Tuesday, October 6, 2009

Κακώς λάμβαναν μέρισμα από ΑΗΚ


Κακώς λάμβαναν μέρισμα από ΑΗΚ


Κατά της εκταμίευσης μερίσματος ύψους €130 εκ. από τα ταμεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου τάχθηκε σήμερα η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη υποδεικνύοντας ότι αυτά τα κονδύλια θα έπρεπε να παραμένουν στα ταμεία της Αρχής και να χρησιμοποιούν για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Η κα. Γιωρκάτζη η οποία παρουσίασε τις οικονομικές εκθέσεις ημικρατικών οργανισμών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου υπερασπίστηκε τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ.

«Αν αυτά τα ποσά παρέμεναν για να ενισχυθεί το αποθεματικό της ΑΗΚ, σήμερα θα μπορούσε να αντλήσει από αυτά για να καλύψει το κόστος αγοράς των ρύπων και να χρηματοδότηση εν μέρει το μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό της πρόγραμμα», είπε.

Η κα. Γιωρκάτζη, εξέφρασε, επίσης αμφιβολίες το ποσοστό που κατανεμήθηκε σε ρύπους στην ΑΗΚ ενώ διευκρίνισε ότι το κόστος τους από το 2013 θα είναι ακόμη πιο ψηλό με βάση τη νέα τροποποιημένη ευρωπαϊκή οδηγία.

«Στην ΑΗΚ κατανεμήθηκε το 66% των συνολικών δικαιωμάτων λόγω του ότι είναι η πλέον ρυπογόνα βιομηχανία της Κύπρου με αποτέλεσμα να παρουσιάσει έλλειμμα το οποίο σε αξία ήταν €9,6εκ ενώ οι ιδιωτικές εγκαταστάσεις στις οποίες κατανεμήθηκαν τα υπόλοιπα δικαιώματα πραγματοποίησαν περισσεύματα τα οποία υπολογίζονται σε €1,9εκ».

Λέγοντας αυτά η κα. Γιωρκάτζη, σημείωσε, ότι «ως υπηρεσία θα ήθελαν να είχαν την εμπειρογνωμοσύνη εάν η κατανομή ήταν δίκαιη διότι θα μπορούσε να προβληθεί το επιχείρημα ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προέβηκαν σε μέτρα και περιόρισαν την εκπομπή ρύπων».

Η ΑΗΚ, είπε η κα. Γιωρκάτζη εισηγήθηκε διαφορετική μέθοδο κατανομής των ρύπων την οποία όμως δεν υιοθέτησε το αρμόδιο υπουργείο και η οποία εάν ακολουθείτο ενδεχομένως να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα.

Στα αρνητικά της ΑΗΚ, η κα. Γιωρκάτζη, περιέλαβε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εγκατάσταση των δύο μηχανών εσωτερικής καύσης για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η μια μηχανή κόστισε €70 εκ. και η δεύτερη η οποία θα λειτουργήσει το 2010 θα κοστίσει γύρω στα €53 εκ.

«Είμαστε της άποψης ότι ήταν γνωστό ότι για διάφορους λόγους θα καθυστερούσε η έναρξη λειτουργίας της τέταρτης μονάδας των 220 μεγαβάτ, γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει πιο έγκαιρα οι διαδικασίες για τις δύο μονάδες ώστε να μη τεθούν στενά χρονοδιαγράμματα και να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός. Ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει το διαγωνισμό και για τις δύο μονάδες μόνο μια εταιρεία».

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |