Tuesday, May 3, 2011

Κόστος €11 εκ. για εκ μητρογονίας


Κόστος €11 εκ. για εκ μητρογονίας

Τέσσερις αποφάσεις που αφορούν στην ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων των εκ μητρογονίας προσφύγων, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται περίπου στα €11 εκ. ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου παρατήρησε ότι είναι η πρώτη φορά που αρχίζει η επίλυση προβλημάτων που αφορούν τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, την παραχώρηση κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης, τη συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου φοιτητών και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλα τα προγράμματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Όπως είπε, το συνολικό κόστος για την υλοποίηση των μέτρων κυμαίνεται στα €10,6 εκ.

Εξαγγελία μετά από τη συνάντηση

Η εξαγγελία των μέτρων έγινε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μέλη της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων στο Προεδρικό Μέγαρο. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών, ως συνέχεια της πρώτης που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, οπότε και είχε γίνει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα αιτήματα της Κίνησης.

Αναφορικά με την παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι, μέχρι τώρα, δικαιούχοι ήταν οι οικογένειες στις οποίες ο ένας τουλάχιστον σύζυγος ήταν κάτοχος προσφυγικής ταυτότητας ή μονήρες πρόσωπο που ήταν κάτοχος προσφυγικής ταυτότητας και είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Το ετήσιο εισόδημα των δικαιούχων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €20.500 με έκπτωση €1.280 για κάθε εξαρτώμενο. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο μέσος όρος των αναμενόμενων εγκρίσεων για το πρόγραμμα είναι 115-120 άτομα τον χρόνο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραχώρησης κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης. Το πρόγραμμα, συμπλήρωσε, περιλαμβάνει και χορηγία, η οποία κυμαίνεται στις €22.000 - €31.600, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας. Είπε επίσης ότι η επιπρόσθετη δαπάνη που θα απαιτηθεί για το μέτρο αυτό ανέρχεται στα €8,8 εκ., ενώ ο μέσος όρος των αναμενόμενων εγκρίσεων ανέρχεται στα 352 άτομα το χρόνο.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι στο πρόγραμμα είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα €23.360 - €32.100, αναλόγως του αριθμού των μελών της οικογένειας. Πρόσθεσε ότι για τον υπολογισμό του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας αιτητή λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το εισόδημα οποιουδήποτε από το ζεύγος έχει το υψηλότερο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένου του 1/4 του εισοδήματος του έτερου μέρους. Σε περίπτωση μονογονέα είπε ότι υπολογίζονται τα 2/3 του ετήσιου εισοδήματος του.

Για την επιδότηση ενοικίου φοιτητών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτή κυμαίνεται σε €68 - €127 το μήνα, ανάλογα με τα κριτήρια και πρόσθεσε ότι η συνολική δαπάνη για το μέτρο υπολογίζεται στις €300 χιλ. περίπου.

Αναφορικά με τα προγράμματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι μέχρι σήμερα οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες συμμετείχαν σε κάποια από αυτά, ενώ υπήρχε και περιορισμός στην επιχορήγηση που ελάμβαναν. Ανέφερε ότι πλέον, για στεγαστικά δάνεια, οι εκ μητρογονίας θα μπορούν να λαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο μέχρι €130 χιλ., αντί των €85 χιλ. που ίσχυε μέχρι σήμερα. Για επαγγελματικά δάνεια είπε ότι θα λαμβάνουν δάνειο έως €105 χιλ. αντί των €85 χιλ. που ίσχυε μέχρι τώρα. Η δαπάνη για το μέτρο αυτό υπολογίζεται στο €1,5 εκ. το χρόνο, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου αν υπάρχει δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για έκδοση προσφυγικής ταυτότητας στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με την Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, μέσα στα πλαίσια του διαλόγου που έχει αρχίσει.

Αγώνας για την ταυτότητα

Μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, Μαρκέλλα Ησαΐα-Τσιάκκα είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος και ο λόγος της ίδρυσης της Κίνησης είναι η αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων και η απόδοση προσφυγικής ταυτότητας». Πρόσθεσε ότι μέχρι να τους δοθεί η ταυτότητα, η Κίνηση, μαζί με τη νεολαία, θα συνεχίσει τον αγώνα της.

Η κα. Τσιάκκα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο μόνος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που δέχθηκε να έχει συνάντηση με την Κίνηση, να ακούσει τα μέλη της και να ενημερωθεί από αυτά. «Θεωρούμε δεδομένο ότι πολύ σύντομα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εξαγγείλει την απόδοση της προσφυγικής ταυτότητας στα παιδιά μας», κατέληξε.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |