Thursday, September 25, 2008

Η Ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση πριν τη νέα χρονιά

Η Ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση πριν τη νέα χρονιά


Σε μια ακόμη ένδειξη του κινδύνου οικονομικής ύφεσης που απειλεί την Ευρωζώνη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σημαντικά το Σεπτέμβριο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ομως παρά την οικονομική επιβράδυνση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προβλέπεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων εντός του 2008, καθώς εστιάζει στον πληθωρισμό, εκτιμούν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στη Γερμανία, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των τελευταίων τριών ετών, στη Γαλλία στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών και στην Ιταλία στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.

Η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ μετρίασε την αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με αποτέλεσμα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία -που προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου σε 7.000 επιχειρηματικά στελέχη- να υποχωρήσει στο 92,9 από 94,8 τον Αύγουστο.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γαλλία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2003. Ο δείκτης -που προκύπτει από έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας Insee σε 4.000 στελέχη επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα- κατέγραψε πτώση στο 92 από το αναθεωρημένο 97 του περασμένου Ιουλίου.

Οι ενδείξεις οικονομικής ύφεσης στην Ιταλία επηρέασαν την εμπιστοσύνη των Ιταλών επιχειρηματιών. Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Isae υποχώρησε στο 82,7 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001 από 83,5 τον Αύγουστο.

Ομως παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει σε ύφεση και οι 81 αναλυτές στη δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με την πλειοψηφία να προβλέπει τουλάχιστον μία μείωση επιτοκίων στο πρώτο τρίμηνο του 2009, έπειτα από ξεκάθαρες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μέχρι τα τέλη του 2009, τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα έχουν μειωθεί στο 3,5%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |