Wednesday, December 3, 2008

General Motors: Αμεση ανάγκη 4 δισ. δολ. για να επιβιώσει το 2008

General Motors: Αμεση ανάγκη 4 δισ. δολ. για να επιβιώσει το 2008


Χωρίς κεφάλαια, για να πληρώσει τους λογαριασμούς της αυτόν τον μήνα, κινδυνεύει να μείνει η General Motors Corp. εκτός και εάν το αμερικανικό Κογκρέσο δώσει άμεσα στην αυτοκινητοβιομηχανία 4 δισ. δολ., ενώ χρειάζεται συνολικά 18 δισ. δολ., καθώς η επιδείνωση της οικονομίας αναγκάζει την εταιρεία να χρησιμοποιήσει περισσότερο ρευστό.

Η GM ζήτησε 12 δισ. δολ. σε δάνεια και επιπλέον πιστώσεις 6 δισ. δολ. καθώς προσπαθεί να μειώσει την απασχόληση κατά 34% στις ΗΠΑ, να κλείσει εργοστάσια και να δώσει βαρύτητα μόνο σε τέσσερις από τις οκτώ συνολικά μάρκες αυτοκινήτων της, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Web site της. Η εταιρεία με έδρα το Ντιτρόιτ προσπαθεί παράλληλα να μειώσει το έλλειμμα κατά το ήμισυ και να πετύχει νέες παραχωρήσεις από την ένωση των εργαζομένων, United Auto Workers.

Σε τηλεδιάσκεψη, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της GM, Ρικ Βαγκόνερ, ανέφερε: «Το σχέδιο αποτελεί μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης από την κυβέρνηση για να βοηθήσει την βιομηχανία αυτοκίνητων να περιορίσει τη μεγάλη κρίση. Το αίτημα καταδεικνύει λεπτομερώς το γιατί η GM χρειάζεται ομοσπονδιακά κεφάλαια όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τη σωτηρία της οικονομίας των ΗΠΑ».

Και η Ford Motor Co. ζήτησε πίστωση έως 9 δισ. δολ. λέγοντας ότι θα ισοσκελίσει τον ισολογισμό της ή θα εμφανίσει προ φόρων κέρδη το 2011 και ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την οικονομική βοήθεια. Η Chrysler LLC ζήτησε 7 δισ. δολ. λέγοντας ότι χρειάζεται άμεσα χρήματα καθώς ενδέχεται να μέχρι το πρώτο τρίμηνο του έτους να μην έχει ρευστό.

Το αίτημα των αυτοκινητοβιομηχανιών για 34 δισ. δολ. υπερβαίνει τα 25 δισ. δολ. που σκέφτεται να διαθέσει η αμερικανική κυβέρνηση. Οι εταιρείες πρέπει να πείσουν το διχασμένο Κογκρέσο ότι τα σχέδιά τους είναι αρκετά αυστηρά για την εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων που θα λάβουν.

Οι προτάσεις της εταιρείας έγιναν την ίδια ημέρα που η GM ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεων κατά 41% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ 31% μειώθηκαν οι πωλήσεις της Ford και 47% της Chrysler.

Υπάρχει διχασμός των αρμοδίων εάν η βοήθεια για τις αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να δοθεί από το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 700 δισ. δολ. των τραπεζών ή από τα δάνεια του υπουργείου Ενεργείας που εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να αποδείξουν ότι τα σχέδιά τους είναι αρκετά για να αποπληρώσουν τα δάνεια που θέλουν να λάβουν από την αμερικανική κυβέρνηση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |