Tuesday, January 31, 2012

Ιαπωνία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής


Ιαπωνία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής


Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Ιαπωνίας το Δεκέμβριο, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανέκαμψαν μετά από τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη που παρέλυσαν τις αλυσίδες προμηθειών.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση αυτή ίσως είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί, εξαιτίας της ανεπίλυτης κρίσης χρέους στην Ελλάδα που στέλνει τους επενδυτές στο γιεν, ως ασφαλή προορισμό, ρισκάροντας μεγάλες ζημιές στους Ιάπωνες εξαγωγείς.

«Μηδαμινή είναι η πιθανότητα αύξησης των εξαγωγών στο α΄ εξάμηνο του 2012, εξαιτίας της παγκόσμιας επιβράδυνσης, επομένως η ιαπωνική οικονομία θα συνεχίσει να είναι στάσιμη», ανέφερε ο Yoshimasa Maruyama, επικεφαλής οικονομολόγος της Itochu Corp.

Επισήμανε ακόμη ότι τα στοιχεία του Δεκεμβρίου επηρεάστηκαν από την ανάκαμψη της παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά από τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4% σε σχέση με το Νοέμβριο, όταν είχε σημειώσει πτώση μετά από τις φυσικές καταστροφές στην Ταϊλάνδη. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 3%.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή του τριμήνου σημείωσε πτώση 0,4%, υπογραμμίζοντας την ανησυχία ότι η οικονομία μπορεί να έχει συρρικνωθεί για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Στο έτος, η παραγωγή υποχώρησε 3,5%, εξαιτίας των σεισμών του Μαρτίου και του τσουνάμι, αλλά και των όσων προκλήθηκαν μετά από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima.



source: capital.gr

No comments:

Share |