Friday, February 5, 2010

Σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες 3,9% για τις ευρωαγορές

Σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες 3,9% για τις ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δεν κατάφεραν να αντιδράσουν μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται για τις αγορές τις τελευταίες ημέρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική εικόνα των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία οδήγησαν τις ευρωαγορές στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα σχεδόν ενός έτους. Το πορτογαλικό και ισπανικό χρηματιστήριο έκλεισαν με απώλειες 1,48% και 1,35% αντίστοιχα, ενώ πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι αγορές του Παρισιού, της Κωνσταντινούπολης, της Ελβετίας.

Αναλυτικότερα, στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 2,16% στις 237,46 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες του για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα στο 3,9%. Ο δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 8,8% από τα υψηλά έτους που σημείωσε στις 19 Ιανουαρίου.

Ο DJ Stoxx 50 σημείωσε πτώση 2,14%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε σε ποσοστό 2,80%.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 έχασε 1,53%, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,79%, ενώ στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στο -3,40%. Ο ιταλικός MIB έχασε 2,75%, ενώ ο ελβετικός SMI σημείωσε απώλειες 2,07%. Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο IBEX στη Μαδρίτη, με πτώση 1,35%.

Αρνητικά πρόσημα και για τους ρωσικούς δείκτες, με τον RTS στο -2,39% και τον Micex στο -2,88%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE 100 σημείωσε βουτιά 3,76%.

Στις ανησυχίες των κρατικών χρεών ήρθαν σήμερα να προστεθούν τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας και της Ισπανίας, καθώς και η διεύρυνση του ελλείμματος της Γαλλίας.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, συρρίκνωση ζημιών ανακοίνωσε η British Airways για το γ΄ τρίμηνο χρήσης, αν και η βρετανική εταιρεία προειδοποίησε ότι αναμένει ζημιές-ρεκόρ για αυτό το έτος. Αναλυτικά, οι ζημιές προ φόρων συρρικνώθηκαν στα 50 εκατ. λίρες το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου από 122 εκατ. λίρες την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα λειτουργικά κέρδη 25 εκατ. λιρών μετά από ζημιές 51 εκατ. λιρών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για το πρώτο θετικό τρίμηνο σε επίπεδο λειτουργικών κερδών από το β΄ τρίμηνο του 2008 λόγω κυρίως της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί στη μείωση του κόστους, διευκρίνισε η British Airways.

Με τώση της τάξης του 38% ολοκλήρωσε το τέταρτο τρίμηνο χρήσης η BG Group, καθώς η αύξηση του όγκου των πωλήσεων αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Τα κέρδη της BG Group διαμορφώθηκαν στα 465 εκατ. λίρες (731 εκατ. δολάρια), από 756 εκατ. λίρες, με τις πωλήσεις να περιορίζονται κατά 10% στα 2,7 δισ. λίρες.

Εξάλλου, αύξηση κερδών ανακοίνωσε η ελβετική Julius Baer Group για το 2009, ενώ ανακοίνωσε και τη διανομή μερίσματος, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν άνοδο 9% και διαμορφώθηκαν σε 389 εκατ. ελβετικά φράγκα από 357 εκατ. το 2008. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα πάγια υπό διαχείριση σημείωσαν άνοδο 19% και διαμορφώθηκαν σε 154 δισ. φράγκα.

capital.gr

No comments:

Share |