Monday, March 2, 2009

AIG: Ζημιές 99,3 δισ. δολαρίων το 2008

AIG: Ζημιές 99,3 δισ. δολαρίων το 2008


Διευρυμένες ζημιές ύψους 61,7 δισ. δολαρίων ή 22,95 δολ. ανά μετοχή ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο του 2008 η AIG, έναντι ζημιών 5,29 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Για το σύνολο του έτους οι ζημιές του ασφαλιστικού «κολοσσού» έφτασαν τα 99,3 δισ. δολάρια, έναντι κερδών 6,2 δισ. δολ. το 2007, οδηγώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην παροχή επιπρόσθετης κεφαλαιακής «ένεσης» μέχρι 30 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου «πακέτου» διάσωσης των ΗΠΑ.

Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση επιδιώκεται η ενίσχυση του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού, η ενδεχόμενη κατάρρευση του οποίου θα επηρέαζε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, περίπου 100 εκατ. Αμερικανούς.

«Το κόστος της αδράνειας θα ήταν πολύ μεγάλο», όπως αναφέρθηκε, καθώς στην AIG είναι ασφαλισμένες περίπου 100.000 επιχειρήσεις, δημοτικές αρχές και ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τόσο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφεραν για την AIG, που τον προηγούμενο Σεπτέμβριο απετράπη η κατάρρευσή της με κεφαλαιακή «ένεση» ύψους 150 δισ. δολαρίων, ότι ενδέχεται να χρειαστεί και νέα κρατική στήριξη αν οι συνθήκες στις αγορές δε βελτιωθούν.

Όπως έγινε γνωστό, τα νέα κεφάλαια θα προέλθουν από την πώληση του 20% των βασικών της δραστηριοτήτων (ασφαλίσεις ιδιοκτησίας και ατυχημάτων) στο δημόσιο και θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό εταιρικό σχήμα με καινούργια διακριτική ονομασία και διοίκηση. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal η πώληση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εννέα μηνών.

Η AIG θα ενισχυθεί επίσης μέσα από ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων της, αλλά και με άμεσες πιστώσεις. Επιπλέον, η AIG θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των 40 δισ. δολαρίων που οφείλει στην αμερικανική κυβέρνηση μέσω μετοχών της American International Assurance στην Ασία και της American Life Insurance που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες και που αθροιστικά η αξία τους εκτιμάται σε 26 δισ. δολάρια.

CAPITAL.GR

Κατακόρυφη πτώση 10,3% για το αργό

Κατακόρυφη πτώση 10,3% για το αργό


Σε ποσοστό 10,3% υποχώρησε τη Δευτέρα η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού παραδόσεως Απριλίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση των τελευταίων δύο μηνών.

Η ζήτηση για πετρέλαιο στην οικονομία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως συνεχίζει να εμφανίζεται αδύναμη στη "δίνη" της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οδηγώντας σήμερα την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε νέες μεγάλες απώλειες, στα 40,15 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αργού έχει ήδη υποχωρήσει άνω του 70% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων της 11 Ιουλίου 2008 ενώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, η ζήτηση στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 6% το 2008, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση από το 1980.

Στο Λονδίνο, το αργό τύπου Brent για παράδοση Απριλίου υποχώρησε κατά 4,08 δολάρια ή 8,8%, στα 42,27 δολάρια το βαρέλι.

ΗΠΑ: Μικρή άνοδος του μεταποιητικού ISM-σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης απασχόλησης

Κάτω των 50 μονάδων παρέμεινε το Φεβρουάριο, για δέκατο τρίτο συνεχή μήνα, ο μεταποιητικός δείκτης ISM σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ωστόσο, διαμορφώθηκε σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM ενισχύθηκε στις 35,8 μονάδες το Φεβρουάριο, από 35,6 τον Ιανουάριο, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν το δείκτη στις 33,8 μονάδες.

Εξάλλου, ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 37 από 37,5 μονάδες, ενώ ο δείκτης απασχόλησης σημείωσε πτώση στις 26,1 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (από το 1948), έναντι 29,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

CAPITAL.GR

Πτώση 4% στη Wall Street

Πτώση 4% στη Wall Street



αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια αποτυπώνεται σήμερα και στη Wall Street, όπου ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 7.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 28 Οκτωβρίου του 1997.

Μετά τις ζημιές που ανακοίνωσε ο ασφαλιστικός «κολοσσός» της AIG, οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, μετά από απώλειες που την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν το 4,1% για το Dow Jones, το 4,5% για τον S&P 500 και το 4,4% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου ο Dow υποχώρησε 11,72%, αποτελώντας έτσι το χειρότερο Φεβρουάριο για τον δείκτη των blue-chips από το 1933, ο S&P 500 υποχώρησε στο ίδιο διάστημα κατά 10,99% και ο Nasdaq κατά 6,68%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται σήμερα η AIG, που ανακοίνωσε διευρυμένες ζημιές ύψους 61,7 δισ. δολαρίων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Όπως έγινε γνωστό, η AIG θα δεχτεί, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου πακέτου διάσωσης των ΗΠΑ, επιπρόσθετη κεφαλαιακή «ένεση» ύψους έως 30 δισ. δολαρίων, με την οποία επιδιώκεται η ενίσχυση του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού.

Από την πλευρά της η AIG θα προχωρήσει σε πώληση του 20% των βασικών της δραστηριοτήτων (ασφαλίσεις ιδιοκτησίας και ατυχημάτων) στο δημόσιο και θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό εταιρικό σχήμα με καινούργια διακριτική ονομασία και διοίκηση. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, η πώληση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μετά από εννέα μήνες.

Η νέα κυβερνητική ενίσχυση έτυχε υποστήριξης εκ μέρους των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ενώ η μετοχή της προσυνεδριακά έφτασε σήμερα να ενισχύεται έως και 26%. Αυτή τη στιγμή ο τίτλος της AIG, που υπέστη απώλειες της τάξης του 99% το 2008, ενισχύεται σε ποσοστό 15,8%.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 281.87 μονάδες (-3.99%) και βρίσκεται στις 6781.06 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 52.20 μονάδων (-3.79%) φτάνοντας 1325.64 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 33.14 μονάδων (-4.51%) και βρίσκεται στις 701.95 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν κινείται σε θετικό έδαφος.
Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η General Electric (-9,86%), η Caterpillar (-9,67%) και η General Motors (-8,45%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας


CAPITAL.GR

U.S. ISM Manufacturing Index Increased to 35.8 in February

U.S. ISM Manufacturing Index Increased to 35.8 in February


March 2 (Bloomberg) -- Manufacturing in the U.S. contracted in February at a slower pace than the month before as factories cut production to match collapsing sales.

The Institute for Supply Management’s factory index rose to 35.8 last month from 35.6 in January. Readings less than 50 signal contraction. Another report showed consumer spending rose more than expected last month after six straight declines as Americans took advantage of post-holiday discounts.

Factories are cutting jobs and scaling back on output and investment as the housing and credit crises squeeze domestic demand for everything from cars to appliances. President Barack Obama last month announced a stimulus package to jolt the economy out of what may become the worst recession in seven decades and introduced a record $3.55 trillion budget designed to chart a path toward long-term growth.

“The state of manufacturing remains in upheaval, suffering from contractions in overseas export orders, and in very weak domestic orders,” John Herrmann, president of Herrmann Forecasting LLC in Summit, New Jersey, said before the report.

BLOOMBERG

HSBC: Πτώση 70% στα καθαρά κέρδη 2008

HSBC: Πτώση 70% στα καθαρά κέρδη 2008


Μειωμένα καθαρά κέρδη κατά 70% ανακοίνωσε σήμερα για το σύνολο χρήσης 2008 η βρετανική HSBC.

Ειδικότερα, τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,73 δισ. έναντι 19,13 το 2007, ενώ τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν 62% στα 9,3 δισ. δολάρια.

Ανακοινώθηκε επίσης η διανομή μερίσματος μειωμένου κατά 29%, καθώς και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 17,7 δισ. δολάρια.

Η διοίκηση της τράπεζας χαρακτήρισε «δύσκολες» τις προοπτικές του 2009, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα μεγέθη του Ιανουαρίου εμφανίστηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων.

Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα προχωρά σε περικοπή 6.100 θέσεων εργασίας, κλείνει περισσότερα από 800 υποκαταστήματα στις ΗΠΑ, ενώ κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος δεν θα εισπράξει bonus για το 2008.

CAPITAL.GR

AIG: Νέα κεφαλαιακή "ένεση" $30 δισ.

AIG: Νέα κεφαλαιακή "ένεση" $30 δισ.


Επιπρόσθετη κεφαλαιακή «ένεση» μέχρι 30 δισ. δολάρια θα δεχτεί η AIG στο πλαίσιο του αναθεωρημένου πακέτου διάσωσης των ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση επιδιώκεται η ενίσχυση του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού, ο οποίος κατέγραψε το τελευταίο τρίμηνο ζημίες της τάξης των 60 δισ. δολαρίων.

Από την πλευρά της η AIG θα προχωρήσει σε πώληση του 20% των βασικών της δραστηριοτήτων (ασφαλίσεις ιδιοκτησίας και ατυχημάτων) στο δημόσιο και θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό εταιρικό σχήμα με καινούργια διακριτική ονομασία και διοίκηση. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, η πώληση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μετά από εννέα μήνες.

«Αν η αμερικανική κυβέρνηση άφηνε την AIG να χρεοκοπήσει η παγκόσμια οικονομία θα κλυδωνιζόταν έντονα, αφού ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει συμμετοχή σε πολυάριθμους τομείς» δήλωσε στο Reuters ο Russell Walker, καθηγητής του Northwestern University.

Επιπλέον, η AIG θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των 40 δισ. δολαρίων που οφείλει στην αμερικανική κυβέρνηση μέσω μετοχών της American International Assurance στην Ασία και της American Life Insurance που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες.

Πάντως, όπως αναφέρεται, η έξτρα κυβερνητική αρωγή έτυχε υποστήριξης των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.


CAPITAL.GR

HSBC: Αύξηση κεφαλαίου κατά €14,1 δισ.

HSBC: Αύξηση κεφαλαίου κατά €14,1 δισ.

Η βρετανική τράπεζα HSBC ανακοίνωσε σήμερα πως προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά την πτώση των καθαρών κερδών της. Η HSBC απέφυγε, σε αντίθεση με τις Royal Bank of Scotland Group και HBOS, να συμμετάσχει στο «πακέτο» στήριξης της κυβέρνησης.

Η βρετανική τράπεζα HSBC ανακοίνωσε σήμερα πως προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά την πτώση των καθαρών κερδών της.

Ο πρόεδρος της HSBC Στίβεν Γκριν επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως η αύξηση κεφαλαίου θα βοηθήσει την τράπεζα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ενός ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Η HSBC απέφυγε, σε αντίθεση με τις Royal Bank of Scotland Group και HBOS, να συμμετάσχει στο «πακέτο» στήριξης της κυβέρνησης.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,280.15 -288.27 -3.81%
HANG SENG INDEX 12,317.46 -494.11 -3.86%
CSI 300 INDEX 2,164.67 24.18 1.13%

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Personal Income and Outlays
Dept of Commerce


10:00 AM
ISM Index
ISM


10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce
Share |