Monday, September 22, 2008

Άγνωστη η έκθεση Ταμείων σε «Lehman»

Άγνωστη η έκθεση Ταμείων σε «Lehman»


Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εταιρειών που έχουν επενδύσει μέρος των ταμείων προνοίας της εταιρείες σε εταιρείες ψηλού κινδύνου στην Αμερική. Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, έντονα θορυβημένος από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι κυπριακές εταιρείες έχουν επενδύσει σε εταιρείες ψηλού κινδύνου στην Αμερική και στην επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers, η οποία πρόσφατα χρεοκόπησε, έσπευσε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο συγκαλώντας εκτάκτως ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, ο Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία δεν έχει εκτεθεί σε αυτούς τους κινδύνους, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να αναφερθεί με βεβαιότητα στο ποσό και στον αριθμό των εταιρειών που έχουν επενδύσει το ταμείο προνοίας τους σε εταιρείες στην Αμερική.

«Από τις επαφές που έχουμε με το Υπουργείο Εργασίας, που είναι το αρμόδιο σώμα, φαίνεται ότι όντως έχουν γίνει κάποιες επενδύσεις σε προϊόντα ψηλού κινδύνου τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιες ζημιές. Το Υπουργείο Εργασίας διερευνά το θέμα ώστε να καταμετρήσει το ακριβές ύψος των επενδύσεων, της πιθανής ζημιάς που θα προκληθεί, αλλά και για το ποιος ευθύνεται για τη ζημιά», σημείωσε ο κ. Σταυράκης.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τα 1822 ταμεία προνοίας που είναι εγγεγραμμένα στο Υπουργείο Εργασίας είναι από το 2004. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το 60% των κεφαλαίων τους είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες και μόλις το 15% σε μετοχές.

Όσον αφορά τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ήταν πιο καθησυχαστικός, ξεκαθαρίζοντας ότι «εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως οι επενδύσεις των κυπριακών τραπεζών είναι περιορισμένες και ανέρχονται στα €15 εκ., ενώ των Κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών ΚΕΠΕΥ το ποσό που έχουν επενδύσει σε εταιρείες προϊόντα ψηλού κινδύνου ανέρχεται στα €2 εκ».

«Από την πλευρά τους, τα Συνεργατικά Ιδρύματα και οι Ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν επενδύσει κανένα ποσό σε ιδρύματα υψηλού κινδύνου στην Αμερική», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα το οποίο παραμένει και δυνατόν και εύρωστο».

Ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς στη συνέχεια να απαντήσει εάν προτίθεται να καταθέσει κανονισμούς στη Βουλή ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία αναφορικά με την άσκηση ελέγχου των ταμείων προνοίας, δήλωσε ότι «αυτό που προέχει είναι να γίνει μια πιο ορθολογιστική αντιμετώπιση των κανονισμών των ταμείων που διαχειρίζονται τις συντάξεις και τα αποθέματα χιλιάδων εργαζομένων».

Νωρίτερα, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους απέφυγε να διαβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν όντως εταιρείες έχουν επενδύσει χρήματα από τα ταμεία των κοινωνικών ασφαλίσεων σε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων. Η κα Χαραλάμπους, ωστόσο, δήλωσε ότι «μετά τη ψήφιση νομοθεσίας το 2006, η εποπτική αρχή είναι αυτή που ελέγχει εάν το πλαίσιο της επενδυτικής πολιτικής είναι με βάση την αρχήν της συνετής διαχείρισης όπως ορίζεται μέσα από τη νομοθεσία. Ενώ, ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας, εκτός από τη διαφώτιση και ενημέρωση, όπως είπε, περιορίζεται στο να ελέγχει εάν λειτουργεί σωστά ο εποπτικός μηχανισμός.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |