Thursday, April 29, 2010

Μέχρι €180 εκ. το δάνειο στην Ελλάδα


Μέχρι €180 εκ. το δάνειο στην Ελλάδα


Στα €180 εκ. ενδέχεται να ανέλθει η συνεισφορά της Κύπρου για δανειοδότηση της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ζητώντας έγκριση ψηλότερου ποσού από τα €61 εκ. που προνοεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή. Επικαλούμενος δημοσιογραφικές πληροφορίες είπε ότι η συνολική συνεισφορά της ευρωζώνης ενδεχομένως να αγγίξει τα €90 δισ. και να είναι τριπλάσια από αυτή που συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Η βουλή ενέκρινε ομόφωνα τελικά τα €61 εκ., χωρίς να δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση για αύξηση του ποσού, στέλλοντας όμως σαφές μήνυμα στήριξης σε περίπτωση που χρειαστεί. Για να αυξηθεί το ποσό, θα χρειαστεί η κατάρτιση και έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

«Οποιοδήποτε θα είναι το ποσό», είπε ο κ Σταυράκης, «εμείς θα βοηθήσουμε με ένα δάνειο που ισούται με το δύο τοις χιλοίς του συνολικού ποσού των €90 δισ. που είναι το ποσό που υπάρχουν οι τελευταίες πληροφορίες. Το μερίδιο της Κύπρου είναι €180 εκ.», πρόσθεσε.

Ενημερώνοντας τη βουλή για το νομοσχέδιο που ζητά την έγκριση δανείου ύψους €61 εκ. προς την Ελλάδα , ο κ. Σταυράκης είπε ότι τα διμερή δάνεια θα εκταμιευθούν σταδιακά, τα επόμενα τρία χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες του δημοσίου και με την πρόοδο στην υλοποίηση των οικονομικών μέτρων τα οποία πιθανώς να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε περίπτωση εκταμίευσης ολόκληρου του δάνειο των €180 εκ. που θα δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 1% το 2010, και θα ανέλθει στο 56%.

«Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Eurostat», σημείωσε, «σίγουρα αυξάνεται το δημόσιο χρέος, και εμείς θα πρέπει είτε να δανειστούμε, είτε να χρησιμοποιήσουμε ρευστά διαθέσιμα για να δανείσουμε την Ελλάδα.»

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι οποιεσδήποτε να ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις είναι καθήκον της Κύπρου για χίλιους λόγους να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα, προσθέτοντας ο δανεισμός αυτός δεν αναμένεται να επιδεινώσει τα θεμελιώδη μεγέθη της Κύπρου.

Ακόμη δεν ξεκαθαρίστηκε, επισήμανε ο κ. Σταυράκης, ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων από πλευράς της Ελλάδας.

«Φαντάζομαι ότι για κάθε εκταμίευση θα υπάρχει μια τρίχρονη περίοδος αποπληρωμής του δανείου. Άρα εάν το ποσό εκταμιευθεί σε διάστημα τριών ετών, θα εξοφληθεί σε 6 χρόνια από σήμερα. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες οι οποίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί».

Επανέλαβε ότι το ποσό που θα δίνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα θα είναι ανάλογο με τις ανάγκες της χώρας καθώς και με την πρόοδο από την υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το δάνειο των χωρών της ευρωζώνης ενδέχεται να κατηγοριοποιηθεί ως senior debt, δίδοντας στις χώρες προτεραιότητα είσπραξης σε σχέση με τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από τις αγορές.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για επικείμενη νέα σύσκεψη του Eurogroup την ερχόμενη Κυριακή.

source: stockwatch.com.cy

Πτωτικά ο χρυσός


Πτωτικά ο χρυσός


Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο των καθησυχαστικών εξελίξεων στο θέμα της Ελλάδας, γεγονός που οδηγεί τους επενδυτές να προτιμήσουν πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις σε σχέση με αυτή του χρυσού.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχώρησαν κατά 0,3% στα 1.168,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 1,2% στα 1.733,70 δολάρια και το ασήμι κέρδισε 2,4% στα 18,54 δολάρια.
Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα θα εξαρτάται από την πορεία μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει διμερή δάνεια από κράτη – μέλη της ευρωζώνης και «θα εξαρτάται από τη δημοσιονομική προσαρμογή» της χώρας, ανέφερε ο Ρεν, χωρίς να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες του σχεδίου.

source: reporter.gr

Πάνω από τα 85 δολάρια το αργό


Πάνω από τα 85 δολάρια το αργό


Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, κλείνοντας πάνω από τα 85 δολάρια, στον απόηχο της ιδιαιτέρως θετικής εικόνας που παρουσιάζουν οι κεφαλαιαγορές σήμερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 2,3% στα 85,17 δολ. το βαρέλι, παρόλο που η ανακοίνωση των αποθεμάτων του έδειξαν ότι η ζήτηση του «μαύρου χρυσού» δεν έχει αποκατασταθεί σε σχέση με την παραγωγή.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν 1,96 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 357,8 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,7% φθάνοντας στα 9,68 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο.

Τα διϋλιστήρια λειτούργησαν με το 89% της δυναμικότητάς τους, 3% υψηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα και με το μεγαλύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2008, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας.

