Friday, February 5, 2010

«Καμπανάκι» Moody's σε ΗΠΑ


«Καμπανάκι» Moody's σε ΗΠΑ

Σε υψηλότατα επίπεδα και αυτή τη χρονιά αναμένουν οι αναλυτές την ανεργία στις ΗΠΑ.

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, εάν δεν επιτευχθεί δυναμική ανάκαμψη ή δεν ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, απευθύνει η Moody's.

Σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι εάν οι ΗΠΑ εμφανίσουν βραδείς ρυθμούς ανάκαμψης, θα δουν το ήδη «παραφουσκωμένο» έλλειμμα και χρέος τους να διευρύνεται σε επικίνδυνα επίπεδα. Μία τέτοια αρνητική εξέλιξη, προειδοποιεί ο οίκος, θα έπληττε την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» που απολαμβάνει σήμερα η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

«Εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση του ελλείμματος ή δεν δούμε την οικονομία να εισέρχεται σε τροχιά ουσιαστικής ανάκαμψης, θα υπάρξουν πιέσεις στην αξιολόγηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Μία υποβάθμιση του αξιόχρεου θα δυσχέραινε περαιτέρω τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να επαναφέρει την οικονομία σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, αφού θα μεταφραζόταν άμεσα σε αύξηση του κόστους δανεισμού της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Ιανουαρίου ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει ο οίκος και για τη βρετανική οικονομία. Το «καμπανάκι» προς τις ΗΠΑ, ωστόσο, δεν ήταν αναμενόμενο καθώς μόλις πριν από πέντε εβδομάδες ο οίκος είχε πει ότι δεν σκόπευε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας.

Η αμερικανική οικονομία παρουσίασε δυναμική ανάκαμψη το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Παρ' όλα αυτά αναλυτές αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με βραδύτερους ρυθμούς. Επισημαίνουν δε ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλότατα επίπεδα και αυτή τη χρονιά.

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κατέγραψαν απροσδόκητα μεγάλη αύξηση την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ενθαρρυντικά είναι πάντως τα μηνύματα από το μέτωπο της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου η παραγωγικότητα των εργαζομένων ενισχύθηκε κατά 6,2%. Συνολικά τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί 5,1%.

Ελπίδες για ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών γεννούν εν τω μεταξύ οι τελευταίες ανακοινώσεις των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων λιανικής. Χθες τόσο η Costco Wholesale όσο και η Limited Brands ανακοίνωσαν υψηλότερες των προβλέψεων πωλήσεις για τον Ιανουάριο.

naftemporiki

No comments:

Share |