Thursday, September 25, 2008

Το σχέδιο Πόλσον "ανέβασε" και το αργό

Το σχέδιο Πόλσον "ανέβασε" και το αργό

Με ανοδο έκλεισε το αργό, στον απόηχο της έγκρισης του σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο τόνωσε την ψυχολογία των επενδυτών, ότι θα βελτιωθεί η καταναλωτική δραστηριότητα.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 2,2% στα 108,02 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινείται ανοδικά κατά 2,01% στα 98,94 δολάρια το βαρέλι. Χθες το μπρεντ ενισχύθηκε κατά 2,3% στην αγορά του Λονδίνου και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 104,77 δολάρια το βαρέλι.

Στην ανοδο του πετρελαίου συνέβαλλε και το κλείσιμο μονάδας της Shell στην Ολλανδία, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος. Επιπλέον, κλειστή παραμένει και η μονάδα της Chevron στη Νιγηρία, μετά από την απεργία που εξακολουθούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Η μονάδα της Νιγηρίας παράγει 353.000 βαρέλια ημερησίως.

REPORTER.GR

AIG: Ενδεχόμενο πώλησης μετοχών από Greenberg

AIG: Ενδεχόμενο πώλησης μετοχών από Greenberg

Την πώληση μεγάλου πακέτου μετοχών εξετάζει ο διευθύνων Σύμβουλος της AIG, Maurice "Hank" Greenberg, με σκοπό την τόνωση της ρευστότητας. Ο Greenberg κατέχει το 10% των μετοχών της εταιρείας διαμέσου εταιρειών, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους.

REPORTER.GR

Washington Mutual: Aγοραστής σε εταιρία private equity

Washington Mutual: Aγοραστής σε εταιρία private equity

Σε συζητήσεις για ενδεχόμενη εξαγορά της με διάφορες εταιρίες private-equity βρίσκεται η Washington Mutual, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Η Carlyle Group και η Blackstone Group βρίσκονται ανάμεσα στις πιθανές εταιρίες που εξετάζουν εξαγορά, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το ενδιαφέρον για εξαγορά της Washington Mutual συμπεριλαμβανομένων των J.P. Morgan και Wells Fargo έχει εξανεμιστεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της δικαστικότητας για την απορρόφηση προβληματικών δανείων της εταιρίας.

REPORTER.GR

Τα "βρήκαν" Δημοκρατικοί-Ρεπουμπλικάνοι για το σχέδιο Πόλσον

Τα "βρήκαν" Δημοκρατικοί-Ρεπουμπλικάνοι για το σχέδιο Πόλσον

Σε συμφωνία επί των βασικών αρχών κατέληξαν το Κογκρέσο και η αμερικανική κυβέρνηση για το σχέδιο του Αμερικανού υπουργού οικονομίας Χένρυ Πόλσον, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής επί του τραπεζικού κλάδου Christopher Dodd. Αυτήν την ώρα στα ύψη βρίσκονται οι αμερικανικοί δείκτες, αφού οι ψίθυροι της έγκρισης είχαν αρχίσει να διαχέονται από την αρχή της συνεδρίασης. Και τα δύο κόμματα ήρθαν σε συμφωνία στις βασικές αρχές του σχεδίου, στις οποίες περιλαμβάνεται η αγορά των προβληματικών δανείων των τραπεζών, με σκοπό να καταστούν σύντομα ικανές να ξαναδανείσουν.

Το σχέδιο διάσωσης θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, κάμπτοντας το κόστος εξόδων, χωρίς όμως να δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες επί του σχεδίου.

REPORTER.GR

Φραγή Χ.Α. στους σορτάκηδες - Αυξάνει το επιτόκιο για το δανεισμό μετοχών στο 6,25%

Φραγή Χ.Α. στους σορτάκηδες - Αυξάνει το επιτόκιο για το δανεισμό μετοχών στο 6,25%

Μπαστούνια τα βρίσκουν πλέον όσοι δανείζονται μετοχές για να σορτάρουν! Δύο μέρες μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το short selling, το Δ.Σ. του Χ.Α. πήρε τη σκυτάλη και αποφάσισε να αλλάξει τη τιμολογιακή πολιτική στο δανεισμό τίτλων αυξάνοντας το σχετικό επιτόκιο.
Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου αποφάσισε την αύξηση του επιτοκίου στο δανεισμό μετοχών στο 6,25%. Το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε τον προσδιορισμό του κεντρικού επιτοκίου δανεισμού, το οποίο χρησιμοποιείται από τον «Αλγόριθμο Ποσοστών Διάθεσης και Επιτοκίων» για τα προϊόντα: «Σύμβαση αγοράς κινητών αξιών από την ΕΧΑΕ με σύμφωνο επαναπώλησης» και «Σύμβαση πώλησης κινητών αξιών από την ΕΧΑΕ με σύμφωνο επαναγοράς», με βάση το επιτόκιο ΕΚΤ με προσαύξηση 2%.

Αντίστοιχα, το ελάχιστο επιτόκιο θα προσδιορίζεται με βάση το επιτόκιο ΕΚΤ με προσαύξηση 1%.

Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα το επιτόκιο αυτό καθοριζότυαν με βάση τη προσφορά και τη ζήτηση. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από 1η Οκτωβρίου 2008.


Αγορά

Οι αγορές φαίνεται ότι κλείνουν τα μάτια στα άσχημα μακρο/οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις για χαμηλότερα των αρχικών προσδοκιών μεγέθη της General Electric και στρέφουν τη προσοχή τους σε δύο κρίσιμες και καταλυτικές για τη συνέχεια ημερομηνίες: Την αυριανή μέρα, καθώς το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει ή να απορρίψει το σχέδιο Paulson για ένεση του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ με 700 δις. δολάρια και στις 16 Οκτωβρίου, καθώς η Citigroup πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Ευκαιρία για κέρδη λοιπόν, στη Wall Street και θετικό πρόσημο στις υπόλοιπες αγορές τις οποίες ακολουθεί κατά πόδα και το Χ.Α. Μικρές διακυμάνσεις και διακρίσεις για μεμωνομένα χαρτιά ήταν το συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 3.070,40 μονάδες με άνοδο μόλις 0,25%, με την αγορά να κρατάει στάση αναμονής για τη συνέχεια. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 138 ενισχύθηκαν και 95 υποχώρησαν με 42 αμετάβλητες.

Οι συναλλαγές ήταν και πάλι υποτονικές. Ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 189,3 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθεούν και τα πακέτα, ύψους 49,2 εκατ. ευρώ, ο συνολικός τζίρος αγγίζει τα 238,6 εκατ. ευρώ.

Το short covering για μία ακόμα συνεδρίαση στη μετοχή της Εθνικής, οδήγησε στο κλείσιμο τον τίτλο στα 31,38 ευρώ, αν και βρέθηκε πιο ψηλά στα 31,50, με όγκο 2,578 εκατ. τεμάχια. Σημαντικά, επίσης, ήταν τα κέρδη για την Eurobank σε ποσοστό 2%, στα 13,26 ευρώ με 1,098 εκατ. τεμάχια και της Πειραιώς κατά 2,77%, στα 16,30 ευρώ με 623 χιλιάδες τεμάχια. Διεύρυνση των απωλειών παρατηρήθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, που υποχώρησε πάνω από 4% και η Marfin Popular πάνω από 2%.

Νέες απώλειες ακόμα, κατέγραψε η ΔΕΗ, πάνω από 3%, στα 13,44 ευρώ, ο ΟΤΕ, στα 13,72, η Jumbo στα 13,70, ο Μυτιληναίος στα 6,70, η Ιντραλότ στα 6,14, τα ΕΛΠΕ στα 7,70 και η Coca Cola στα 16,16 ευρώ.

Αντιθέτως, σήμερα ήταν η μέρα για αρκετές μετοχές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, με αιχμή την Altec, η οποία κατέληξε τελικά σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, με αποτέλεσμα τα κέρδη της μετοχής στο ταμπλό να ανέλθουν σε 26,53%.

REPORTER.GR

Ιρλανδία, η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης σε ύφεση!

Ιρλανδία, η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης σε ύφεση!

Η κρίση χτύπησε και επίσημα την Ευρώπη με την Ιρλανδία να αποτελεί πλέον και επίσημα την πρώτη χώρα ανάμεσα στις 15 της περιοχής της Ευρωζώνης που διολίσθησε σε ύφεση ύστερα από την κατάρρευση στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε 0,5% το τελευταίο τρίμηνο, μετά την κάμψη κατά 0,3% που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο. Η ύφεση ορίζεται επισήμως ως συρρίκνωση του ΑΕΠ σε δύο διαδοχικά τρίμηνα.

Επιπλέον, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τώρα έρχονται τα χειρότερα. Να σημειωθεί ότι η ιρλανδική οικονομία έχει επωφεληθεί από το boom που είχε σημειώσει η αγορά κατοικίας.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Νέα ανοδος στα αποθέματα φυσικού αερίου

ΗΠΑ: Νέα ανοδος στα αποθέματα φυσικού αερίου

Κατά 51 δις κυβικά πόδια αυξήθηκαν τα αποθέματα φυσικού αερίου την εβδομάδα που έληγε στις 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Ωστόσο οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη ανοδο, η οποία θα αγγιζε τα 74 δις κυβικών ποδών.
Πλέον, τα συνολικά αποθέματα βρίσκονται στα 3,023 τρις κυβικά πόδια, πτωτικά κατά 162 δις σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά κατά 35 δις περισσότερο σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Το φυσικό αέριο των συμβολαίων παράδοσης Οκτωβρίου βρίσκεται ανοδικά κατά 2,3 cents στα 7,702 δολάρια για εκατ. βρετανικών θερμικών μονάδων.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
817.31 ( -1.82%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2383.12 ( -1.87%)

Όγκος: € 3,410,547

===================

XAA

Γενικός Δείκτης
3070.40 ( 0.25%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1688.94 ( 0.41%)

===================

FTSE 100 INDEX 5,197.02 101.45 1.99%
CAC 40 INDEX 4,226.81 112.27 2.73%
DAX INDEX 6,173.03 120.16 1.99%

===================

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,022.06 196.89 1.82%
S&P 500 INDEX 1,209.18 23.31 1.97%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,186.57 30.89 1.43%

U.S. Stocks Gain on Speculation Bank Bailout Will Be Approved

U.S. Stocks Gain on Speculation Bank Bailout Will Be Approved


Sept. 25 (Bloomberg) -- U.S. stocks advanced, led by banks, as speculation Congress will reach an agreement on a $700 billion bailout of financial institutions overshadowed General Electric Co.'s reduced profit forecast.

Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. and Citigroup Inc. climbed as much as 4.4 percent on expectations policy makers will approve Treasury Secretary Henry Paulson's plan, avoiding the ``long and painful recession'' President George W. Bush warned would occur otherwise. Nike Inc. gained 6.3 percent as the largest athletic-shoe maker said earnings fell less than analysts estimated. GE retreated 1.9 percent after blaming ``unprecedented weakness'' in financial markets for its cut.

The Standard & Poor's 500 Index increased 9.83 points, or 0.8 percent, to 1,195.70 at 9:34 a.m. in New York. The Dow Jones Industrial Average climbed 87.54, or 0.8 percent, to 10,912.71. Two stocks rose for each that fell on the New York Stock Exchange.

``Optimism lies in the hope that we're nearing the end of the credit crisis and that Paulson's plan will help settle things down and businesses can get back to functioning as normal,'' said James Gaul, a Boston-based money manager at Boston Advisors LLC, which oversees $1.8 billion.

The S&P 500 is down 19 percent this year on concern more than $500 billion in credit losses and writedowns at financial firms globally and a slowing economy is curbing profits. Speculation that lawmakers will derail the White House's plan to rescue banks pushed stocks lower yesterday.

`Basically Done'

Stocks rallied after representative Paul Kanjorski, a Pennsylvania Democrat, told CNBC that ``the package is basically done.'' Following Bush's speech last night, House Financial Services Committee Chairman Barney Frank told reporters that House and Senate Democrats had reached a deal on legislation.

The benchmark index for U.S. equities has erased 70 percent of the gains it posted on Sept. 18 and 19 after the bailout plan was proposed. Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke and Treasury Secretary Henry Paulson yesterday appeared before the congressional Joint Economic Committee and the House Financial Services Committee.

``The market knows the deal's going to be done,'' said Peter Kenny, managing director in institutional sales at Knight Equity Markets LP in Jersey City, New Jersey. ``If the market suspected it was not going to pass, we'd be trading much lower.''

Rate-Cut Odds

Bush's forecast for the economy and a warning yesterday from Bernanke that the U.S. faces ``grave threats'' increased chances of a Fed interest rate cut to 92 percent by the next meeting Oct. 29. Financial futures show traders expect the central bank to lower its benchmark rate to 1.75 percent in October and see 31 percent odds they will shift to 1.50 percent before the year is over.

Bank of America Corp. rose 3 percent to $34.07. JPMorgan Chase added 4.4 percent to $42.30. Citigroup advanced 1.5 percent to $19.24.

Nike climbed $3.72 to $62.99. It said orders in China surged and reported first-quarter earnings that beat analysts' estimates after the Beijing Olympics boosted sales.

GE fell 47 cents to $24.12, declining for the fourth consecutive day. The company cut its third-quarter profit forecast to between 43 cents and 48 cents a share, less than a previous forecast of 50 cents to 54 cents. GE also suspended its stock buyback.

``We thought GE would be a defensive holding,'' said Ralph Shive, chief investment officer at South Bend, Indiana-based 1st Source Corp. Investment Advisors, which manages $3 billion including GE shares. ``It's a disappointment.''

Orders Trail Estimates

Stocks briefly pared their gain after the government said orders for U.S. durable goods fell more than twice as much as forecast in August, a sign that slower sales and tighter credit conditions prompted companies to cut spending. The 4.5 percent drop in bookings of goods meant to last several years followed a revised 0.8 percent gain in July that was smaller than previously reported. Excluding transportation equipment, orders decreased 3 percent, the biggest drop since January 2007.

A report at 10 a.m. in Washington is forecast to show fewer Americans purchased new homes in August than in July, signaling the housing slump will keep weighing on the economy. Sales of new homes probably dropped 1 percent last month to a 510,000 annual pace, according to the median estimate of economists surveyed by Bloomberg News.

BLOOMBERG

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 17 ετών οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 17 ετών οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο

Σε χαμηλά 17 ετών υποχώρησαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, αφού υποχώρησαν επιπλέον κατά 11,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2007, οι πωλήσεις νέων κατοικιών είναι κατά 34,5% χαμηλότερα, ενώ και οι μέση τιμή αγοράς νέας κατοικίας έχει μειωθεί κατά 6,2%, στις 221.900 δολάρια.

REPORTER.GR

Κάτω από τα 105 δολάρια η τιμή του αργού

Κάτω από τα 105 δολάρια η τιμή του αργού

Πτωτικά κινείται η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, διαγράφοντας τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα σήμερα, εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για κάμψη της ζήτησης στις ΗΠΑ
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου υποχωρεί κατά 1,05% στα 104,62 δολάρια το βαρέλι. Χθες υποχώρησε κατά 0,88% στα 105,73 δολάρια το βαρέλι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινείται πτωτικά κατά 2,01% στα 98,94 δολάρια το βαρέλι. Χθες το μπρεντ υποχώρησε κατά 0,4% στην αγορά του Λονδίνου και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 102,65 δολάρια το βαρέλι.

Εάν δεν εγκριθεί από το Κογκρέσο το σχέδιο διάσωσης ύψους 700 δις. δολαρίων οι ΗΠΑ θα μπορούσε να διολισθήσει σε «οικονομικό πανικό», σημείωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους. Ακόμη, η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων την περασμένη εβδομάδα ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων και τα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών εν μέσω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στη ζήτηση.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Σε υψηλά επταετίας οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Σε υψηλά επταετίας οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας εκτινάχθηκαν οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 32.000 στις 493.000 την εβδομάδα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκε στις 462.500, αυξημένος κατά 16.000. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2001.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: «Βυθίστηκαν» οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά τον Αύγουστο

ΗΠΑ: «Βυθίστηκαν» οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά τον Αύγουστο


«Βουτιά» 4,5% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, εξ αιτίας της μειωμένης ζήτησης για μια ευρεία γκάμα αγαθών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Εξαιρουμένης της πτώσης 8,9% που παρουσίασε ο τομέας των μεταφορών, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 19 μηνών.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση των εν λόγω παραγγελιών κατά 2%.

NAFTEMPORIKI

Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση της Alitalia

Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση της Alitalia


Σε διευθέτηση οδηγείται η υπόθεση ιδιωτικοποίησης της Αlitalia. Σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων των μεγαλύτερων τηλεοπτικών καναλιών στην Ιταλία, ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις, οι διαπραγματεύσεις βγήκαν από το αδιέξοδο.

Ο Τζάννι Λέττα, στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού, κοινοποίησε ότι το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, η Cgil (που ως τώρα τηρούσε αρνητική στάση), δέχθηκε, τελικά, τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης.

Ο γραμματέας του συνδικάτου, όμως, Σέρτζιο Κοφφεράτι, δήλωσε ότι πριν υπογράψει, θέλει να μελετήσει αναλυτικά το τελικό κείμενο και "ιδίως τις παραγράφους, που αφορούν την τύχη των έκτακτων υπαλλήλων".


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,006.53 -108.50 -0.90%
HANG SENG INDEX 18,934.43 -27.56 -0.15%
CSI 300 INDEX 2,223.53 84.68 3.96%

Φήμες για κατάρρευση της Bank East Asia - Πανικός στο Χονγκ Κονγκ

Φήμες για κατάρρευση της Bank East Asia - Πανικός στο Χονγκ Κονγκ

Με συντονισμένη δράση, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, οι ρυθμιστικές αρχές και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας ανέλαβαν να «σβήσουν τη φωτιά» που άναψαν οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι η Bank Of East Asia κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.Ο υπουργός Οικονομίας, John Tsang έσπευσε να καθησυχάσει ότι «οι φήμες είναι ανυπόστατες» και πως η τράπεζα έχει αρκετά κεφάλαια για να εξυπηρετεί τους πελάτες της.

Ο Joseph Yam, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Χονγκ Κονγκ, προέτρεψε τους καταθέτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και διοχέτευσε 500 εκατ. δολάρια στο τραπεζικό σύστημα.

Από την πλευρά του, ο Li Ka-shing, Πρέδρος της Cheung Kong και πλουσιότερος πολίτης της χώρας προχώρησε σε αγορές μετοχών της τράπεζας.

Η περίπτωση της BEA ωστόσο, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές μετά από ένα χρόνο κρίσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, και υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές έχουν χάσει πλέον την ψυχραιμία τους και την εμπιστοσύνη τους στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

REPORTER.GR

Μικρά κέρδη για το αργό - Πάνω από τα 106 δολάρια

Μικρά κέρδη για το αργό - Πάνω από τα 106 δολάρια

Πάνω από τα 106 δολάρια ενισχύεται το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα εμπορεύματα μετά και την υποχώρηση του δολαρίου και τις ανησυχίες για την καθυστέρηση της έγκρισης του «σχεδίου διάσωσης» του Πόλσον από το Κογκρέσο.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου ενισχύεται κατά 0,7% στα 106,47 δολάρια το βαρέλι. Χθες υποχώρησε κατά 0,88% στα 105,73 δολάρια το βαρέλι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινείται ανοδικά κατά 0,74% στα 101,72 δολάρια το βαρέλι. Χθες Μπρεντ υποχώρησε κατά 0,4% στην αγορά του Λονδίνου και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 102,65 δολάρια το βαρέλι.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,4727 από 1,4621 χθες στη Νέα Υόρκη. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά εν όψει των στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι σημείωσαν περαιτέρω υποχώρηση.

REPORTER.GR

Ισπανία: 9,2% πάνω οι τιμές παραγωγού

Ισπανία: 9,2% πάνω οι τιμές παραγωγού


Αύξηση 9,2% παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία, σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,8%.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος τον Οκτώβριο

Γερμανία: Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος τον Οκτώβριο


Στις 1,8 μονάδες, από 1,6 μονάδες που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, ανήλθε ο δείκτης του ινστιτούτου GfK για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με το GfK, ο δείκτης επηρεάστηκε θετικά από τη μείωση των τιμών ενέργειας.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση του στις 1,3 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1ης και 12ης Σεπτεμβρίου, προτού εμφανισθούν τα προβλήματα στις ΗΠΑ, με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers

«Παρά τους αυξανόμενους φόβους για ύφεση και την οικονομική στασιμότητα που αναδύεται στη Γερμανία, οι καταναλωτές είναι αυτή τη στιγμή ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για την κατάστασή τους», αναφέρει το GfK στην ανακοίνωσή του.

NAFTEMPORIKI

Η Ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση πριν τη νέα χρονιά

Η Ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση πριν τη νέα χρονιά


Σε μια ακόμη ένδειξη του κινδύνου οικονομικής ύφεσης που απειλεί την Ευρωζώνη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σημαντικά το Σεπτέμβριο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ομως παρά την οικονομική επιβράδυνση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προβλέπεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων εντός του 2008, καθώς εστιάζει στον πληθωρισμό, εκτιμούν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στη Γερμανία, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των τελευταίων τριών ετών, στη Γαλλία στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών και στην Ιταλία στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.

Η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ μετρίασε την αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με αποτέλεσμα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία -που προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου σε 7.000 επιχειρηματικά στελέχη- να υποχωρήσει στο 92,9 από 94,8 τον Αύγουστο.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γαλλία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2003. Ο δείκτης -που προκύπτει από έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας Insee σε 4.000 στελέχη επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα- κατέγραψε πτώση στο 92 από το αναθεωρημένο 97 του περασμένου Ιουλίου.

Οι ενδείξεις οικονομικής ύφεσης στην Ιταλία επηρέασαν την εμπιστοσύνη των Ιταλών επιχειρηματιών. Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Isae υποχώρησε στο 82,7 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001 από 83,5 τον Αύγουστο.

Ομως παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει σε ύφεση και οι 81 αναλυτές στη δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με την πλειοψηφία να προβλέπει τουλάχιστον μία μείωση επιτοκίων στο πρώτο τρίμηνο του 2009, έπειτα από ξεκάθαρες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μέχρι τα τέλη του 2009, τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα έχουν μειωθεί στο 3,5%.

NAFTEMPORIKI

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Durable Goods Orders
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
New Home Sales
Dept of Labor

Hong Kong Moves to Calm Depositors After Bank East Asia Rumors

Hong Kong Moves to Calm Depositors After Bank East Asia Rumors


Sept. 25 (Bloomberg) -- Hong Kong's government, regulators and richest man came to the aid of Bank Of East Asia Ltd. after ``malicious rumors'' about its financial stability spurred the city's first bank run in more than a decade.

Financial Secretary John Tsang said the rumors were ``unfounded'' and the bank has enough capital to serve its clients. Joseph Yam, head of Hong Kong's central bank, urged depositors to stay calm and pumped $500 million into the banking system. Li Ka-shing, chairman of Cheung Kong (Holdings) Ltd., bought the stock.

BEA's woes underline how a year of turmoil in financial markets has undermined confidence in the global banking system. Britain's government bailed out mortgage lender Northern Rock Plc last year after a run. The U.S. took over American International Group Inc., the nation's biggest insurer, this month to prevent the worst financial collapse in American history.

``Their exposure should be limited,'' said Mona Chung, a fund manager who helps oversee more than $2 billion at Daiwa Asset Management Ltd., referring to AIG and the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc. ``The reaction to those rumors seems a bit exaggerated. This is probably a bigger problem in the U.S. than for local banks.''

BEA shares rose 3.6 percent at 11:55 a.m. in Hong Kong trading after slumping as much as 11 percent yesterday. Chairman David Li rushed back to Hong Kong from the U.S. late yesterday to reassure clients and investors, and said he's buying shares in the 90-year-old lender, the city's third-largest.

``The rumors were groundless,'' Li, 69, told reporters at Hong Kong's airport late yesterday. ``The bank has no problem.''

History of Crises

Lines outside BEA's branch on Des Voeux Road in the city's business district had dried up as of 11:30 a.m. today.

Hundreds of depositors lined up yesterday outside its branches in central Hong Kong, some of them to withdraw money. BEA issued a statement saying the rumors, spread by cell phone, were malicious and without basis and that its financial position is ``sound and stable.''

``While we believe the risk profile of BEA has increased as a result of today's events, the lack of fundamental basis for the deposit outflows makes us believe this crisis will pass relatively quickly with limited financial impact,'' Credit Suisse Group analysts Christopher Esson and Frances Feng said in a note dated today. They kept their ``outperform'' rating on the stock.

Hong Kong hasn't had a bank failure since the Hong Kong Monetary Authority was founded in 1993, though it has a long history of financial crises associated with its lenders. There was a brief run on Standard Chartered Plc and Citigroup Inc.'s local unit after the failure of BCCI Group in 1991, while the failure of a small Hong Kong bank in the 1980s triggered runs on rivals and led to efforts to strengthen regulation.

A banking crisis in 1965 prompted a government-backed takeover of Hang Seng Bank Ltd. by the Hongkong and Shanghai Banking Corp. for HK$51 million. HSBC Holdings Plc now owns 62 percent of Hang Seng, which has a market value of $36.5 billion.

Deposit Insurance Cap

Hong Kong's last bank run occurred in 1997, when International Bank of Asia suffered depositor withdrawals. On Nov. 11, 1997, the bank's then-Chief Executive Officer Mike Murad declared the run over.

Under Hong Kong's deposit insurance program, bank depositors are protected up to HK$100,000 in the case of a bank failure. The government is reviewing whether to raise the protection cap to HK$200,000. The Hong Kong Monetary Authority injected HK$3.88 billion ($500 million) into the banking system today, after the interbank lending rate surged yesterday.

``I'm here not because I'm worried but just because my check needs to be cashed today,'' a 52-year old woman who gave her surname as Chiu said outside the Des Voeux Road branch today. ``I trust David Li, I may follow him to buy shares in BEA.'' She said she's been a BEA customer for 15 years and has about HK$1 million of total assets with the bank.

Cheung Kong spokeswoman Winnie Cheong said Li bought BEA shares yesterday with his own funds, though she didn't know the size of his purchase.

Image Tarnished

BEA had HK$396.6 billion of assets as of June 30 and a capital adequacy ratio of 14.6 percent.

BEA's image was tarnished on Sept. 18 as it reduced first- half profit by HK$109 million because of ``manipulation'' of the valuation on equity derivatives it holds. The restatement prompted Moody's Investors Service and Standard & Poor's to say they may cut BEA's credit ratings.

Other banks moved to reassure the public about their finances. DBS Group Holdings Ltd., South East Asia's biggest lender by assets, said today its Hong Kong unit is ``in a strong financial and capital position.''

BEA's Li, a scion of one of Hong Kong's most prominent families, quit the city's cabinet in February after agreeing to pay $8.1 million in fines to the U.S. securities regulator for allegedly tipping off a friend about News Corp.'s takeover of Dow Jones & Co. Li agreed to pay the fine without admitting or denying wrongdoing.

BLOOMBERG

Ιαπωνία: Χαμηλότερη η αύξηση των εξαγωγών

Ιαπωνία: Χαμηλότερη η αύξηση των εξαγωγών



ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ανάπτυξη σημείωσαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Αύγουστο μετά την υποχώρηση ρεκόρ των φορτώσεων προς τις ΗΠΑ, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την αύξησή τους κατά 8% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσα ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές θα σημείωναν αύξηση 2,3%.

Η μείωση της ζήτησης των εξαγωγών – κύριου μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας τα έξι τελευταία χρόνια – ταλαιπωρεί τη χώρα που ήδη οι δαπάνες των καταναλωτών έχουν μειωθεί. Ο υπουργός Οικονομίας, Σοΐτσι Νακαγκάουα, που διόρισε χθες σε αυτήν τη θέση ο νέος πρωθυπουργός, Τάρο Ασο, είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα σκεφτεί τη μείωση των φόρων και την αύξηση των δαπανών με στόχο την τόνωση της οικονομίας.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 105,99 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 10:35 π.μ. στο Τόκυο από 106,06 πριν από την ανακοίνωση των εξαγωγών.

Η Ιαπωνία εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα 324 δισ. γιέν (3 δισ. δολ.) για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, εξ αιτίας των εισαγωγών ρεκόρ πετρελαίου. Ο λογαριασμός για την εισαγωγή πετρελαίου στη χώρα αυξήθηκε 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν 21,8% τον μήνα που πέρασε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση ρεκόρ και οι εξαγωγές της Ευρώπης υποχώρησαν 3,5%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η χαμηλή ζήτηση από το εξωτερικό είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% το τελευταίο τρίμηνο.

Οι πωλήσεις στην Ευρώπη, την Ασία και τις αναδυόμενες αγορές το ενδεκάμηνο έως και τον Ιούλιο, καθώς οι πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν. Τώρα και αυτές οι αγορές συρρικνώνονται.

Η οικονομία της Ευρώπη συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου 10 ετών το τελευταίο τρίμηνο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είπε αυτόν τον μήνα ότι η προοπτική είναι «ασυνήθιστα αβέβαιη». Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, η οποία τον μήνα που πέρασε ξεπέρασε τις ΗΠΑ καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση των ξένων αγορών της Ιαπωνίας, έχει υποχωρήσει τα τέσσερα τρίμηνα».


NAFTEMPORIKI

Air France: Ενδιαφέρον για αγορά μέρους μετοχών της Alitalia

Air France: Ενδιαφέρον για αγορά μέρους μετοχών της Alitalia

Ενδιαφέρον για την αγορά μέρους των μετοχών της Αlitalia εξέφρασε και πάλι η Air France. Σχετικές πληφορορίες είχε μεταδώσει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsa, τις οποίες επιβεβαίωσε ο σύμβουλος της εταιρείας, Αουγκούστο Μενγκότσι, ο οποίος το απόγευμα μετέβη στο κυβερνητικό μέγαρο για να παραδώσει σχετικό μήνυμα των ιθυνόντων της Air France από το Παρίσι.

Εν μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται βέβαιος πως ότι «η χώρα θα συνεχίσει να διαθέτει έναν εθνικό αερομεταφορέα και θα βρεθεί σίγουρα βιώσιμη λύση». Από την πλευρά του, ο έκτακτος διαχειριστής της ιταλικής αεροπορικής εταιρίας, Αουγκούστο Φαντότσι, είναι αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να δοθεί «παράταση ζωής», στην Αlitalia μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να οριστικοποιηθεί μια νέα πρόταση αγοράς.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τους Iταλούς παρατηρητές, είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ιταλικής κοινοπραξίας Cai, με την συμμετοχή, όμως, ενός μεγάλου ξένου αερομεταφορέα, που μπορεί να αγοράσει το 25% των μετοχών της εταιρείας.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η συναίνεση των πιλότων και των ιπταμένων. Ο Σέρτζιο Κοφεράτι, γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, Cgil, συνομίλησε τηλεφωνικά, με τον επικεφαλής της ιταλικής κοινοπραξίας Κολανίνο και με τον Τζάνι Λέτα στενό συνεργάτη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

NAFTEMPORIKI
Share |