοβουλίου κατά την τελευταία σύνοδο της Βουλής.

Στην ίδια σύνοδο δραστηριοποιήθηκε στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Αποδήμου Ελληνισμού, καθώς και στις Ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπέςγια τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στις υποθέσεις Βατοπεδίου και Παυλίδη.

Μετείχε ενεργά στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και στις Επιτροπές Φιλίας με τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας και Βουλγαρίας.

Η εμπιστοσύνη των συναδέλφων του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην εκλογή του ως Εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για την Παιδεία.

Εισηγήθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σειρά σημαντικών νομοθετημάτων, όπως «Θέματα προσωπικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις» (Ν. 3687/2008), «Ίδρυση και λειτουργία κολλεγίων και άλλες διατάξεις» (Ν. 3696/2008) και «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (Αύγουστος 2009).

Ο ορισμός του από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Α. Παπανδρέου ως Πολιτικού Εκπροσώπου του Κινήματος για θέματα Μακεδονίας -Θράκης, καθώς και η συμμετοχή του στον Επιτελικό Κύκλο «Κράτος -Πολίτης -Αυτοδιοίκηση» σηματοδότησε νέες, υψηλότερες ευθύνες.

reporter.gr

''Αποδεκατίζονται'' τα ξενοδοχεία στην Καλιφόρνια


''Αποδεκατίζονται'' τα ξενοδοχεία στην Καλιφόρνια

Τριπλασιάστηκαν οι πτωχεύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο της California τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, καθώς οι επιχειρηματικός τουρισμός έχει μειωθεί, μειώνοντας και τις δαπάνες που διατίθενται στον κλάδο. Από την αρχή του έτους, τα ξενοδοχεία που κήρυξαν πτώχευσαν έφτασαν τα 47, σε αντίθεση με τα 15 που είχαν πτωχεύσει ένα χρόνο νωρίτερα. Ανάμεσα στα ξενοδοχεία που πέρασαν στην ιστορία ήταν και αυτό του St. Regis Monarch Beach resort.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 39 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

ΗΠΑ: Στα 39 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 39 δισ. δολαρίων σε τριετή ομόλογα δημοπράτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, με απόδοση 1,445%, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη ρευστότητα της στα πλαίσια των σχεδίων ενίσχυσης της οικονομίας. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 2,76 δολάρια για κάθε δολάριο διάθεσης, υψηλότερα από το μέσο όρο των 2,84 δολαρίων που είχαν προσφέρει στις τέσσερις προηγούμενες δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή έμμεσων επενδυτών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 49%.

reporter.gr

Σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός- Μια ανάσα από τα 1.040 δολάρια


Σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός- Μια ανάσα από τα 1.040 δολάρια

Σε νέο ιστορικό υψηλό έφτασε ο χρυσός, ωθούμενος από την αποδυνάμωση του δολαρίου, την αύξηση των επιτοκίων στην Αυστραλία και το δημοσίευμα την αγγλική εφημερίδα Independent, σύμφωνα με το οποίο τα αραβικά κράτη μαζί με «πελάτες» όπως η Κίνα και η Βραζιλία έχουν διεξάγει μυστικές συνομιλίες για την αντικατάσταση του δολαρίου από το εμπόριο πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο χρυσός στα συμβόλαια του Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 2,1% στα 1.039,70 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του ασημιού ενισχύθηκαν κατά 4,6% στα 17,30 δολάρια η ουγγιά, αναρριχόμενο σε υψηλά 13 μηνών.

Οι αναλυτές «βλέπουν» το χρυσό στα 1.400 δολάρια μέσα σε έξι μήνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους έχει σημειώσει κέρδη 18%. Πιο μετριοπαθείς αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του έτους ο χρυσός θα αγγίξει τα 1.150 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές συγκλίνουν στην αποψη ότι η πορεία του μετάλου θα κριθεί από την διακύμανση του δολαρίου. Το δολάριο σήμερα υποχώρησε κατά 0,7% έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως.

reporter.gr

Αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Merrill Lynch


Αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Merrill Lynch

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα επιφυλακτικότητας απέναντι στις τράπεζες, η Merrill Lynch-Bank of America προχώρησε στην αναβάθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου σε σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς. Τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου έπιασαν πάτο στο δεύτερο τρίμηνο και με περαιτέρω αναβαθμίσεις να αναμένονται ο κλάδος λόγω των λογικών αποτιμήσεων προσφέρει σημαντικό περιθώριο αναβαθμίσεων χτίζοντας μία ισχυρή κερδοφορία από βασικές δραστηριότητες και θετικές τάσεις. Σημειώνει πως οι αποτιμήσεις δεν είναι απαιτητικές αφού ο κλάδος διαπραγματεύεται μία φορά την καθαρή θέση. Ο δείκτης αυτός δείχνει πως είναι πολύ πεσιμιστικός αν συγκριθεί με τη μέση μακροπρόθεσμη τιμή που είναι 1,5 φορές.

reporter.gr

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης


Τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Γεώργιος Α. Παπανδρέου.

Η ορκωμοσία των μελών της νέας Κυβέρνησης θα γίνει αύριο, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 11.00, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και παρουσία του Πρωθυπουργού.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει ως εξής:

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργείο Εξωτερικών

Γεώργιος Παπανδρέου
Αναπληρωτής: Δ. Δρούτσας
Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός: Θεοδώρα Τζάγκρη

Υπουργείο Οικονομικών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Λούκα Κατσέλη
Υφυπουργός: Σταυρος Αρναουτάκης
Υφυπουργός: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Απ.Κατσιφάρας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής: Πάνος Μπεγλίτης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Τίνα Μπιρμπίλη
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Άννα Διαμαντοπούλου
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός: Γ.Πανάρετος

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υφυπουργός: Νίκος Σηφουνάκης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Γ.Κουτρουμάνης

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κατερίνα Μπατζελή
Υφυπουργός: Μιχάλης Καρχιμάκης

Υπουργείο Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ

Χάρης Παμπούκης
Υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Γ. Πεταλωτής

Ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο για Πρόεδρο της Βουλής. Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου αναλαμβάνει ο κ. Σωτήρης Λύτρας.

capital.gr

EIA: Ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου από το 2010


EIA: Ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου από το 2010


Η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει 1,7% ή κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, για να διαμορφωθεί στα 18,97 εκατ. βαρέλια την ημέρα ήτοι σε χαμηλό 12 ετών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA).

Για το σύνολο του έτους η ζήτηση αναμένεται επίσης να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Η κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει 3,7%, ή κατά 730.000 βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με το 2008, στα 18,77 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η EIA επισημαίνει ωστόσο ότι ο ρυθμός της υποχώρησης στη ζήτηση έχει επιβραδύνει σημαντικά από τη ραγδαία πτώση κατά 1,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα που καταγράφηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε εκτιμώμενη πτώση της τάξης των 210.000 βαρέλια την ημέρα στο β΄ δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τέλος η αμερικανική υπηρεσία εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2010 θα ενισχύσει την ζήτηση σε ποσοστό 1,7% ή κατά 320.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος στα 19,09 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

capital.gr

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ η τιμή του χρυσού


Σε νέο ιστορικό ρεκόρ η τιμή του χρυσού


Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκε η τιμή του χρυσού καθώς η υποχώρηση του δολαρίου έναντι των βασικών ανταγωνιστών του συνεχίζει να ενισχύει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Πιο αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου αναρριχήθηκε νωρίτερα έως τα 1.045,00 δολ. ανά ουγγιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1.033,90 που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2008.

Το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου αυτή την ώρα κινείται στα 1.042,20 δολ. ανά ουγγιά σημειώνοντας κέρδη 24,40 δολ. ή 2,4%.

Το δολάριο βρέθηκε σε πτωτική τροχιά έναντι των ανταγωνιστών του μετά από δημοσιεύματα ξένων πρακτορείων που έκανα λόγο για μυστικές συνομιλίες των κρατών του Αραβικού Κόλπου με αντικείμενο την αντικατάσταση του δολαρίου στις αγοραπωλησίες πετρελαίου με ένα καλάθι νομισμάτων.

Ο δείκτης δολαρίου που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων υποχωρεί στις 76,330 μονάδες από 76,668 μονάδες αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Κέρδη σημειώνουν και τα υπόλοιπα μέταλλα, με το ασήμι Δεκεμβρίου να καταγράφει άλμα 5% στα 17,38 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός Δεκεμβρίου σημειώνει παράλληλα άνοδο 2,75% στα 2,80 δολ. η λίβρα.

Η πλατίνα Οκτωβρίου κερδίζει 21,40 δολ. ή 1,7% στα 1.316,00 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου ενισχύεται 9,20 ή 3% στα 312,50 δολ. ανά ουγγιά.

capital.gr

BA Cuts 1, 000 Jobs, Will Shrink Heathrow Crews


BA Cuts 1, 000 Jobs, Will Shrink Heathrow Crews


LONDON (AP) -- British Airways PLC says it is shedding 1,000 fulltime jobs and putting 3,000 more employees on part-time work and reducing size of cabin crews at Heathrow in an effort to get the troubled airline's finances back in order.

BA spokesman Paul Marston said Tuesday the company was in ''a very serious financial position'' and was working hard to turn itself around with an aggressive cost-reduction program.

Marston says the job losses and part-time work will be accomplished voluntarily and would be equivalent to cutting 1,700 positions. He also announced a companywide freeze on basic pay and said cabin crews operating out of London's Heathrow Airport would be downsized.

BA says in a statement that revenues are down.

The New York Times

Κακώς λάμβαναν μέρισμα από ΑΗΚ


Κακώς λάμβαναν μέρισμα από ΑΗΚ


Κατά της εκταμίευσης μερίσματος ύψους €130 εκ. από τα ταμεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου τάχθηκε σήμερα η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη υποδεικνύοντας ότι αυτά τα κονδύλια θα έπρεπε να παραμένουν στα ταμεία της Αρχής και να χρησιμοποιούν για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Η κα. Γιωρκάτζη η οποία παρουσίασε τις οικονομικές εκθέσεις ημικρατικών οργανισμών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου υπερασπίστηκε τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ.

«Αν αυτά τα ποσά παρέμεναν για να ενισχυθεί το αποθεματικό της ΑΗΚ, σήμερα θα μπορούσε να αντλήσει από αυτά για να καλύψει το κόστος αγοράς των ρύπων και να χρηματοδότηση εν μέρει το μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό της πρόγραμμα», είπε.

Η κα. Γιωρκάτζη, εξέφρασε, επίσης αμφιβολίες το ποσοστό που κατανεμήθηκε σε ρύπους στην ΑΗΚ ενώ διευκρίνισε ότι το κόστος τους από το 2013 θα είναι ακόμη πιο ψηλό με βάση τη νέα τροποποιημένη ευρωπαϊκή οδηγία.

«Στην ΑΗΚ κατανεμήθηκε το 66% των συνολικών δικαιωμάτων λόγω του ότι είναι η πλέον ρυπογόνα βιομηχανία της Κύπρου με αποτέλεσμα να παρουσιάσει έλλειμμα το οποίο σε αξία ήταν €9,6εκ ενώ οι ιδιωτικές εγκαταστάσεις στις οποίες κατανεμήθηκαν τα υπόλοιπα δικαιώματα πραγματοποίησαν περισσεύματα τα οποία υπολογίζονται σε €1,9εκ».

Λέγοντας αυτά η κα. Γιωρκάτζη, σημείωσε, ότι «ως υπηρεσία θα ήθελαν να είχαν την εμπειρογνωμοσύνη εάν η κατανομή ήταν δίκαιη διότι θα μπορούσε να προβληθεί το επιχείρημα ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προέβηκαν σε μέτρα και περιόρισαν την εκπομπή ρύπων».

Η ΑΗΚ, είπε η κα. Γιωρκάτζη εισηγήθηκε διαφορετική μέθοδο κατανομής των ρύπων την οποία όμως δεν υιοθέτησε το αρμόδιο υπουργείο και η οποία εάν ακολουθείτο ενδεχομένως να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα.

Στα αρνητικά της ΑΗΚ, η κα. Γιωρκάτζη, περιέλαβε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εγκατάσταση των δύο μηχανών εσωτερικής καύσης για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η μια μηχανή κόστισε €70 εκ. και η δεύτερη η οποία θα λειτουργήσει το 2010 θα κοστίσει γύρω στα €53 εκ.

«Είμαστε της άποψης ότι ήταν γνωστό ότι για διάφορους λόγους θα καθυστερούσε η έναρξη λειτουργίας της τέταρτης μονάδας των 220 μεγαβάτ, γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει πιο έγκαιρα οι διαδικασίες για τις δύο μονάδες ώστε να μη τεθούν στενά χρονοδιαγράμματα και να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός. Ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει το διαγωνισμό και για τις δύο μονάδες μόνο μια εταιρεία».

stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Σε υψηλό 23 ετών τα αδιάθετα διαμερίσματα το γ΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Σε υψηλό 23 ετών τα αδιάθετα διαμερίσματα το γ΄ τρίμηνο


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών ανήλθαν τα αδιάθετα διαμερίσματα το τρίτο τρίμηνο στις ΗΠΑ σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας στεγαστικής αγοράς Reis Inc.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τα αδιάθετα διαμερίσματα αυξήθηκαν στο 7,8%, ενώ τα πραγματικά ενοίκια υποχώρησαν 2,7%.

“Δεδομένης της εποχικότητας των ενοικιάσεων και των χρηματοδοτικών μισθώσεων περιμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι ακόμα χειρότερο,” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής έρευνας της Reis, Victor Calanog.

capital.gr

Geithner: "Το ΔΝΤ πρέπει να εντοπίζει τις επενδυτικές φούσκες"

Geithner: "Το ΔΝΤ πρέπει να εντοπίζει τις επενδυτικές φούσκες"


Έκκληση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απεύθυνε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner, ζητώντας τόσο τη στενή εποπτεία με σκοπό να εντοπιστούν νέες επενδυτικές “φούσκες” όσο και τη βοήθεια στη διατήρηση των νομισματικών πολιτικών σε αντιστοιχία με τις ανάγκες και τους στόχους εξισορρόπησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στις επισημάνσεις του για το συνάντηση κορυφής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, ο Geithner τόνισε ότι το ΔΝΤ χρειάζεται να βοηθήσει στην οικονομική αστυνόμευση και στην εφαρμογή των νομισματικών πολιτικών των χωρών-μελών του G20.

“Το ΔΝΤ θα πρέπει να λέει την αλήθεια”, ανέφερε ο Geither στα σχόλια του. “Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό συνεπάγεται ότι η αυστηρή παρακολούθηση πρέπει να μας βοηθήσει να ρίξουμε φως σε τάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επόμενη μη βιώσιμη περίοδο ραγδαίας ανόδου”, συμπλήρωσε ο Geithner.

“Βάσει του νέου πλαισίου του G20 για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη, το ΔΝΤ πρέπει να αναλύει το κατά πόσο οι μεγαλύτερες χώρες του κόσμου εφαρμόζουν οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς συναλλάγματος, που είναι στο σύνολο τους συνεπής ως προς τους στόχους του G20”, κατέληξε.

capital.gr

JPMorgan: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανεργία


JPMorgan: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανεργία


Τα “απογοητευτικά” στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την αμερικανική αγορά εργασίας υποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να ανακτήσει τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αναφέρουν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας την περασμένη εβδομάδα ενισχύουν "το μήνυμα ότι ακόμα και ισχυρότεροι των εκτιμήσεων ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα διασφαλίσουν την οικονομική υγεία", αναφέρουν οι Bruce Kasman, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan και David Hensley, επικεφαλής οικονομικού συντονισμού σε σχετικό σημείωμα.

Η JPMorgan εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 3,5% στο δεύτερο μισό του έτους, ενώ για το 2010 "βλέπει" ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,2%.

"Με διατηρήσιμο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2013, πριν η οικονομία καταφέρει να ανακτήσει τις θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

capital.gr

Τράβηξε «χειρόφρενο» η αγορά αυτοκινήτου


Τράβηξε «χειρόφρενο» η αγορά αυτοκινήτου



Σημαντική υποχώρηση της τάξεως του 35,9% σημείωσαν οι πωλήσεις επιβατηγών αυτοκινήτων (καινούρια ή µεταχειρισµένα εξωτερικού), τον Σεπτέμβριο αφού πωλήθηκαν μόλις 13.312 αυτοκίνητα από 20.778 αυτοκίνητα που είχαν πωληθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

Εξίσου σημαντική είναι η κάμψη των πωλήσεών στο σύνολο των οχημάτων (επιβατηγά, λεωφορεία, φορτηγά), η οποία άγγιξε το 35,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ωστόσο από τις τρεις κατηγορίες επιβατηγά, λεωφορεία, φορτηγά, οι πωλήσεις λεωφορείων σημείωσε αύξηση 13,8% ενώ κάμψη της τάξεως του 32% κατεγράφη στις πωλήσεις φορτηγών. Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 232.067 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας µείωση 20,5% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Μείωση 3,3% είχε παρουσιάσει το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2008 σε σχέση µε το αντίστοιχο του 2007.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της μείωσης του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης τον Ιούλιο, οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν 14,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στη μείωση των τελών ταξινόμησης και στην κατάργηση των τελών μεταβίβασης σε ό,τι αφορά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.


Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις οχημάτων (αυτοκινήτων - μοτοσυκλετών) και τον περασμένο Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο πριν.

Συγκεκριμένα τον Αύγουστο κατεγράφη αύξηση 22% στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων, 25,5% λεωφορείων και κάμψη 15% στις πωλήσεις φορτηγών με αποτέλεσμα στο σύνολο η αύξηση να είναι 16,8%.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος για την πορεία των πωλήσεών αυτοκινήτου τους πρώτου οκτώ μήνες του έτους, κατεγράφη υποχώρηση της τάξεως του 19,1% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2008, καθώς κυκλοφόρησαν μόλις 215.937 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού).

euro2day.gr

Γάγγραινα η εξωγενής ζήτηση ακινήτων


Γάγγραινα η εξωγενής ζήτηση ακινήτων


Γάγγραινα για την εγχώρια αγορά ακινήτων συνεχίζει να αποτελεί η εξωγενής ζήτηση ενισχύοντας τις πιέσεις που ασκούνται τον τελευταίο χρόνο στις τιμές των οικιστικών μονάδων και διατηρώντας τις αμφιβολίες για επικείμενη ανάκαμψη. Τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν την παντελή κατάρρευση της εξωγενούς ζήτησης και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετέπειτα πορεία του κλάδου, αφού η αναθέρμανση της εγχώριας ζήτησης δεν φαίνεται αρκετή για να ανατρέψει τα δεδομένα.

Τα στοιχεία είναι δραματικά: Ένα σχετικά καλό μήνα του 2007 οι μεσίτες πωλούσαν σε ξένους πέραν των 1000 ακινήτων. Το Σεπτέμβριο πώλησαν μόλις 173 ακίνητα στην ελεύθερη Κύπρο, 70% λιγότερα σε σύγκριση με πέρσι.


Η αγορά συντηρείται μέχρι στιγμής από τις αγορές ντόπιων που επέστρεψαν στα περσινά επίπεδα (βλέπε γράφημα). Το Σεπτέμβριο οι Κύπριοι αγόρασαν 584 ακίνητα έναντι 583 τον περσινό Σεπτέμβριο. Η μείωση όμως στις πωλήσεις σε ξένους είναι τόσο μεγάλη, που το σύνολο των πωλήσεων παρουσιάζει μείωση 35%, παρά την αναθέρμανση της εγχώριας ζήτησης.

Η κατάσταση της Βρετανικής οικονομίας, από όπου προέρχεται πέραν του 50% των ξένων αγοραστών, αλλά και η ισοτιμία με τη στερλίνα, που ευνοεί πωλήσεις εξοχικών σε ευρώ και μετατροπή των εσόδων σε στερλίνες, λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επίδοξους αλλοδαπούς αγοραστές. Παράλληλα, οι λόγοι αυτοί ενθαρρύνουν πωλήσεις ακινήτων από Βρετανούς σε τιμές κατώτερες της αγοράς, ασκώντας πιέσεις σε ολόκληρη την αγορά, ιδίως σε αυτή της εξοχικής κατοικίας, όπου παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες «εκπτώσεις» πέραν του 30%.

Τρεις μήνες πριν τη λήξη του έτους, οι ξένοι αγόρασαν φέτος 1363 ακίνητα σε σύγκριση με τις 5.622 την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2008.

Ολόκληρο το 2007, όταν η εξωγενής ζήτηση είχε εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, οι ξένοι αγόρασαν 11.281 ακίνητα. Το 2006 είχαν αγοράσει 8.355 και το 2005, πριν καν ξεκινήσει η απότομη άνοδος των τιμών λόγω της εξωγενούς ζήτησης, οι αγορές ήταν τετραπλάσιες από ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2009, αφού είχαν φθάσει τα 6,485 ακίνητα.


Ως αποτέλεσμα της κατάστασης που υπάρχει στην εξωγενή αγορά, η Αμμόχωστος, η Λάρνακα και η Πάφος έχουν πληγεί περισσότερο από ότι η Λεμεσός και η Λευκωσία, που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση στην εγχώρια ζήτηση.

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων, ο πρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών Σόλων Κουρουκλίδης, κρούει το καμπανάκι καλώντας την κυβέρνηση να λάβει περαιτέρω μέτρα για στήριξης της αγοράς ακινήτων.

«Εάν οι οικονομικοί παράμετροι παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή χειροτερεύσουν, οι δείκτες της οικονομίας και τα επιτόκια δεν μειωθούν σε προσιτά επίπεδα για ξένους και ντόπιους, τότε η κατάσταση θα χειροτερεύσει στην Κύπρο την ώρα που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινά η ανάκαμψη», επεσήμανε ο κ. Κουρουκλίδης.
Αποθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από τον εκτιμητή ακινήτων, Αντώνη Λοίζου, ο οποίος διαβλέπει χειροτέρευση της κατάστασης εάν δεν συγκρατηθούν οι δείκτες της οικονομίας και τελικά η Κύπρος δεν αποφύγει την επιτήρηση της Κομισιόν.

stockwatch.com.cy

Βρετανία: Πτώση 2,5% στη βιομηχανική παραγωγή

Βρετανία: Πτώση 2,5% στη βιομηχανική παραγωγή


Μείωση υψηλότερη του αναμενομένου σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία τον Αύγουστο, η οποία κατέγραψε την ισχυρότερη μηνιαία υποχώρησή της από τον Ιανουάριο του 2009.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 2,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα ενισχυθεί κατά 0,2%. Η παραγωγή στον κλάδο μεταποίησης παρουσίασε κάμψη 1,9% σε μηνιαία βάση, διαψεύδοντας τους αναλυτές που είχαν εκτιμήσει ότι θα ενισχυθεί σε ποσοστό 0,7%.

euro2day.gr

Fitch: Περιμένει οριακά κέρδη για HB


Fitch: Περιμένει οριακά κέρδη για HB


Σε οριακή κερδοφορία θα παραμείνει το 2009 η Ελληνική Τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, που απέσυρε την αρνητική παρακολούθηση της διαβάθμισης της τράπεζας μετά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου. Σε έκθεσή του ημερομηνίας 2 Οκτωβρίου 2009, ο οίκος επιβεβαίωσε τις διαβαθμίσεις της Ελληνικής Τράπεζας (οικονομική ευρωστία: C/D, πιστοληπτική ικανότητα: BBB/F3, βαθμολογία υποστήριξης: 2, ορίζοντας: σταθερός).

Ταυτόχρονα, ο οίκος απέσυρε την αρνητική παρακολούθηση διαβάθμισης (Rating Watch Negative) για το δείκτη οικονομικής ευρωστίας που εκδόθηκε στις 6 Μαΐου 2009.

Οι Fitch τονίζουν στην πρόσφατη τους έκθεση ότι οι διαβαθμίσεις για την οικονομική ευρωστία και την υποστήριξη, αντανακλούν τη ψηλή πιθανότητα στήριξης της τράπεζας από τις κυπριακές χρηματοοικονομικές αρχές εάν χρειαστεί.

Η απόσυρση της αρνητικής παρακολούθησης διαβάθμισης, αναφέρεται, δείχνει ότι οι ανησυχίες του οίκου όσον αφορά τη διαρθρωτική κατάσταση της ΗΒ στις εγχώριες αγορές της Κύπρου και Ελλάδας έχουν μειωθεί μετά την επιστροφή της τράπεζας σε κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Για το 2009, αναμένεται να διατηρηθεί η κερδοφορία έστω και οριακή.

Όπως αναφέρουν οι Fitch, η Ελληνική κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο ζημιές κυρίως ως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και τις αυξημένες επισφάλειες, κυρίως στην Ελλάδα. Το κόστος χρηματοδότησης μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που οδήγησε σε μερική αποκατάσταση του καθαρού περιθωρίου τόκων του Ομίλου.

Ωστόσο, ο οίκος τονίζει ότι σημαντικοί κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων για την ατομική βαθμολογία παραμένουν. «Αν και η ομαλοποίηση των εξόδων χρηματοδότησης το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2009 είναι μια θετική εξέλιξη, η οξεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, κυρίως στην Ελλάδα, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα», υπογραμμίζεται.

«Παρόλο που η διοίκηση δρα όσον αφορά την αναδιάρθρωση των εργασιών στην Ελλάδα που σήμερα καταγράφουν ζημιές, η άκρως ανταγωνιστική ελληνική αγορά και οι πιέσεις που ασκούνται λόγω της ύφεσης είναι πιθανό να εμβαθύνουν την ποιότητα του ενεργητικού και ως εκ τούτου τα προβλήματα αποδοτικότητας και διαχείρισης», προστίθεται.

Κατά συνέπεια, αναφέρεται, οι βαθμολογίες της τράπεζας θα βρεθούν υπό πίεση εάν η τράπεζα αποτύχει να βελτιώσει την κερδοφορία στην Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο στάδιο. Αρνητικά επίσης θα συμβάλει η γρηγορότερη χειροτέρευση της ποιότητας ενεργητικού στην Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και η αποτυχία για την αποκατάσταση επαρκούς περιθωρίου τόκων.

Όπως επισημαίνεται, η ποιότητα του ακαθάριστου δανειακού χαρτοφυλακίου της ΗΒ που φθάνει τα €5 δισ. είναι κάτω από το μέσο όρο άλλων τραπεζών. Ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας αυξήθηκε στο 7,25% στο τέλος Ιουνίου από 6,73% στο τέλος του 2008, η ποιότητα του ενεργητικού στην Ελλάδα είναι ασθενέστερη και επιδεινώθηκε αισθητά το εξάμηνο.

«Ο δείκτης επισφαλειών του ομίλου είναι, ωστόσο, επαρκές και ενεργεί ως ελαφρυντικός παράγοντας για την περαιτέρω αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού», προστίθεται.

Όπως αναφέρεται επίσης, λόγω των εποπτικών κανονισμών, η ΗΒ έχει την υποχρέωση να επενδύσει το 70% των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σε υψηλή βαθμολογία ή τραπεζικά ομόλογα, οδηγώντας σε επαρκή ρευστότητα.

«Η ρευστότητα ενισχύεται περαιτέρω με την κατάθεση από την κυβέρνηση, η οποία είναι πιθανόν να μετατραπεί σε ένα ειδικό κρατικό ομόλογο στο τέλος του 2009 όταν η αντίστοιχη νομοθεσία έχει περάσει», σημειώνεται. Η ΗΒ είναι, κατά την άποψή του οίκου Fitch, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη αλλά οι δείκτες κεφαλαίου θα πρέπει να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από περαιτέρω πιστωτικές ζημίες, ιδίως στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι Fitch, η Ελληνική ήταν το εξάμηνο του 2009 η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο από την άποψη του συνόλου του ενεργητικού. Απασχολεί 2.051 υπαλλήλους (451 στην Ελλάδα) σε 98 καταστήματα (27 στην Ελλάδα).

Η ΗΒ έχει επεκταθεί στην Ελλάδα και πιο πρόσφατα στη Ρωσία.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s είχε θέσει τη διαβάθμιση της Ελληνικής σε αρνητικό ορίζοντα, κυρίως λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει η τράπεζα στην Ελλάδα.

stockwatch.com.cy

Φθινοπωρινή μπόρα απολύσεων

Φθινοπωρινή μπόρα απολύσεων


Για μια από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών ετοιμάζονται οι 380 χιλ. περίπου εργαζόμενοι, καθώς η ανεργία αναρριχήθηκε το Σεπτέμβριο στις 20 χιλ., με τις απολύσεις να παρουσιάζουν απότομη αύξηση το τελευταίο δίμηνο. Η τάση σταθεροποίησης της ανεργίας που καταγράφηκε την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου, ανατράπηκε το τελευταίο δίμηνο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι το χειμώνα, όταν κλείσουν πολλά τουριστικά καταλύματα, το ποσοστό των ανέργων θα ξεπεράσει το 6%.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009, ανερχόταν στα 17.618 πρόσωπα.

Με βάση τα διορθωμένα στοιχεία για εποχικές διακυμάνσεις, όμως, που είναι πιο αντιπροσωπευτικά των πραγματικών τάσεων, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Σεπτέμβριο 2009 σημείωσε άνοδο 5,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και έφτασε τα 19.781 πρόσωπα. Μέσα σε ένα μόλις μήνα ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,049 άτομα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο.

Η κατάσταση που καταγράφεται στην αγορά εργασίας έχει επιδεινωθεί απότομα τον τελευταίο χρόνο, αφού οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε πέραν των 7 χιλ. απολύσεων.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2008 σημειώθηκε αύξηση 7.299 στον αριθμό των ανέργων ή 70,7%.

