Tuesday, October 6, 2009

Φορολόγηση μερισμάτων: ναι αλλά πώς;

Φορολόγηση μερισμάτων: ναι αλλά πώς;

Μετά την θριαμβευτική επικράτηση στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ, θα θέσει σε άμεση εφαρμογή την οικονομική πολιτική του. Τον προϋπολογισμό του 2010, θα τον συνοδέψει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα επηρεάσει άμεσα και το ελληνικό χρηματιστήριο. Κι αυτό διότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα αφορούν στην αλλαγή της φορολόγησης των μερισμάτων αλλά και της υπεραξίας από την αγοραπωλησία μετοχών. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων είναι σαφές: τα διανεμόμενα κέρδη θα φορολογούνται (πιθανότατα από τη χρήση του 2010) με βάση τη φορολογική κλίμακα ενώ θα ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να μην υπάρχει διπλή φορολόγηση. Σήμερα, ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων, είναι 35%.

Η ενσωμάτωση τους στην κλίμακα, είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει τους μεγαλομετόχους οι οποίοι θα φορολογηθούν με συντελεστή 40% ενδεχομένως και υψηλότερο. Αντίθετα, ωφελημένοι θα βγουν οι μικρομέτοχοι με συνολικά εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ ετησίως καθώς τα μερίσματά τους είτε δεν θα φορολογηθούν καθόλου, είτε θα φορολογηθούν με συντελεστή 30% (αντί για 35%).

Στην θεωρία, ο νέος νόμος μπορεί να ισχύσει. Στην πράξη, θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τα μεγαλύτερα ερωτήματα:
- Το 50% των κερδών που διανέμουν οι εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες, φεύγουν εκτός Ελλάδας. Πως θα φορολογηθούν τα μερίσματα που θα εισπράττονται από άλλες εταιρείες με έδρα σε άλλη χώρα ή ήπειρο;
- Πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίες, εισπράττουν τα μερίσματά τους μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Πως θα «ονομαστικοποιηθούν τα μερίσματα έτσι ώστε να φορολογηθούν στο όνομα του φυσικού προσώπου».

Αντίστοιχες είναι οι δυσκολίες και όσον αφορά στο θέμα της φορολόγησης της υπεραξίας από την αγοραπωλησία μετοχών. Μάλιστα, η φορολόγηση έχει ήδη νομοθετηθεί αλλά η έναρξη εφαρμογής έχει παραταθεί δύο φορές μέχρι να βρεθεί τρόπος να εφαρμοστεί ο φόρος στην πράξη.

reporter.gr

No comments:

Share |