Tuesday, October 6, 2009

E.E.: Προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής "καρουζέλ"

E.E.: Προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής "καρουζέλ"


Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα πρόταση για δέσμη μέτρων η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την απάτη τύπου καρουζέλ.

Αυτό συνίσταται σε μια τεχνική φοροκλοπής με την εισαγωγή εμπορευμάτων με χαμηλούς δασμούς και την επανεξαγωγή τους με την υπαγωγή τους σε άλλη δασμολογική κλάση με στόχο το κέρδος από την επιστροφή φόρων ή δασμών.

“Η απάτη καρουζέλ σε ΦΠΑ... πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα συνεκτικό τρόπο σε όλη την Ε.Ε. με καθαρά κριτήρια αξιολόγησης,” δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Φορολογίας László Kovács.

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως από εγκληματικές οργανώσεις, λέει η Κομισιόν, ενώ πιστεύεται πως κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στα κράτη μέλη κάθε χρόνο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει πρόταση για οδηγία που επιτρέπει την εφαρμογή, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ενός “αντίστροφου μηχανισμού χρέωσης” για την προμήθεια πέντε κατηγοριών προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θεωρούνται ευάλωτα σε απάτη: τσιπ για υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, πολύτιμα μέταλα, αρώματα και δικαιώματα εκπομπών ρύπων θερμοκηπίου.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, μια κοινή περίπτωση απάτης είναι όταν ο πελάτης χρεώνεται το ΦΠΑ, χωρίς όμως αυτό να αποδίδεται στο κράτος. Στην περίπτωση καρουζέλ, ο πελάτης έχει το δικαίωμα μετά να ζητήσει την επιστροφή του ΦΠΑ από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας του, οδηγώντας πολλές φορές σε απάτη μεγάλης κλίμακας.

Με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο προμηθευτής δε θα χρεώνει ΦΠΑ στον πελάτη, οπότε δε θα υπάρχει ανάγκη για επιστροφή του από το κράτος.

Δείτε πιο κάτω το πλήρες κείμενο της πρότασης Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

http://www.capital.gr/related_files/com(2009)511_en.pdf

capital.gr

No comments:

Share |