Monday, March 2, 2009

AIG: Ζημιές 99,3 δισ. δολαρίων το 2008

AIG: Ζημιές 99,3 δισ. δολαρίων το 2008


Διευρυμένες ζημιές ύψους 61,7 δισ. δολαρίων ή 22,95 δολ. ανά μετοχή ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο του 2008 η AIG, έναντι ζημιών 5,29 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Για το σύνολο του έτους οι ζημιές του ασφαλιστικού «κολοσσού» έφτασαν τα 99,3 δισ. δολάρια, έναντι κερδών 6,2 δισ. δολ. το 2007, οδηγώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην παροχή επιπρόσθετης κεφαλαιακής «ένεσης» μέχρι 30 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου «πακέτου» διάσωσης των ΗΠΑ.

Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση επιδιώκεται η ενίσχυση του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού, η ενδεχόμενη κατάρρευση του οποίου θα επηρέαζε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, περίπου 100 εκατ. Αμερικανούς.

«Το κόστος της αδράνειας θα ήταν πολύ μεγάλο», όπως αναφέρθηκε, καθώς στην AIG είναι ασφαλισμένες περίπου 100.000 επιχειρήσεις, δημοτικές αρχές και ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τόσο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφεραν για την AIG, που τον προηγούμενο Σεπτέμβριο απετράπη η κατάρρευσή της με κεφαλαιακή «ένεση» ύψους 150 δισ. δολαρίων, ότι ενδέχεται να χρειαστεί και νέα κρατική στήριξη αν οι συνθήκες στις αγορές δε βελτιωθούν.

Όπως έγινε γνωστό, τα νέα κεφάλαια θα προέλθουν από την πώληση του 20% των βασικών της δραστηριοτήτων (ασφαλίσεις ιδιοκτησίας και ατυχημάτων) στο δημόσιο και θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό εταιρικό σχήμα με καινούργια διακριτική ονομασία και διοίκηση. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal η πώληση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εννέα μηνών.

Η AIG θα ενισχυθεί επίσης μέσα από ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων της, αλλά και με άμεσες πιστώσεις. Επιπλέον, η AIG θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των 40 δισ. δολαρίων που οφείλει στην αμερικανική κυβέρνηση μέσω μετοχών της American International Assurance στην Ασία και της American Life Insurance που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες και που αθροιστικά η αξία τους εκτιμάται σε 26 δισ. δολάρια.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |