Tuesday, January 31, 2012

Η ανεργία στην Κύπρο αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στο 9,3% το Δεκέμβριο



Η ανεργία στην Κύπρο αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στο 9,3% το Δεκέμβριο

Με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό μετά την Ελλάδα, αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες μετέδωσε ότι σύμφωνα με τη Eurostat, η ανεργία στην Κύπρο αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στο 9,3% το Δεκέμβριο, έναντι 9& το Νοέμβριο και 6,1& την αντίστοιχη περίοδο του 2010, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στην αγορά εργασίας από το 1974.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι νέοι, αφού ακόμα και αυτοί με ψηλό μορφωτικό επίπεδο αδυνατούν να βρουν οποιαδήποτε εργασία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό των νέων ανέργων κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο 25,8%.

Το ποσοστό των ανέργων γυναικών στην Κύπρο ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2011 στο 9,1% από 8,8% το Νοέμβριο, ενώ των ανδρών στο 9,5% από 9,2% τον προηγούμενο μήνα.

Σε αντίθεση με την Κύπρο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στα σταθερά επίπεδα του 9,9 τοις εκατόν και στην Ευρωζώνη στο 10,4 τοις εκατόν.

Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται στα 23,8 εκατομμύρια στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μεταξύ των κρατών μελών, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Αυστρία 4,1%, η Ολλανδία 4,9% και το Λουξεμβούργο 5,2%, ενώ αντίθετα το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ισπανία 22,9%, η Ελλάδα 19,2% και η Λιθουανία 15,3%.

source: kathimerini.com.cy

«Βουτιά» στα κέρδη της Honda


«Βουτιά» στα κέρδη της Honda



Η εταιρεία Honda ανακοίνωσε πτώση 41% στα κέρδη τριμήνου, κυρίως λόγω των συνεπειών που είχαν οι καταστροφές του Μαρτίου στην Ιαπωνία καθώς και οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο υποχώρησαν στα 47,6 δισ. γεν (624 εκατ. δολάρια) από 81,1 δισ. γεν ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι πωλήσεις την ίδια περίοδο υποχώρησαν 8% στο 1,94 τρισ. γεν.

Η εταιρεία υποβάθμισε επίσης τις ετήσιες προβλέψεις της, αναμένοντας καθαρά κέρδη 215 δισ. γεν για το οικονομικό έτος μέχρι το Μάρτιο.

Η Honda δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου στην Ιαπωνία. Ενώ παραμένει κλειστό, από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου, ένα εργοστάσιό της στην Ταϊλάνδη.



source: euro2day.gr

Στο 23,5% η απόδοση του πορτογαλικού 5ετούς


Στο 23,5% η απόδοση του πορτογαλικού 5ετούς




Συνεχίζουν τον… ανήφορο οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων και οι επενδυτές βλέπουν τη χώρα να ακολουθεί στα βήματα της Ελλάδας και να χρειάζεται δεύτερο πακέτο διάσωσης, ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο διαμορφώνονται οι αποδόσεις των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 17,22%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 1.557 μονάδες βάσης, του 5ετούς στο 23,54% (2.299 μ.β.) και του 2ετούς στο 21,41% (2.123 μονάδες βάσης).

Αντιθέτως, στο 6,04% υποχωρεί η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου (423 μ.β.), στο 4,95% του 5ετούς (416 μ.β.) και στο 3,70% του 2ετούς (352 μ.β.).

Στο 5,02% η απόδοση του ισπανικού 10ετούς τίτλου (321 μ.β.), στο 3,62% του 5ετούς (284 μ.β.) και στο 2,35% του 2ετούς (217 μ.β.), ενώ η απόδοση του γαλλικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,04% (123 μ.β.), του 5ετούς στο 1,80% (123 μ.β.) και του 2ετούς στο 0,68% (50 μ.β.).

Την ίδια ώρα, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώνεται στις 3.133 μ.β., του 5ετούς στις 4.974 μ.β. και του 2ετούς στις 22.672 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 1,81%, του 5ετούς στο 0,78% και του 2ετούς στο 0,17%.


source: euro2day.gr

Γερμανία: Αιφνίδια υποχώρηση 1,4% των λιανικών πωλήσεων


Γερμανία: Αιφνίδια υποχώρηση 1,4% των λιανικών πωλήσεων

Απροσδόκητη πτώση εμφάνισαν τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς υποχώρησαν κατά 1,4% σε μηνιαία βάση σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν πως οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο θα εμφάνιζαν άνοδο της τάξης του 0,9% σε μηνιαία βάση.

source: reporter.gr

Πτώση 98% στα κέρδη της Banco Santander


Πτώση 98% στα κέρδη της Banco Santander

Μαδρίτη (Dow Jones) – Η Banco Santander ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου υποχώρησαν 98% καθώς ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος ανέλαβε έκτακτες χρεώσεις 1,81 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή της στον ισπανικό κλάδο real estate, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως εξοικονόμησε περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει τυχόν ζημιές από επισφαλή δάνεια στον κλάδο ακίνητης περιουσίας.

Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου υποχώρησαν στα 47 εκατ. ευρώ από τα 2,10 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν 1,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires σε οκτώ χρηματιστηριακές.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν στα 7,97 δισ. ευρώ, περισσότερο από ό,τι στα τελευταία τρίμηνα, που ήταν υψηλότερα από τα 7,72 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη διάρκεια του 2011, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, ανακοίνωσε ότι είχε αυξήσει τα δάνειά της 4% καθώς ο υψηλότερος δανεισμός στη Λατινική Αμερική αντιστάθμισε τη συρρίκνωση της ζήτησης για πίστωση στην Ευρώπη. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν 3%, ανακοίνωσε η Santander.

Τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης υποχώρησαν 35% στα 5,35 δισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των επιπλέον προβλέψεων 3,18 δισ. ευρώ. Η Santander δήλωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η τράπεζα κέρδισε περισσότερα από τη Λατινική Αμερική σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι μετοχές της Santander είναι χαμηλότερα 25% σε σχέση με το περασμένο έτος, κυρίως εξαιτίας της κρίσης κρατικού χρέους στην Ευρώπη που έχει οδηγήσει τις μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου χαμηλότερα.




source: capital.gr

Ιαπωνία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής


Ιαπωνία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής


Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Ιαπωνίας το Δεκέμβριο, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανέκαμψαν μετά από τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη που παρέλυσαν τις αλυσίδες προμηθειών.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση αυτή ίσως είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί, εξαιτίας της ανεπίλυτης κρίσης χρέους στην Ελλάδα που στέλνει τους επενδυτές στο γιεν, ως ασφαλή προορισμό, ρισκάροντας μεγάλες ζημιές στους Ιάπωνες εξαγωγείς.

«Μηδαμινή είναι η πιθανότητα αύξησης των εξαγωγών στο α΄ εξάμηνο του 2012, εξαιτίας της παγκόσμιας επιβράδυνσης, επομένως η ιαπωνική οικονομία θα συνεχίσει να είναι στάσιμη», ανέφερε ο Yoshimasa Maruyama, επικεφαλής οικονομολόγος της Itochu Corp.

Επισήμανε ακόμη ότι τα στοιχεία του Δεκεμβρίου επηρεάστηκαν από την ανάκαμψη της παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά από τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4% σε σχέση με το Νοέμβριο, όταν είχε σημειώσει πτώση μετά από τις φυσικές καταστροφές στην Ταϊλάνδη. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 3%.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή του τριμήνου σημείωσε πτώση 0,4%, υπογραμμίζοντας την ανησυχία ότι η οικονομία μπορεί να έχει συρρικνωθεί για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Στο έτος, η παραγωγή υποχώρησε 3,5%, εξαιτίας των σεισμών του Μαρτίου και του τσουνάμι, αλλά και των όσων προκλήθηκαν μετά από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima.



source: capital.gr

Η Ισπανία μπαίνει σε παρατεταμένη ύφεση


Η Ισπανία μπαίνει σε παρατεταμένη ύφεση

Η ισπανική οικονομία ετοιμάζεται να εισέλθει σε παρατεταμένη ύφεση. Το δ΄ τρίμηνο του 2011 συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά την τελευταία διετία, κατά 0,3%, σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο, κατά το οποίο η ανάπτυξη ήταν μηδενική, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Σε ετήσια βάση, το ισπανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, από 0,8% το γ΄ τρίμηνο. Αναλυτές και διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι η Ισπανία εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης με τουλάχιστον διετή διάρκεια.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση της χώρας αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2012 σε 0,5%, από 1%, σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν.

Το Παρίσι έσπευσε, όμως, να διαβεβαιώσει τις αγορές και τους Γερμανούς εταίρους ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα μεταβληθούν, καθώς στο πρόγραμμα εξυγίανσης υπάρχουν περιθώρια προσαρμογής. Μόλις προχθές, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε νέα αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ.

source: stockwatch.com.cy

Εκδόσεις ομολόγων €22 δισ. από κράτη ΕΕ



Εκδόσεις ομολόγων €22 δισ. από κράτη ΕΕ

Εκδόσεις ομολόγων που φτάνουν τα €22 δισ. ετοιμάζουν αυτή την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά κράτη περιλαμβανομένης της Ιταλίας, του Βελγίου και της Ισπανίας καθώς, οι υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική διαβάθμιση των χωρών μειώνουν την αισιοδοξία ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους περιορίζεται.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ιταλία θα εκδώσει €6 δισ. πενταετούς και δεκαετούς χρέους σήμερα καθώς επίσης, και χρεόγραφα που λήγουν τον Απρίλιο του 2016 και τον Μάρτιο του 2021.

Το Βέλγιο θα εκδώσει ομόλογα ύψους €3 δισ. αύριο, με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γερμανία και τη Γαλλία να εκδίδουν ομόλογα με 13 διαφορετικές ημερομηνίες λήξης σε πέντε ημέρες.

Η Ιταλία πώλησε €8 δισ. σε ομόλογα 182 ημερών στις 27 Ιανουαρίου με απόδοση 1,969%. Αυτή ήταν και η χαμηλότερη απόδοση από τον Μάιο.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας μειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο κατά την πώληση τριμηνιαίων ισπανικών ομολόγων στις 24 Ιανουαρίου.

source: stockwatch.com.cy
Share |