Monday, September 22, 2008

Μετά το χρηματιστηριακό ράλι τι θα συμβεί;

Μετά το χρηματιστηριακό ράλι τι θα συμβεί;

Μετά το ράλι άνευ προηγουμένου που σημειώθηκε στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της κρατικής παρέμβασης των ΗΠΑ να διασώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το πάγωμα το short selling σε Αμερική και Μ Βρετανία , το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς είναι επικεντρωμένο στην επόμενη μέρα. Το ράλι έχει σίγουρα μεταβάλλει θετικότερα την ψυχολογία ωστόσο τα προβλήματα και οι γενεσιουργίες αιτίες τις κρίσης δεν έχουν εξαλειφθεί.
Μπορούν οι αγορές να καταγράφουν τόσο εντυπωσιακά κέρδη ημερησίως και που θα σταθεροποιηθεί η αγορά και σε ποιες τιμές θα επανακαθοριστούν τα fair value οι δίκαιες αποτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση η τρέχουσα εβδομάδα θα αποδειχθείμείζονος σημασίας για την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. Μετά τα σημαντικά ημερήσια υπερκέρδη πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές οι οποίοι παραμένουν ακόμη προβληματισμένοι με την κρίση;

Η μεγάλος άνοδος παγκοσμίως εμφανίζει δυνατά και αδύναμα στοιχεία. Τα δυνατά στοιχεία είναι ότι με την κρατική παρέμβαση περιορίζονται οι κίνδυνοι νέων χρεοκοπιών. Ταυτόχρονα εμφανίσθηκαν στις αγορές οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές πιο επιθετικά ένδειξη ότι υπάρχει κινητοποίηση.

Μετά από πολύ καιρό εμφανίσθηκαν αγοραστές και τα private equity και οι εταιρίες συμμετοχών αλλά και τα hedge funds. Η μια πλευρά του νομίσματος περιλαμβάνει λοιπόν όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που μπορεί να φέρει μια άνοδος. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Η κρατική παρέμβαση αποτελεί ωμή στρέβλωση στους κανόνες της αγοράς καιποιος μπορεί να προδικάσει ότι δεν θα ανακύψουν άλλα προβλήματα στο μέλλον. Είναι σαφές ότι η διεθνής οικονομία ακόμη είναι ασθενής όπως και οι αγορές και πλέον το επόμενο διάστημα θα διαφανεί αν οι αγορές πιστεύουν ή όχι στην άνοδο των αγορών έμπρακτα ή απλά αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπική τακτική.

REPORTER.GR

No comments:

Share |