Tuesday, October 6, 2009

Οι CEOs που "χάθηκαν" στην κρίση

Οι CEOs που "χάθηκαν" στην κρίση



Η πρωτοφανής παγκόσμια κρίση έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, σε όλο το φάσμα και τους κλάδους των οικονομιών του πλανήτη.

Και από αυτή τη δίνη των απολύσεων, δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα «μυθικά» πρόσωπα της Wall Street, τα άτομα που επί χρόνια κινούσαν τα νήματα των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών οίκων της κυρίαρχης αμερικανικής οικονομίας.

Η αλλαγή φρουράς στις αμερικανικές τράπεζες έγινε αναπόφευκτη, όχι μόνο γιατί ο κλάδος υπέστη δραματικές ζημίες και ριζική μεταμόρφωση, αλλά και γιατί εν πολλοίς κατηγορήθηκε ότι ήταν ο βασικός «υπεύθυνος» της κρίσης.

Με αφορμή την πιο πρόσφατη μεγάλη ανακατάταξη, στην Bank of America, το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει επιγραμματικά της υψηλού επιπέδου αποχωρήσεις από χρηματοπιστωτικούς οίκους, από το 2007 που ξέσπασε η κρίση.


2009

1 Οκτωβρίου: Η Bank of America ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Ken Lewis θα αποχωρήσει με συνταξιοδότηση στα τέλη του έτους. Δεν ορίστηκε διάδοχος.

29 Σεπτεμβρίου: Η Hartford Financial Services ανακοίνωσε ότι ο CEO Ramani Ayer θα παραιτηθεί την 1η Οκτωβρίου και την θέση του θα αναλάβει ο Liam McGee.

10 Σεπτεμβρίου: Η Morgan Stanley δηλώνει ότι ο Chief Executive, John Mack θα παραιτηθεί από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου και θα αντικατασταθεί από την James Gorman, την 1η Ιανουαρίου. Ο κ. Mack θα παραμείνει πρόεδρος.


3 Αυγούστου: Η American International Group ανακοίνωσε ότι ο Edward Liddy θα αποσυρθεί και θα τον αντικαταστήσει ο Robert Benmosche στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο κ. Liddy αν έλαβε στην θέση του Robert Willumstad τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο κ. Willumstad είχε αντικαταστήσει τον Martin Sullivan μόλις τρεις μήνες νωρίτερα.


2008

5 Νοεμβρίου: Η χρεοκοπημένη Lehman Brothers δήλωσε ότι ο Richard Fuld θα αποχωρήσει έως τα τέλη του έτους από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο ίδιος παραιτήθηκε και από πρόεδρος του Δ.Σ. με ισχύ τον Μάιο 2009.

8 Σεπτεμβρίου: Η Washington Mutual απέλυσε τον Kerry Killinger από CEO και τον αντικατέστησε με τον Alan Fishman. Δεκαοκτώ ημέρες αργότερα έβαλε «λουκέτο» και τα τραπεζικά συμφέροντά της πωληθηκαν στην JPMorgan Chase.

9 Ιουλίου: Η Wachovia όρισε τον Robert Steel διευθύνοντα σύμβουλο, αντικαθιστώντας τον Ken Thompson, που απολύθηκε στις 2 Ιουνίου. Ο κ. Steel αποχώρησε όταν η Wachovia εξαγοράστηκε από την Wells Fargo.

8 Ιανουαρίου: Η Bear Stearns ανακοίνωσε ότι το «τρομερό παιδί» Alan Schwartz θα αντικαταστήσει τον James Cayne στην θέση του CEO. Ο κ. Schwartz έφυγε αμέσως μετά την εξαγορά της Bear από την JPMorgan τον Μάιο.


2007

11 Δεκεμβρίου: Η Citigroup διόρισε τον Vikram Pandit διευθύνοντα σύμβουλο και τον εντεταλμένο CEO Win Bischoff, πρόεδρο. Στις 4 Νοεμβρίου, ο Charles Prince είχε παραιτηθεί από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

14 Νοεμβρίου: Η Merrill Lynch διόρισε τον John Thain νέο διευθύνονται σύμβουλο. Αντικατέστησε τον Stan O'Neal, που απολύθηκε από CEO και Πρόεδρος στις 30 Οκτωβρίου. Τον κ. Thain εντέλει απέλυσε ο κ. Lewis της Bank of America τον Ιανουάριο 2009, όταν η BofA αγόρασε την Merrill Lynch.

euro2day.gr

No comments:

Share |