Wednesday, December 3, 2008

Citigroup: «Ντόμινο» απολύσεων από τη χρηματοπιστωτική κρίση

Citigroup: «Ντόμινο» απολύσεων από τη χρηματοπιστωτική κρίση



Απέλυσε τους περισσότερους υπαλλήλους της στο σκέλος του real estate investment banking στην Ασία η Citigroup Inc. μετά την πτώση των τιμών ακινήτων και τις χαμηλότερες πωλήσεις μετοχών και εξαγορών, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η τράπεζα που εδρεύει στη Ν. Υόρκη απέλυσε τουλάχιστον πέντε υπαλλήλους πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν για το θέμα αυτό δημοσίως. Οι αποχωρήσεις περιλαμβάνουν τον γενικό διευθυντή της ομάδας, Εντμουντ Χο και τον διευθυντή Εντουαρντ Γι.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε περισσότερες από 191.000 απολύσεις στα τραπεζικά ιδρύματα διεθνώς, οδηγώντας χαμηλότερα τις τιμές ακινήτων από το Πεκίνο έως τη Ν. Υόρκη. Οι δείκτες ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα υποχώρησαν και οι δύο 59% φέτος, ενώ ο FTSE Straits Times Real Estate Index στη Σιγκαπούρη, υποχώρησε 62%.

Η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα αποτέλεσαν το μέγιστο του real estate investment banking της Citi στην Ασία, εκτός της Ιαπωνίας, τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

H Citigroup, που τον Νοέμβριο ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης 52.000 θέσεων εργασίας, θα εξυπηρετεί τους πελάτες αυτούς μέσω των τραπεζικών καταστημάτων της στις χώρες αυτές, μετά τη απόλυση της ομάδας του Χο, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Η τράπεζα με δραστηριότητες σε πλέον από 100 χώρες του κόσμου έλαβε τον περασμένο μήνα εγγύηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ύψους 306 δισ. δολ. ως στήριξη από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

O Xo, 41 ετών, πήγε στη Citigroup ως διευθυντής το 2004 από την JPMorgan Chase & Co., για την κάλυψη πελατών στο Χονγκ Κονγκ. Εγινε επικεφαλής του real estate investment banking το 2006 και προήχθη σε γενικό διευθυντή στις αρχές του 2008.

Η μείωση των θέσεων εργασίας στο εν λόγω σκέλος άρχισε τον Σεπτέμβριο με την απομάκρυνση του υποδιευθυντή του σκέλους στην Ασία, Σόνυ Μπαντίγκα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Ο Μπαντίγκα δεν βρέθηκε άμεσα για να σχολιάσει το θέμα, ενώ ο Τζέιμς Γκρίφιθς, εκπρόσωπος της Citigroup στο Χονγκ Κονγκ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποχωρήσεις.

Οι πωλήσεις μετοχών από ασιατικές εταιρείες ακινήτων υποχώρησαν 825 στα 4,8 δισ. δολ. φέτος από το 2007, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Το 2006, το έτος που ο Χο ανέλαβε τη θέση του στην περιφέρεια, πούλησε συνολικά μετοχές 14 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ των συμφωνιών που έκλεισε ο Χο πέρυσι, συμπεριλαμβάνεται η πώληση μετοχών της Shenzhen Investment Ltd. αξίας 167 εκατ. δολ. και η προσφορά μετοχών της C C Land Holdings Ltd., εταιρεία real estate στη δυτική Κίνα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |