Wednesday, November 3, 2010

Νέα δεδομένα στις ΗΠΑ


Νέα δεδομένα στις ΗΠΑ

Μεγάλη, αλλά όχι συντριπτική, ήταν τελικά η ήττα που υπέστη η κυβερνώσα Δημοκρατική παράταξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές. Ειδικότερα, η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων έχει πλέον την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, άλλα όχι και στο Κογκρέσο γενικότερα, καθώς οι Δημοκρατικοί διατήρησαν – με νύχια και με δόντια έστω – τουλάχιστον 51 έδρες στη Γερουσία (επί συνόλου 100). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες έχουν πλέον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη.

Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περαιτέρω υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Από τη μία πλευρά, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, αλλά θα του είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει νομοσχέδια όπως αυτό για την περαιτέρω αυστηροποίηση του εποπτικού πλαισίου της Wall Street ή για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής αποκλείεται να τα εγκρίνει. Από την άλλη, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των Ρεπουμπλικάνων δύσκολα θα γίνονται νόμοι του κράτους, καθώς υπάρχει πάντα ο σκόπελος της Γερουσίας, αλλά και του προεδρικού βέτο, το οποίο είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται στην Αμερική. Με άλλα λόγια, η συγκατοίκηση, πιθανότατα θα οδηγήσει σε παράλυση, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2012. Πάντως, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2011, όταν και ορκίζεται η νέα Βουλή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις τελευταίες εβδομάδες παντοδυναμίας τους και να περάσουν όσα περισσότερα νομοσχέδια είναι δυνατόν.

Η ήττα των Δημοκρατικών στη χθεσινή αναμέτρηση αποδίδεται κυρίως στην ασθενή ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας, αλλά και στην διατήρηση της ανεργίας σταθερά σε διψήφια ποσοστά. Παράλληλα, πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ομπάμα δεν είχαν απήχηση μέχρι τώρα στους ψηφοφόρους. Ειδικότερα, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, με την οποία καλύπτονται 30 εκατομμύρια και πλέον ανασφάλιστοι Αμερικανοί πολίτες ερμηνεύθηκε από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ως “αυθαίρετη παρέμβαση του κράτους”. Επίσης, το πακέτο διάσωσης της οικονομίας, το οποίο ανήλθε σε 780 δισεκατομμύρια δολάρια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, παρότι έτσι αποφεύχθηκε χάρη σε αυτό η πλήρης κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τον κ. Ομπάμα ότι σπατάλησε άσκοπα “χρήματα των φορολογουμένων”. Τέλος, τα δύο άλλα μεγάλα επιτεύγματα του Αμερικανού προέδρου, δηλαδή η διάσωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας του Ντιτρόιτ, αλλά και η θεσμοθέτηση αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου για τη Wall Street, το περασμένο καλοκαίρι δεν έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής. Έτσι, οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι που ανέδειξαν τον κ. Ομπάμα στην εξουσία, το 2008, έμειναν σπίτια τους (ιδιαίτερα οι μειονότητες, αφού δεν προωθήθηκαν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση), ενώ αντίθετα οι συντηρητικοί εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι με την προοπτική της καταψήφισης των κυβερνητικών επιλογών. Μάλιστα, ο μεγάλος νικητής της χθεσινής αναμέτρησης ήταν οι υπερσυντηρητικές και ξενοφοβικές οργανώσεις των λεγόμενων Πάρτι Τσαγιού, εκπρόσωποι των οποίων εξελέγησαν στη Βουλή και έτσι ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως διαρκώς αυξανόμενη επιρροή τους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Άτυπος αρχηγός των πάρτι τσαγιού είναι η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τους Ρεπουμπλικάνους, Σάρα Πέιλιν. Ο πολιτικός της λόγος, όπως και των ομοϊδεατών της στα Πάρτι άλλωστε, επικεντρώνεται στη δημοσιονομική πειθαρχία, την κατάργηση του κρατικού παρεμβατισμού σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και σαφείς αναφορές στη θρησκεία και τον εθνικισμό.

source: reporter.gr

Νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης ύψους 600 δισ. δολ. ανακοίνωσε η Fed


Νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης ύψους 600 δισ. δολ. ανακοίνωσε η Fed

Νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε η Federal Reserve σήμερα, για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας η οποία χαρακτηρίστηκε «απογοητευτικά αργή».
Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε η New York Fed θα αγοράσει περίπου 850 – 900 δις. δολάρια κρατικών ομολόγων το επόμενο πεντάμηνο, ενώ θα προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων 600 δις. δολ. νέων μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Η διάρκεια των νέων εκδόσεων θα είναι 5-6 ετών και θα πραγματοποιείται την όγδοη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Επιπλέον, στο σχέδιο περιλαμβάνει και η επανεπένδυση 250-300 δις. δολαρίων ομολόγων καλυμένων από ενυπόθηκα δάνεια τα οποία λήγουν.Σημειώνεται ότι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Fed θα προχωρήσει στην αγορά μακροπρόθεσμων χρεογράφων αξίας 300 έως 500 δισ. δολ.

Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος ποσοστικής χαλάρωσης, μετά το πακέτο του 1,7 τρις ευρώ που διοχέτευσε στην αμερικανική οικονομία την περίοδο Δεκεμβρίου 2008 – Μαρτίου 2010.

Κύριος λόγος ανησυχίας της Fed δεν είναι μόνο η «απογοητευτικά αργή» ανάκαμψη αλλά και η «επιμονή» της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μία μακρά περίοδο αποπληθωριστικών τάσεων στην οικονομία.

Η Fed, παράλληλα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25%, αν και υπήρξε και πάλι η ένσταση του Thomas Hoenig, του προέδρου της Fed του Κάνσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στη σύνοδο, η ιδιωτική κατανάλωση έχει δείξει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας κυρίως της αυξημένης ανεργίας που πλήττει την οικονομία. Στον κλάδο των επιχειρήσεων αν και παρατηρείται συνέχιση των δαπανών, ωστόσο ο ρυθμός έχει μειωθεί σε σχέση με την αρχή του έτους.

Η μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τις τιμές του καταναλωτή παραμένουν σταθερές, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για επιβράδυνση της εμπορικής δραστηριότητας τα τελευταία τρίμηνα.

Υπέρ της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής ψήφισαν οι: Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος , James Bullard, Elizabeth A. Duke, Sandra Pianalto, Sarah Bloom Raskin, Eric S. Rosengren, Daniel K. Tarullo, Kevin M. Warsh και Janet L. Yellen. Κατά ψήφισε ο Thomas Hoenig, καθώς θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της διεύρυνσης της νομισματικής πολιτικής επισκιάζουν οποιαδήποτε θετικά σημεία παρέχει αυτή.

source: reporter.gr

Σε υψηλά 6μηνου το αργό


Σε υψηλά 6μηνου το αργό

Σε υψηλά έξι μηνών βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς μετά από τις νέες αποφάσεις της Federal Reserve σχετικά με το νέο γύρο ποσοστικής χαλάρωσης, οι επενδυτές θεωρούν ότι θα δωθεί ώθηση στην οικονομία, ενισχύοντας παράλληλα και τη ζήτηση για το αργό.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού έκλεισαν με κέρδη 0,9%, φτάνοντας στα 84,69 δολάρια το βαρέλι, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Μαΐου όταν και είχε κλείσει στα 86,19 δολάρια.

Θετικά επέδρασε και η ανακοίνωση για αύξηση κατά 43.000 στις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, καταρρίπτοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 22.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση που διεξήγαγε η ADP, οι θέσεις εργασίας στον τομέα της παροχής υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 77.000 θέσεις, ενώ στον βιομηχανικό τομέα οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 34.000.

source: reporter.gr

Η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκίνησε από την Ιρλανδία...


Η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκίνησε από την Ιρλανδία...

Μάλλον θα πρέπει ν' ανησυχεί η Ελλάδα μετά την είδηση που ήρθε από την Ιρλανδία την Τετάρτη. "Πυρετός" διαβουλεύσεων επικρατεί επί ιρλανδικού εδάφους για το μέλλον της Anglo Irish Bank, την ώρα που η ιρλανδική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι είναι σε θέση να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Anglo Irish ζητά από τους κατόχους ομολόγων της να δεχθούν την ανταλλαγή των χρεογράφων της με κρατικά ομόλογα αξίας ίσης με το 20% των αρχικών, ήτοι haircut 80%. Πριν την ανακοίνωση τα συγκεκριμένα ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.



Πρόκειται για μία στρατηγική «πάρτε το 20% ή τίποτα», όπως σχολιάζουν οι Financial Times, στρατηγική που βεβαίως σόκαρε τους επενδυτές και έστειλε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων.

Έτσι, τα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις για έβδομη συνεχή ημέρα, με το spread του 10ετούς τίτλου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διευρύνεται στις 493 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 1991.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 7,53%. Από τις αρχές του έτους, τα ιρλανδικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 8% περίπου.

source: reporter.gr

Κάθε τρίμηνο και χειρότερα για την Εμπορική Τράπεζα – Στα 745 εκατ. ευρώ οι ζημιές


Κάθε τρίμηνο και χειρότερα για την Εμπορική Τράπεζα – Στα 745 εκατ. ευρώ οι ζημιές

Ζημιές 745,2 εκατ. ευρώ σημείωσε στο Εννεάμηνο του 2010 η Εμπορική Τράπεζα, σε αντίθεση με το περσινό εννεάμηνο που οι ζημιές είχαν ανέλθει στα 472,3 εκατ. ευρώ. Το γ’ τρίμηνο οι ζημιές ανήλθαν στα 209,9 εκατ. ευρώ.
Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες επηρέασαν τις προβλέψεις για ζημιές λόγω απομείωσης του χαρτοφυλακίου των παλαιών δανείων, διατηρώντας τις συνολικές προβλέψεις σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωσή τους κατά 18% σε σχέση με το υψηλό του Β’ Τριμήνου του 2010.
Η Εμπορική προχώρησε στο Γ’ Τρίμηνο του 2010 σε προβλέψεις ύψους €259,1 εκατ., διαμορφώνοντας το συνολικό Κόστος Κινδύνου για το Εννεάμηνο του 2010 σε €826,1 εκατ., αυξημένο κατά 58,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή είχε επίπτωση στις Καθαρές Ζημίες σε επίπεδο Ομίλου, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη για την περαιτέρω θωράκιση της Εμπορικής Τράπεζας σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις, οι βασικές καταθέσεις (ταμιευτηρίου & όψεως) αποτέλεσαν το σημαντικότερο μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου καταθέσεων, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό περίπου 61,2%, σε σχέση με το 59,5% το Α’ Εξάμηνο του 2010, καθώς η Εμπορική παρέμεινε σταθερή στην απόφασή της να απέχει από τον έντονο ανταγωνισμό στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων. Συνολικά, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 17,9% από τις αρχές του έτους ή κατά €2,7 δισ., στα €12,2 δισ., ακολουθώντας τη γενικότερη πτωτική τάση στην εγχώρια αγορά καταθέσεων, η οποία συνέχισε να δέχεται πιέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο Γ’ Τρίμηνο του 2010 ο Όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας ενίσχυσε σημαντικά τα Μεικτά Λειτουργικά Κέρδη, στα €52,9 εκατ., επιτυγχάνοντας τα υψηλότερα Μεικτά Λειτουργικά κέρδη των τελευταίων δύο ετών σε επίπεδο Τριμήνου. Τα Μεικτά Λειτουργικά Κέρδη αυξήθηκαν κατά 22,4%, στα €92,9 εκατ., σε σύγκριση με το αντίστοιχο Εννεάμηνο του 2009.

Τα Καθαρά Έσοδα στο Γ’ Τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 7,2%, στα €192,6 εκατ., σε σύγκριση με το προηγούμενο Τρίμηνο, παρά τη μείωση κατά 19,7% των Καθαρών Εσόδων από προμήθειες, με τα έσοδα από συναλλαγές να ανέρχονται στα €3,8 εκατ. Το Εννεάμηνο του 2010, τα Καθαρά Έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,7% στα €561 εκατ., σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η εν λόγω αύξηση αποδίδεται κυρίως στην κατά 23,5% ετήσια αύξηση των Καθαρών Εσόδων από Τόκους, τα οποία ανήλθαν στα €478,1 εκατ., βελτιωμένα λόγω των αυξημένων περιθωρίων.

Η Εμπορική Τράπεζα συνέχισε την απρόσκοπτη παροχή χρηματοδότησης στα ελληνικά νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, μέσω της ρευστότητας που απολαμβάνει ως μέλος του Ομίλου της Credit Agricole. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων σε επίπεδο Τράπεζας διαμορφώθηκε στα €22,6 δισ., με τα χαρτοφυλάκια δανείων προς τη Ναυτιλία και τις Μεγάλες Επιχειρήσεις να καταγράφουν σημαντική αύξηση της τάξεως του 13% και 2% αντίστοιχα, από τις αρχές του έτους.

Οι αποτελεσματικές πρωτοβουλίες που συνεχίζουν να εφαρμόζονται για τον περιορισμό και εξορθολογισμό των εξόδων, οδήγησαν στην περαιτέρω μείωση των Λειτουργικών Εξόδων του Ομίλου, κατά 1,6%, στα €468,1 εκατ., κατά το πρώτο Εννεάμηνο του 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Ο δείκτης εξόδων/εσόδων για το Εννεάμηνο του 2010 μειώθηκε ακόμα περισσότερο στο 73,5%, από 82,6% το Εννεάμηνο του 2009. Η εφαρμογή των μέτρων συγκράτησης δαπανών συνέβαλε στη διατήρηση της πτωτικής αυτής τάσης. Τα έξοδα κατέγραψαν 24% μείωση και διαμορφώθηκαν στα €139,7 εκατ. στο Γ’ Τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο Τρίμηνο. Σε pro-forma βάση ως προς τα έκτακτα έξοδα μετασχηματισμού, τα έξοδα μειώθηκαν κατά 5,5% σε σχέση με το Β’ Τρίμηνο του 2010.

Ο κ. Alain Strub, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στο Γ’ Τρίμηνο του 2010, η Εμπορική Τράπεζα βελτίωσε ακόμα περισσότερο τη λειτουργική της απόδοση, διατηρώντας την ισχυρή τάση που ξεκίνησε στις αρχές του έτους και επιτυγχάνοντας τα υψηλότερα τριμηνιαία Μεικτά Λειτουργικά Κέρδη των τελευταίων δύο ετών. Επιπλέον, για ακόμα ένα τρίμηνο η Εμπορική Τράπεζα διατήρησε έντονη εμπορική δραστηριότητα, προωθώντας στην αγορά περίπου 20 νέα τραπεζικά προϊόντα και συνεχίζοντας να συνδέει τα καινοτόμα προϊόντα της με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, οι οποίες φέρουν την τεχνογνωσία του Ομίλου της Credit Agricole και είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες του Έλληνα συναλλασσόμενου σήμερα. Οι ενισχυμένες προβλέψεις για το χαρτοφυλάκιο των παλιών μας δανείων επηρέασαν τα αποτελέσματά μας, θωρακίζοντας ωστόσο τα βασικά μας μεγέθη, εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο των νέων δανείων μας παραμένει υποδειγματικό κατά το Γ’ Τρίμηνο, με σχεδόν μηδενικές προβλέψεις.

Ως μέλος της Credit Agricole, του μεγαλύτερου τραπεζικού Ομίλου στη Γαλλία, η Εμπορική θα συνεχίσει να παρέχει δάνεια στα ελληνικά νοικοκυριά, στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, καθώς και ένα ασφαλές και αξιόπιστο τραπεζικό περιβάλλον. Παράλληλα, ενώ δεν παραβλέπουμε την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης και στην επίτευξη του κεντρικού μας στόχου για επιστροφή στην κερδοφορία το 2012».

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση των αποθεμάτων αργού


ΗΠΑ: Αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 2 εκατ. βαρέλια (εκτ. +0,8 εκατ.)

source: capital.gr

Ρωσικές "σειρήνες" για την Potash


Ρωσικές "σειρήνες" για την Potash

ΜΟΣΧΑ (Dow Jones)—Η ρωσική εταιρεία λιπασμάτων Phosagro σχεδιάζει τη δική της πρόταση για τον κολοσσό λιπασμάτων ποτάσας Potash Corp. of Saskatchewan Inc, η οποία ήδη έχει δεχτεί πρόταση εξαγοράς από την αυστραλιανή BHP Billiton Ltd, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti.

Η Phosagro έχει συγκεντρώσει το ήμισυ της χρηματοδότησης από καναδικές τράπεζες και επιδιώκει να εξασφαλίσει τόσο την έγκριση όσο και τη διάθεση κεφαλαίων από τον Ρώσο πρωθυπουργό Vladimir Putin, όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη επιστολή του προέδρου της Phosagro, Vladimir Litvinenko στις 20 Οκτωβρίου.

Ενδεχόμενη συμφωνία θα έδινε το δικαίωμα στη Ρωσία να ελέγχει το 70% του παγκόσμιου εμπορίου λιπασμάτων ποτάσας και είναι τόσο σημαντική όσο η εθνική ασφάλεια, τόνισε ο Litvinenko στην επιστολή, σύμφωνα με την Vedomosti.

Εκπρόσωποι του Πούτιν, της Phosagro και της BHP Billiton αρνήθηκαν να σχολιάσουν για το deal, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τη μορφή συγχώνευσης, ανέφερε η Vedomosti.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα

Συνολικά 43.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε τον Οκτώβριο ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της ADP. Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 22.000 θέσεις εργασίας.


Στον κλάδο των υπηρεσιών οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 77.000 ενώ στη βιομηχανία υποχώρησαν κατά 34.000.

Την ερχόμενη Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία τον Οκτώβριο με τους αναλυτές να περιμένουν πτώση των θέσεων εργασίας και αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 9,7% από 9,6% .



source: capital.gr

Βρετανία: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο PMI υπηρεσιών τον Οκτώβριο


Βρετανία: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο PMI υπηρεσιών τον Οκτώβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Αύξηση σημείωσε τον Οκτώβριο στη Βρετανία ο ρυθμός επέκτασης του κλάδου των υπηρεσιών, ωστόσο οι προοπτικές του εξακολουθούν να φαίνονται δυσοίωνες καθώς οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις και αυξήσεις τιμών λόγω του αυξημένου κόστους.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Markit and the Chartered Institute of Purchasing & Supply ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 53,2 μονάδες - επίπεδο το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τον Ιούνιο - από τις 52,8 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν καλύτερο του αναμενομένου καθώς αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 52,7 μονάδες. Σημειώνεται πως τα μεγέθη άνω των 50 μονάδων υποδηλώνουν επέκταση του κλάδου.

“Η έρευνα του Οκτωβρίου φανερώνει μέτρια βελτίωση των υπηρεσιών, η οποία στηρίχτηκε στις νέες επιχειρήσεις,” δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Paul Smith.

“Ωστόσο οι υποδείκτες παραγωγής και νέων παραγγελιών παραμένουν σε μικρά επίπεδα καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να απορροφούν τις πραγματικές επιδράσεις στην οικονομία από τη μείωση των κρατικών δαπανών,” τόνισε ο Smith.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν στις ΗΠΑ οι εργοστασιακές παραγγελίες το Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία πού έδωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες των εργοστασίων σημείωσαν άνοδο 2,1% στα 420,02 δισ. δολ. ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση κατά 1,6%.


Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών οι παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 0,4%, τα αποθέματα των μεταποιητικών επιχειρήσεων σημείωσαν άνοδο 0,7% ενώ οι εκκρεμείς προαγγελίες αυξήθηκαν 1%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο PMI υπηρεσιών Οκτωβρίου


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο PMI υπηρεσιών Οκτωβρίου

Επιταχύνθηκε ο ρυθμός επέκτασης του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management.

Ο δείκτης PMI του ISM για τον κλάδο αυξήθηκε στις 54,3 μονάδες, από 53,2 μονάδες το Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη στις 53,5 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης δραστηριότητας/παραγωγής ενισχύθηκε στις 58,4 μονάδες από 52,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στις 68,3 μονάδες από 60,1 το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης νέων παραγγελιών ανήλθε στις 56,7 μονάδες από 54,9, ενώ ο δείκτης απασχόλησης αναρριχήθηκε στις 50,9 μονάδες από 50,2 το Σεπτέμβριο.


source: capital.gr

Σε… καραντίνα η Ελλάδα


Σε… καραντίνα η Ελλάδα

Στην αναστολή όλων των μεταφορών αλληλογραφίας και δεμάτων προς το εξωτερικό προχώρησε τα ξημερώματα της Τετάρτης η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μετά από εισήγηση της ελληνικής αστυνομίας, λόγω της ανεύρεσης παγιδευμένων δεμάτων που έχουν ήδη φύγει από την Ελλάδα.

Η αναστολή θα ισχύσει για ένα 48ωρο με σκοπό τον επανέλεγχο ολόκληρης της αλληλογραφίας που βρίσκεται σε διαδικασία αναχώρησης για προορισμούς του εξωτερικού.

Πακέτο που είχε σταλεί στον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και εντοπίστηκε σε μεταγωγικό αεροσκάφος της μεταφορικής εταιρίας TNT, που είχε απογειωθεί από την Αθήνα, "έπιασε φωτιά" όταν το άνοιξαν οι αστυνομικοί που το έλεγχαν, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa και ανέφερε πηγή των ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας σήμερα Τετάρτη.

Η ιταλική αστυνομία ακολουθούσε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για το ύποπτο πακέτο στο αεροδρόμιο στην Μπολόνια, όπου προσγειώθηκε το αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση προς το Παρίσι με ενδιάμεσο σταθμό στη Ρώμη, όταν οι αρχές ειδοποιήθηκαν ότι μετέφερε ύποπτο πακέτο για τον ιταλό πρωθυπουργό.

Το δέμα ανεφλέγη χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, μετέδωσε το Ansa.

"Η αστυνομία βρήκε το πακέτο που είχε σταλεί στον Μπερλουσκόνι κι έπιασε φωτιά ενώ το έλεγχε" ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή των Ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας.

"Η εκρηκτική ύλη είναι ακόμα άγνωστη και βρισκόμαστε στη διαδικασία της επαλήθευσης. Η αστυνομία υποπτεύεται ότι θα μπορούσε να είναι ένα πακέτο παρόμοιο με εκείνο το οποίο εστάλη στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ" προσθέτει.

Ο αποστολέας είναι άγνωστος, ενώ το πακέτο ταχυδρομήθηκε μέσω μιας ελληνικής εταιρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ελληνική αστυνομία είχε ειδοποιήσει σχετικά με το ύποπτο πακέτο και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Μπολόνια λίγο μετά τις 22:00 τοπική ώρα κι οδηγήθηκε σε ειδική ζώνη του αεροδρομίου που είχε αποκλειστεί.

Η αστυνομία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά τα μπαράζ παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων που έχουν εντοπιστεί.

Την Τρίτη, άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών πραγματοποίησαν ελεγχόμενες εκρήξεις σε δύο δέματα, τα οποία βρέθηκαν στο εμπορευματικό σταθμό του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" και κρίθηκαν ύποπτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα δέμα προοριζόταν για τα γραφεία της Europol και το άλλο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην κυβέρνηση καταγράφεται έντονος προβληματισμός για την αρνητική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, ενώ την κατάσταση επιτείνει η είδηση ότι το δέμα με τα εκρηκτικά που εντοπίστηκε στην καγκελαρία της Γερμανίας είχε αποσταλεί προ δύο ημερών από την Αθήνα.

source: protothema.gr

ΗΠΑ: Στους Ρεπουμπλικανους η πλειοψηφία της Βουλής των αντιπροσώπων


ΗΠΑ: Στους Ρεπουμπλικανους η πλειοψηφία της Βουλής των αντιπροσώπων

Νέο σκηνικό για την κυβέρνηση Ομπάμα σηματοδοτούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέλαβαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας.



Οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς συνολικά έξι έδρες στη Γερουσία (σε Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα, Ιντιάνα), ενώ έχασαν ακόμα και την έδρα στο Ιλινόι που πριν από τις εκλογές του 2008 κατείχε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις 10 που χρειάζονταν για να αποκτήσουν πλειοψηφία στο σώμα.

Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων που διέθεταν το 2006.

Ήδη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει καταλάβει 220 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προηγείται σε είκοσι ακόμα εκλογικές αναμετρήσεις. Χρειάζονταν 218 έδρες για να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματος.

Συνολικά, οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν 53 έδρες και έχουν βάλει πλώρη για άλλες 13 που κατείχαν Δημοκρατικοί.

Θεωρείται ότι αυτή η εξέλιξη θα δυσκολέψει το έργο του Μπαράκ Ομπάμα για την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.

Ο Τζον Μπένερ, πιθανότατα ο επόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεσμεύτηκε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του θα μειώσει τις κυβερνητικές δαπάνες και το μέγεθος του κρατικού μηχανισμού.

Ο Τζ.Μπένερ είπε ότι η νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες δόθηκε μάχη και για τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελεί ένα μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο -του κόμματος των Δημοκρατικών- Μπαράκ Ομπάμα ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θέλουν να «αλλάξει πορεία».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Τζον Μπένερ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και τόνισε ότι αναζητά «κοινό έδαφος» με τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε επίπεδο των κυβερνητών, οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν εννέα θέσεις από τους Δημοκρατικούς, στις 34 πολιτείες όπου αναδεικνύονταν νέοι κυβερνήτες.

Οι εκπρόσωποι του Tea Party, του συντηρητικού κινήματος που αποτελεί ρεύμα στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσαν να υπάρξει «δημοσιονομική εξισορρόπηση» -μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση της φορολογίας.

Ο Ραντ Πολ, υποψήφιος του Tea Party και των Ρεπουμπλικάνων στο Κεντάκι, έκανε λόγο περί «παλιρροϊκού κύματος» του συντηρητικού κινήματος και μίλησε για μια «δεύτερη ευκαιρία» για τους Ρεπουμπλικάνους.

«Θα κάναμε λάθος εάν νομίζαμε ότι αυτή είναι μια Ρεπουμπλικανική νίκη. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία» είπε.

source: reporter.gr

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της SocGen


Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της SocGen


Υπερδιπλάσια κέρδη σε σχέση με πέρυσι ανακοίνωσε η Societe Generale για το τρίτο τρίμηνο του 2010, επικαλούμενη την αύξηση των εσόδων της κατά 5,5% το εν λόγω διάστημα.

Ειδικότερα, ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 896 εκατ. ευρώ έναντι 426 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδά του ανήλθαν στα 6,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη SocGen, τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάπτυξη στη διεθνή λιανική τραπεζική καθώς και τις ισχυρές επιδόσεις στις δομημένες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες στον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής.

Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 716 εκατ. ευρώ και έσοδα ύψους 6,09 δισ. ευρώ, κατά μέσο όρο.

source: naftemporiki.gr

Σε υψηλά έξι μηνών η Wall Street


Σε υψηλά έξι μηνών η Wall Street


Σε υψηλά έξι μηνών αναρριχήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη με φόντο τις ενδιάμεσες εκλογές και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις της Federal Reserve για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έφτασε στα υψηλά της ημέρας τις 11.220 μονάδες ξεπερνώντας το υψηλό του για το 2010 που σημείωσε στις 26 Απριλίου κλείνοντας στις 11.205 μονάδες, αν και στη συνέχεια περιόρισε ελαφρώς τα κέρδη του για να κλείσει τελικά κάτω από τις 11.200 μονάδες.

Εκατομμύρια πολίτες ψηφίζουν σήμερα στις ΗΠΑ τους εκπροσώπους τους στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι Δημοκρατικοί θα γνωρίσουν βαριά ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές με τους Ρεπουμπλικανούς να ανακτούν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πιθανώς και στη Γερουσία.

Σημειώνεται ότι στις σημερινές εκλογές θα αναδειχθούν τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ θα ανανεωθούν οι 37 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα εκλέξουν παράλληλα 37 νέους κυβερνήτες.

Την ίδια στιγμή ξεκινά σήμερα η κρίσιμη διήμερη συνάντηση των μελών της Federal Reserve. Οι αναλυτές προβλέπουν την ανακοίνωση ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης από την αμερικανική κεντρική τράπεζα με την ολοκλήρωση των εργασιών της Νομισματικής Επιτροπής αύριο το βράδυ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 64,10 μονάδες (0,58%) κλείνοντας στις 11.188,72 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 28,68 μονάδων (1,14%) και έκλεισε στις 2.533,52 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,19 μονάδων (0.78%) και έκλεισε στις 1.193,57 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 7 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Home Depot κλείνοντας στα 31,51 δολ. με άνοδο 0,80 δολ. ή σε ποσοστό 2,61%. Ακολούθησαν η American Express με κέρδη 2,00% και κλείσιμο στα 42,39 δολ. και η Microsoft η οποία έκλεισε στα 27,39 δολ. με άνοδο 1,63%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-1,23%), η Intel (-1,12%) και η Boeing (-0,99%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,05 δολ. ή σε ποσοστό 2,38% και έκλεισε στα 2,15 δολ.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε παράλληλα στις τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με τις Pfizer, AmerisourceBergen, Kellogg και MasterCard να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αναλυτικά, στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Pfizer ανακοίνωσε πτώση 70% στα κέρδη γ΄ τριμήνου στα 866 εκατ. δολ. Ωστόσο τα προσαρμοσμένα κέρδη για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 54 cents ανά μετοχή από 51 cents το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ξεπέρασαν τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη 51 cents σε δημοσκόπηση της FactSet Research.

Η Medco Health ανακοίνωσε αύξηση 11% στα κέρδη της στα 371,5 εκατ. δολ. ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το έτος.

Πτώση κερδών 6% σημείωσε το τρίτο τρίμηνο η εταιρεία δημητριακών Kellogg σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Τέλος, στα 518 εκατ. δολάρια ή 3,94 δολ. ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου της MasterCard, έναντι 452 εκατ. δολαρίων ή 3,45 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα καθαρά έσοδα σημείωσαν άνοδο 4,7% στα 1,4 δισ. δολ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη 3,53 δολ. ανά μετοχή με έσοδα 1,4 δισ. δολ.


source: capital.gr

Finansbank: Προχωρά σε δημόσια προσφορά το 2011


Finansbank: Προχωρά σε δημόσια προσφορά το 2011


Στις αρχές του 2011 πρόκειται να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά η Finansbank.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο Omer Aras, πρόεδρος της Finansbank δήλωσε ότι η τράπεζα θέλει να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά στις αρχές του 2011.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η κοινοπραξία που θα διεξάγει την δημόσια προσφορά.

source: capital.gr

BMW: Πολλαπλασιάστηκαν τα κέρδη στο γ΄ τρίμηνο


BMW: Πολλαπλασιάστηκαν τα κέρδη στο γ΄ τρίμηνο

Πολλαπλασιάστηκαν τα κέρδη της BMW στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της ζήτησης για τα νέα οχήματα 5-Series και Χ1.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 874 εκατ. ευρώ ή 1,33 ευρώ πέρυσι, έναντι των 78 εκατ. ευρώ ή 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 725 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν 36% στα 15,9 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Norbert Reithofer, αναβάθμισε το στόχο για τα λειτουργικά κέρδη σε πάνω από 7% των πωλήσεων φέτος, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων (τον Αύγουστο) για περιθώριο 5%.

Η κατασκευάστρια εταιρεία των BMW, Mini και Rolls-Royce, διατήρησε ακόμη το στόχο για τις πωλήσεις του 2010 σε περισσότερα από 1,4 εκατ. οχήματα, σε μια αύξηση που είναι μεγαλύτερη του 10%, σε σχέση με τα 1,29 εκατ. οχήματα που πούλησε πέρυσι.

Η εταιρεία διευρύνει τη γραμμή μοντέλων της, προκειμένου να προσελκύσει πελάτες, καθώς στοχεύει στην ετήσια παράδοση 2 εκατ. οχημάτων μέχρι το 2020.



source: capital.gr
Share |