Wednesday, December 3, 2008

Βρετανία: Πρόστιμα σε τράπεζες αναμένεται να εξαγγείλει η Βασίλισσα

Βρετανία: Πρόστιμα σε τράπεζες αναμένεται να εξαγγείλει η Βασίλισσα

Αντιμέτωπες με δυσβάσταχτα πρόστιμα θα βρεθούν οι βρετανικές τράπεζες, που αρνούνται να δανείσουν στις μικρές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, βάσει του σχετικού νόμου που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα.

Στην επίσημη ομιλία της, η Βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να ανακοινώσει την τροποποίηση του υφιστάμενου κώδικα τραπεζικής πρακτικής από προαιρετικό σε νομικώς δεσμευτικό, στο πλαίσιο των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που προβλέπει το καινούργιο νομοσχέδιο περί αναμόρφωσης του τραπεζικού κλάδου.

Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι απόρροια των μαζικών διαμαρτυριών από μικρές επιχειρήσεις για την αιφνίδια αύξηση των προμηθειών των τραπεζών και την επιβάρυνση των δανειοληπτών με πρόσθετες περιοριστικές ρυθμίσεις, ακόμη και στις μακροχρόνιες και προσοδοφόρες δανειακές σχέσεις.

Παρά την εκπόνηση σχεδίου διάσωσης των τραπεζών, ύψους 500 δισ. λιρών, η βρετανική κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία εξαιτίας των επιπτώσεων από την εκτεταμένη πιστωτική συρρίκνωση που εξακολουθεί να πλήττει τη βρετανική οικονομία.

Ο υφιστάμενος κώδικας τραπεζικής συμπεριφοράς ορίζει τα ελάχιστα κριτήρια που πρέπει να διέπουν την πολιτική χορηγήσεων των τραπεζών – μεταξύ άλλων, την υπευθυνότητα κατά το δανεισμό, τη συνδρομή των πελατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και την αύξηση της διαφάνειας στις τραπεζικές συναλλαγές.

Επί του παρόντος, η αυστηρότερη κύρωση σε περίπτωση παράβασης του κώδικα από τις τράπεζες είναι η δυσφήμισή τους. Στα σχέδια που θα ανακοινωθούν το απόγευμα περιλαμβάνεται η επιβολή προστίμων χωρίς περιορισμό στις τράπεζες σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών και άρνησης των υπηρεσιών τους. Αρμόδια για την επιβολή της νέας νομοθεσίας θα είναι η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA).

Σημειώνεται ότι η Ομιλία της Βασίλισσας λαμβάνει χώρα στη Βουλή των Λόρδων, παρουσία των μελών και των δύο Σωμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |