Monday, September 22, 2008

Το ρευστό "πήγε" στο αργό-Ανοδος 15,7%

Το ρευστό "πήγε" στο αργό-Ανοδος 15,7%

Τη μεγαλύτερη ανοδο των τελευταίων 24 ετών, κατέγραψε το αργό, εδραιώνοντας και πάλι την παρουσία του πάνω από τα 120 δολάρια, αφού αφενός οι εκτιμήσεις ότι το σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ύψους 700 δισ. δολαρίων δεν θα ευοδωθεί, και αφετέρου η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 8 ετών του δολαρίου, «τόνωσε» τη ζήτηση για «μαύρο χρυσό».
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Οκτωβρίου ενισχύθηκαν κατά 26,37 δολάρια, ή 15,7%, στα 120,92 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή τα κέρδη του συμβολαίου ανήλθαν σε 7,4%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκε κατά 6,4% , ή κατά 6,32 δολάρια το βαρέλι στα 104,22 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου, το οποίο λήγει σήμερα έχει σκαρφαλώσει κατά 17% υψηλότερα από τις 19 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο σερί τριών ημερών σε διάστημα δεκαετίας.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει κέρδη 35% από τις 16 Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ράλι τεσσάρων ημερών από τον Οκτώβριο του 2000.

Ιδιαίτερη ώθηση στο αργό έδωσε η πτώση που καταγράφει το δολάριο, το οποίο διαμορφώνεται κατά 2,1% χαμηλότερα, στα 1,4769 δολάρια/ευρώ, ενώ λίγο πριν είχε αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, ήτοι τα 1,4684 δολάρια/ευρώ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρας του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, έχει προχωρήσει σε μείωση κατά 5% της παραγωγής πετρελαίου, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

REPORTER.GR

"Τελεσίγραφο" λύσης μέχρι την Πέμπτη για την Alitalia

"Τελεσίγραφο" λύσης μέχρι την Πέμπτη για την Alitalia

Η χειρότερη εκδοχή για την Alitalia θα υπάρξει, αν ο ειδικός διαχειριστής της εταιρείας δεν μπορέσει να παρουσιάσει στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιταλίας (ENAC) μια πειστική νέα λύση ή σχέδιο περιορισμού των δαπανών της μέχρι την προσεχή Πέμπτη, αφού η ιταλική αεροπορική εταιρεία θα χάσει την άδεια λειτουργίας της.Μετά την απόσυρση της προσφοράς εκ μέρους της ιταλικής κοινοπραξίας CAI εξαιτίας της αντίδρασης των σωματείων των πιλότων και των πληρωμάτων καμπίνας, ο διαχειριστής -που έχει διοριστεί από την ιταλική κυβέρνηση- πραγματοποίησε την Δευτέρα μια ύστατη απόπειρα για να προσελκύσει προσφορές, αν και οι προηγούμενες προσπάθειες για την εξεύρεση αγοραστή είχαν αποτύχει.

Ενδεικτική της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ήταν η παραδοχή του εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος σημείωσε πως «οι αγοραστές δεν δημιουργούν ουρές για την Alitalia».

Οι πτήσεις της Alitalia συνεχίστηκαν κανονικά την Δευτέρα, όμως τα αεροσκάφη του ιταλικού αερομεταφορέα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να «προσγειωθούν» οριστικά και τα περιουσιακά της στοιχεία να ενταχθούν σε διαδικασία εκκαθάρισης, αν δεν υπάρξει πρόταση, η οποία θα γίνει δεκτή και από τα σωματεία των εργαζομένων.

«Η Alitalia πετάει με προσωρινή άδεια» επισήμανε ο επικεφαλής της ENAC Βίτο Ρίτζιο, εν όψει των συνομιλιών με τον ειδικό διαχειριστή Αουγκούστο Φαντόζι.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Β.Ρίτζιο δήλωσε πως έδωσε στον ειδικό διαχειριστή προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να παρουσιάσει «μια έκθεση για τις προοπτικές της εταιρείας, ενδεχόμενες προσφορές εξαγοράς της ή ένα σχέδιο περιορισμού των εξόδων της» προκειμένου να διατηρήσει την άδεια λειτουργίας της.

REPORTER.GR

HP & Nike Plan $13 Billion of Buybacks After Slump

Hewlett-Packard, the biggest personal-computer maker, increased its repurchase program by $8 billion as its shares trade within 12 percent of their cheapest since 1996. Nike, the largest maker of athletic shoes, said it will buy back as much as $5 billion of shares.

BLOOMBERG

Bush: Απαιτείται άμεση έγκριση του σχεδίου διάσωσης

Bush: Απαιτείται άμεση έγκριση του σχεδίου διάσωσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος George Bush κάλεσε τους νομοθέτες να εγκρίνουν το σχέδιο διάσωσης ύψους 700 δις. δολαρίων που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς όπως σημείωσε τυχόν απόρριψή του θα έχει επιπτώσεις πέραν της Wall Street.
Ο Bush σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει «καλή πρόοδο» στις λεπτομέρειες της συμφωνίας κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου και τόσο ο Ben Bernanke της Fed, όσο και ο Henry "Hank" Paulson έχουν κάνει ικανοποιητική δουλειά για την αντιμετώπιση των αναταραχών.

Ορισμένοι εκ των Δημοκρατικών πάντως απευθύνουν έκκληση για επιπλέον ρυθμίσεις στο σχέδιο, όπως βοήθεια για ορισμένους ιδιοκτήτες κατοικιών, αλλαγές στις ρυθμίσεις περί πτώχευσης.


REPORTER.GR

«Αστακός» η ΕΚ με νέο νόμο

«Αστακός» η ΕΚ με νέο νόμο


Νομοσχέδιο για ενίσχυση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ζήτησε από την Κεφαλαιαγορά όπως δώσει περαιτέρω χρόνο 15 ημερών στους εμπλεκόμενους φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί τους υφιστάμενους νόμους περί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του 2001 μέχρι 2007, με τους οποίους ιδρύθηκε η Επιτροπή, αποσκοπεί στην ενίσχυση των εξουσιών της Επιτροπής για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται καλύτερα στις αρμοδιότητες και διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις της ως εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς Κύπρου, αλλά και στις διεθνείς της υποχρεώσεις έναντι των εποπτικών αρχών του εξωτερικού και διεθνών οργανισμών κεφαλαιαγοράς.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, δίνει την εξουσία στην Επιτροπή για συλλογή πληροφοριών, είσοδο, έρευνα και επιβολή διοικητικών κυρώσεων με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας για συλλογή πληροφοριών, αλλά και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της Κεφαλαιαγοράς για τη συλλογή πληροφοριών και διενέργειας ερευνών.

Επίσης, το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την εξουσία της Επιτροπής για τη διενέργεια ελέγχων και δημιουργεί την υποχρέωση προσώπου στο οποίο απευθύνεται αίτημα της Επιτροπής προς έγκαιρη, πλήρη και ακριβή συμμόρφωση, καθώς δημιουργείται η υποχρέωση παροχής πληροφοριών τις οποίες το πρόσωπο κατέχει υπό την ιδιότητα του ως καταπιστευματοδόχος.

Επί του θέματος, η Ανώτερη Λειτουργός της Κεφαλαιαγοράς Εύα Ιωάννου είπε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται στην Επιτροπή το δικαίωμα κατάσχεσης οποιουδήποτε υλικού που χρειάζεται για τη διενέργεια αναγκαίων ελέγχων, γιατί, όπως είπε, ενδεχόμενη καθυστέρηση στην παράδοση οποιοδήποτε υλικού που ζητηθεί από την Κεφαλαιαγορά υπάρχει το ενδεχόμενο το υλικό αυτό να αλλοιωθεί.

Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα για να διεξάγει η Επιτροπή έρευνα ή κατάσχεση θα πρέπει να συνοδεύεται από λειτουργό της Γενικής Εισαγγελίας.

Επιπλέον, η κα Ιωάννου είπε ότι δεν επιτράπηκε στην Επιτροπή να υπογράψει το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για ανταλλαγή πληροφοριών γιατί θεωρήθηκε ότι η κυπριακή Κεφαλαιαγορά δεν έχει επαρκείς εξουσίες, «δίνοντας έτσι μια άσχημη εικόνα στο εξωτερικό», προσθέτοντας ότι με τις νέες τροποποιήσεις της νομοθεσίας η Κεφαλαιαγορά θα διαθέτει πλέον αυτές τις εξουσίες και θα μπορεί να υπογράψει το σχετικό μνημόνιο.

Το νομοσχέδιο δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι πρόσωπο διενεργεί πράξη που τελεί σε παράλειψη, κατά παράβαση οποιασδήποτε διάταξης του νόμου και κανονισμών του, να επιβάλει σε αυτό το πρόσωπο διοικητικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει το ποσό των 450 χιλιάδων ευρώ και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης διοικητικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις 900.000 λίρες.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
864.72 ( -0.99%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2520.87 ( -1.03%)

Όγκος: € 4,771,686

===================

XAA

Γενικός Δείκτης
3175.54 ( -1.05%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1745.82 ( -1.20%)

===================

FTSE 100 INDEX 5,236.26 -75.04 -1.41%
CAC 40 INDEX 4,223.51 -101.36 -2.34%
DAX INDEX 6,107.75 -81.78 -1.32%

===================

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,015.69 -372.75 -3.27%
S&P 500 INDEX 1,207.09 -47.99 -3.82%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,178.98 -94.92 -4.17%

H S&P λέει ότι έρχεται νέο κύμα διαγραφών και η Μοrgan Stanley αγοράζει...

H S&P λέει ότι έρχεται νέο κύμα διαγραφών και η Μοrgan Stanley αγοράζει...

Το β' εξάμηνο που διανύουμε δεν θα είναι καθόλου ήρεμο όπως υποστηρίζει σε σημερινή της έκθεση η S&P με τίτλο « Global Financial Institutions Eye Another Wave Of Write-Downs As U.S. Housing Woes Spread » καθώς ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος θα είναι αντιμέτωπος με ένα ακόμη μεγάλο κύμα διαγραφών.
Τα write-dοwns σε συνδυασμό με την αύξηση των ζημιών από τα «άσχημα» δάνεια θα δώσουν συνέχεια στις σεισμικές δονήσεις που ταρακουνούν εδώ και μήνες τους ισολογισμούς των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οπως υποστηρίζει ο αναλυτής της S&P κ. Scott Bugie, το δεύτερο αυτό εξάμηνο θα αποδειχθεί ένα πολύ δύσκολο τεστ για τον ήδη σφυροκοπημένο τραπεζικό κλάδο. Οι αναταραχές στις αγορές κεφαλαίου και η συνέχιση των άσχημων νέων από την στεγαστική αγορά των ΗΠΑ, θα οδηγήσουν σε ένα ακόμη τεράστιο κύμα διαγραφών.

Αν και ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει καταφέρει να αντλήσει ένα μεγάλο όγκο κεφαλαίων τον τελευταίο χρόνο για να καλύψει τις ζημιές που έχει υποστεί, οι παρούσες συνθήκες στην αγορά δεν είναι τόσο ευνοϊκές, και από εδώ και πέρα οι ευκαιρίες άντλησης κεφαλαίων θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η επιτυχία στην μελλοντική άντληση κεφαλαίων μέσω εκδόσεων ή πωλήσεων assets, θα είναι ο παράγοντας κλειδί για τον καθορισμό των credit ratings πολλών τραπεζών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο πόνος του διεθνούς χρηματοοικονομικού κλάδου παραμένει έντονα συνδεδεμένος με τα σύννεφα που έχουν σκεπάσει την αμερικάνικη αγορά κατοικίας και οι ζημιές από τα προϊόντα που σχετίστηκαν με αυτήν, έχουν πλέον εξαπλωθεί πέραν της αγοράς του subprime η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 10%-15% του συνολικού δανεισμού στον κλάδο του real estate στις ΗΠΑ.

Οι μεγάλοι «παίχτες» της αγοράς όπως η Citigroup, η Merrill Lynch και η UBS, συμβάλλουν στο 40% περίπου του συνόλου των διαγραφών αξίας 300 δισ. δολαρίων που έχουμε «αισθανθεί» μέχρι σήμερα. Ομως, οι διαγραφές έχουν εξαπλωθεί τόσο γεωγραφικά όσο και σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα και αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η κατάρρευση της Lehman Brothers σε περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά συνεχίσουν να μην είναι ευνοϊκές, θα ασκήσει περεταίρω πιέσεις. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη...

Μοrgan Stanley

Εμείς αγοράζουμε μετοχές τώρα και πραγματοποιούμε στροφή 180 μοιρών γυρίζοντας την στάση μας από bearish σε bullish, δηλώνει σε νέα έκθεση της η Morgan Stanley με τίτλο « Fear Is the Key - Buying Equities Now».

Οπως τονίζει, η χρηματιστηριακή αγορά έχει κυριαρχηθεί από φόβο και το προφιλ ρίσκου/απόδοσης έχει αλλάξει σημαντικά, υποδηλώνοντας ένα τεράστιο ράλι εν όψη!

Αν και ο διεθνής οίκος δεν είναι πεπεισμένος ότι η μακροπρόθεσμη bear market έχει τελειώσει ή ότι έχουμε δει τα χαμηλά του τρέχοντος κύκλου, ιδιαίτερα δεδομένων των κινδύνων που υπάρχουν ακόμη στο χρημαοτοοικονομικό σύστημα και στις προοπτικές ανάπτυξης, οι δείκτες της πλέον δίνουν ξεκάθαρο σήμα αγορών και έτσι αγοράζει και γίνεται από … αρκούδα, ταύρος!

Ο στόχος για το επίπεδο του S&P 500 για το τέλος του 2008 είναι οι 1300 μονάδες τουλάχιστον, γεγονός που υποδηλώνει πως από τώρα και μέχρι το τέλος της χρονιάς μας περιμένει ένα τεράστιο ράλι.

Οι διεθνείς αρχές πολιτικής έχουν πλέον «ξυπνήσει» και έχουν συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κρίσης, οι μετοχές τόσο στις ώριμες όσο και στις αναδυόεμενες αγορές έχουν βουτήξει αρκετά, η ανοχή ρίσκου (risk tolerance) είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και μια επιθετική διεθνής πολιτική θα οδηγήσει σε σημαντικότατη βελτίωση του κλίματος και της εμπιστοσύνης και η ταχύτητα της παγκόσμιας ενοποίησης του χρηματοοικονομικού κλάδου, μαζί με τις κρατικές παρεμβάσεις θα βάλουν φρένο στους κινδύνους του συστήματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Morgan Stanley δηλώνει πλέον οverweight στον χρηματοοικονομικό κλάδο ο οποίος δεν θα αποτελεί πλέον τον ηγέτη των χαμένων αλλά τον οδηγό του ράλι.

REPORTER.GR

Sovereign Funds May Invest $725 Billion in Real Estate by 2015

Sovereign Funds May Invest $725 Billion in Real Estate by 2015


Sept. 22 (Bloomberg) -- Sovereign wealth funds may increase investment in commercial properties to a net $725 billion by 2015 as they diversify their holdings from stocks and bonds, according to CB Richard Ellis Group Inc.

The funds will probably raise the proportion of money they invest in real estate to 7 percent from 4 percent in the next seven years, the world's largest commercial-property broker said in a report published today. Abu Dhabi, Norway, Saudi Arabia, Singapore and China have the largest funds, CB Richard Ellis said.

``The attraction of property is that it provides the yield of bonds and the appreciation of stocks,'' Ray Torto, Boston- based chief economist for the broker, said in an interview. ``In a distressed environment, trophy assets become available.''

Commercial property prices are declining amid scarce financing and a slowing global economy. U.S. real-estate values fell for the fourth straight month in June and are 12 percent below their October 2007 peak, according to Moody's/REAL Commercial Property Price Indices. European real-estate stocks have dropped 37 percent since the end of 2006 and may fall another 10 percent before recovering next year, JPMorgan Chase & Co. analysts said Sept. 3.

As much as half of the property-related investments made by sovereign wealth funds will be on acquisitions of buildings and as much as 30 percent will be put into private-equity funds and private real-estate investment trusts, the CB Richard Ellis report said. As much as 25 percent will be invested in real-estate debt.

Target Markets

Until now, the funds have mainly purchased properties in the U.S. and Middle East, according to the report. In future, they will probably spend more in countries with currencies that aren't held in the funds' foreign reserves, the report said.

Japan is attractive because its old buildings need to be replaced, and U.K. prices have already dropped to levels where the funds are interested in buying, Torto said. The spread in the U.S. between selling prices and what buyers are willing to pay is still too wide to attract sovereign-fund investment, he said.

``They like big financial capitals,'' Torto said of the funds' interest in Tokyo and London. ``The question we've been kicking around is if New York City has tarnished itself badly over the last 6 months, but New York is resilient.''

BLOOMBERG

Microsoft Plans Debt Sales, $40 Billion Stock Buyback

Microsoft Plans Debt Sales, $40 Billion Stock Buyback

Sept. 22 (Bloomberg) -- Microsoft Corp., seeking to revive the share price after a 29 percent slump this year, plans to buy back as much as $40 billion in stock, raise its dividend and issue its first commercial paper.

Microsoft rose 4.7 percent in early trading after adding a $2 billion commercial paper program and saying it may ultimately sell as much as $6 billion in debt. Standard & Poor's gave its highest possible credit rating to Microsoft, the first company to get the AAA rating in a decade.

The world's biggest software maker is returning money to shareholders after its failed $47.5 billion bid for Yahoo! Inc. drove down the stock. Redmond, Washington-based Microsoft had slowed the pace of repurchases to $12.4 billion in the fiscal year ended June 30 as it tucked away cash to buy Yahoo.

Chief Financial Officer Chris Liddell called the stock price ``incredibly frustrating'' at a meeting with analysts in July and said a buyback ``makes more sense than it ever has.''

The new dividend will be 18 percent more than the previous payout, the company said today in a PR Newswire statement.

Microsoft is increasing sales faster than competitors on average and has ``strong'' profitability, Standard & Poor's said. That allows it to make acquisitions, buy back stock or pay dividends without risking its credit quality, the ratings company said.

The previous AAA was assigned to Automatic Data Processing Inc. in 1998. Exxon Mobil Corp., General Electric Co., Johnson & Johnson and Pfizer Inc. also have the rating.

Microsoft gained $1.19 to $26.35 at 8:55 a.m. New York time before the start of Nasdaq Stock Market trading.

BLOOMBERG

Γερμανία: Δεν συμμετέχει στο αμερικανικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών

Γερμανία: Δεν συμμετέχει στο αμερικανικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών


Η Γερμανία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση, διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ, Ούλριχ Βίλχελμ.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει λόγο για μια τέτοια κίνηση, τόνισε ο Βίλχελμ, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προς το παρόν πλησιάσει τους Ευρωπαίους για αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ουάσινγκτον επιζητά τη συμμετοχή και άλλων κρατών στο ύψους 700 δισ. δολαρίων διετές σχέδιο σταθεροποίησης των αγορών. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον αποκάλυψε ότι ορισμένες χώρες παρείχαν ενδείξεις της ετοιμότητάς τους να συνδράμουν, αλλά προς το παρόν δεν υπήρξαν σταθερές δεσμεύσεις.

NAFTEMPORIKI

Mitsubishi UFJ to Invest Up to $8.4 Billion in Morgan Stanley

Mitsubishi UFJ to Invest Up to $8.4 Billion in Morgan Stanley


Sept. 22 (Bloomberg) -- Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. will invest up to 900 billion yen ($8.4 billion) for as much as a fifth of Morgan Stanley, the U.S. securities firm seeking capital following the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc.

Mitsubishi UFJ, Japan's largest bank, agreed to buy 10 percent to 20 percent of Morgan Stanley, the bank said in a statement. The Japanese firm will start due diligence on Morgan Stanley, according to the release.

The deal marks an about-face for Mitsubishi UFJ Chairman Ryosuke Tamakoshi, who last week said the bank would avoid any immediate investments in U.S. banks following the Wall Street upheaval. Mitsubishi UFJ's backing will help shore up Morgan Stanley after the credit market meltdown eroded investor confidence in its ability to remain independent.

Last week's financial-market turmoil reshaped Wall Street and provided Asian and European firms with an opportunity to grab market share in trading, underwriting stock sales and advising companies on takeovers.

Morgan Stanley and Goldman Sachs Group Inc. won approval yesterday from the Federal Reserve to become banks, effectively ending the era of the Wall Street investment bank and capping a week that saw Lehman file for bankruptcy and Merrill Lynch & Co. rush to sell itself to Bank of America Corp.

The deal would mark the biggest overseas acquisition by a Japanese financial company, according to data compiled by Bloomberg. Nomura Holdings Inc., the nation's largest securities firm, is close to acquiring European and Asian assets of Lehman, three people familiar with the matter said today.

Through the Morgan Stanley investment, Mitsubishi UFJ aims to build its overseas investment banking business, spokeswoman Hirokazu Ushio said in an interview. Like Nomura, Mitsubishi has struggled to expand outside Japan, leaving it vulnerable to a slowing domestic economy.

BLOOMBERG

Άγνωστη η έκθεση Ταμείων σε «Lehman»

Άγνωστη η έκθεση Ταμείων σε «Lehman»


Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εταιρειών που έχουν επενδύσει μέρος των ταμείων προνοίας της εταιρείες σε εταιρείες ψηλού κινδύνου στην Αμερική. Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, έντονα θορυβημένος από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι κυπριακές εταιρείες έχουν επενδύσει σε εταιρείες ψηλού κινδύνου στην Αμερική και στην επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers, η οποία πρόσφατα χρεοκόπησε, έσπευσε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο συγκαλώντας εκτάκτως ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, ο Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία δεν έχει εκτεθεί σε αυτούς τους κινδύνους, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να αναφερθεί με βεβαιότητα στο ποσό και στον αριθμό των εταιρειών που έχουν επενδύσει το ταμείο προνοίας τους σε εταιρείες στην Αμερική.

«Από τις επαφές που έχουμε με το Υπουργείο Εργασίας, που είναι το αρμόδιο σώμα, φαίνεται ότι όντως έχουν γίνει κάποιες επενδύσεις σε προϊόντα ψηλού κινδύνου τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιες ζημιές. Το Υπουργείο Εργασίας διερευνά το θέμα ώστε να καταμετρήσει το ακριβές ύψος των επενδύσεων, της πιθανής ζημιάς που θα προκληθεί, αλλά και για το ποιος ευθύνεται για τη ζημιά», σημείωσε ο κ. Σταυράκης.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τα 1822 ταμεία προνοίας που είναι εγγεγραμμένα στο Υπουργείο Εργασίας είναι από το 2004. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το 60% των κεφαλαίων τους είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες και μόλις το 15% σε μετοχές.

Όσον αφορά τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ήταν πιο καθησυχαστικός, ξεκαθαρίζοντας ότι «εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως οι επενδύσεις των κυπριακών τραπεζών είναι περιορισμένες και ανέρχονται στα €15 εκ., ενώ των Κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών ΚΕΠΕΥ το ποσό που έχουν επενδύσει σε εταιρείες προϊόντα ψηλού κινδύνου ανέρχεται στα €2 εκ».

«Από την πλευρά τους, τα Συνεργατικά Ιδρύματα και οι Ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν επενδύσει κανένα ποσό σε ιδρύματα υψηλού κινδύνου στην Αμερική», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα το οποίο παραμένει και δυνατόν και εύρωστο».

Ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς στη συνέχεια να απαντήσει εάν προτίθεται να καταθέσει κανονισμούς στη Βουλή ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία αναφορικά με την άσκηση ελέγχου των ταμείων προνοίας, δήλωσε ότι «αυτό που προέχει είναι να γίνει μια πιο ορθολογιστική αντιμετώπιση των κανονισμών των ταμείων που διαχειρίζονται τις συντάξεις και τα αποθέματα χιλιάδων εργαζομένων».

Νωρίτερα, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους απέφυγε να διαβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν όντως εταιρείες έχουν επενδύσει χρήματα από τα ταμεία των κοινωνικών ασφαλίσεων σε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων. Η κα Χαραλάμπους, ωστόσο, δήλωσε ότι «μετά τη ψήφιση νομοθεσίας το 2006, η εποπτική αρχή είναι αυτή που ελέγχει εάν το πλαίσιο της επενδυτικής πολιτικής είναι με βάση την αρχήν της συνετής διαχείρισης όπως ορίζεται μέσα από τη νομοθεσία. Ενώ, ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας, εκτός από τη διαφώτιση και ενημέρωση, όπως είπε, περιορίζεται στο να ελέγχει εάν λειτουργεί σωστά ο εποπτικός μηχανισμός.

STOCKWATCH.COM.CY

393.377 εργατικό δυναμικό το 2007

393.377 εργατικό δυναμικό το 2007

Στις 393.377 (από τους οποίους το 55,1% ήταν άντρες και το 44,9% γυναίκες) ανήλθε το εργατικό δυναμικό στην Κύπρο το 2007.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των απασχολουμένων ανερχόταν σε 377.948 πρόσωπα, ενώ το ποσοστό απασχόλησης για τα πρόσωπα 15 - 64 ετών ήταν 71,0%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες ήταν 80,0%, ενώ για τις γυναίκες ήταν αρκετά χαμηλότερο 62,4%.

Το εργατικό δυναμικό της Κύπρου διαθέτει ψηλό επίπεδο μόρφωσης αφού περισσότερο από το ένα τρίτο (35,4%) είχαν συμπληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση και 40,1% ήταν απόφοιτοι λυκείου.

Περίπου 27 χιλιάδες πρόσωπα ή 7,3% των εργαζομένων είχαν μερική απασχόληση και το 38,3% από αυτούς δήλωσαν ότι εργάζονται με μερική απασχόληση για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους, ενώ 26,9% δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να βρουν εργασία με πλήρη απασχόληση.

Ποσοστό 4,3% των εργαζομένων ή 16 χιλιάδες πρόσωπα είχαν δεύτερη εργασία, από τους οποίους το μεγαλύτερο ποσοστό, 36,8%, διάλεξαν τον τομέα της γεωργίας σαν δεύτερη απασχόληση.

Το ποσοστό ανεργίας ανερχόταν στο 3,9% του εργατικού δυναμικού, με χαμηλότερο ποσοστό για τους άντρες 3,4% και ψηλότερο ποσοστό 4,6% για τις γυναίκες. Το ψηλότερο ποσοστό ανεργίας αφορούσε τους νέους κάτω των 25 ετών όπου ανερχόταν στο 10,2% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών.

Άλλοι δείκτες

Σύμφωνα με άλλα συμπεράσματα της μελέτης, το 2,7% των ατόμων τα οποία εργάστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες είχαν ένα εργατικό ατύχημα, το 0,3% είχαν δύο ή περισσότερα, ενώ το 97,0% δεν είχαν κανένα εργατικό ατύχημα.

Από τα άτομα που είχαν εργατικό ατύχημα, το 11,5% είχαν τροχαίο ατύχημα, ενώ το 88,5% είχαν ατύχημα εκτός τροχαίου.

Το 29,2% των ατόμων που είχαν εργατικό ατύχημα επέστρεψαν στην εργασία τους την ίδια μέρα του ατυχήματος ή δεν πήραν άδεια, το 27,1% επέστρεψαν ύστερα από 1 - 4 μέρες μετά το ατύχημα, το 23,4% επέστρεψαν ύστερα από 5 μέρες αλλά λιγότερο από 1 μήνα μετά το ατύχημα, ενώ το 14,6% επέστρεψαν ύστερα από 1 αλλά λιγότερο από 3 μήνες μετά το ατύχημα.

Το 7,2% των εργαζομένων, καθώς και των ατόμων που εργάστηκαν στο παρελθόν, είχαν ένα πρόβλημα υγείας που προκλήθηκε ή επιδεινώθηκε λόγω της εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες, το 1,9% είχαν 2 ή περισσότερα προβλήματα υγείας, ενώ το 90,9% δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας.

Από τα άτομα που είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας που προκλήθηκε ή επιδεινώθηκε λόγω της εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες, το 29,2% είχαν πρόβλημα των οστών, αρθρώσεων ή μυών που εντοπίζεται κυρίως στην πλάτη ή στη μέση, το 15,2% είχαν πρόβλημα των οστών, αρθρώσεων ή μυών που εντοπίζεται κυρίως στους γοφούς ή στα κάτω άκρα, το 14,6% είχαν πρόβλημα των οστών, αρθρώσεων ή μυών που εντοπίζεται κυρίως στον αυχένα, στους ώμους ή στα άνω άκρα, το 9,4% είχαν αναπνευστικό ή πνευμονικό πρόβλημα, ενώ το 8,9% είχαν καρδιοπάθεια ή άλλο πρόβλημα του κυκλοφορικού συστήματος.

Το 27,3% των ατόμων που είχαν πρόβλημα υγείας που προκλήθηκε ή επιδεινώθηκε από την εργασία τους τελευταίους 12 μήνες απουσίασαν λιγότερο από μία μέρα ή καθόλου από την εργασία τους, το 24,0% απουσίασαν 1 μέρα αλλά λιγότερο από 2 εβδομάδες, ενώ το 10,9% πιστεύουν ότι δε θα ξαναεργαστούν λόγω αυτού του προβλήματος.

Το 25,9% των εργαζομένων δήλωσαν την πίεση ή τον υπερβολικό φόρτο εργασίας ως τον παράγοντα εργασίας που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία, το 15,9% την ψυχολογική πίεση, το 0,5% την άσκηση βίας ή την απειλή άσκησης βίας, ενώ το 57,7% δεν δήλωσαν κανένα παράγοντα στην εργασία ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Το 19,0% των εργαζομένων δήλωσαν τις δύσκολες στάσεις ή κινήσεις ή χειρισμούς βαριών φορτίων ως τον παράγοντα στην εργασία που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική τους ακεραιότητα, το 17,5% δήλωσαν τον κίνδυνο ατυχημάτων, το 8,4% δήλωσαν τις χημικές ουσίες, σκόνη, καπνό ή αέρια, το 3,2% δήλωσαν το θόρυβο ή τους κραδασμούς/δονήσεις, ενώ το 51,9% των εργαζομένων δεν δήλωσαν κανένα παράγοντα στην εργασία που να μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική τους ακεραιότητα.

STOCKWATCH.COM.CY

ΕΚΤ: Διοχετεύει 40 δισ. δολ. στις αγορές

ΕΚΤ: Διοχετεύει 40 δισ. δολ. στις αγορές


Την παροχή επιπλέον ρευστότητας στις αγορές, ύψους 40 δισ. δολαρίων, μέσω ημερήσιας δημοπρασίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της δημοπρασίας εντός της ημέρας.

Η νέα «ένεση ρευστότητας» της ευρωπαϊκής τράπεζας έρχεται στον απόηχο των συντονισμένων ενεργειών που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ελβετίας και της Ιαπωνίας.

Στόχος τους είναι να παράσχουν ρευστότητα στις χρηματαγορές, μετά την χρεοκοπία της Lehman Brothers και τη διάσωση της AIG από την αμερικανική κυβέρνηση, και να αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.

NAFTEMPORIKI

Άνοδος άνω των τριών δολαρίων για το πετρέλαιο

Άνοδος άνω των τριών δολαρίων για το πετρέλαιο


Πάνω από τα 107 δολάρια το βαρέλι ενισχύεται σήμερα η τιμή του «μαύρου χρυσού», διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω αισιοδοξίας όσον αφορά στο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τα μέτρα που πρότεινε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον την περασμένη εβδομάδα πυροδότησαν σημαντική άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 7%.

Στις 13.37’ ώρα Ελλάδος, η τιμή του αμερικανικού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου – τα οποία λήγουν σήμερα – ενισχυόταν κατά 3,18 δολάρια στα 107,73 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκτινάχθηκε την Παρασκευή στα 104,55 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 6,67 δολαρίων.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν νωρίτερα στα 104,00 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 4,39 δολαρίων.

«Πιστεύω ότι το πετρέλαιο ακολουθεί τις χρηματοοικονομικές αγορές. Μετά το πακέτο διάσωσης της Παρασκευής, οι προοπτικές είναι περισσότερο αισιόδοξες», εκτιμά αναλυτής της Global Insight.


NAFTEMPORIKI

Πληθωρισμός 16% στις οικοδομές

Πληθωρισμός 16% στις οικοδομές


Σημαντική αύξηση σημείωσαν το φετινό Αύγουστο οι τιμές των υλικών οικοδομής. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές των υλικών οικοδομής αυξήθηκαν κατά 16,33% τον όγδοο μήνα του έτους.


Η έκρηξη των τιμών των υλικών οικοδομής αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των προϊόντων πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 37,79%. Σημαντική αύξηση 18,66% σημείωσαν και οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων. Κατά 12,76% ακριβότερες καταγράφηκαν και οι τιμές ξυλείας, λίθων και λατομικών υλικών ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα χημικά προϊόντα και ηλεκτρομηχανολογικά είδη.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2008, ο δείκτης τιμών υλικών οικοδομής σημείωσε αύξηση 11,97% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα προϊόντα πετρελαίου καταγράφουν άνοδο 37,47%, ενώ αύξηση 12,78% καταγράφεται το οκτάμηνο και στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων.

STOCKWATCH.COM.CY

Πάνω από τα 106 δολάρια το πετρέλαιο

Πάνω από τα 106 δολάρια το πετρέλαιο

Πάνω από τα 106 δολάρια ενισχύεται το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων χάρη στις εκτιμήσεις ότι το σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ύψους 700 δισ. δολαρίων θα τονώσει τη ζήτηση για «μαύρο χρυσό».
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 1,52% στα 106,14 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή τα κέρδη του συμβολαίου ανήλθαν σε 7,4%.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει κέρδη 16% από τις 16 Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ράλι τεσσάρων ημερών από τον Οκτώβριο του 2000.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ ενισχύεται στην αγορά του Λονδίνου κατά 2,62% στα 100,46 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

Aύριο στο Δ.Σ. της ΕΧΑΕ το short selling!

Aύριο στο Δ.Σ. της ΕΧΑΕ το short selling!

Αύριο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ θα συζητηθεί το θέμα της κατάργησης του short selling για συγκεκριμένες μετοχές του 20άρη και ειδικά του χρηματο/οικονομικού κλάδου, βάζοντας φρένο στην υποτιμητική κερδοσκοπία που έχει αναπτυχθεί. Ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος δείχνει προβληματισμένος ως προς τη σκοπιμότητα του μέτρου, τη στιγμή που οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές έχουν ξεπεράσει το 40%. Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται έπειτα από πρόμοιες αποφάσεις των αμερικανικών και βρετανικών εποπτικών αρχών, αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πλήττει ΗΠΑ και Ευρώπη.


Στο μεταξύ, με χαμηλό στις 3.164 μονάδες, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. δείχνει να κερδίζει κάτι από το χαμένο έδαφος, κινούμενος στις 3.181 μονάδες.

Η ένθερμη και εντυπωσιακή άνοδος της περασμένης Παρασκευής έχει περάσει πλέον στην ιστορία και οι επενδυτές, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, θα πρέπει να επανέλθουν στη καθημερινότητα.

Από τις μετοχές που διακινο΄νται οι 90 υποχωρούν και οι 64 ενισχύονται με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 62 εκατ. ευρώ, καθώς ανά λεπτό εισρέουν 568 χιλιάδες ευρώ.

Απώλειες 2,5% σημειώνει η μετοχή της Εθνικής, στα 30,80 ευρώ, κατά 1,5% υποχωρεί η Alpha, στα 15,76, κατά 1,70% η Eurobank, στα 13,84 και κατά 1,86% η μετοχή της Πειραιώς στα 16,90 ευρώ. Συγκρατημένη και ελεγχόμενη είναι η υποχώρηση της Marfin Popular, στα όρια των 4 ευρώ, ενώ θετικό είναι το πρόσημο για την Κύπρου, που ενισχύεται στα 7,26 ευρώ.

Το ενδεχόμενο κατάργησης ή προσαρμογής του short selling στα ελληνικά δεδομένα, δίνει ώθηση στη μετοχή της ΕΧΑΕ που ενισχύεται πάνω από 6%, στα 8,52 ευρώ, ενώ σημαντική εξάλλου είναι η αντίδραση της Ιντραλότ, του Μυτιληναίου, της Motor Oil, της Ιντρακόμ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ.

REPORTER.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,090.59 169.73 1.42%
HANG SENG INDEX 19,632.20 304.47 1.58%
CSI 300 INDEX 2,207.61 134.50 6.49%

Sanofi-Aventis: Εξαγοράζει τη Zentiva έναντι 1,8 δισ. ευρώ

Sanofi-Aventis: Εξαγοράζει τη Zentiva έναντι 1,8 δισ. ευρώ



Στην εξαγορά της Zentiva συμφώνησε να προχωρήσει η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi-Aventis, έναντι ποσού 1,8 δισ. ευρώ, μετά τη νέα, βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε για την απόκτηση της τσέχικης εταιρείας.

Βάσει της νέας προσφοράς, οι μέτοχοι της Zentiva θα λάβουν 1.150 τσέχικες κορόνες ανά μετοχή, ποσό 9,5% υψηλότερο σε σχέση με αυτό που προσέφερε η Sanofi αρχικά. Σημειώνεται ότι η βελτιωμένη προσφορά επεκτάθηκε και για τις μετοχές με τη μορφή Συγκεντρωτικών Αποθετηρίων Μετοχών (Global Depositary Shares).

Μέχρι σήμερα, το δ.σ. της Zentiva παρότρυνε τους επενδυτές να απορρίψουν την πρόταση εξαγοράς της Sanofi.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία αναφέρει πως «η συμφωνία που οδηγεί σε βελτιωμένη προσφορά εγκρίθηκε ομόφωνα από το δ.σ. της Zentiva, το οποίο συνιστά στους μετόχους της να πουλήσουν τις μετοχές τους στην Sanofi-Aventis».

Στόχος της τελευταίας είναι να αποκτήσει τον έλεγχο της Zentiva, έτσι ώστε να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων (generics) της ανατολικής Ευρώπης. Η τσέχικη εταιρεία πουλάει τα προϊόντα της σε χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Ρουμανία.


NAFTEMPORIKI

Deutsche Bank: Προς αύξηση κεφαλαίου κατά δύο δισ. ευρώ

Deutsche Bank: Προς αύξηση κεφαλαίου κατά δύο δισ. ευρώ

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου δύο δισ. ευρώ, μέσω πώλησης έως 40 εκατ. νέων μετοχών, σχεδιάζει να προχωρήσει η Deutsche Bank προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά ποσοστού περίπου 30% στην Postbank.

Οι μετοχές δεν θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς αλλά με τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Η Deutsche Bank είχε ανακοινώσει την εξαγορά ποσοστού 29,75% στην Postbank από τα Γερμανικά Ταχυδρομεία νωρίτερα αυτόν το μήνα.

NAFTEMPORIKI

FT: Στη Nomura οι δραστηριότητες της Lehman στην Ασία

FT: Στη Nomura οι δραστηριότητες της Lehman στην Ασία

Συμφωνία για την απόκτηση του βραχίονα της Lehman στην Ασία υπέγραψε σήμερα το πρωί η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα, τα οποία επικαλούνται οι Financial Times.

Σε δημοσίευμα στο website της εφημερίδας αναφέρεται ότι η Nomura πρόκειται να εξαγοράσει ολόκληρο το τοπικό franchise του χρεοκοπημένου αμερικανικού οίκου, το οποίο περιλαμβάνει τις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής, σταθερού εισοδήματος και μετοχών.

Παρόλα αυτά, στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνονται, για τεχνικούς λόγους, οι δραστηριότητες της Lehman στη Νότια Κορέα. Η απόκτησή τους θα γίνει, σύμφωνα με τους FT, αργότερα.

Η είδηση της συμφωνίας αναμένεται να ανακουφίσει τους 3.000 υπαλλήλους της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας στην Ασία, οι οποίοι βρίσκονταν «στον αέρα» μετά την πρόσφατη απόφαση της Lehman να κηρύξει πτώχευση.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, η Nomura πιθανόν να ανακοινώσει εντός της ημέρας και την απόκτηση ορισμένων μονάδων της εταιρείας στην Ευρώπη.


NAFTEMPORIKI

Ε.Κ.: Περιοριστικά μέτρα στο short selling

Ε.Κ.: Περιοριστικά μέτρα στο short selling


Στο πνέυμα ξένων εποπτικών αρχών πρόκειται να κινηθεί άμεσα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνοντας μέτρα που αφορούν στο short selling, με στόχο την εξασφάλιση περιορισμού δράσης των κερδοσκόπων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική εποπτική αρχή δε θα προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση των πωλήσεων short για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως έχει ήδη συμβεί σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, αλλά και Ιρλανδία, αλλά προσανατολίζεται στην επαναφορά του flagging στη διαδικασία του short selling, το οποίο επί της ουσίας «φωτογραφίζει» εάν η συναλλαγή είναι short ή long.

Στις ΗΠΑ αποφασίστηκε απαγόρευση του short selling έως τη 2α Οκτωβρίου, ενώ στη Μ.Βρετανία η απαγόρευση θα ισχύσει έως το τέλος του έτους. Ηπιότερο το μέτρο της εγχώριας ΕΚ, που σε πρώτη τουλάχιστον φάση δε φαίνεται να σκέπτεται το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε επικείμενη συνεδρίαση του δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην οποία θα εγκριθούν και οι πρόσφατες αλλαγές του Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α.

NAFTEMPORIKI

Dollar May Get `Crushed' as Traders Weigh Up Bailout

Dollar May Get `Crushed' as Traders Weigh Up Bailout

Sept. 22 (Bloomberg) -- Treasury Secretary Henry Paulson's plan to end the rout in U.S. financial markets may derail the dollar's three-month rally as investors weigh the costs of the rescue.

The combination of spending $700 billion on soured mortgage-related assets and providing $400 billion to guarantee money-market mutual funds will boost U.S. borrowing as much as $1 trillion, according to Barclays Capital interest-rate strategist Michael Pond in New York. While the rescue may restore investor confidence to battered financial markets, traders will again focus on the twin budget and current-account deficits and negative real U.S. interest rates.

``As we get to the other side of this, the dollar will get crushed,'' said John Taylor, chairman of New York-based International Foreign Exchange Concepts Inc., the world's biggest currency hedge-fund firm, which manages about $15 billion.

The dollar fell against 14 of the world's most-traded currencies on Sept. 19, including the euro, as Paulson unveiled the plan, while the Standard & Poor's 500 Index rose 4 percent. The plan may end the rally that began in June and drove the U.S. currency up 10 percent versus the euro, 2 percent against the yen and almost 13 percent compared with Brazil's real, strategists said.

Paulson's plan, sent to Congress Sept. 20, would mark an unprecedented government intrusion into markets and increase the nation's debt ceiling by 6.6 percent to $11.315 trillion. Officials may also start a $400 billion Federal Deposit Insurance Corp. pool to insure investors in money-market funds.

Dollar `Downdraft'

``The downdraft on the dollar from the hit to the balance sheet of the U.S. government will dwarf the short-term gains from solving the banking crisis,'' said David Woo, London-based global head of foreign-exchange strategy at Barclays, the third- biggest currency trader, according to a 2008 survey by Euromoney Institutional Investor Plc.

Paulson and Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke began plotting the rescue last week after New York-based Lehman Brothers Holdings Inc. filed for bankruptcy, the government seized control of American International Group Inc. and Merrill Lynch & Co. was forced into the arms of Charlotte, North Carolina-based Bank of America Corp.

Morgan Stanley dropped as much as 44 percent Sept. 17, the biggest one-day decline in its history, and Goldman Sachs Group Inc., where Paulson was chief executive officer from 1998 to 2006, lost 26 percent. Both are based in New York.

The dollar fell 0.2 percent to $1.4498 per euro as of 8:25 a.m. in Tokyo, after dropping 1.7 percent in the week to Sept. 19. It slid 0.8 percent to 106.61 yen, extending last week's 0.5 percent decline.

Dollar Hegemony

In the four days following Lehman's bankruptcy, the ICE future exchange's Dollar Index, which measures the currency's performance against the U.S.'s six biggest trading partners, dropped 1.2 percent. It fell 0.2 percent today, leaving it 1.1 percent higher this year.

``After years of doubting the hegemonic status of the dollar, this proves it's still there,'' said Stephen Jen, London-based head of research at Morgan Stanley. ``But of course this situation is definitely not stable. The capital leaving the emerging markets is only going into the dollar and that's a powerful force. It's a very uncomfortable balance.''

By the end of the year, the euro will weaken to $1.43 and the yen will trade at 108 to the dollar, according to analyst surveys by Bloomberg. The dollar will depreciate to 1.65 against the real, compared with 1.83 on Sept. 19.

Growth, Deficits

Although the dollar may suffer short-term, at least one analyst says the U.S. government's planned rescue will strengthen the currency before long. Paulson's proposals will return foreign-exchange markets to the trend of the past months, according to Adam Boyton, senior currency strategist at Frankfurt-based Deutsche Bank AG, the world's biggest currency- trading bank. Since the end of June, the Dollar Index has gained 7.2 percent.

``It's a positive plan that's ultimately good for the dollar,'' said New York-based Boyton. ``It reduces risk and volatility and gets the focus back on macroeconomic fundamentals, which suggest weakness throughout the rest of the globe next year, with returning strength in the U.S.''

The U.S. economy may expand 1.5 percent next year, according to the median estimate of 80 analysts surveyed by Bloomberg. That compares with 1.1 percent for the euro-region and 1.15 percent for Japan, the world's second-largest economy.

`Huge New Supply'

The rescue comes as the U.S. budget deficit and the current-account balance, the broadest measure of trade, grow. The Congressional Budget Office projects the spending shortfall will increase to $438 billion next year from $407 billion. The current account deficit is up from $167.24 billion in December.

``Investors may start to worry about the amount of debt the U.S. is taking on and its impact on the dollar,'' said Geoffrey Yu, a currency strategist in London at UBS AG, the second- largest foreign-exchange trader. ``The fact that they mentioned taxpayer money implies that they're going to issue debt. If there's going to be a huge new supply of Treasuries, this will be dollar negative. It's too much for the dollar to take.''

Traders are also concerned the bank bailout will spread to other U.S. industries suffering from the credit crunch that's holding back an economy growing at its slowest pace since 2001. Detroit-based General Motors Corp., the world's biggest automaker, said last week it will tap the remaining $3.5 billion of a $4.5 billion credit line to pay for restructuring costs.

`Damaged' Currencies

Lower interest rates may also weigh on the dollar. Futures on the Chicago Board of Trade show there's a 38 percent chance policy makers will lower their target rate for overnight lending between banks to at least 1.75 percent by January from 2 percent currently. A month ago, they showed a 46 percent chance of an increase to 2.25 percent.

Rates in the U.S. are already the lowest of any the Group of 10 industrialized nations except Japan, where they are 0.5 percent. The European Central Bank's benchmark is 4.25 percent.

Another drawback for the dollar is that the Fed's key rate is 3.4 percentage points less than the rate of inflation, the most since 1980, so investors lose money by investing in short- term U.S. fixed-income assets.

``People thought that the Fed was done cutting,'' said Andrew Balls, an executive vice president and member of the investment committee of Newport, California-based Pacific Investment Management Co., which oversees almost $830 billion. ``In the longer term the diversification away from the dollar will remain intact. The U.S. hasn't done itself any favors in making its assets attractive to foreign investors.''

Brazil, Australia

The biggest beneficiaries may be Brazil's real and Australia's dollar, as demand for higher-yielding assets rebounds, according to Goldman Sachs. The two currencies, the biggest losers versus the dollar since July, may rebound 7.7 percent and 4.6 percent, respectively, the next two weeks, Goldman Sachs forecasts.

``The currencies that have been damaged the most have the best growth,'' said Jens Nordvig, a strategist with Goldman Sachs in New York. ``You're going to see a lot of flows back into these currencies now.''

BLOOMBERG

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΟΝΚ ΚΟΝΚ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΥ 1,5%. ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 6%!

Μετά το χρηματιστηριακό ράλι τι θα συμβεί;

Μετά το χρηματιστηριακό ράλι τι θα συμβεί;

Μετά το ράλι άνευ προηγουμένου που σημειώθηκε στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της κρατικής παρέμβασης των ΗΠΑ να διασώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το πάγωμα το short selling σε Αμερική και Μ Βρετανία , το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς είναι επικεντρωμένο στην επόμενη μέρα. Το ράλι έχει σίγουρα μεταβάλλει θετικότερα την ψυχολογία ωστόσο τα προβλήματα και οι γενεσιουργίες αιτίες τις κρίσης δεν έχουν εξαλειφθεί.
Μπορούν οι αγορές να καταγράφουν τόσο εντυπωσιακά κέρδη ημερησίως και που θα σταθεροποιηθεί η αγορά και σε ποιες τιμές θα επανακαθοριστούν τα fair value οι δίκαιες αποτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση η τρέχουσα εβδομάδα θα αποδειχθείμείζονος σημασίας για την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. Μετά τα σημαντικά ημερήσια υπερκέρδη πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές οι οποίοι παραμένουν ακόμη προβληματισμένοι με την κρίση;

Η μεγάλος άνοδος παγκοσμίως εμφανίζει δυνατά και αδύναμα στοιχεία. Τα δυνατά στοιχεία είναι ότι με την κρατική παρέμβαση περιορίζονται οι κίνδυνοι νέων χρεοκοπιών. Ταυτόχρονα εμφανίσθηκαν στις αγορές οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές πιο επιθετικά ένδειξη ότι υπάρχει κινητοποίηση.

Μετά από πολύ καιρό εμφανίσθηκαν αγοραστές και τα private equity και οι εταιρίες συμμετοχών αλλά και τα hedge funds. Η μια πλευρά του νομίσματος περιλαμβάνει λοιπόν όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που μπορεί να φέρει μια άνοδος. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Η κρατική παρέμβαση αποτελεί ωμή στρέβλωση στους κανόνες της αγοράς καιποιος μπορεί να προδικάσει ότι δεν θα ανακύψουν άλλα προβλήματα στο μέλλον. Είναι σαφές ότι η διεθνής οικονομία ακόμη είναι ασθενής όπως και οι αγορές και πλέον το επόμενο διάστημα θα διαφανεί αν οι αγορές πιστεύουν ή όχι στην άνοδο των αγορών έμπρακτα ή απλά αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπική τακτική.

REPORTER.GR

Οι μνηστήρες για τις δραστηριότητες της Lehman στην Ε.Ε.

Οι μνηστήρες για τις δραστηριότητες της Lehman στην Ε.Ε.


Δύο είναι οι βασικοί «μνηστήρες» για την ευρωπαϊκή μονάδα της Lehman Brothers που οδηγήθηκε πρόσφατα σε πτώχευση. Πρόκειται για τη βρετανική τράπεζα Barclays αλλά και τη Nomura Holdings της Ιαπωνίας.

Η Barclays είχε επιχειρήσει να έλθει σε συμφωνία εξαγοράς του αμερικανικού κολοσσού πριν την κατάρρευσή του, αλλά δεν έλαβε τις εγγυήσεις που προσδοκούσε από το κράτος.

Τελικά, την περασμένη Τρίτη, συμφώνησε να αποκτήσει τις βασικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ έναντι 1,75 δισ. δολαρίων. Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές ενέκριναν και τυπικά τη συμφωνία το Σάββατο και έτσι η βρετανική τράπεζα έχει πλέον τον έλεγχο των 9.000 υπαλλήλων της Lehman στις ΗΠΑ. Η διοίκηση της Βarclays έχει εκδηλώσει ανοιχτά ενδιαφέρον και για μέρος των δραστηριοτήτων της Lehman Brothers στην Ευρώπη, με την κατάθεση επίσημης προσφοράς να θεωρείται θέμα ημερών.

Αυτή τη φορά, όμως, θα έχει και ανταγωνιστή. Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Mainichi η Nomura, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, θα καταθέσει επίσης προσφορά για τις δραστηριότητες της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας στην Ευρώπη.

«Εξετάζουμε διάφορες προοπτικές επέκτασης των δραστηριοτήτων μας, αλλά δεν έχουμε κάποιο σχόλιο για τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα» δήλωσε εκπρόσωπος της Nomura χθες.

Και ενώ η Nomura και η Barclays διεκδικούν κομμάτι της «πίτας» των δραστηριοτήτων της Lehman, η βρετανική κυβέρνηση ζητεί από την αμερικανική τράπεζα να επιστρέψει στη μονάδα της στο Λονδίνο 8 δισ. δολάρια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι είναι ήδη σε συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές ώστε να επιστραφούν αυτά τα κεφάλαια, τα οποία και μεταφέρθηκαν στην αμερικανική μονάδα της τράπεζας λίγο πριν δηλώσει πτώχευση. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπράουν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την Τετάρτη.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Σε εταιρείες holding μετατρέπονται Morgan Stanley και Goldman Sachs

ΗΠΑ: Σε εταιρείες holding μετατρέπονται Morgan Stanley και Goldman Sachs

Η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε χθες βράδυ πως αποδέχθηκε να μετατραπούν οι δύο τελευταίες επενδυτικές τράπεζες Morgan Stanley και Goldman Sachs σ’εταιρείες holding, μία νέα δομή που θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν την χρηματοοικονομική κρίση.

Σε ανακοινωθέν της η Federal Reserve προσδιορίζει πως προκειμένου να χορηγήσει «μία αυξημένη βοήθεια στη ρευστότητα» των δύο αυτών τραπεζών, έχει εξουσιοδοτήσει την Fed της Νέας Υόρκης να χορηγήσει πιστώσεις στις μεσιτικές υπηρεσίες τους.

Η αλλαγή της δομής των δύο τραπεζών θα επιτρέψει στις δύο αυτά κολοσσιαία, αμερικανικά και παγκόσμια, χρηματοοικονομικά ιδρύματα να επωφεληθούν από την πιστωτική πολιτική της oμοσπονδιακής τράπεζας, μ’ όλο που θεωρητικά οι επενδυτικές τράπεζες δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των κεντρικών τραπεζών.

Μολαταύτα, οι κανονισμοί αυτοί έχουν τροποποιηθεί από τις αρχές του έτους, αλλά μόνον για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα, που εκπνέει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

NAFTEMPORIKI

Μέτρα «σωτηρίας» και από άλλες χώρες ζητούν οι ΗΠΑ

Μέτρα «σωτηρίας» και από άλλες χώρες ζητούν οι ΗΠΑ




Σε μία άνευ προηγουμένου παρέμβαση στις αγορές προέβη η αμερικανική κυβέρνηση Μπους ζητώντας προχθές την έγκριση του Κογκρέσου για να αγοράσει από χρηματοοικονομικούς ομίλους επισφαλείς επενδύσεις που είχαν πραγματοποιήσει στην αγορά ενυπόθηκων δανείων αξίας 700 δισ. δολαρίων, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης.


Καλύτερη επιλογή η επιβάρυνση των φορολογουμένων από τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και την περαιτέρω διολίσθηση των τιμών στέγης θεωρεί ο Αμερικανός πρόεδρος την παρέμβαση στις αγορές.
Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά από μία «σαρωτική» εβδομάδα που άλλαξε άρδην το τοπίο στη Wall Street με την κατάρρευση της Lehman, την πώληση της Merrill Lynch και την κυβερνητική διάσωση του ασφαλιστικού κολοσσού AIG.

Το νέο σχέδιο, με το οποίο ο Αμερικανός υπουργός Χένρι Πόλσον ευελπιστεί να αποφύγει το «πάγωμα» των πιστωτικών αγορών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμότητα το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αγοράσει το «τοξικό» ενεργητικό κάθε αμερικανικού χρηματοοικονομικού οργανισμού εντός της προσεχούς διετίας, ανεβάζοντας το επίσημο ανώτατο όριο του εθνικού χρέους από τα 10,6 στα 11,3 τρισ. δολάρια.

Ο Πόλσον αποκτά ενισχυμένες εξουσίες με αυτή την ύστατη προσπάθεια και οι αποφάσεις του δεν θα μπορούν να αναθεωρηθούν από κανένα δικαστήριο, σύμφωνα με αντίγραφο προσχέδιου νόμου που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες, που ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα εγκρίνουν το σχέδιο διάσωσης άμεσα, μολονότι ζητούν κάποιες αλλαγές, όπως μεγαλύτερη εποπτεία, επιβολή ορίων στις αμοιβές στελεχών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο σχέδιο και παροχή βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Ο Πόλσον ωστόσο αντιδρά στο τελευταίο αίτημα των Δημοκρατικών για παροχή πρόσθετης βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έκρινε αναγκαίο το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης, λέγοντας ότι η επιβάρυνση των φορολογουμένων θεωρείται καλύτερη επιλογή από τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, την εξάλειψη των συνταξιοδοτικών λογαριασμών, την περαιτέρω διολίσθηση των τιμών στέγης και το «πάγωμα» της πιστωτικής αγοράς. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η τολμηρή προσέγγιση θα κοστίσει στις αμερικανικές οικογένειες πολύ λιγότερα χρήματα από άλλες εναλλακτικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Μπους, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία έγκρισης του μέτρου θα έθετε σε κίνδυνο εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναγκαίο θεωρούν το μέτρο και οικονομολόγοι, παρά το συσσωρευόμενο κυβερνητικό χρέος, τη στιγμή δε που το εφετινό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στα 407 δισ. δολάρια, σε επίπεδα υπερδιπλάσια από τα περυσινά.

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι αναλυτές που δεν θεωρούν το μέτρο αρκετό για τη διάσωση ορισμένων τραπεζών, οι οποίες ίσως να αναγκαστούν να απορροφήσουν μόνες τους μεγάλες ζημίες στην περίπτωση που πωλήσουν το προβληματικό ενεργητικό τους. Ηδη, πρώην αξιωματούχοι της Φέντερα Ρεζέρβ, νομοθέτες και στελέχη της Wall Street υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει υπερβολικές κινήσεις, οι οποίες δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν την αναπόφευκτη επιδείνωση των στεγαστικών και χρηματοοικονομικών αγορών.

«Κάθε φορά που η κυβέρνηση παρεμβαίνει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», υποστηρίζει ο Πήτερ Σκίφ, πρόεδρος του χρηματιστηριακού ομίλου Euro Pacific Capital.

Προτροπή και σε άλλες χώρες

Η κυβέρνηση Μπους ασκεί πιέσεις και σε άλλες χώρες όπως Ιαπωνία, Γερμανία και Βρετανία να καταρτίσουν σχέδια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πλήττουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Washington Post».

Αμερικανοί αξιωματούχοι προτρέπουν και άλλες κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ανάλογες πρωτοβουλίες, προτείνοντας μία δίχως προηγούμενο προσπάθεια σταθεροποίησης του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο σχέδιό του που αποσκοπεί να θέσει υπό έλεγχο την πιστωτική κρίση.

Αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας, που θέλησε ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι η τράπεζα βρίσκεται ήδη σε συνεχή επαφή με Αμερικανούς για το συντονισμό μιας «παγκόσμιας προσπάθειας αντιμετώπισης του προβλήματος», αν και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι δεν σχεδιάζει μία αμερικανικού τύπου διάσωση του «τοξικού» ενεργητικού των τραπεζών.

Η ΕΚΤ απέφυγε οιοδήποτε σχόλιο επ΄αυτού και μόνο ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος του Eurogroup (Ομάδας υπουργών Οικονομικών Ευρωζώνης), χαρακτήρισε σοφή την αμερικανική κίνηση και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης δράσης σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών.

Νέο τραπεζικό «θύμα»

Στο κλείσιμο της 12ης αμερικανικής τράπεζας προχώρησαν την Παρασκευή οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Πρόκειται για την Ameribank Inc. με έδρα τη Δυτική Βιρτζίνια, συνολικό ενεργητικό 115 εκατ. δολαρίων και σύνολο καταθέσεων ύψους 102 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

H FDIC ορίστηκε σύνδικος πτώχευσης και ανακοίνωσε την εξαγορά της προβληματικής τράπεζας από τη Pioneer Community Bank και τη Citizens Savings Bank, οι οποίες και θα αναλάβουν το σύνολο των καταθέσεων της Ameribank.


NAFTEMPORIKI

Home Sales, Durables Orders Probably Fell: U.S. Economy Preview

Home Sales, Durables Orders Probably Fell: U.S. Economy Preview


Sept. 21 (Bloomberg) -- U.S. home sales and orders for long-lasting goods probably fell in August, indicating growth had already slowed heading into the latest financial meltdown, economists said before reports this week.

Combined sales of new and existing homes dropped to a 5.45 million pace last month, down 1.2 percent from July, according to the median estimate of economists surveyed by Bloomberg News. Orders for durable goods, products meant to last several years, probably fell 1.8 percent.

``There was a fairly significant slowdown in progress even before we got to the financial fireworks,'' said Brian Bethune, director of financial economics at Global Insight Inc. in Lexington, Massachusetts.

The three-year housing slump that precipitated the subprime crisis, triggering losses that brought down giants such as Lehman Brothers Holdings Inc. and American International Group Inc., may spell the end of the economic expansion. Consumers are unlikely to benefit immediately from federal efforts to shield financial firms from tainted assets.

``The government's bailout plan may be great for investors, but it doesn't do much for the economy over the near-term,'' said Russell Price, a senior economist at H&R Block Financial Advisors in Detroit. ``Consumers are still going to find financing everything from homes to big-ticket appliances tough to come by.''

The National Association of Realtors' report on home resales is due Sept. 24. Purchases declined to a 4.94 million annual pace from 5 million in July, according to the survey median. Sales reached a 4.85 million pace in June, the fewest since comparable records began in 1999.

New-Home Sales

A day later, the Commerce Department is forecast to report that sales of new houses dropped to an annual pace of 510,000 from 515,000 in July, according to survey estimates. Sales of existing and new homes are down 35 percent from their July 2005 peak.

As sales shrank, builders scaled back construction projects to pare swelling inventories. Work began in August on the fewest houses since 1991, the Commerce Department reported last week. The number of building permits issued also fell, signaling construction cutbacks will continue to hurt the economy.

``The biggest issue is consumer confidence in housing right now,'' Ara Hovnanian, chief executive officer of Hovnanian Enterprises Inc., New Jersey's largest homebuilder, said in a Sept. 19 interview on Bloomberg Television. ``It remains a very challenging environment.''

No Bottom

Hovnanian said sales in ``some select markets,'' such as northern California and the Washington suburbs in Virginia, ``have really started to pick up.'' It's ``absolutely'' too early to call a bottom for the market, he said.

Stricter lending regulations and tumbling home prices make it harder for Americans to tap home equity for extra cash. Consumer spending in the third quarter will probably be the weakest since 1991, according to economists surveyed earlier this month.

``Tight credit conditions, the ongoing housing contraction and some slowing in export growth are likely to weigh on economic growth over the next few quarters,'' the Federal Reserve said Sept. 16 as it held the benchmark lending rate unchanged at 2 percent.

Three days later, the government announced it would move to cleanse banks of troubled assets as part of a plan that Treasury Secretary Henry Paulson said would cost ``hundreds of billions.''

The report on durable goods, due from the Commerce Department on Sept. 25, is also projected to show that orders excluding transportation equipment fell 0.5 percent in August, according to the Bloomberg survey.

Auto Slump

Automakers have led the slump in durables. Sales of cars and light trucks over the last three months were the weakest since 1993, according to Bloomberg calculations based on industry figures.

Struggling to regain market share from foreign carmakers, General Motors Corp., Ford Motor Co. and Chrysler LLC last week urged U.S. lawmakers to fund $25 billion in low-interest loans to help develop more fuel-efficient vehicles.

``Your urgent attention to this issue is critical to the future of the American economy and the manufacturing sector,'' GM's Rick Wagoner, Ford's Alan Mulally and Chrysler's Robert Nardelli, chief executive officers of the three U.S.-based automakers, wrote to House Speaker Nancy Pelosi.

On Sept. 26, the Reuters/University of Michigan final estimate of consumer sentiment for September may show confidence rose for a third month after reaching a 28-year low in June as gasoline prices tumbled.

BLOOMBERG

Taiwan Bans Short Selling of 150 Key Index Stocks for 2 Weeks

Taiwan Bans Short Selling of 150 Key Index Stocks for 2 Weeks


Sept. 21 (Bloomberg) -- Taiwan's financial regulator placed a ban on the short-selling of 150 stocks for two weeks starting Sept. 22, following similar moves by U.S., U.K. and Canadian regulators.

The 150 stocks, members of the Taiwan 50 Index, Taiwan Mid- Cap 100 and Taiwan Technology Index, will be banned from short- selling when they trade below the previous session's close, the Financial Supervisory Commission staid in a statement today.

``The move is to maintain market order and stability, raise investors confidence and boost the market,'' the regulator said. The halt will start from Sept. 22 and will be in effect until Oct. 3, unless it's further extended, according to the statement.

The U.S. Securities and Exchange Commission halted the short selling of 799 financial companies in a move to combat investors seeking to drive down shares following the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc. and the bailout of American International Group Inc.

Short sellers borrow stocks and sell them, betting the price will fall and they'll be able to buy them later, return them to the lender, and pocket the difference in price.

BLOOMBERG
Share |