Tuesday, October 6, 2009

Citi: Ποιες μετοχές ευνοούνται μετά την εκλογική διαδικασία


Citi: Ποιες μετοχές ευνοούνται μετά την εκλογική διαδικασία


Υπάρχει συνημμένο αρχείο τύπου Acrobat (80 KBytes). Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε
Τις επιδράσεις του «απρόσμενου» εκλογικού αποτελέσματος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και τις μετοχές αναλύει η Citi σε χθεσινή έκθεσή της με τίτλο «Απροσδόκητα συντριπτική νίκη από τους αντιτιθέμενους σοσιαλιστές».

Οπως αναφέρει ο οίκος, θα υπάρχει σίγουρα επίδραση στην πορεία των μετοχών, εκείνων στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει σημαντική συμμετοχή.

Σύμφωνα με τη Citi, το ΠΑΣΟΚ σημείωσε συντριπτική νίκη καθώς αποκτά 160 έδρες στην Ελληνική Βουλή (43,9%) όταν η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει μόνο 91 (33,5%). Και αν και η νίκη ήταν αναμενόμενη το μέγεθός της είναι αυτό το οποίο εντυπωσιάζει. Σημειώνει δε ότι ήταν μια νίκη που κερδήθηκε στην οικονομία και κατά την άποψη του αναλυτή της, κ. Λάμπρου Παπαδόπουλου, «ο ελληνικός λαός αισθάνθηκε αυτή την αλλαγή και παρά τις πολλές αβεβαιότητές της θεωρείται η καλύτερη οικονομική προοπτική».

Η καθαρή εντολή που δόθηκε από τις εκλογές είναι κατά την άποψή της Citi, η καλύτερη έκβαση για τη χρηματιστηριακή αγορά. Αποσοβεί τη βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα (εν όψει και των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου 2010) και παρέχει μια ισχυρή κυβέρνηση πλειοψηφίας για να πραγματευτεί τη σημαντική ύφεση την πρώτη μεγαλύτερη της ελληνικής οικονομίας μετά το 1992. Ως εκ τούτου το να ανταποκριθεί στις προσδοκίες είναι τόσο σημαντικό όσο είναι επιτακτική και μια σαφής φορολογική πολιτική σταθεροποίησης.

Η αρχική αντίδραση

Η Citi αναμένει αρχικά μια θετική αντίδραση της αγοράς λόγω της καθαρής εντολής. Αυτό, εντούτοις, πιθανότατα θα ακολουθηθεί από τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας το μεγάλο στοίχημα που έχει να κερδίσει η νέα κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις στην αγορά αλλά θα μπορούσε και να βοηθήσει στη δημόσια αποδοχή για έναν πολύ σκληρό προϋπολογισμό για το 2010 (ο οποίος θα παρουσιαστεί το Νοέμβριο για να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο). Επίσης σημειώνει ότι θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για να παρέχουν στην Ελλάδα κάποια παρέκκλιση στις προσπάθειές της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα (αυτή την περίοδο πρέπει να πέσει κάτω από το 5,5% για το 2009 και κάτω από το 3% το 2010).

Όσον αφορά στο νέο management των υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών, οι οποίες αποτελούν το 14% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα επηρέαζαν τις επιχειρήσεις αυτές βραχυπρόθεσμα, ενώ από κει και πέρα θα «κριθούν» από την αγορά ανάλογα με τα οργανικά στοιχεία τους. Ο οίκος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ελπίζουμε στο διορισμό υψηλού προφίλ ατόμων στο τιμόνι της ΔΕΗ [DEHr.AT] που είναι μια επιχείρηση και όχι πολιτικός προσανατολισμός».

Ειδικότερα όσον αφορά στην πορεία των επιχειρήσεων, η Citi αναμένει βραχυπρόθεσμο υπεραπόδοση από τον ΟΠΑΠ (λόγω αλλαγής ή αντιστροφής των φορολογικών μέτρων) και ακόμη και από τον OTE [OTEr.AT] (ΚΟ)">[OTEr.AT] (αναδιάρθρωση και συζητήσεις με τη Deutsche Telecom). Επίσης η ΕΧΑΕ αναμένεται να ευνοηθεί λόγω πιθανής αύξησης των συναλλαγών.

Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δεσμεύτηκε για υψηλότερες δημόσιες δαπάνες γεγονός που είναι θετικό για τους κατασκευαστικούς ομίλους (Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα) ενώ και η επικέντρωση στην πράσινη ενέργεια ευνοεί την Τέρνα Ενεργειακή. Υποαπόδοση είναι πιθανό να παρουσιάσουν λόγω πιθανών διοικητικών αλλαγών, η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] και η ΔΕΗ, αλλά αυτό θα είναι αδικαιολόγητο στην περίπτωση της σταθερής προοπτικής των θεμελιωδών μεγεθών και θα έχει να κάνει και με την «ποιότητα» των νέων διορισμών.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο οίκος κλείνει την έκθεσή του με την ιδιαίτερα θετική κρίση για το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι «ιστορικά (η εκλογή του) αποτελεί το καλύτερο νέο για τις ιδιωτικοποιήσεις - ως εκ τούτου η ΔΕΗ θα μπορούσε να υπεραποδόσει μακροπρόθεσμα».

naftemporiki

No comments:

Share |