Οι τάσεις που επικρατούν στον κλάδο ακινήτων αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή νέων ανέργων. Από τον τομέα των κατασκευών προέκυψε αύξηση 2.022 στον αριθμό των ανέργων, λόγω μειωμένων ιδιωτικών επενδύσεων και του περιορισμένου βαθμού υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων. Και από τον κλάδο διαχείρισης προστέθηκαν 754 άτομα στα ταμεία ανεργίας.

Η κατάσταση είναι εξίσου αρνητική στον τομέα εμπορίου, από όπου απολύθηκαν 1.198 υπάλληλοι, στα ξενοδοχεία όπου παρουσιάζεται αύξηση των ανέργων κατά 696 άτομα, στη μεταποίηση (αύξηση 612), τη δημόσια διοίκηση (αύξηση 481), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 844 ανέργων.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει τον κατασκευαστικό κλάδο με μικρά αναπτυξιακά έργα, η λίστα των ανέργων στις κατασκευές μεγαλώνει. Μέσα σε ένα μόλις μήνα ο αριθμός τους αυξήθηκε από 2,546 σε 2,913.

Οι άνεργοι από τον τομέα του εμπορίου έφθασαν τους 3.323 από 3,094 τον Ιούλιο.

Οι περισσότεροι άνεργοι που καταγράφηκαν ήταν ηλικίας 30-39 ετών (3,783), 40-49 ετών (3,517) και 50-59 ετών (3.456).

Στη Λευκωσία καταγράφηκαν 6,049 άτομα, στη Λεμεσό 4,970, στη Λάρνακα και Αμμόχωστο 4,372 και στην Πάφο 2.227. Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι έχουν μέση γενική εκπαίδευση (7.758), ακολουθούν αυτοί με ανώτερη εκπαίδευση (4,492) και τέλος τα άτομα με στοιχειώδη εκπαίδευση (3,721).

Προς το παρόν η διάρκεια της ανεργίας παραμένει μικρή. Αυτοί που έψαχναν για δουλειά για 15 μέρες μέχρι 3 μήνες ανήλθαν τα 7.464 άτομα, από τρεις μήνες μέχρι έξι μήνες τα 4.087 άτομα και μέχρι 15 μέρες 2.645 άτομα.

Για πάνω από δώδεκα μήνες δουλειά έψαχναν μόνο 962 άτομα.

stockwatch.com.cy

Μ. Βρετανία: "Κρυμμένος θησαυρός" τα τοπικά προϊόντα για τους λιανοπωλητές

Μ. Βρετανία: "Κρυμμένος θησαυρός" τα τοπικά προϊόντα για τους λιανοπωλητές


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Τα supermarket εκτιμούν ότι τα τοπικά προϊόντα, παρά το γεγονός ότι κοστίζουν περισσότερο, αποδείχθηκαν περισσότερο ανθεκτικά κατά την ύφεση, με τη ζήτηση να αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό αυτό το χρόνο.

“Οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράσουν τοπικά προϊόντα αν είναι δυνατόν και είναι κάτι που τα supermarket μπορούν να προωθήσουν”, τόνισε ο Nick Bubb, αναλυτής λιανικής της Pali International.

Η εταιρεία ερευνών Mintel εκτιμά ότι οι λιανικές πωλήσεις των βρετανικών τοπικών προϊόντων θα διαμορφωθούν στις 6,2 δισ. λίρες έως το 2013, υψηλότερα από τις 4,7 δισ. λίρες το 2008, με ανάπτυξη της τάξης του 31% κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Πρόκειται για πιο αργό ρυθμό από ότι προβλεπόταν πριν την οικονομική ύφεση το 2008, όταν η Mintel προέβλεπε ανάπτυξη 35% για την εν λόγω περίοδο. Παρόλα αυτά η τοπική παραγωγή παραμένει ένας από τους κλάδους με τις ισχυρότερες ανοδικές τάσεις.

“Η ύφεση είχε διπλό αντίκτυπο στις περιφερειακές γραμμές παραγωγής – διότι δεν είναι οι φθηνότερες και θα υπάρξουν ορισμένοι πελάτες που ενδέχεται να επιλέξουν ένα φθηνότερο προϊόν”, δήλωσε ο Graham Cassie, manager τοπικών και περιφερειακών πηγών προέλευσης στην αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων Waitrose. Ωστόσο άλλοι πελάτες ήταν πιο επιρρεπείς στην αγορά τοπικών προϊόντων για να ενισχύσουν την τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, τόνισε ο Cassie.

“Οι πελάτες έχουν την τάση να καταλαβαίνουν από που προέρχονται τα τρόφιμα και στηρίζουν την τοπική οικονομία”, επισήμανε η Sarah Mackie, manager της Tesco υπεύθυνος για περιφερειακά και τοπικά τρόφιμα.

Κάθε supermarket έχει δίνει το δικό του ορισμό για τα τοπικά προϊόντα, με τα περισσότερα να χρησιμοποιούν περιφέρειες και κομητείες για να διαφοροποιούνται μεταξύ των προϊόντων, επενδύοντας σε κέντρα περιφερειακής παραγωγής που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στην Αγγλία, την Ουαλλία, την Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία για να εκμεταλλευτούν τους μικρότερους προμηθευτές.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

“Οι τοπικές και περιφερειακές μας πωλήσεις κατά τον τελευταία χρόνο αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό άνω του 42%, ενώ τον περασμένο χρόνο αναπτύσσονταν με ετήσιο ρυθμό 50%, συνεπώς οι πωλήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία”, σημείωσε ο Cassie.

Αναφορικά με το συνολικό όγκο των πωλήσεων των τοπικών προϊόντων, ο Cassie υποστήριξε ότι ποικίλει ανά περιφέρεια και εξαρτάται από την ικανότητα παραγωγής των τοπικών προμηθευτών.

“Σε ορισμένα καταστήματα τα τοπικά προϊόντα αποτελούν το 5%-10% των πωλήσεων, ενώ σε άλλα υποκαταστήματα μπορεί να είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό καθώς υπάρχουν λιγότερα προϊόντα στην περιοχή”, υπογράμμισε ο Cassie.

Οι πωλήσεις περιφερειακών προϊόντων της Tesco σημειώνουν αύξηση 30% σε ετήσια βάση το 2009 και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, προβλέπεται διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης το 2010, τόνισε ο Mackie.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα supermarket στη Μ. Βρετανία σκοπεύει να επιτύχει πωλήσεις τοπικών προϊόντων της τάξης των 1 δισ. λιρών το 2011 ενώ κινείται βάσει στόχου για να επιτύχει πωλήσεις τοπικών προϊόντων το 2009 ύψους 800 εκατ. λιρών. Οι συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις της Tesco αναμένεται να διαμορφωθούν πάνω από 50 δισ. λίρες το 2009.

Αντιστοίχως, η Asda Group Ltd, η βρετανική μονάδα supermarket του αμερικανικού κολοσσού Wal-Mart Stores, έχει βιώσει αύξηση της ζήτησης της τάξης του 50% το 2009 έναντι του προηγούμενου χρόνου και εκτιμά ότι θα συμβεί το ίδιο και στο 2010, σύμφωνα με τον Paul Dover, manager της Asda. Οι πωλήσεις τοπικών προϊόντων της Asda αποτελούν το 1% των συνολικών πωλήσεων.

Από τη στιγμή που οι πωλήσεις τοπικών προϊόντων ξεκινούν από χαμηλή βάση, δεν αποτελεί έκπληξη ο υψηλός ρυθμός αύξησης των πωλήσεων, τόνισε ο αναλυτής Nick Bubb.

“Μπορεί να δούμε το 1% να φτάνει στο 2%, ωστόσο ποτέ δεν πρόκειται να γίνει 10%”, λόγω της περιορισμένης προσφοράς του βρετανικού αγροτικού τομέα”, σημείωσε ο Bubb.

Η εν λόγω τάση δεν περιορίζεται στα όρια της Μ. Βρετανίας; στις ΗΠΑ καθώς και σε ορισμένες ασιατικές χώρες υπάρχει αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα τοπικής προέλευσης.

“Γίνονται προσπάθειες στις ασιατικές χώρες να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της περιφερειακής γεωργίας με την Ιαπωνία, ειδικότερα, να παρουσιάζει έναν αριθμό νέων προϊόντων”, σύμφωνα με έκθεση της Mintel για τα τοπικά προϊόντα.

Η απήχηση της τάσης του “μαζέψτε τη δική σας συγκομιδή” (pick-your-own) αναβιώνει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Μ. Βρετανία κατά την περίοδο της ύφεσης.

Ο Peter Thompson, ο οποίος διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη φάρμα αυτού του είδους στη Μ. Βρετανία, Garsons τόνισε ότι οι πωλήσεις της φάρμας έχουν αυξηθεί κατά 20% το 2009 σε ετήσια βάση.

“Εν μέρει αποδίδεται στην πιστωτική κρίση – είμαστε λίγο πιο φθηνοί σε σύγκριση με τα πολυκαταστήματα αν έρθετε εδώ και μαζέψετε αυτά που θέλετε και εν μέρει λόγω της τάσης επιλογής φρέσκων προϊόντων τοπικής παραγωγής που είναι στην εποχή τους”, σημείωσε ο Thompson.

Το αγρόκτημα Garsons, των 70 εκταρίων, παραδοσιακά προμήθευε παντοπωλεία του Λονδίνου ωστόσο μετατράπηκε σε φάρμα “pick your own” τη δεκαετία του 1970, όταν οι αλυσίδες supermarket οι οποίες προμηθεύονταν φθηνά τρόφιμα από διεθνής προμηθευτές κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς τροφίμων.

Ο αριθμός των “λαϊκών” αγορών έχει επίσης αυξηθεί δραματικά από ένα μικρό αριθμό στα τέλη του 1990 σε περισσότερες από 800 που είναι σε λειτουργία σήμερα στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με την αγροτική ένωση National Farmers΄ Retail & Markets Association ή FARM, η οποία πιστοποιεί τις λαϊκές αγορές.

Τα αγροτικά καταστήματα και οι λαϊκές αγορές, όπου οι καλλιεργητές διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στο κοινό, έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τότε που η FARMA ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία το 2004. Έρευνα της Mintel δείχνει ότι τα αγροτικά μαγαζιά αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα λιανικής στη Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με τη FARMA, η τάση για αγορά τοπικών προϊόντων έχει τις ρίζες της στις αρχές του 2000 όταν ο κόσμος ξεκίνησε να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην προέλευση των τροφίμων και οι λαϊκές αγορές πολλαπλασιάστηκαν.

“Ο κόσμος γνωρίζει καλύτερα τα οφέλη των τοπικών προϊόντων που έρχονται άμεσα από τους παραγωγούς”, τόνισε ο Greth Jones, αντιπρόσωπος της FARMA. “Η συνήθειά τους στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας των φίλων και γειτόνων τους, την αγροτική οικονομία και τα τρόφιμα που έχουν τοπικά χαρακτηριστικά”, δήλωσε ο Jones.

Τα supermarkets συνειδητοποίησαν ότι υπήρξε ευκαιρία κέρδους και εκμεταλλευόμενα μικρότερους τοπικούς παραγωγούς, ανέπτυξαν μία γκάμα τοπικών προϊόντων.

“Η ώθηση δόθηκε από τους πελάτες – είδαμε τι συνέβαινε στην ευρύτερη αγορά” και αρχίσαμε να δημιουργούμε τοπικές γραμμές παραγωγής, επισήμανε ο Paul Dover της Asda.

Τα ανωτέρω είναι καλά νέα για τον αγροτικό τομέα, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχουν όρια στην πιθανότητα ανάπτυξης των τοπικών γραμμών παραγωγής, λόγω των περιορισμών προσφοράς.

Ενώ υφίσταται δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης των πωλήσεων τοπικών προϊόντων, Μ. Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτάρκης αναφορικά με τις ανάγκες της για τρόφιμα, υπογράμμισε ο Bubb.

Προς το παρόν, τα supermarkets είναι πεπεισμένα ότι ακόμη υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης του κλάδου.

“Τα τοπικά προϊόντα βρίσκονται ψηλά στη λίστα των πελατών, δεν βλέπω να σταματά αυτή η τάση”, δήλωσε η Helen Bissell, manager της J. Sainsbury PLC.

Η πρόκληση για τα supermarkets αναφορικά με την αύξηση των πωλήσεων τοπικών προϊόντων στο άμεσο μέλλον θα προέλθει από τον ενθουσιασμό των καταναλωτών να καλλιεργήσουν τα δικά τους προϊόντα στο σπίτι και στα χωράφια τους, σύμφωνα με την Mintel.

capital.gr

EasyJet: Αύξηση επιβατών 5,3% το Σεπτέμβριο


EasyJet: Αύξηση επιβατών 5,3% το Σεπτέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Η EasyJet ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των επιβατών που μετέφερε το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 4,4 εκατ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,3% έναντι των 4,2 εκατ. που μετέφερε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

- Η πληρότητα των αεροσκαφών το Σεπτέμβριο ανήλθε στο 88,1%, σημειώνοντας αύξηση έναντι του 86,9% στον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ διαμορφώθηκε στο 85,5% στην περίοδο των τελευταίων 12 μηνών.

- Ο αριθμός των επιβατών της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους για την περίοδο 12 μηνών έως το Σεπτέμβριο σημείωσε αύξηση 3,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και διαμορφώθηκε στα 45,2 εκατ.


capital.gr

Βρετανία: Νέα αύξηση στις τιμές κατοικίας το Σεπτέμβριο


Βρετανία: Νέα αύξηση στις τιμές κατοικίας το Σεπτέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία αυξήθηκαν Το Σεπτέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα σημειώνοντας την πρώτη άνοδο σε επίπεδο τριμήνου τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τη μονάδα της Lloyds Banking Group, HBOS.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Halifax αυξήθηκε 1,6% σε μηνιαία βάση ενώ τον Αύγουστο είχε ενισχυθεί σε ποσοστό 0,8%. Η μέση τιμή για τους τρεις μήνες έως το Σεπτέμβριο ήταν μειωμένη 7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ενώ έως τον Αύγουστο ήταν μειωμένη κατά 10,1%.

Τα στοιχεί ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 1% στο μήνα και 7,7% στο έτος.

Η διεθνής πιστωτική κρίση και η κρίση που ακολούθησε επηρέασε τη δραστηριότητα στη στεγαστική αγορά της Βρετανίας οδηγώντας τις τιμές προς τα κάτω.

Αν και η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την άνοδο της ανεργίας και την πτώση των στεγαστικών δανείων, οι τιμές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν τους τελευταίους μήνες.

capital.gr

E.E.: Προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής "καρουζέλ"

E.E.: Προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής "καρουζέλ"


Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα πρόταση για δέσμη μέτρων η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την απάτη τύπου καρουζέλ.

Αυτό συνίσταται σε μια τεχνική φοροκλοπής με την εισαγωγή εμπορευμάτων με χαμηλούς δασμούς και την επανεξαγωγή τους με την υπαγωγή τους σε άλλη δασμολογική κλάση με στόχο το κέρδος από την επιστροφή φόρων ή δασμών.

“Η απάτη καρουζέλ σε ΦΠΑ... πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα συνεκτικό τρόπο σε όλη την Ε.Ε. με καθαρά κριτήρια αξιολόγησης,” δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Φορολογίας László Kovács.

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως από εγκληματικές οργανώσεις, λέει η Κομισιόν, ενώ πιστεύεται πως κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στα κράτη μέλη κάθε χρόνο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει πρόταση για οδηγία που επιτρέπει την εφαρμογή, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ενός “αντίστροφου μηχανισμού χρέωσης” για την προμήθεια πέντε κατηγοριών προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θεωρούνται ευάλωτα σε απάτη: τσιπ για υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, πολύτιμα μέταλα, αρώματα και δικαιώματα εκπομπών ρύπων θερμοκηπίου.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, μια κοινή περίπτωση απάτης είναι όταν ο πελάτης χρεώνεται το ΦΠΑ, χωρίς όμως αυτό να αποδίδεται στο κράτος. Στην περίπτωση καρουζέλ, ο πελάτης έχει το δικαίωμα μετά να ζητήσει την επιστροφή του ΦΠΑ από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας του, οδηγώντας πολλές φορές σε απάτη μεγάλης κλίμακας.

Με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο προμηθευτής δε θα χρεώνει ΦΠΑ στον πελάτη, οπότε δε θα υπάρχει ανάγκη για επιστροφή του από το κράτος.

Δείτε πιο κάτω το πλήρες κείμενο της πρότασης Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

http://www.capital.gr/related_files/com(2009)511_en.pdf

capital.gr

Βρετανία: Απρόσμενη πτώση στη μεταποιητική παραγωγή τον Αύγουστο

Βρετανία: Απρόσμενη πτώση στη μεταποιητική παραγωγή τον Αύγουστο


Απρόσμενη πτώση 1,9% κατέγραψε η μεταποιητική παραγωγή στη Μ. Βρετανία τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Office for National Statistics.

Σε ετήσια βάση η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 11,3%. Τον Ιούλιο η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 0,7% στο μήνα και μειώθηκε 10,2% στο έτος.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμενα αύξηση 0,4% στο μήνα και πτώση 9,1% στο έτος.

capital.gr

Strauss-Kahn: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει παγκόσμιος ρυθμιστής


Strauss-Kahn: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει παγκόσμιος ρυθμιστής


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να αποτελεί τον παγκόσμιο ρυθμιστή των τραπεζών καθώς δεν έχει τις απαιτούμενες πηγές για αυτό το ρόλο και ως αποτέλεσμα τα μέλη του G20 ανέθεσαν το έργο αυτό στο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board), όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn.



“Διάβασα εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης πολλές εφημερίδες που έλεγαν ότι το ΔΝΤ έπρεπε να ηγηθεί των τραπεζών ως ανώτατος ρυθμιστής. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Επιπλέον, δεν έχω τους κατάλληλους ανθρώπους για να το κάνω αυτό”, είπε. “Η δουλειά του ρυθμιστή είναι πολύ συγκεκριμένη και το FSB έχει αυτή τη δυνατότητα”.


Σε ερώτηση για το αν οι τράπεζες ακολουθούν τις συστάσεις του σχετικά με το “καθάρισμα” των ισολογισμών τους, ο Strauss-Kahn επεσήμανε πως το Ταμείο δεν συνεργάζεται με ξεχωριστά ιδρύματα και έτσι δεν είναι σε θέση να τους δώσει κίνητρα για τα τοξικά τους πάγια.


Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε πει πως το Ταμείο πρέπει να διευρύνει τον ρόλο του και να γίνει δανειστής ύστατης λύσης των κεντρικών τραπεζών του κόσμου.


Κατά την άποψη του Strauss-Kahn, κάτι τέτοιο θα έκανε το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσινγκτον το κέντρο ενός νέου μηχανισμού σταθερότητας σχεδιασμένου για να αποτρέπει μελλοντικές οικονομικές κρίσεις.


Για τον μετά την κρίση κόσμο, ο Strauss-Kahn προβλέπει τρία επίπεδα επίβλεψης, σύμφωνα με τα οποία το FSB θα θέτει τους κανονισμούς για τις τράπεζες, οι εγχώριες αρχές θα επιβλέπουν την εφαρμογή τους και το ΔΝΤ, τέλος, θα ελέγχει αν η εφαρμογή έχει γίνει σωστά σε όλες τις χώρες.

capital.gr

Societe Generale Seeks EU4.8 Billion in Rights Offer

Societe Generale Seeks EU4.8 Billion in Rights Offer


Oct. 6 (Bloomberg) -- Societe Generale SA said that it’s seeking 4.8 billion euros ($7.1 billion) in a rights offer to repay the French state and purchase a stake in retail bank Credit du Nord.

The bank will repay 3.4 billion euros to the state, it said today in a statement on its Web site. Societe Generale is also into talks to purchase Dexia’s 20 percent stake in Credit du Nord, which it aims to conclude by the end of the year.

Current shareholders will be able to purchase two new shares for every nine held at a price of 36 euros a share.

bloomberg

Οι CEOs που "χάθηκαν" στην κρίση

Οι CEOs που "χάθηκαν" στην κρίση



Η πρωτοφανής παγκόσμια κρίση έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, σε όλο το φάσμα και τους κλάδους των οικονομιών του πλανήτη.

Και από αυτή τη δίνη των απολύσεων, δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα «μυθικά» πρόσωπα της Wall Street, τα άτομα που επί χρόνια κινούσαν τα νήματα των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών οίκων της κυρίαρχης αμερικανικής οικονομίας.

Η αλλαγή φρουράς στις αμερικανικές τράπεζες έγινε αναπόφευκτη, όχι μόνο γιατί ο κλάδος υπέστη δραματικές ζημίες και ριζική μεταμόρφωση, αλλά και γιατί εν πολλοίς κατηγορήθηκε ότι ήταν ο βασικός «υπεύθυνος» της κρίσης.

Με αφορμή την πιο πρόσφατη μεγάλη ανακατάταξη, στην Bank of America, το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει επιγραμματικά της υψηλού επιπέδου αποχωρήσεις από χρηματοπιστωτικούς οίκους, από το 2007 που ξέσπασε η κρίση.


2009

1 Οκτωβρίου: Η Bank of America ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Ken Lewis θα αποχωρήσει με συνταξιοδότηση στα τέλη του έτους. Δεν ορίστηκε διάδοχος.

29 Σεπτεμβρίου: Η Hartford Financial Services ανακοίνωσε ότι ο CEO Ramani Ayer θα παραιτηθεί την 1η Οκτωβρίου και την θέση του θα αναλάβει ο Liam McGee.

10 Σεπτεμβρίου: Η Morgan Stanley δηλώνει ότι ο Chief Executive, John Mack θα παραιτηθεί από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου και θα αντικατασταθεί από την James Gorman, την 1η Ιανουαρίου. Ο κ. Mack θα παραμείνει πρόεδρος.


3 Αυγούστου: Η American International Group ανακοίνωσε ότι ο Edward Liddy θα αποσυρθεί και θα τον αντικαταστήσει ο Robert Benmosche στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο κ. Liddy αν έλαβε στην θέση του Robert Willumstad τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο κ. Willumstad είχε αντικαταστήσει τον Martin Sullivan μόλις τρεις μήνες νωρίτερα.


2008

5 Νοεμβρίου: Η χρεοκοπημένη Lehman Brothers δήλωσε ότι ο Richard Fuld θα αποχωρήσει έως τα τέλη του έτους από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο ίδιος παραιτήθηκε και από πρόεδρος του Δ.Σ. με ισχύ τον Μάιο 2009.

8 Σεπτεμβρίου: Η Washington Mutual απέλυσε τον Kerry Killinger από CEO και τον αντικατέστησε με τον Alan Fishman. Δεκαοκτώ ημέρες αργότερα έβαλε «λουκέτο» και τα τραπεζικά συμφέροντά της πωληθηκαν στην JPMorgan Chase.

9 Ιουλίου: Η Wachovia όρισε τον Robert Steel διευθύνοντα σύμβουλο, αντικαθιστώντας τον Ken Thompson, που απολύθηκε στις 2 Ιουνίου. Ο κ. Steel αποχώρησε όταν η Wachovia εξαγοράστηκε από την Wells Fargo.

8 Ιανουαρίου: Η Bear Stearns ανακοίνωσε ότι το «τρομερό παιδί» Alan Schwartz θα αντικαταστήσει τον James Cayne στην θέση του CEO. Ο κ. Schwartz έφυγε αμέσως μετά την εξαγορά της Bear από την JPMorgan τον Μάιο.


2007

11 Δεκεμβρίου: Η Citigroup διόρισε τον Vikram Pandit διευθύνοντα σύμβουλο και τον εντεταλμένο CEO Win Bischoff, πρόεδρο. Στις 4 Νοεμβρίου, ο Charles Prince είχε παραιτηθεί από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

14 Νοεμβρίου: Η Merrill Lynch διόρισε τον John Thain νέο διευθύνονται σύμβουλο. Αντικατέστησε τον Stan O'Neal, που απολύθηκε από CEO και Πρόεδρος στις 30 Οκτωβρίου. Τον κ. Thain εντέλει απέλυσε ο κ. Lewis της Bank of America τον Ιανουάριο 2009, όταν η BofA αγόρασε την Merrill Lynch.

euro2day.gr

Primus Wins Bid For AIG's Taiwan Unit; Offers US$2.2 Billion Report

U.S. private equity fund Primus Financial Holdings Ltd. has won the bid for American International Group Inc.'s (AIG) Taiwan unit, with an offer of US$2.2 billion, Taiwan's Economic Daily News reported Tuesday.

The report said Primus won the bid for Nan Shan Life because it agreed to the insurer's terms, which included keeping Nan Shan's brand and giving staff the money they had contributed to their pension funds.

Primus pledged to run the business for at least seven years, and the two parties will sign the acquisition agreement Friday, Economic Daily News reported.

The Wall Street Journal

Ο "άγνωστος πόλεμος" χρηματιστηρίων και επενδυτικών τραπεζών

Ο "άγνωστος πόλεμος" χρηματιστηρίων και επενδυτικών τραπεζών


Λεπτές ισορροπίες καλούνται να διατηρήσουν τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς το τελευταίο διάστημα μέσω της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE) έρχονται σε ευθεία ρήξη με τους καλύτερους πελάτες τους.

Πρόκειται για τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να υπεραμύνονται των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών που πραγματοποιούν μέσω δικτύων γνωστών ως “crossing networks” (όπως το Liquidnet, το Posit, το Pipeline ή το Sigma X) και έρχεται έτσι στην επιφάνεια ένα ζήτημα με ευρύτερες διαστάσεις, αυτό των “dark pools” (ή “dark liquidity”), της «μαύρης ρευστότητας» επί το ελληνικότερον.

Σε μία περίοδο που καταγράφεται μία σαφής διεθνής τάση ενίσχυσης του ελέγχου της λειτουργίας των αγορών, η FESE ανακινεί το συγκεκριμένο ζήτημα απευθυνόμενη τόσο στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (Committee of European Securities Regulators ή CESR) όσο και στις Βρυξέλλες.

Είναι ένα ζήτημα που ανέδειξε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σπύρος Καπράλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του roadshow που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καπράλος, το καλοκαίρι που πέρασε συμπλήρωσε έναν χρόνο στην προεδρία της FESE, καθώς εξελέγη για διετή θητεία στις 17 Ιουνίου 2008, από τη Γενική Συνέλευση των μελών της FESE στην Στοκχόλμη.

Από τη μία πλευρά λοιπόν βρίσκονται τα περίπου 40 χρηματιστήρια που απαρτίζουν τη FESE και από την άλλη τα 51 μέλη της LIBA (London Investment Banking Association), μεταξύ των οποίων και αρκετά «ηχηρά» ονόματα όπως μεταξύ άλλων Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Barclays Capital, Calyon SA, Credit Suisse Securities (Europe) Ltd, Goldman Sachs International, ΗSBC Bank plc, ING Bank N.V., JP Morgan Securities, Morgan Stanley & Co. International plc, Nomura International plc κ.α.

Αυτό που ζητάει η FESE, έχοντας αποστείλει σχετική επιστολή και στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (CESR), είναι η ενίσχυση της διαφάνειας σε αυτού του είδους τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που επιτρέπουν στις επενδυτικές τράπεζες να πραγματοποιούν μεταβιβάσεις μεγάλων «πακέτων» σε τιμές που δημοσιοποιούνται μόνο μετά την ολοκλήρωση της εκάστοτε συναλλαγής, χωρίς να επηρεάζεται η τιμή στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Η FESE ισχυρίζεται ότι η λειτουργία των “crossing networks” είναι ασύμβατη με το γράμμα και το πνεύμα της οδηγίας MIFID και, πράγματι, η CESR δείχνει να συμφωνεί με αυτό. Δια του προέδρου της, Eddy Wymeersch, υποστήριξε πρόσφατα ότι η διαφάνεια πρέπει να ενισχυθεί τόσο σε προ-συναλλακτικό όσο και σε μετα-συναλλακτικό επίπεδο, καθώς και ότι οι αγορές αυτές θα έπρεπε να λειτουργούν κάτω από μια πιο «επίσημη» δομή.

Ειδικότερα, όπως υποστήριξε ο κ. Wymeersch, τα “dark pools” πρέπει «να διαθέτουν τουλάχιστον προ-συναλλακτική διαφάνεια και, αν αυτό είναι δυνατόν, και μετα-συναλλακτική. Πρέπει να οργανωθούν όπως άλλες πλατφόρμες», όπως π.χ. τα MTFs, «ή με κάποιο άλλο ανάλογο τρόπο».

«Τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας για ολόκληρο το σύστημα» υποστήριξε ο ίδιος, σε δηλώσεις του στους Financial Times στο πλαίσιο πρόσφατου συνεδρίου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Από την πλευρά της η LIBA αναγνωρίζει την ανάγκη αλλαγών σε ό,τι αφορά τη μετα-συναλλακτική δημοσιοποίηση των τιμών, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα “crossing networks” ως ένα θεμιτό μέσο για τους θεσμικούς επενδυτές το οποίο επιτρέπει την επίτευξη των καλύτερων δυνατών τιμών για συναλλαγές συγκεκριμένου μεγέθους και το οποίο παρέχει ρευστότητα στις αγορές.

Σήμερα λειτουργούν στην Ευρώπη περισσότερα από 15 τέτοια δίκτυα, και η LIBA υποστηρίζει ότι «η υποχρεωτική οργάνωσή τους στα πρότυπα των MTFs θα βλάψει ένα μέσο-«κλειδί» για την επενδυτική κοινότητα, υπογραμμίζοντας -ως βασική διαφορά- τη διαφορετική φιλοσοφία, λειτουργία αλλά και τους στόχους των crossing networks έναντι των MTFs.

«Μία ‘σφριγηλή’ αγορά έχει ανάγκη και από τη ρευστότητα που είναι σε θέση να παρέχουν ενδιάμεσοι στην ίδια ή στους επενδυτές που τη χρειάζονται, μέσα από μηχανισμούς που δεν προσφέρουν απαραίτητα τον ίδιο βαθμό προ-συναλλακτικής διαφάνειας», υποστηρίζει η LIBA.

Στις αρχές του μήνα έγινε γνωστό ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων - παραμένοντας ωστόσο ως μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Χρηματιστηρίων (World Federation of Exchanges ή WFE)- στην οποία συνεχίζουν ως μέλη τα ανταγωνιστικά Deutsche Börse και Euronext. Απόφαση που εκλαμβάνεται ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από την πλευρά της LIBA με αφορμή το ζήτημα των “dark pools”.

Ακόμη και μία αγορά του μεγέθους του LSE δείχνει ότι δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, ιδιαίτερα όταν έχει ανάγκη από τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η εκκαθάριση των συναλλαγών.

Η θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο απευθείας συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της FESE και της LIBA, που χαρακτηρίζεται ως «αναγνωριστική». Το ελληνικό χρηματιστήριο πάντως δείχνει να συντάσσεται πλήρως με τις θέσεις της FESE.

Όπως σημείωσε στο περιθώριο του roadshow της ΕΧΑΕ και ο κ. Σπύρος Καπράλος, το Χ.Α. συνειδητά θέτει εμπόδια σε αυτό τον τύπο των συναλλαγών, μέσω του υψηλού κόστους, προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης των επενδυτών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε αντίθετη περίπτωση, σημείωσε ο ίδιος, θα υπήρχε ο κίνδυνος το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών του Χ.Α. να πραγματοποιείται τελικά μέσα από άλλες πλατφόρμες.

Το πλαίσιο που διέπει τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές είναι ένα από στοιχεία που αξιολογεί και ο οίκος FTSE, ο οποίος πρόσφατα αποφάσισε τη διατήρηση του Χ.Α. στη watch list για διάστημα 12 ακόμη μηνών. Ο κ. Καπράλος όχι μόνο δεν έδειξε να ανησυχεί από τις εξελίξεις αυτές, αλλά σχολίασε χαρακτηριστικά πως «το ζήτημα αυτό της αξιολόγησης ίσως τελικά να είναι κάτι που από την αρχή είχαμε υπερεκτιμήσει».

Οι δύο πλευρές πάντως, FESE και LIBA, έχουν χαράξει με σαφήνεια τις «κόκκινες γραμμές» τους και η συνέχεια φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί -μεταξύ άλλων- και μέσα από έντονο lobbying σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

capital.gr

Φορολόγηση μερισμάτων: ναι αλλά πώς;

Φορολόγηση μερισμάτων: ναι αλλά πώς;

Μετά την θριαμβευτική επικράτηση στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ, θα θέσει σε άμεση εφαρμογή την οικονομική πολιτική του. Τον προϋπολογισμό του 2010, θα τον συνοδέψει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα επηρεάσει άμεσα και το ελληνικό χρηματιστήριο. Κι αυτό διότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα αφορούν στην αλλαγή της φορολόγησης των μερισμάτων αλλά και της υπεραξίας από την αγοραπωλησία μετοχών. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων είναι σαφές: τα διανεμόμενα κέρδη θα φορολογούνται (πιθανότατα από τη χρήση του 2010) με βάση τη φορολογική κλίμακα ενώ θα ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να μην υπάρχει διπλή φορολόγηση. Σήμερα, ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων, είναι 35%.

Η ενσωμάτωση τους στην κλίμακα, είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει τους μεγαλομετόχους οι οποίοι θα φορολογηθούν με συντελεστή 40% ενδεχομένως και υψηλότερο. Αντίθετα, ωφελημένοι θα βγουν οι μικρομέτοχοι με συνολικά εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ ετησίως καθώς τα μερίσματά τους είτε δεν θα φορολογηθούν καθόλου, είτε θα φορολογηθούν με συντελεστή 30% (αντί για 35%).

Στην θεωρία, ο νέος νόμος μπορεί να ισχύσει. Στην πράξη, θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τα μεγαλύτερα ερωτήματα:
- Το 50% των κερδών που διανέμουν οι εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες, φεύγουν εκτός Ελλάδας. Πως θα φορολογηθούν τα μερίσματα που θα εισπράττονται από άλλες εταιρείες με έδρα σε άλλη χώρα ή ήπειρο;
- Πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίες, εισπράττουν τα μερίσματά τους μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Πως θα «ονομαστικοποιηθούν τα μερίσματα έτσι ώστε να φορολογηθούν στο όνομα του φυσικού προσώπου».

Αντίστοιχες είναι οι δυσκολίες και όσον αφορά στο θέμα της φορολόγησης της υπεραξίας από την αγοραπωλησία μετοχών. Μάλιστα, η φορολόγηση έχει ήδη νομοθετηθεί αλλά η έναρξη εφαρμογής έχει παραταθεί δύο φορές μέχρι να βρεθεί τρόπος να εφαρμοστεί ο φόρος στην πράξη.

reporter.gr

Citi: Ποιες μετοχές ευνοούνται μετά την εκλογική διαδικασία


Citi: Ποιες μετοχές ευνοούνται μετά την εκλογική διαδικασία


Υπάρχει συνημμένο αρχείο τύπου Acrobat (80 KBytes). Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε
Τις επιδράσεις του «απρόσμενου» εκλογικού αποτελέσματος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και τις μετοχές αναλύει η Citi σε χθεσινή έκθεσή της με τίτλο «Απροσδόκητα συντριπτική νίκη από τους αντιτιθέμενους σοσιαλιστές».

Οπως αναφέρει ο οίκος, θα υπάρχει σίγουρα επίδραση στην πορεία των μετοχών, εκείνων στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει σημαντική συμμετοχή.

Σύμφωνα με τη Citi, το ΠΑΣΟΚ σημείωσε συντριπτική νίκη καθώς αποκτά 160 έδρες στην Ελληνική Βουλή (43,9%) όταν η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει μόνο 91 (33,5%). Και αν και η νίκη ήταν αναμενόμενη το μέγεθός της είναι αυτό το οποίο εντυπωσιάζει. Σημειώνει δε ότι ήταν μια νίκη που κερδήθηκε στην οικονομία και κατά την άποψη του αναλυτή της, κ. Λάμπρου Παπαδόπουλου, «ο ελληνικός λαός αισθάνθηκε αυτή την αλλαγή και παρά τις πολλές αβεβαιότητές της θεωρείται η καλύτερη οικονομική προοπτική».

Η καθαρή εντολή που δόθηκε από τις εκλογές είναι κατά την άποψή της Citi, η καλύτερη έκβαση για τη χρηματιστηριακή αγορά. Αποσοβεί τη βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα (εν όψει και των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου 2010) και παρέχει μια ισχυρή κυβέρνηση πλειοψηφίας για να πραγματευτεί τη σημαντική ύφεση την πρώτη μεγαλύτερη της ελληνικής οικονομίας μετά το 1992. Ως εκ τούτου το να ανταποκριθεί στις προσδοκίες είναι τόσο σημαντικό όσο είναι επιτακτική και μια σαφής φορολογική πολιτική σταθεροποίησης.

Η αρχική αντίδραση

Η Citi αναμένει αρχικά μια θετική αντίδραση της αγοράς λόγω της καθαρής εντολής. Αυτό, εντούτοις, πιθανότατα θα ακολουθηθεί από τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας το μεγάλο στοίχημα που έχει να κερδίσει η νέα κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις στην αγορά αλλά θα μπορούσε και να βοηθήσει στη δημόσια αποδοχή για έναν πολύ σκληρό προϋπολογισμό για το 2010 (ο οποίος θα παρουσιαστεί το Νοέμβριο για να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο). Επίσης σημειώνει ότι θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για να παρέχουν στην Ελλάδα κάποια παρέκκλιση στις προσπάθειές της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα (αυτή την περίοδο πρέπει να πέσει κάτω από το 5,5% για το 2009 και κάτω από το 3% το 2010).

Όσον αφορά στο νέο management των υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών, οι οποίες αποτελούν το 14% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα επηρέαζαν τις επιχειρήσεις αυτές βραχυπρόθεσμα, ενώ από κει και πέρα θα «κριθούν» από την αγορά ανάλογα με τα οργανικά στοιχεία τους. Ο οίκος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ελπίζουμε στο διορισμό υψηλού προφίλ ατόμων στο τιμόνι της ΔΕΗ [DEHr.AT] που είναι μια επιχείρηση και όχι πολιτικός προσανατολισμός».

Ειδικότερα όσον αφορά στην πορεία των επιχειρήσεων, η Citi αναμένει βραχυπρόθεσμο υπεραπόδοση από τον ΟΠΑΠ (λόγω αλλαγής ή αντιστροφής των φορολογικών μέτρων) και ακόμη και από τον OTE [OTEr.AT] (ΚΟ)">[OTEr.AT] (αναδιάρθρωση και συζητήσεις με τη Deutsche Telecom). Επίσης η ΕΧΑΕ αναμένεται να ευνοηθεί λόγω πιθανής αύξησης των συναλλαγών.

Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δεσμεύτηκε για υψηλότερες δημόσιες δαπάνες γεγονός που είναι θετικό για τους κατασκευαστικούς ομίλους (Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα) ενώ και η επικέντρωση στην πράσινη ενέργεια ευνοεί την Τέρνα Ενεργειακή. Υποαπόδοση είναι πιθανό να παρουσιάσουν λόγω πιθανών διοικητικών αλλαγών, η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] και η ΔΕΗ, αλλά αυτό θα είναι αδικαιολόγητο στην περίπτωση της σταθερής προοπτικής των θεμελιωδών μεγεθών και θα έχει να κάνει και με την «ποιότητα» των νέων διορισμών.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο οίκος κλείνει την έκθεσή του με την ιδιαίτερα θετική κρίση για το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι «ιστορικά (η εκλογή του) αποτελεί το καλύτερο νέο για τις ιδιωτικοποιήσεις - ως εκ τούτου η ΔΕΗ θα μπορούσε να υπεραποδόσει μακροπρόθεσμα».

naftemporiki

Μαζική η στροφή στα ομόλογα

Μαζική η στροφή στα ομόλογα

Το ράλι των χρηματιστηριακών αγορών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων. Φρενίτιδα όμως επικρατεί και στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Οταν οι πιστωτικές αγορές έκλεισαν πέρυσι, οι επιχειρήσεις χρειάστηκε να πληρώσουν τεράστια premiums για να αντλήσουν χρήματα από τους επενδυτές, προσφέροντας αποδόσεις της τάξης του 10% έως 20% σε καθέναν που μπορούσε να αγοράσει εταιρικά ομόλογα.

Τώρα, οι επενδυτές είναι αυτοί που πληρώνουν υψηλότερες τιμές, καθώς επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων, όπου επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σπεύδουν να συγκεντρώσουν χρήματα για τη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων και εξαγορών, αλλά και των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Ορισμένοι θεωρούν την εξέλιξη αυτή θετική, ένδειξη ότι οι πιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από πέρυσι, όταν είχαν φθάσει κοντά στο χείλος της κατάρρευσης.

Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται η επόμενη μεγάλη «φούσκα» της Wall Street, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν τις υψηλές αποδόσεις, προειδοποιώντας ότι η μεγάλη άνοδος των ομολογιακών τιμών θα μπορούσε να ανατραπεί, στην περίπτωση που η οικονομία προσκρούσει σε εμπόδια και οι επενδυτές αναζητήσουν ξανά ασφαλέστερο έδαφος.

Η μαζική στροφή στα ομόλογα, φέτος, από χρεόγραφα στερλίνας [GBP=X] στην κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ έως πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα υψηλής απόδοσης, έχουν εντυπωσιάσει αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι επενδυτές που στράφηκαν στα σχετικά ασφαλή αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, στη διάρκεια της περυσινής πιστωτικής κρίσης, έχουν μεταφέρει τώρα το ρευστό τους σε ομολογιακά αμοιβαία.

Υπολογίζεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν εισρεύσει σε ομολογιακά αμοιβαία περί τα 265 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Investment Company Institute, ποσό 15 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο που έχει εισρεύσει σε μετοχικά αμοιβαία.

Επιχειρήσεις με προβλήματα, όπως καζίνα και όμιλοι διαχείρισης ξενοδοχείων, κατασκευαστές κατοικιών και παραγωγοί ενέργειας μπορούν ξανά να αντλούν χρήματα, μολονότι ορισμένοι εξ αυτών καταβάλλουν διψήφιο τόκο για να προσελκύσουν επενδυτές.

Στην περίπτωση όμως που η οικονομία επιστρέψει ξανά σε επιβράδυνση, αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επενδυτές ίσως να στραφούν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, όπως το αμερικανικό κρατικό χρέος ή χρεόγραφα εξασφαλισμένα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι αγοραστές ομολόγων, ειδικά αυτοί σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, ενδεχομένως να δουν τις επενδύσεις τους να μειώνονται, ενώ οι επιχειρήσεις μπορεί να αναγκαστούν να καταβάλουν υψηλότερα επιτόκια για να εκδώσουν νέα ομόλογα ή να αναχρηματοδοτήσουν τα παλαιότερα ομόλογα, δεχόμενες έτσι μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις.


naftemporiki

Στη μάχη για εξαγορά της Volvo και η κοινοπραξία Crown


Στη μάχη για εξαγορά της Volvo και η κοινοπραξία Crown


Σε συνομιλίες με την Ford για την εξαγορά της Volvo και η κοινοπραξία Crown.

Μια αμερικανική κοινοπραξία φέρεται να εισέρχεται δυναμικά στη μάχη για την εξαγορά της Volvo από τη Ford.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, η κοινοπραξία Crown βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ford για την εξαγορά της σουηδικής θυγατρικής της, για την οποία έχει εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον και η κινεζική Geely Automotive.

Η αμερικανική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει και πρώην διευθυντικό στέλεχος της Ford, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση από ομίλους ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) των ΗΠΑ, ενώ αναζητεί επιπλέον στήριξη από Σουηδούς επενδυτές.

Και τούτο διότι εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να πείσει περισσότερο για την πρόθεσή της να διατηρήσει τη Volvo στη Σουηδία.

Ανάλογες πληροφορίες δημοσιεύει και η σουηδική οικονομική εφημερίδα «Dagens Ιndustri». Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται μάλιστα ότι η Crown είναι αυτό το διάστημα σε διαπραγματεύσεις με το σουηδικό όμιλο Jakob, ο οποίος και διοικείται από πρώην στελέχη της Volvo.

Εκπρόσωπος της Ford επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε συνομιλίες με ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους. Η εκπρόσωπος της Volvo, Μαρία Μπόλιν, από την πλευρά της αρνήθηκε να κάνει το όποιο σχόλιο για τα δύο δημοσιεύματα.


naftemporiki

Ισχυρός τυφώνας πλησιάζει στη νότια Ιαπωνία

Ισχυρός τυφώνας πλησιάζει στη νότια Ιαπωνία


Ισχυρός τυφώνας με ανέμους που φτάνουν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα πλησιάζει στη νότια Ιαπωνία και αναμένεται ότι θα πλήξει το αρχιπέλαγος από αύριο Τετάρτη, προειδοποίησε σήμερα η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο τυφώνας «Μελόρ», που σχηματίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, κατευθύνεται προς το νησί Οκινάουα με ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που κάνει λόγο για ισχυρούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και τρικυμιώδη θάλασσα.

naftemporiki

H1N1 Flu Vaccine: What You Need to Know


H1N1 Flu Vaccine: What You Need to Know


For months we’ve have been waiting for the H1N1 vaccine to arrive in the U.S. – and now it looks like that wait is almost over. The new vaccine should be in some doctors' offices as early as Monday, according to U.S. health officials.

But even though we’ve had weeks upon weeks to think about the new vaccine, many of us still have questions. So, FOXNews.com sought out the advice a few health experts to help us sort through all of this.

Q: Is the inhaled version of the vaccine, FluMist, coming first or will there also be shots available next week as well?

“States are ordering the nasal spray today,” Tom Skinner, a spokesman for the Centers for Disease Control and Prevention said. “We have several million doses of that available. We expect to have the injectable vaccine available for order shortly… states will receive nasal spray next week, followed by injectable vaccine.”

Q. What exactly is FluMist and who can get it?

“FluMist is a live modified H1N1 virus,” Dr. Peter Welch, an infectious disease doctor at Northern Westchester Hospital, Mount Kisco, N.Y., told FOXNews.com. “It’s sprayed into the nose and gives you a mild infection of the virus, which will prevent you from getting a more severe infection from the native virus.”

It is important to note that you cannot get the flu from the vaccine.

Still, FluMist is not for everyone.

“The nasal spray is for healthy individuals, ages 2 to 49,” Skinner said. “People with chronic underlying health conditions can’t get this vaccine.”

The good news is the injectable vaccine is on the heels of this nasal spray, Skinner said, so people will compromised immune systems will be able to get that as soon as it’s available – hopefully within the next few weeks.


Q: Can you get the H1N1 shot and seasonal vaccine at the same time?

According to the CDC, the inactivated H1N1 vaccine can be administered at the same visit as any other vaccine, including pneumococcal polysaccharide vaccine. Live H1N1 vaccine can be administered at the same visit as any other live or inactivated vaccine EXCEPT seasonal live attenuated influenza vaccine.

Q: Who will need one shot and who will need two H1N1 shots?

“Children under the age of 10, who have never been vaccinated, need two shots of seasonal vaccine, and will likely need two H1N1 shots as well,” Skinner said. “Children older than 10, can receive one of each.”

Q: What are the side effects to either shot? Is it true the side effects for both shots are the same?

“Yes they both are the same,” Skinner said. “You may experience some tenderness at the site of the shot or swelling and maybe some redness. And if you have never been vaccinated before, you might get a low-grade fever – but you cannot get the flu from getting vaccine.”

Even though there’s no vaccine that is 100 percent safe, Welch said, it’s still imperative that people get these vaccines, especially those with compromised immune systems,.

“People need to get these vaccines because these illnesses are so much more severe than any side effects they will experience,” he added.

Q. What if I’m allergic to eggs?

“People who are severely allergic to eggs should not get either vaccine because the vaccines are made from embryonated eggs,” Welch said. “And there can be some egg proteins in the vaccine, which means a person allergic to eggs could potentially have a reaction.”


Flu vaccines have been made from embryonated eggs for a long time, Welch said, so if you’re allergic, talk to your doctor about whether they can get a vaccine that’s not made from eggs. If you can’t, you need to stay away from sick people, and if you do get sick, go see your doctor right away.

Q: Who’s first in line?

— Pregnant women who are considered 4-times more likely than the general population to experience complications from the H1N1 flu.

— People who live with and/or care for infants under the age of 6 months and children, i.e. parents, siblings, daycare providers, teachers.

— Health care and emergency medical providers.

— Children age 6 months to adults up to the age of 24. The attack rate for children between the ages of 5 and 14 is 14 times higher than that for adults over the age of 50.

— People age 25 to 64 years old with underlying health conditions that put them at high risk for influenza complications.

Q. Do people have any immunity to the H1N1 flu strain?

“People do not have immunity to H1N1 because it is a new strain of virus,” Welch said. This is why, in general, we expect a large number of cases of H1N1 because the population doesn’t have any immunity to it.”

On the other hand, Welch said many people in the population have some immunity to the seasonal flu because of they’ve had it in the past and have had the seasonal flu vaccine in the past.

“Most people who are exposed to H1N1 will probably get the disease due to no immunity,” he said. “That’s why it’s important get vaccinated.”

Q: How long will it take for either shot to provide protection?

Skinner said it will take about a week to 10 days for the shots to provide protection.

Q: How long does a flu vaccine last for?

People can be expected to be protected for the entire flu season, Skinner said, until March or April.

foxnews.com
Share |