Friday, June 29, 2012

€3,1 δισ. νέες καταθέσεις το 2012

€3,1 δισ. νέες καταθέσεις το 2012

Πέραν των τριών δισεκατομμυρίων εισέρρευσαν στο τραπεζικό σύστημα από την αρχή του έτους, παρά τους κλυδωνισμούς που δέχεται από την κρίση στην Ελλάδα. Ακόμα και το Μάιο, στο μέσο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €860 εκ. σε σχέση με τον Απρίλιο, δείχνοντας να μην επηρεάζονται από τις ευρύτερες εξελίξεις. Η κρίση είναι εμφανής, όμως, στην πιστωτική επέκταση που υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Καταθετικές ανάσες στο σύστημα Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το Μάιο του 2012 οι καταθέσεις στο εγχώριο σύστημα αυξήθηκαν κατά €0,9 δισ. στα €72,5 δισ. από €71,6 δισ. τον Απρίλιο του 2012 και €72,8 δισ. το Μάιο του 2011. Είναι το δεύτερο ψηλότερο επίπεδο καταθέσεων που έχει καταγραφεί μετά το Μάιο του 2011, που ήταν μήνας ρεκόρ. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 0,5% τον Απρίλιο 2012 και αύξησης 13,8% το Μάιο του 2011.

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών σημείωσαν μικρή πτώση στα €21,8 δισ. από €21,9 δισ. το Μάρτιο του 2012 και €21,9 δισ. το Μάιο του 2011. Οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα ανήλθαν στα €6,4 δισ. από €6,1 δισ. τον Απρίλιο του 2012 και €5,1 δισ. τον περσινό Μάιο. Όσον αφορά τις καταθέσεις των κυπρίων, ανήλθαν στα €44,3 δισ. από €43,6 δισ. τον Απρίλιο και €45,9 δισ. τον περσινό Μάιο. Στον πάτο οι χορηγήσεις Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά τις χορηγήσεις σε κατοίκους Κύπρου, που έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Η ετήσια αύξηση έπεσε στο 3,7% από 4,3% τον Απρίλιο του 2012 και 7,1% το Μάιο του 2011. Ανά τομέα, τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 0,9% έναντι αύξησης 1,2% τον Απρίλιο, ενώ η αύξηση στα στεγαστικά δάνεια περιορίστηκε στο 3,8% από 4,1%. Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, η αύξηση περιορίστηκε στο 6,3% από 7,0% τον προηγούμενο μήνα. Το σύνολο των χορηγήσεων στο σύστημα ανήλθε στα €70,3 δισ. από €68,5 δισ. τον Απρίλιο του 2012 και €63,8 δισ. το Μάιο του 2011.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Σε χαμηλό έτους ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Σε χαμηλό έτους ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2012 υποχώρησε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan-Thomson Reuters όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 73,2 μονάδες από 79,3 μονάδες το Μάιο και από 74,1 μονάδες στα μέσα Ιουνίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών τον τοποθετούσαν στις 74,3 μονάδες.

 Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών σημείωσε πτώση στις 81,5 μονάδες από 87,2 μονάδες το Μάιο και από 82,1 μονάδες στα μέσα Ιουνίου, ενώ ο δείκτης των προσδοκιών σημείωσε βουτιά διολισθαίνοντας στις 67,8 μονάδες από 74,3 και 68,9 μονάδες αντίστοιχα. Ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών σε βάθος έτους αυξήθηκε στο 3,1% από 3% στα μέσα Ιουνίου ενώ σε βάθος 5ετίας μειώθηκε στο 2,8% από 2,9%.

source: capital.gr

Στο 7,86% το έλλειμμα της Πορτογαλίας

Στο 7,86% το έλλειμμα της Πορτογαλίας

Το έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ επετεύχθη το περασμένο έτος χάρη στα έκτακτα έσοδα από φορολογία που έφθασε σχεδόν τα 6 δισ. ευρώ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας στα τέλη Μαρτίου αυξήθηκε κατά 4,3% του ΑΕΠ το τελευταίο δωδεκάμηνο, έναντι 4,2% στα τέλη του περασμένου έτους, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INE). Το INE προσδιορίζει ενδεικτικά πως κατά το πρώτο τρίμηνο μόνο, το έλλειμμα της δημοσίας διοίκησης ανήλθε σε 3,217 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει--σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης--ότι αυξάνει το έλλειμμα στο 7,86% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο (έναντι 7,5% την αντίστοιχη περίοδο το 2011), την ώρα που η χώρα έπρεπε βάσει της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ και το ΔΝΤ να το μειώσει στο 4,5% του ΑΕΠ ως τα τέλη του έτους.

Η «ελαφρά αύξηση» του δημοσιονομικού χρέους για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2012 «αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των εσόδων από τη φορολογία επί της παραγωγής (-1,7%) και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών (+12%)» επεξηγεί στην ανακοίνωσή της το ΙΝΕ. Το έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ επετεύχθη το περασμένο έτος χάρη στα έκτακτα έσοδα από φορολογία που έφθασε σχεδόν τα 6 δισ. ευρώ, χωρίς τα οποία το έλλειμμα θα είχε φθάσει το 7,7% του ΑΕΠ. Μολαταύτα, οι αιματηρές περικοπές και η λιτότητα που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα, σε αντάλλαγμα για το δάνειο 78 δισ. ευρώ που της χορήγησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ, θα προκαλέσει ύφεση 3% του ΑΕΠ και ανεργία 15,5%, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις. Ήδη τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δια την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, έδειξαν μείωση των δημοσιονομικών εσόδων και αύξηση των δαπανών, που σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές προδικάζουν εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών.

 source: kathimerini.com.cy

Στη δίνη τραπεζικού σκανδάλου η Barclays

Στη δίνη τραπεζικού σκανδάλου η Barclays

Πρόστιμο ρεκόρ, ύψους $450 εκ. επέβαλαν στην τράπεζα Barclays οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές για την προσπάθειά της να παραποιήσει το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου (Libor), ένα βασικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται παγκόσμια για τον καθορισμό των τιμών από τις πιστωτικές κάρτες μέχρι τα εταιρικά δάνεια. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο ανώτατος διευθυντής της Barclays Bob Diamond δήλωσε ότι ο ίδιος καθώς και τρία ανώτατα στελέχη θα παραιτηθούν του δικαιώματος οποιουδήποτε μπόνους για φέτος σε μια ένδειξη της συλλογικής ευθύνης που φέρουν ως ηγέτες του οργανισμού. Την ίδια στιγμή η τράπεζα παραδέχτηκε την κακή διαχείριση που διήρκησε για πέντε χρόνια σε τρεις ηπείρους και τις προβληματικές διαδικασίες καθορισμού επιτοκίων Libor και Euribor.

 Τα εν λόγω επιτόκια αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ τραπεζών, και επειδή δεν στηρίζονται σε πραγματικές πράξεις, δημιουργούν κινδύνους για καταδολίευση της αγοράς. Πέραν της Barclays διεθνείς εποπτικές αρχές εξετάζουν άλλα δώδεκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για παρόμοιες πράξεις. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Barclays παραδέχτηκε δύο τύπους ανάρμοστης συμπεριφοράς και έθεσε νέους ελέγχους στις διαδικασίες καθορισμού των επιτοκίων. Από το 2005 μέχρι το 2007 η τράπεζα έλαβε υπόψη αιτήματα από τους επενδυτές σε παράγωγά της ίδιας και άλλων τραπεζών κατά τις καταχωρήσεις της για το Libor και στο Eurιbor. Παράλληλα, χαμήλωσε τις καταχωρήσεις της για το επιτόκιο Libor με σκοπό να σχηματίσει λανθασμένη εικόνα στην αγορά για τη χρηματοπιστωτική της κατάσταση, μετά την κατάρρευση της Northern Rock στο Ην. Βασίλειο και την Lehman Brothers στις ΗΠΑ. Η Barclays δέχτηκε μειωμένες ποινές λόγω της γρήγορης συνεργασίας της και δήλωσε ότι της αποδόθηκαν επιεικείς όροι από το τμήμα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, όσον αφορά το Euribor.

 Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την παραποίηση των επιτοκίων δέχτηκαν και άλλες τράπεζες ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι οι οδηγίες που δόθηκαν για μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης ενός παρόμοιου φαινομένου δεν επαρκούν για την αποτροπή του. Οι αμερικανικές αρχές διέταξαν την Barclays όπως διατηρεί αρχεία που δικαιολογούν τις εισηγήσεις της για το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου καθώς και να κρατά απόσταση μεταξύ επενδυτών και ρυθμιστών επιτοκίων. Την ίδια στιγμή προειδοποίησε τις τράπεζες για απρόοπτους ελέγχους από τις αρχές που θα εξετάζουν κατά πόσο οι εισηγήσεις τους αντανακλούν το κόστος δανεισμού. Στις επιτροπές καθορισμού των εν λόγω επιτοκίων συμμετέχουν μεγάλες τράπεζες με διεθνή παρουσία. Οι μετοχές της Barclays έχασαν χθες 16%, εν μέσω της κατακραυγής που έχει δημιουργηθεί στη Βρετανία κατά της τράπεζας. Πρόσφατα η Barclays υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από τους Moody’s, που έκριναν ότι είναι ευάλωτη στις αγορές κεφαλαίου.

 source: stockwatch.com.cy

ΕΕ: Συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από ΕSM

ΕΕ: Συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από ΕSM

 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και να δημιουργήσουν ως το τέλος του έτους ένα ενιαίο εποπτικό μηχανισμό για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα μπορεί να δανείζει απ΄ ευθείας στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.

Επιπλέον, τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις. «Δίνουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμπεριφέρονται καλά να χρησιμοποιούν εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές και για να αποκτήσουμε και πάλι κάποια σταθερότητα γύρω από μερικά από τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών μας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 05:30 (ώρα Ελλάδας). Οδικός χάρτης για ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης Επιπλέον, ο κ. Ρόμπεϊ ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ενοποίησή τους.

Την Τρίτη, ο κ. Ρόμπεϊ είχε δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία πρότεινε μια «αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση» σε ορίζοντα 10 ετών, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, οικονομική ένωση και πολιτική ένωση. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμφωνήσουμε όχι στην ίδια τη σχέση, αλλά σε ένα σαφές όραμα γι΄ αυτό που πρέπει να γίνει» και να «εργαστούμε πάνω στους τέσσερις πυλώνες, με στόχο να κάνουμε το ευρώ [EUR=X] ένα σχέδιο μη αντιστρέψιμο», πρόσθεσε. Όπως διευκρίνισε, η επεξεργασία ενός ακριβέστερου οδικού χάρτη θα γίνει τους προσεχείς μήνες.

«Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα εργαστούμε σε στενή συνεργασία με τα κράτη και θα συμβουλευθούμε επίσης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξήγησε ο Βαν Ρόμπεϊ. Μια πρώτη έκθεση για το θέμα θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο. Aναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα αναπτυξιακό πακέτο με άμεσα μέτρα συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε ακόμη, όπως είπε, η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 10 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ , τονίζοντας ότι αυτό θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών με 60 δισ. ευρώ.

«Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε. Ιταλο-ισπανικό μέτωπο Η Ισπανία και η Ισπανία είχαν νωρίτερα επιφυλαχθεί να συμφωνήσουν στο αναπτυξιακό πακέτο ζητώντας πριν το κάνουν να αναληφθεί έκτακτη δράση για να μειωθούν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού τους. Mετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι οι δύο χώρες ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ. Σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επετεύχθη, χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.

Ανέφερε μάλιστα ότι «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες». Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν «μια πολύ δύσκολη στιγμή». «Υπήρξαν λίγες εντάσεις», αλλά «αυτό ήταν χρήσιμο», δήλωσε. «Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία», εξήγησε.

Τελικά, όπως επισήμανε, αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. «Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, μετά από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας», όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι. «Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία «αγωνίσθηκε γι΄ αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί από αυτά».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε πως «οι χώρες που θα ζητήσουν στήριξη των ομολόγων τους από τα ταμεία διάσωσης θα πρέπει να υπογράψουν μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναλάβει καθώς και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Αλλά δε θα τους επιβληθεί η στενή παρακολούθηση από την τρόικα που υφίστανται αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία». Μέρκελ: Πήραμε μια καλή απόφαση Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνόδου εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, αν και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε απορρίψει οποιαδήποτε ανάγκη για έκτακτη στήριξη των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων. «Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σ΄ ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

source: naftemporiki.gr

RIM: Κατάργηση 5,000 θέσεων εργασίας

RIM: Κατάργηση 5,000 θέσεων εργασίας

 Η καναδική εταιρεία Research In Motion (RIM), που είναι η κατασκευάστρια του BlackBerry, ανακοίνωσε την Πέμπτη την κατάργηση των 5.000 θέσεων εργασίας μέσα στους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η εκ νέου καθυστέρηση στην έναρξη του νέου λειτουργικού συστήματος BB10 που μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η RIM αντιμετωπίζει μεγάλες και πρωτοφανείς για το μέγεθός της οικονομικές προκλήσεις, γι` αυτό θα απομακρύνει τουλάχιστον 5.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο από τις αρχές Μαρτίου του 2013 με κύριο στόχο να εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

source: stockwatch.com.cy

Ασία: Πάνω από τις 9.000 μονάδες ο Nikkei

Ασία: Πάνω από τις 9.000 μονάδες ο Nikkei

Με εντυπωσιακή άνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα ασιατικά χρηματιστήρια, ύστερα από τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για απ' ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης. Αναλυτικότερα, άλμα της τάξεως του 2,3% για τον δείκτη Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ράλι 1,5% για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei, k;erdh 0,6% για τον δείκτη Shanghai Composite στην Κίνα, άνοδος 2,1% για τον δείκτη Kopsi στη Νότια Κορέα και αύξηση κατά 1,3% για τον αυστραλιανό δείκτη S&P/ASX 200. Στο μεταξύ, η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε άνοδο στις πρωινές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου στο Τόκιο, αφότου η Ευρωζώνη αποφάσισε να δημοιουργήσει ως τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέψει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες απ' ευθείας μέσω των κεφαλαίων στήριξης που θα διαθέτει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η απόφαση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ώθησε την ισοτιμία του ευρώ στο 1,2626 από το 1,2439 που ήταν μερικές ώρες νωρίτερα και σε πάνω από 100 γεν στις 06:02 (ώρα Ελλάδας) έναντι 98,50 γεν δύο ώρες νωρίτερα. Στα μάκρο της ημέρας,α ισθητά πτωτική είναι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας που εποχικά υποχώρησε το μήνα Μάιο κατά 3,1% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η μείωση, η οποία ήταν κάτω από το προβλεπόμενο 2,8% σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei, ακολούθησε την πτωτική τάση 0,2% του Απριλίου. Μεταφορές, εξοπλισμός, μηχανήματα γενικής χρήσης και χημικές βιομηχανίες συνέβαλαν στην πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Επίσης ο δείκτης των βιομηχανικών αποστολών μειώθηκε από 1,5 % και των βιομηχανικών αποθεμάτων μειώθηκε κατά 0,6%.

source: reporter.gr

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στο λιανεμπόριο

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στο λιανεμπόριο

Απρόσμενη πτώση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σε μηνιαία βάση το Μάιο, υποχωρώντας κατά 0,3% σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,1%. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι τις ανέμεναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 1% σε σχέση με πέρυσι.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Απριλίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε μηνιαία πτώση 0,2% και ετήσια πτώση 4,3%, έναντι ανόδου 0,6% και πτώσης 3,8%, αντίστοιχα, που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

source: naftemporiki.gr
Share |