Friday, June 29, 2012

Στη δίνη τραπεζικού σκανδάλου η Barclays

Στη δίνη τραπεζικού σκανδάλου η Barclays

Πρόστιμο ρεκόρ, ύψους $450 εκ. επέβαλαν στην τράπεζα Barclays οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές για την προσπάθειά της να παραποιήσει το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου (Libor), ένα βασικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται παγκόσμια για τον καθορισμό των τιμών από τις πιστωτικές κάρτες μέχρι τα εταιρικά δάνεια. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο ανώτατος διευθυντής της Barclays Bob Diamond δήλωσε ότι ο ίδιος καθώς και τρία ανώτατα στελέχη θα παραιτηθούν του δικαιώματος οποιουδήποτε μπόνους για φέτος σε μια ένδειξη της συλλογικής ευθύνης που φέρουν ως ηγέτες του οργανισμού. Την ίδια στιγμή η τράπεζα παραδέχτηκε την κακή διαχείριση που διήρκησε για πέντε χρόνια σε τρεις ηπείρους και τις προβληματικές διαδικασίες καθορισμού επιτοκίων Libor και Euribor.

 Τα εν λόγω επιτόκια αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ τραπεζών, και επειδή δεν στηρίζονται σε πραγματικές πράξεις, δημιουργούν κινδύνους για καταδολίευση της αγοράς. Πέραν της Barclays διεθνείς εποπτικές αρχές εξετάζουν άλλα δώδεκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για παρόμοιες πράξεις. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Barclays παραδέχτηκε δύο τύπους ανάρμοστης συμπεριφοράς και έθεσε νέους ελέγχους στις διαδικασίες καθορισμού των επιτοκίων. Από το 2005 μέχρι το 2007 η τράπεζα έλαβε υπόψη αιτήματα από τους επενδυτές σε παράγωγά της ίδιας και άλλων τραπεζών κατά τις καταχωρήσεις της για το Libor και στο Eurιbor. Παράλληλα, χαμήλωσε τις καταχωρήσεις της για το επιτόκιο Libor με σκοπό να σχηματίσει λανθασμένη εικόνα στην αγορά για τη χρηματοπιστωτική της κατάσταση, μετά την κατάρρευση της Northern Rock στο Ην. Βασίλειο και την Lehman Brothers στις ΗΠΑ. Η Barclays δέχτηκε μειωμένες ποινές λόγω της γρήγορης συνεργασίας της και δήλωσε ότι της αποδόθηκαν επιεικείς όροι από το τμήμα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, όσον αφορά το Euribor.

 Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την παραποίηση των επιτοκίων δέχτηκαν και άλλες τράπεζες ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι οι οδηγίες που δόθηκαν για μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης ενός παρόμοιου φαινομένου δεν επαρκούν για την αποτροπή του. Οι αμερικανικές αρχές διέταξαν την Barclays όπως διατηρεί αρχεία που δικαιολογούν τις εισηγήσεις της για το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου καθώς και να κρατά απόσταση μεταξύ επενδυτών και ρυθμιστών επιτοκίων. Την ίδια στιγμή προειδοποίησε τις τράπεζες για απρόοπτους ελέγχους από τις αρχές που θα εξετάζουν κατά πόσο οι εισηγήσεις τους αντανακλούν το κόστος δανεισμού. Στις επιτροπές καθορισμού των εν λόγω επιτοκίων συμμετέχουν μεγάλες τράπεζες με διεθνή παρουσία. Οι μετοχές της Barclays έχασαν χθες 16%, εν μέσω της κατακραυγής που έχει δημιουργηθεί στη Βρετανία κατά της τράπεζας. Πρόσφατα η Barclays υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από τους Moody’s, που έκριναν ότι είναι ευάλωτη στις αγορές κεφαλαίου.

 source: stockwatch.com.cy
Share |