Friday, February 5, 2010

BofA: Κατηγορείται με απάτη στα κεφάλαια TARP


BofA: Κατηγορείται με απάτη στα κεφάλαια TARP



Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατέθεσε προσφυγή κατά του Ken Lewis, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Bank of America και του Joe Price, πρώην οικονομικού συμβούλου της τράπεζας, με την κατηγορία της απάτης όσον αφορά τα κεφάλαια του προγράμματος οικονομικής βοήθειας, TARP.

Μετά από ένα χρόνο ερευνών, η εισαγγελία της Ν. Υόρκης κατέληξε ότι τα στελέχη παραπλάνησαν το γενικό συμβούλιο της BofA όσον αφορά το μέγεθος των ζημιών της Merrill, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συναίνεση του γεν. συμβουλίου για να μην αποκαλυφθούν στους μετόχους τα στοιχεία για τις ζημίες, πριν αυτοί αποφασίσουν για την μεταβίβαση.

Η εισαγγελία κατηγορεί την BofA ότι υπερέβαλε όσον αφορά την δυνατότητα να αγοράσει την Merrill, μια συμφωνία που ήταν ο μοχλός για να λάβει 20 δισ. δολ. από το TARP.

Επιπλέον, η Bank of America θα πληρώσει 150 εκατ. δολάρια για συμβιβασμό με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, όσον αφορά τις κατηγορίες ότι δεν κατάφερε να αποκαλύψει τεράστιες ζημίες και ογκώδη bonus που υπήρχαν στην Merrill Lynch, προτού ψηφίσουν οι μέτοχοι επί της εξαγοράς της προβληματικής επενδυτικής τράπεζας το 2008, όπως ανακοίνωσε η Securities and Exchange Commission.

Η Bank of America, η μετοχή της οποίας αντιδρά με πτώση 3,5% στην ανακοίνωση, δήλωσε ότι θα πληρώσει τα 150 εκατ. δολάρια και θα ενισχύσει την εταιρική διοίκηση και τις διαδικασίες δημοσιοποίησης στοιχείων.


Η SEC κατηγόρησε την τράπεζα ότι δεν πέτυχε να κοινοποιήσει επαρκώς τα επίπεδα των bonus των εργαζομένων και των οικονομιών ζημιών της Merrill, πριν αποφασίσουν οι μέτοχοι να εγκρίνουν την εξαγορά της.

euro2day.gr

No comments:

Share |