Tuesday, October 6, 2009

Μαζική η στροφή στα ομόλογα

Μαζική η στροφή στα ομόλογα

Το ράλι των χρηματιστηριακών αγορών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων. Φρενίτιδα όμως επικρατεί και στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Οταν οι πιστωτικές αγορές έκλεισαν πέρυσι, οι επιχειρήσεις χρειάστηκε να πληρώσουν τεράστια premiums για να αντλήσουν χρήματα από τους επενδυτές, προσφέροντας αποδόσεις της τάξης του 10% έως 20% σε καθέναν που μπορούσε να αγοράσει εταιρικά ομόλογα.

Τώρα, οι επενδυτές είναι αυτοί που πληρώνουν υψηλότερες τιμές, καθώς επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων, όπου επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σπεύδουν να συγκεντρώσουν χρήματα για τη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων και εξαγορών, αλλά και των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Ορισμένοι θεωρούν την εξέλιξη αυτή θετική, ένδειξη ότι οι πιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από πέρυσι, όταν είχαν φθάσει κοντά στο χείλος της κατάρρευσης.

Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται η επόμενη μεγάλη «φούσκα» της Wall Street, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν τις υψηλές αποδόσεις, προειδοποιώντας ότι η μεγάλη άνοδος των ομολογιακών τιμών θα μπορούσε να ανατραπεί, στην περίπτωση που η οικονομία προσκρούσει σε εμπόδια και οι επενδυτές αναζητήσουν ξανά ασφαλέστερο έδαφος.

Η μαζική στροφή στα ομόλογα, φέτος, από χρεόγραφα στερλίνας [GBP=X] στην κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ έως πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα υψηλής απόδοσης, έχουν εντυπωσιάσει αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι επενδυτές που στράφηκαν στα σχετικά ασφαλή αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, στη διάρκεια της περυσινής πιστωτικής κρίσης, έχουν μεταφέρει τώρα το ρευστό τους σε ομολογιακά αμοιβαία.

Υπολογίζεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν εισρεύσει σε ομολογιακά αμοιβαία περί τα 265 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Investment Company Institute, ποσό 15 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο που έχει εισρεύσει σε μετοχικά αμοιβαία.

Επιχειρήσεις με προβλήματα, όπως καζίνα και όμιλοι διαχείρισης ξενοδοχείων, κατασκευαστές κατοικιών και παραγωγοί ενέργειας μπορούν ξανά να αντλούν χρήματα, μολονότι ορισμένοι εξ αυτών καταβάλλουν διψήφιο τόκο για να προσελκύσουν επενδυτές.

Στην περίπτωση όμως που η οικονομία επιστρέψει ξανά σε επιβράδυνση, αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επενδυτές ίσως να στραφούν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, όπως το αμερικανικό κρατικό χρέος ή χρεόγραφα εξασφαλισμένα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι αγοραστές ομολόγων, ειδικά αυτοί σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, ενδεχομένως να δουν τις επενδύσεις τους να μειώνονται, ενώ οι επιχειρήσεις μπορεί να αναγκαστούν να καταβάλουν υψηλότερα επιτόκια για να εκδώσουν νέα ομόλογα ή να αναχρηματοδοτήσουν τα παλαιότερα ομόλογα, δεχόμενες έτσι μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις.


naftemporiki

No comments:

Share |