Tuesday, December 11, 2012

Πρόστιμο - ρεκόρ 1,9 δισ. δολ. στην HSBC


Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο στην ιστορία που καλείται να καταβάλλει μία τράπεζα.
Η HSBC παραδέχθηκε ότι υπήρξε πρόβλημα στους ελέγχους και ζήτησε συγνώμη σε σημερινή ανακοίνωσή της, με την οποία γνωστοποίηση πως ήρθε σε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Έχουμε πει πως λυπούμαστε για αυτά και το ξαναλέμε. Η HSBC είναι σήμερα είναι ένα εντελώς διαφορετικό ίδρυμα από εκείνο που έκανε αυτά τα λάθη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Στιούαρτ Γκιούλιβερ.
source: naftemporiki.gr

Ορφανίδης: Πρόταση για πάγωμα οφειλών


Πρόταση στους προμηθευτές της για πάγωμα των παλιών οφειλών μέχρι να επιτευχθούν ανάσες ρευστότητας, υπέβαλε η εταιρεία Ορφανίδης. Παράλληλα, τους εισηγείται να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με προϊόντα δίδοντας τους τραπεζικές εγγυήσεις. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, φαίνεται να συγκατατέθηκαν οι δύο μεγάλοι δανειστές της εταιρείας Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου για ένα συνολικό ποσό 5εκ. ευρώ ενώ καταβάλλεται προσπάθεια και για τους υπόλοιπους.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, η διοίκηση των υπεραγορών Ορφανίδης ζήτησε συνάντηση με τους τραπεζίτες της, η οποία και θα λάβει χώρα την Τρίτη. Τη Δευτέρα, η εταιρεία είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους βασικούς προμηθευτές της στο ΚΕΒΕ, η οποία αναβλήθηκε, προφανώς, για να έχει η εταιρεία πρώτα τη δέσμευση των τραπεζών ότι θα εγγυηθούν τις προμήθειες που θα λάβει η εταιρεία το επόμενο διάστημα.

 Σε μία άλλη εξέλιξη, προμηθευτές της εταιρείας, προγραμματίζουν μεταξύ τους συνάντηση για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να εξεύρουν τρόπους αντιμετώπισής της. Το δίλημμα για τους προμηθευτές είναι μεγάλο αφού είτε θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την εταιρεία ευελπιστώντας σε βελτίωση της ρευστότητας της, είτε θα διακόψουν τη συνεργασία προστατεύοντας τα συμφέροντα.

Η εταιρεία ευελπιστεί σε πώληση κάποιων ακινήτων που ελέγχει και όπως δήλωσε στο InBusinessNews, ο εκτελεστικός πρόεδρος Χρίστος Ορφανίδης ακίνητα κλειδιά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το εμπορικό κέντρο στη Λευκωσία και το Κέντρο Διανομής της εταιρείας στο Καλό Χωριό.

 Πάντως, φαίνεται πως ανοικτό είναι το ενδεχόμενο και για πώληση της επιχείρησης. Nέες αλλαγές στο ΔΣ Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, η εταιρεία ανακοίνωσε περαιτέρω αλλαγές στο ΔΣ, με την παραίτησή του Χρίστος Φυλακτού και του Γιώργου Ζουρίδη (μη εκτελεστικός - ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος) που διορίστηκε στο ΔΣ πριν μία εβδομάδα. Στις 3 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από το Δ.Σ. της εταιρείας τα μέλη Γιώργος Χατζήμιχαηλ και Μάριος Αντωνιάδης. Παράλληλα, η εταιρεία έχει διορίσει νέα μέλη τους, κ.κ. Ανδρέα Χαραλάμπους, Πάνο Χριστοφίδη και Ζήνωνα Αποστόλου (ανεξάρτητοι - μη εκτελεστικοί) με ισχύ από τις 10 Δεκεμβρίου 2012. Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστοφίδης υπήρξε πρώην γενικός διευθυντής της εταιρείας.

 source: sigmalive.com.cy
Share |