Τα αποθέματα διϋλισμένων καυσίμων, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, αυξήθηκαν 2,94 εκατ. βαρέλια φθάνοντας την περασμένη εβδομάδα στα 151,8 εκατ. βαρέλια.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλι αλ-Ναΐμι είπε ότι οι τιμές του αργού βρίσκονται σε «υποφερτά επίπεδα» καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τη χειρότερη μετά το 1930 ύφεση. Ο ίδιος ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε «νέα τροχιά ανάπτυξης».

source: reporter.gr

Υπό αναθεώρηση η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τη Moody's


Υπό αναθεώρηση η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τη Moody's

Υπο αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's. Στην αξιολόγηση της Moody's βρίσκεται η ελληνική οικονομία από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πιθανής υποβάθμισης. Επιπλέον, η Moody’s υποβάθμισε τις καλυμμένες ομολόγίες των τραπεζών ΕΤΕ, Alpha Bank και EFG Eurobank.
Αναλυτικά, ο οίκος υποβάθμισε τις ακόλουθες σειρές καλυμμένων ομολόγων:

- Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα εκδόσεως της Εθνικής Τράπεζας: Υποβαθμίζει σε A1 με τοποθέτηση σε αξιολόγηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

- Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα εκδόσεως της Alpha Bank. Υποβαθμίζει σε A1 με τοποθέτηση σε αξιολόγηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

- Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα εκδόσεως EFG Eurobank Ergasias στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος καλυμμένων ομολόγων (5 δισ. ευρώ Global Covered Bond Programme): Υποβαθμίζει σε A1 με τοποθέτηση σε αξιολόγηση για περαιτέρω υποβάθμιση

- Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα εκδόσεως EFG Eurobank στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος καλυμμένων ομολόγων (3 δισ. ευρώ Global Covered Bond Programme): Υποβαθμίζει σε A2 με τοποθέτηση σε αξιολόγηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

- Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα εκδόσεως Marfin Egnatia Bank. Υποβαθμίζει σε A1 με τοποθέτηση σε αξιολόγηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

source: reporter.gr

Την J. Yellen πρότεινε για αντιπρόεδρο της Fed ο Μ. Ομπάμα


Την J. Yellen πρότεινε για αντιπρόεδρο της Fed ο Μ. Ομπάμα

Τους ανθρώπους που θα τοποθετηθούν στη Νομισματική Επιτροπή της Fed (FOMC) ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τοποθετεί την πρόεδρος της Fed Janet Yellen στη θέση της αντιπροέδρου της Fed San Francisco, όπως άλλωστε αναμενόταν και από τους αναλυτές. Στις άλλες δύο θέσεις τοποθετήθηκαν οι Peter Diamond και Sarah Raskin.

source: reporter.gr

Japan Airlines: Διακόπτει τα δρομολόγια προς 45 προορισμούς

Japan Airlines: Διακόπτει τα δρομολόγια προς 45 προορισμούς

Σε διακοπή των δρομολογίων προς 45 διεθνείς και εγχώριους προορισμούς προχωρά η Japan Airlines στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας με κυβερνητική στήριξη. Η JAL, η οποία τελεί υπό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να διακόψει τις πτήσεις προς 15 διεθνείς και 30 εγχώριους προορισμούς.



Σύμφωνα μάλιστα με προ εβδομάδων δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Nikkei, θα προχωρήσει σε περισσότερες απολύσεις και σε πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά ανακοινώσει .

Η αεροπορική εταιρία, θέλει να απολύσει τους 16.500 από τους 50.000 εργαζομένους της έως τα τέλη Μαίου.

source: reporter.gr

Στην τελική ευθεία τα μέτρα

Στην τελική ευθεία τα μέτρα

Το τέλος του 13ου και 14ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και για όλους τους συνταξιούχους φέρνουν σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που συνοδεύουν το πακέτο στήριξης.


Από την κατάργηση των δώρων γλυτώνει ο ιδιωτικός τομέας, εκεί όμως αναμένεται πάγωμα μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση της διαιτησίας και δυνατότητα πρόσληψης με αποδοχές μικρότερες της συλλογικής σύμβασης.


Ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 23% και αντίστοιχα κατά 2 μονάδες αυξάνονται οι χαμηλότεροι συντελεστές δηλαδή ο 10% γίνεται 12% και ο 5% γίνεται 7%.

Παράλληλα, αυξάνονται εκ νέου και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.


Όσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.500 ευρώ εκτός από την κατάργηση των δώρων θα καταβάλλουν και ΛΑΦΚΑ που θα φτάσει τελικά το 15%.

source: capital.gr

Στα 446 εκατ. δολ. η έκθεση της Swiss Re σε ελληνικά κρατικά ομόλογα

Στα 446 εκατ. δολ. η έκθεση της Swiss Re σε ελληνικά κρατικά ομόλογα


ΖΥΡΙΧΗ (Dow Jones) – Στα 482 εκατ. ελβετικά φράγκα (446,3 εκατ. δολάρια) ανακοίνωσε η Swiss Reinsurance Co. (RUKN.VX) ότι ανέρχεται η έκθεση της στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με στοιχεία έως τα τέλη του 2009.

Η έκθεση της αντασφαλιστικής -με έδρα τη Ζυρίχη- στα κυβερνητικά ομόλογα της Ισπανίας είναι ύψους 127 εκατ. φράγκων, ενώ στα πορτογαλικά ομόλογα ανέρχεται στα 50 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Οι επενδυτές ερευνούν τα στοιχεία για το ύψος της έκθεσης, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας από τη Standard & Poor΄s την Τετάρτη.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις -0,07 μονάδες ο δείκτης Chicago Fed το Μάρτιο


ΗΠΑ: Στις -0,07 μονάδες ο δείκτης Chicago Fed το Μάρτιο


Η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε στις ΗΠΑ το Μάρτιο αλλά με ρυθμό χαμηλότερο του μέσου όρου, ανακοίνωσε η Federal Reserve Bank του Σικάγο.

Η βελτίωση στους τομείς παραγωγής και απασχόλησης έδωσε ώθηση στο δείκτη εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed στις -0,07 μονάδες από -0,44 μονάδες το Φεβρουάριο.

Ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών, ενισχύθηκε στις -0,18 μονάδες από -0,31 μονάδες.

Τα στοιχεία συμφωνούν με το outlook της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας των ΗΠΑ για αργή ανάκαμψη από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 80 τουλάχιστον ετών.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση ανάλογη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση ανάλογη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Απριλίου.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 11.000 στις 448.000. Παράλληλα, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 1.500 στις 462.500.

Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων για την εβδομάδα έως τις 17 Απριλίου, μειώθηκε κατά.18.000 στις 4.645.000 ενώ ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 9.000 στις 4,64 εκατ., επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2009.

source: capital.gr

Europe Economic Confidence Improves to Two-Year High


Europe Economic Confidence Improves to Two-Year High

April 29 (Bloomberg) -- European confidence in the economic outlook improved to the highest in more than two years in April amid signs the euro-area recovery is strengthening even as Greece’s fiscal crisis spreads to other countries.

An index of executive and consumer sentiment in the 16 euro nations rose to 100.6 from a revised 97.9 in March, the European Commission in Brussels said today. That’s the highest since March 2008 and exceeded the 99.4 median estimate of 24 economists in a Bloomberg News survey. The commission’s index is based on a survey of companies and households conducted between April 1 and April 10.

Accelerating global economic growth is boosting sales at European companies including Bayerische Motoren Werke AG, the world’s biggest maker of luxury vehicles. While that is bolstering confidence, Greece’s budget crisis is expanding across the region, threatening the recovery. Stocks and bonds have plunged in Europe on concern about a state default.

Greece will be a “multi-year headache for the euro region,” said Marco Annunziata, chief economist at UniCredit Group in London. “Volatility is increasing, with a few signs of incipient panic. If contagion became systemic, it would deal a potentially crippling blow to the euro-region growth outlook.”

Investor concern about a European fiscal crisis has helped pushed the euro down 11 percent against the dollar in the past six months, making it the worst performer among its 16 most- traded peers. The single currency traded at $1.3247 at 10:01 a.m. in London, up 0.2 percent on the day.

Greece’s Credit

Standard & Poor’s this week downgraded Greece’s credit rating to junk and also lowered its ratings on Spain and Portugal. S&P yesterday cut Spain’s credit rating to AA, a day after paring Portugal’s to A-.

Greece on April 23 called for activation of a financial lifeline of as much as 45 billion euros ($59.5 billion) following a surge in its borrowing costs. As the fiscal crisis spreads beyond Greece, economists said yesterday that more than 10 times that amount may be needed to contain the turmoil.

The Greek aid package “doesn’t ease my fears,” said Rossa White, chief economist at Davy Stockbrokers in Dublin. “I’d certainly like to see a much clearer plan how they’re going to tackle their finances. I’d like to see concrete measures.”

The extra yield that investors demand Greek 10-year bonds over German bunds has surpassed 8 percentage points. The premium on Portuguese bonds rose to 277 points this week, the most since 1997. The spread on Spanish debt increased to the most in more than a year and the spread on the bonds of Italy, the euro area’s third-largest economy, was the highest since July.

Fiscal Crisis

The commission had previously reported a March reading of 97.7 for euro-area economic confidence. A gauge measuring confidence among manufacturers rose to minus 7 in April from minus 10 in the previous month and an indicator for consumer optimism increased to minus 15 from minus 17 in March, today’s report showed.

European companies may rely on an export-led recovery to help bolster sales this year as consumers hold back spending. Global growth will probably accelerate to 4.2 percent this year, the fastest pace since 2007, the Washington-based International Monetary Fund forecast on April 21. Emerging economies including China and India will lead a worldwide recovery, expanding 6.3 percent in 2010, the fund said.

Norbert Reithofer, chief executive officer of Munich-based BMW said on April 23 that the company expects full-year sales in China to beat its previous forecast. Jean-Paul Agon, CEO at L’Oreal SA, the world’s biggest cosmetics maker, said the same day that the fastest sales growth in almost three years in the first quarter confirmed “the confidence we already had.”

Capacity Utilization

“The order dynamic will remain positive over the coming months with Asia boosting export demand,” said Andreas Scheuerle, an economist at Dekabank in Frankfurt. “The first quarter was probably still weak followed by a strong economic performance in the current three-month period.”

Manufacturers’ capacity utilization rose to 75.5 percent in the second quarter from 72.3 percent in the previous three months, the commission said today. That’s the highest since the fourth quarter of 2008. Companies also grew more optimistic about the order outlook and employment prospects.

European unemployment probably remained at 10 percent in March, according to a Bloomberg survey. That’s the highest since August 1998. The European Union’s statistics office in Luxembourg will release the jobless report tomorrow at 11 a.m.

Consumers are already growing less optimistic that a recovery will feed into the labor market. A gauge measuring households’ expectations of euro-region unemployment over the next 12 months fell to 36 from 46 in March. An indicator of consumers’ price expectations over the next 12 months rose to 8 from 4 in March, today’s report showed.

“Challenges remain great,” said Volker Kronseder, CEO of Krones AG, a German maker of bottling and packaging equipment, on April 27. “We are doing everything we can to further strengthen the company, including cost-cutting measures.”

source: bloomberg.com

Κίνα: Νέοι δασμοί στα πουλερικά από ΗΠΑ


Κίνα: Νέοι δασμοί στα πουλερικά από ΗΠΑ



Η Κίνα θα επιβάλλει νέους δασμούς στις εισαγωγές κοτόπουλου από την Αμερική, που θα φτάσουν έως το 31,4%, ανεβάζοντας ακόμη παραπάνω το θερμόμετρο στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι νέοι δασμοί είναι αποτέλεσμα αθέμιτων επιδοτήσεων που δίνονται στους πτηνοτρόφους των ΗΠΑ.

Οι νέοι δασμοί τίθενται επιπλέον στους δασμούς έως 105,4% που έθεσε η Κίνα στις εισαγωγές αμερικανικών πουλερικών πριν δύο μήνες και αναλυτές παρατηρούν ότι, ουσιαστικά, έτσι θα λήξει κάθε εξαγωγή κοτόπουλου από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

source: euro2day.gr

ΕΚΤ: Στα €368,1 δισ. οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών το Μάρτιο


ΕΚΤ: Στα €368,1 δισ. οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών το Μάρτιο

Αύξηση παρουσίασαν οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών το Μάρτιο, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κρίση δανεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν στα 368,1 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου, υψηλότερα από τα 362,3 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι καταθέσεις από οντότητες εξαιρουμένων των τραπεζών και της κυβέρνησης υποχώρησαν στα 232,8 δισ. ευρώ από 235,4 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων υπερκαλύπτει τα 285 δισ. ευρώ σε δάνεια που είχαν οι τράπεζες προς την Ευρωζώνη στα τέλη Μαρτίου. Σημειώνεται πως τα δάνεια και οι επενδύσεις εκτός της ζώνης του ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία της ΕΚΤ.


ΤτΕ: Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης το Μάρτιο

Σε 3,5% από 3,9% το Φεβρουάριο του 2010 και 4,2% το Δεκέμβριο του 2009 επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών επιβραδύνθηκε το Μάρτιο του 2010

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2010, παρατηρήθηκε επιβράδυνση στην πιστωτική επέκταση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ ο ρυθμός της πιστωτικής επέκταση προς τα νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητος στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα.

Χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρήσεων

Αναλυτικότερα, η χρηματοδότηση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις παρουσίασε το Μάρτιο του 2010 αρνητική καθαρή ροή 639 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2009: 252 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης παρουσίασε επιβράδυνση και διαμορφώθηκε σε 4,3% από 4,9% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2009: 5,1%). Επισημαίνεται όμως, ότι η ροή χρηματοδότησης το Μάρτιο του 2010 έχει επηρεαστεί από ενδο-ομιλικές κινήσεις ενός χρηματοπιστωτικού ομίλου, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκυριακή μείωση της καθαρής ροής, σε αντίθεση με το Φεβρουάριο του 2010 που οι αντίστροφες κινήσεις είχαν οδηγήσει σε συγκυριακή αύξηση της ροής. Χωρίς τις κινήσεις αυτές οι καθαρές ροές της χρηματοδότησης θα ήταν το Μάρτιο του 2010 θετικές (συν 135 εκατ. ευρώ η συνολική χρηματοδότηση και συν 61 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων).

Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι τον επισκοπούμενο μήνα επιταχύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς τη «Γεωργία», και τον «Τουρισμό», ενώ επιβραδύνθηκε ή παρέμεινε περίπου σταθερός προς όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Ειδικότερα, με αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής κινείται η πιστωτική επέκταση προς τη βιομηχανία για έβδομο συνεχόμενο μήνα (Μάρτιος 2010: -1,3%, Φεβρουάριος 2010: -3,0%, Δεκέμβριος 2009: -3,5%), ενώ με θετικό αλλά χαμηλό δωδεκάμηνο ρυθμό κινείται αυτή προς το εμπόριο (Μάρτιος 2010: 0,5%, Φεβρουάριος 2010: 1,6%, Δεκέμβριος 2009: 4,2%).

Αμετάβλητοι στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα παρέμειναν οι ρυθμοί ανόδου της χρηματοδότησης του κλάδου των κατασκευών (Μάρτιος, Φεβρουάριος 2010: 3,4%, Δεκέμβριος 2009: 2,7%) και της ναυτιλίας (Μάρτιος, Φεβρουάριος 2010: 2,3%, Δεκέμβριος 2009: 4,0%). Αντίθετα, με σχετικά υψηλούς ετήσιους ρυθμούς, πολύ πάνω από τον αντίστοιχο ρυθμό του συνόλου των επιχειρήσεων, αυξήθηκε και αυτό το μήνα η χρηματοδότηση των κλάδων «Λοιπών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων» (8,5%), «Τουρισμού» (8,2%), «Ηλεκτρισμού-Φωταερίου-Ύδρευσης» (21,2%), «Επικοινωνιών-Μεταφορών πλην Ναυτιλίας» (28,7%) και «Λοιπών» (6,5%).

Χρηματοδότηση των εγχώριων νοικοκυριών

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά το Μάρτιο του 2010 ήταν θετική 74 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2009: θετική ροή 122 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης παρέμεινε αμετάβλητος στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα (Μάρτιος, Φεβρουάριος 2010: 2,7%, Δεκέμβριος 2009: 3,1%).

Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 155 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2010 (Μάρτιος 2009: 199 εκατ. ευρώ), ενώ o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα (Μάρτιος 2010: 3,5%, Φεβρουάριος 2010: 3,6%, Δεκέμβριος 2009: 3,7%).

Τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν καθαρή αρνητική ροή 105 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2009: αρνητική ροή 56 εκατ. ευρώ), ενώ ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα (Μάρτιος 2010: 1,0%, Φεβρουάριος 2010: 1,1%, Δεκέμβριος 2009: 2,0%).

Τέλος, η καθαρή ροή των "λοιπών" δανείων προς τα νοικοκυριά ήταν θετική 23 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2010 (Μάρτιος 2009: αρνητική ροή 22 εκατ. ευρώ), και ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής τους επιταχύνθηκε σε 2,1% από 0,5% το Φεβρουάριο του 2010 (Δεκέμβριος 2009: -1,1%).

source: capital.gr

New York Times: Οι γερμανικές τράπεζες έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα


New York Times: Οι γερμανικές τράπεζες έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα

" Ίσως υπάρχει μιa πραγματική αιτία που οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να δανείσει η Γερμανία την Ελλάδα" γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης σε άρθρο υπό τον τίτλο: "Οι γερμανικές τράπεζες έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα".

Η αντίθεση των Γερμανών φορολογουμένων δεν οφείλεται στις δήθεν υψηλές συντάξεις που απολαμβάνουν οι Έλληνες, αλλά στο γεγονός ότι μεγάλες γερμανικές τράπεζες -που σώθηκαν με χρήματα των γερμανικών φορολογουμένων στην πρόσφατη οικονομική κρίση- έχουν στα χέρια τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ,ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας Barclays, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
"Μια γρήγορη εξέταση των στοιχείων των μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας δείχνει ότι πιθανώς το ήμισυ του ελληνικού χρέους - που αξιολογήθηκε ως "junk" από την Standard & Poor-βρίσκεται στους ισολογισμούς γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ανήκουν ή ελέγχονται από την κυβέρνηση Μέρκελ. Το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, αλλά δεν έχουμε τρόπο να το μάθουμε γιατί η ρυθμιστική αρχή και πολλές από τις τράπεζες αρνούνται να κοινοποιήσουν ακριβή στοιχεία" ,γράφουν οι Τάιμς. "Μόνο o όμιλος Hypo Real Estate κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 7,9 δισεκαταμμυρίων ευρώ.Και μετά τη διάσωση του ομίλου από το κράτος τον περασμένο χρόνο, οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι αυτοί που ελέγχουν την Hypo Real Estate" σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: " Το τρέχον άνοιγμα της Γερμανίας σε ελληνικά ομόλογα υπερβαίνει τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δανείσει η χώρα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος".

Το συνολικό άνοιγμα της Hypo Real Estate στις αποκαλούμενες χώρες "PIIGS"-την Πορτογαλία, την Ιταλία ,την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία -ανέρχεται σε 39 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Westdeutsche Landesbank, που ελέγχεται επίσης από το γερμανικό κράτος ,διαθέτει ομόλογα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από αυτές τις χώρες, ενώ η Commerzbank, την οποία η γερμανική κυβέρνηση ελέγχει σε ποσοστό 25% και έχει το δικαίωμα του βέτο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων ,διαθέτει ελληνικά ομόλογα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

"Το γεγονός ότι η Γερμανία είναι εκτεθειμένη στο ελληνικό χρέος αποτελεί έναν ακόμη λόγο που αποδεικνύει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι σε μεγάλο βαθμό και προβλήματα της Ευρώπης." Το ζήτημα δεν είναι ότι η Ελλάδα δίνει υψηλές συντάξεις .Υπάρχουν επίσης ισχυρά γερμανικά συμφέροντα" λέει ο Αλεσάντρο Λέιπολντ, πρώην διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ .

Η δημοσιονομική κρίση δεν απειλεί μόνο την αξιοπιστία του ευρώ και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά απειλεί να πλήξει και τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό με άμεσο tρόπο, καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ ίσως χρειαστεί να διοχετεύσει και πάλι χρήματα στις τράπεζες τις οποίες ήδη έχει διασώσει. Ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου της Βόννης ,Γιούργκεν φον Χάγκεν εκτιμά ότι ένας από τους λόγους που οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες αρνούνται κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι γιατί ξέρουν ότι αυτό θα ήταν επώδυνο και για τις γερμανικές τράπεζες, αλλά και γιατί ξέρουν ότι οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν τελικά τον λογαριασμό"

Η Γερμανία δεν είναι βέβαια η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είναι εκτεθειμένη στα ελληνικά ομόλογα. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας ,διαθέτοντας ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 7 δισ. ευρώ η Τράπεζα της Γαλλίας, σύμφωνα με την Barclays. Η Ιταλία διαθέτει επίσης ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και ακολουθούν το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

source: reporter.gr

«Γκρεμίζουν» τις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας τα ελλείμματα

«Γκρεμίζουν» τις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας τα ελλείμματα

Στη γκιλοτίνα δίπλα από την Ελλάδα παίρνουν σειρά, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας το νέο γκρουπ που έχει δημιουργηθεί και ακούει στο όνομα PIIGS. Μετά από τέσσερις μήνες στημένη στη γωνία η Ελλάδα, έρχονται να καθίσουν δίπλα της και η Πορτογαλία και η Ισπανία. Τα 730 δισ. ευρώ της έκθεσης των γερμανικών τραπεζών στις χώρες PIIGS, καθιστούν ακόμη πιο σοβαρή την κατάσταση για ολόκληρη την ευρωζώνη, εκτιμούν οι αναλυτές, ενώ ο διάσημος καθηγητής Ν. Ρουμπινί κάνει λόγο για «έκρηξη δημοσίου χρέους».


Χτες, τα χρηματιστήρια της Πορτογαλίας και της Ισπανίας βρέθηκαν να χάνουν έως και 5%, ενώ έκλεισαν στην Πορτογαλία ο δείκτης PSI 20 στο -1,8%, και στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 στο -2,1%.

Από την Τρίτη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ξεκίνησε ένα μπαράζ υποβαθμίσεων των PIIGS, ξεκινώντας με την Πορτογαλία και την Ελλάδα, της οποίας τα ομόλογα πλέον χαρακτηρίζονται ως «σκουπίδια» (Junk), και συνεχίζοντας χτες με την Ισπανία, με ανοιχτά τα ενδεχόμενα των άλλων δύο χωρών του γκρουπ, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας.

Την ίδια ώρα το spread των πενταετών συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) βρέθηκαν στις 326 μονάδες βάσης.

Το μεγάλο πρόβλημα της Πορτογαλίας δεν είναι τόσο το ύψος του χρέους, το οποίο μάλιστα έχει φτάσει στο 77% του ΑΕΠ, και το ποσοστό του ελλείμματος που βρίσκεται στο 9,4%, όσο ο πολύ χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος δεν καταφέρνει να φτάσει ούτε το 1% που ήταν ο μέσος όρος της τελευταίας 10ετίας. Η BNP Paribas, άφησε σε έκθεση της να εννοηθεί ότι η ανάπτυξη της Πορτογαλίας δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, στην Ισπανία το έγγραφο που διέρρευσε από την κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο η ανεργία στη χώρα έχει εκτιναχθεί στο 20%, άλλαξε άρδην το κλίμα εκτοξεύοντας το spread στις 187 μονάδες βάσης και πυροδοτώντας τα σενάρια περί εξάπλωσης του «ελληνικού ιού» στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ο οίκος Standard & Poor΄s προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας Ισπανίας με το outlook να είναι αρνητικό. Ο οίκος βλέπει μακρά περίοδο αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας, βλέποντας ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ κατά μέσο όρο στο 0,7% ετησίως το διάστημα 2010-2016. Σημειώνεται εδώ ότι το έλλειμμα της Ισπανίας φτάνει στο 11,2% του ΑΕΠ.

Τα δημοσιονομικά προβλήματα των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των Ευρωπαίων ηγετών. Μάλιστα, σε ανάλυση που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο Roubini Global Economics, ο κ. Ρουμπίνι υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους έχει εξελιχθεί ραγδαία σε πολύ σοβαρό ζήτημα των ανεπτυγμένων οικονομικών, ιδιαίτερα στις χώρες PIIGS της Ευρωζώνης (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), αλλά επίσης και σε μεγαλύτερες οικονομίες του ΟΟΣΑ, όπως οι ΗΠΑ. Ο Ρουμπινί προειδοποιεί επίσης ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επιλυθούν σύντομα με κανένα πακέτο διάσωσης.

source: reporter.gr

Siemens: Ενίσχυση 48% στα κέρδη β' τριμήνου


Siemens: Ενίσχυση 48% στα κέρδη β' τριμήνου


Siemens Αύξηση 48% σημείωσαν κατά το δεύτερο τρίμηνο χρήσης τα καθαρά κέρδη της γερμανικής Siemens, τα οποία και ανήλθαν στα 1,5 δισ. ευρώ (2 δισ. δολάρια). Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4% στα 18,23 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες παραγγελίες σημείωσαν υποχώρηση κατά 14%.

source: reporter.gr

Hewlett-Packard: 1,2 δισ. δολ. για την εξαγορά της Palm


Hewlett-Packard: 1,2 δισ. δολ. για την εξαγορά της Palm

Πσοόν 1,2 δισ. δολ. για την εξαγορά της κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών συσκευών, Palm, θα καταβάλει η εταιρεία πληροφορικής Hewlett-Packard, αποκτώντας πρόσβαση στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα των smartphones.

Xθες η Hewlett-Packard και η Palm ανακοίνωσαν ότι οι μέτοχοι της δεύτερης θα λάβουν 5,70 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή που διαθέτουν μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι την εξαγορά ενέκριναν τα διοικητιά τους συμβούλια.

source: naftemporiki.gr

Ώρα μηδέν για τη συμφωνία και τα πρόσθετα μέτρα

Ώρα μηδέν για τη συμφωνία και τα πρόσθετα μέτρα


Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της συμφωνίας που θα φέρει στην Ελλάδα τα δάνεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αλλά και τα επιπρόσθετα σκληρά μέτρα που έχουν ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές μας. Το υπουργείο Οικονομικών μπαίνει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με το μικτό κλιμάκιο της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για υπογραφή της συμφωνίας, κάτι που αναμένεται μέσα στις επόμενες ήμερες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επαναδιαπραγματεύεται με την τρόικα των ελεγκτών –ουσιαστικά– όλο το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει στο Capital.gr ότι ορισμένα από τα επιπρόσθετα μέτρα που θα περιληφθούν στην τριμερή συμφωνία θα χρειαστεί να τεθούν σε ισχύ από φέτος.

Ισχυρή είναι τα τελευταία 24ωρα η πίεση για περικοπές μισθών και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους με τη σύμφωνη γνώμη και της Κομισιόν κάτι που βάζει στο επίκεντρο τη συζήτηση για τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Βέβαιο είναι ότι θα ζητηθούν συλλογικές συμβάσεις με έμφαση στην απασχόληση και όχι στις μισθολογικές αυξήσεις. Το ΔΝΤ πιέζει για ενίσχυση της ημιαπασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων έχει μπει και η "χαλάρωση" του νομικού πλαισίου που διέπει τις απολύσεις.

Όσον αφορά, δε, το πεδίο της φορολογίας, παρά το ότι με τις έως τώρα παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου έχουν υιοθετηθεί οι συστάσεις για αύξηση των ΕΦΚ και των συντελεστών του ΦΠΑ, για κατάργηση φοροαπαλλαγών, για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, το ΔΝΤ θεωρεί ότι για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων πρέπει να μειωθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως επίσης ότι πρέπει να καταργηθούν οι αντικειμενικές αξίες και όλες οι συναλλαγές να γίνονται με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων.

Οι ηγέτες των χωρών της ζώνης του ευρώ έχουν προγραμματίσει την πραγματοποίηση διάσκεψης κορυφής στις 10 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνουν την καταβολή των δανείων στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στον τερματισμό της κρίσης, ενώ στις 7 Μαΐου αναμένεται να περάσει και η συμφωνία από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια ημερομηνία αναμένεται να κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή.

Το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη μπορεί να φτάσει τα 120 με 135 δισ. ευρώ για διάστημα τριών χρόνων σύμφωνα με όσα διαρρέονται από πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

source: capital.gr

Mobius - Roubini: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα



Mobius - Roubini: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα


Απαραίτητη θεωρούν την αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα δύο από τους πιο γνωστούς αναλυτές της αγοράς, ο "γκουρού" των αναδυόμενων αγορών Mark Mobius και ο καθηγητής oικονομικών που προέβλεψε την κρίση Nouriel Roubini.

Η χρεοκοπία της «πλούσιας» Ελλάδας θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να μετριαστεί η δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη και να εξαλειφθούν οι φόβοι εξάπλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο γνωστός επενδυτής Mark Mobius στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο Mobius τόνισε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της, με σκοπό να πληρώσει 25-50 σεντς για κάθε δολάριο που χρωστάει, σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα σε πιο βιώσιμα επίπεδα.

Η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να παρασύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και άλλα υπερχρεωμένα κράτη θα ζητήσουν διάσωση, υπογράμμισε ο διαχειριστής κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές ύψους 34 δισ. δολαρίων και πρόεδρος της Templeton Asset.

«Η χρεοκοπία θα βοηθούσε στο να σταματήσει η διαρροή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Mobius από τη Σιγκαπούρη. «Η διάσωση στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχει νόημα κατά την άποψή μου», συμπλήρωσε.

Roubini: Η διάσωση δεν θα πετύχει γιατί η Ελλάδα είναι σχεδόν χρεοκοπημένη

Το σχέδιο της Ευρώπης για τη διάσωση της Ελλάδας «δεν πρόκειται να πετύχει» γιατί «η Ελλάδα είναι σχεδόν χρεοκοπημένη», όπως υποστήριξε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους της θα είναι απαραίτητη», υπογράμμισε ο καθηγητής του New York University και πρόεδρος της RGEmonitor.com. Επίσης, ο Roubini τόνισε ότι η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει στο φαινόμενο του ντόμινο μεταξύ των υπόλοιπων αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.

«Αν υποθέσουμε ότι θα οδηγηθούμε σε άτακτη κατάρρευση της Ελλάδας, δύο πράγματα θα συμβούν», πρόσθεσε. «Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα – κυρίως τα ευρωπαϊκά – θα καταγράψουν τεράστιες ζημιές. Δεύτερον, η εξάπλωση του φαινομένου από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ιρλανδία θα πάρει τη μορφή ντόμινο.

Στο τέλος, συμπλήρωσε ο Roubini, τα χρέη θα αυξηθούν και η αποστροφή κινδύνου θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως συνέβη χθες και προχθές.

source: capital.gr

Ρωσία: Στο ιστορικό χαμηλό του 8% μειώθηκαν τα επιτόκια


Ρωσία: Στο ιστορικό χαμηλό του 8% μειώθηκαν τα επιτόκια


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones)—Στη μείωση του βασικού επιτοκίου για 13η φορά σε διάστημα ενός έτους προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μία κίνηση που ενδέχεται να αποτελέσει την τελευταία μείωση του ετήσιου κύκλου πιστωτικής χαλάρωσης της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες στο ιστορικό χαμηλό του 8%, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Απριλίου. Επίσης και άλλα επιτόκια να δεχτούν μειώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

Παρά το γεγονός ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες έχουν εμφανίσει σημάδια βελτίωσης, «συνολικά, η οικονομική ανάκαμψη παραμένει ασταθής, και υπάρχει ακόμη η αναγκαιότητα στήριξης της εγχώριας ζήτησης», ανέφερε η τράπεζα.

Η Ρωσία πλέον έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον περασμένο Απρίλιο.


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Αύξηση 10,5% στο δείκτη τιμών κατοικιών Nationwide


Μ. Βρετανία: Αύξηση 10,5% στο δείκτη τιμών κατοικιών Nationwide


Αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών τον Απρίλιο στη Μ .Βρετανία, έναντι του επιπέδου του Μαρτίου, δίνοντας ώθηση στο ρυθμό ετήσιας αύξησης που πλέον είναι ο μεγαλύτερος από τον Ιούνιο του 2007, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Nationwide Building Society.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1% σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, έναντι του Μαρτίου και κατά 10,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το Μάρτιο, η Nationwide ανακοίνωσε ότι οι τιμές κατοικίας αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων, και κατά 9% σε επίπεδο έτους. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,55 σε μηνιαία και 9,8% σε ετήσια βάση.

«Ωστόσο, η ετήσια αύξηση στα αποτελέσματα Απριλίου, δέχτηκε ώθηση από το γεγονός ότι ο Απρίλιος του 2009 ήταν ένας από τους πιο αδύναμους μήνες του περασμένου έτους», τόνισε ο Martin Ganbauer, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

source: capital.gr

Ακίνητα: Τι αλλάζει στη φορολογία


Ακίνητα: Τι αλλάζει στη φορολογία


Το πακέτο αλλαγών, που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στην αγορά ακινήτων, είναι ήδη νόμος του κράτους. Πλέον, είναι ενημερωμένες και οι εφορίες όλης της χώρας, καθώς το υπουργείο οικονομικών τους απέστειλε χθες τη σχετική εγκύκλιο, που περιέχει κωδικοποιημένες όλες τις μεταβολές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Ας δούμε, λοιπόν, συνοπτικά ποιες είναι αυτές:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Μειώνονται οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων ως εξής:

8% για τα πρώτα 20.000 ΕΥΡΩ της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και 10% για το τμήμα άνω αυτού του ποσού, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή.

Καταργείται ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων.

Καταργείται το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας για αγορά κατοικίας έως 200 τ.μ. ή οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί κτίσμα επιφάνειας έως 200 τ.μ. Πλέον, θα συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το είδος του αγοραζόμενου ακινήτου ως εξής:

Για αγορά κατοικίας:

από άγαμο 200.000 €,

από άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία, 250.000 ΕΥΡΩ,

από έγγαμο 250.000 ΕΥΡΩ, ενώ

από έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία, 275.000 ΕΥΡΩ.

Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται κατά 25.000 ΕΥΡΩ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ΕΥΡΩ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Για αγορά οικοπέδου:

από άγαμο 50.000 ΕΥΡΩ,
από έγγαμο 100.000 ΕΥΡΩ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ΕΥΡΩ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 15.000 ΕΥΡΩ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια έως 20 τ.μ. το καθένα, εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.

Καταργείται η απαλλαγή πρώτης κατοικίας για τους Έλληνες ή ομογενείς του εξωτερικού που δεν κατοικούν στην Ελλάδα κατά το χρόνο της αγοράς, για λόγους εναρμόνισης με την κοινοτική νομοθεσία.

Σε περίπτωση μεταβίβασης ιδανικού μεριδίου επί κατοικίας ή οικοπέδου (από τον αγοραστή ή τη σύζυγο ή τα ανήλικα τέκνα αυτού), το εμβαδόν των οποίων πληροί κατά το χρόνο της μεταβίβασης τις στεγαστικές τους ανάγκες, δεν παρέχεται απαλλαγή πρώτης κατοικίας πριν από την παρέλευση 5 ετών από τη μεταβίβαση. Η ίδια ρύθμιση ισχύει και για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επικαρπίας ή οίκησης επί ακινήτου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ, ΔΩΡΕΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

Καταργείται η αναβολή φορολογίας για τα ρυμοτομούμενα/απαλλοτριούμενα ακίνητα (στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών) και παρέχεται ετήσια προθεσμία για την άμεση φορολόγηση αυτών, για τα οποία υπήρχε αναβολή.

Διευκρινίζονται θέματα που αφορούν τον υπολογισμό της αξίας της ενάσκησης της επικαρπίας και της ψιλής κυριότητας:

Καταργούνται οι γεωργικές απαλλαγές και ο φόρος υπολογίζεται πλέον με βάση τα αφορολόγητα ποσά και τους φορολογικούς συντελεστές της αντίστοιχης κατηγορίας.

Δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από το φόρο είναι πλέον μόνο το Δημόσιο και οι λογαριασμοί που συνιστώνται υπέρ του Δημοσίου.

Τα ν.π.δ.δ., οι ΟΤΑ, οι ιεροί ναοί- ιερές μονές, το Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, η Ιερή Μονή του Όρους Σινά, το Οικουμενικό πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αντιοχείας, η Εκκλησία της Κύπρου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν σκοπούς εθνωφελείς, θρησκευτικούς, κοινωφελείς κ.λπ. υπόκεινται σε φόρο με συντελεστή 0,5%.

Οι χρηματικές δωρεές προς τα πιο πάνω νομικά πρόσωπα υπόκεινται στο φόρο (0,5%) μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού 1.000 ΕΥΡΩ κατ’ έτος.

Η απαλλαγή πρώτης κατοικίας στην κληρονομιά παρέχεται στους μόνιμους κατοίκους Ελλάδας για ποσό αξίας:

κατοικίας μέχρι 200.000 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ΕΥΡΩ για κάθε έγγαμο κληρονόμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ΕΥΡΩ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ΕΥΡΩ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα, εφόσον στο δικαιούχο περιέρχεται μία μόνο κατοικία εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια έως 20 τ.μ. το καθένα, εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.

οικοπέδου μέχρι 50.000 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο κληρονόμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ΕΥΡΩ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ΕΥΡΩ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα, εφόσον στο δικαιούχο περιέρχεται ένα μόνο οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

Αντίστοιχη απαλλαγή παρέχεται και κατά τη γονική παροχή πρώτης κατοικίας.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής πρώτης κατοικίας, προκειμένου να κριθεί αν καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες, λαμβάνεται πλέον υπόψη το συνολικό εμβαδόν όλων των ακινήτων του δικαιούχου.

Δεν παρέχεται απαλλαγή πρώτης κατοικίας πριν την παρέλευση 5 ετών από τη μεταβίβαση, με επαχθή ή χαριστική αιτία της επικαρπίας, της οίκησης ή του ιδανικού μεριδίου κατοικίας ή οικοπέδου ή της ψιλής κυριότητας οικοπέδου ή ιδανικού μεριδίου αυτού, το εμβαδόν των οποίων πληρούσε κατά το χρόνο της μεταβίβασης τις στεγαστικές ανάγκες.

Καταργείται η απαλλαγή από το φόρο για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που γίνονται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας.

Ο υπολογισμός του φόρου κληρονομιών γίνεται πλέον για όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές, χρήματα, λοιπά κινητά) με βάση τις φορολογικές κλίμακες.

Ο υπολογισμός του φόρου δωρεών/γονικών παροχών επίσης γίνεται με βάση τις φορολογικές κλίμακες.

Οι δωρεές/γονικές παροχές χρηματικών ποσών φορολογούνται αυτοτελώς (χωρίς αφορολόγητο ποσό) με συντελεστές 10%, 20% και 40% ανά κατηγορία αντίστοιχα.

Αλλάζει η διαδικασία προσωρινής εκτίμησης κληρονομιαίων ακινήτων που δεν υπάγονται στο αντικειμενικό σύστημα και δηλώνονται εμπρόθεσμα.

Παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών στις οποίες η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί μέχρι και 31/12/1994.

source: capital.gr

Γερμανία: Πτώση της ανεργίας τον Απρίλιο στο 7,8%


Γερμανία: Πτώση της ανεργίας τον Απρίλιο στο 7,8%


ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ (Dow Jones) – Η γερμανική αγορά εργασίας εμφάνισε καλύτερη των εκτιμήσεων εικόνα τον Απρίλιο λόγω της ενίσχυσης της απασχόληση στον τουρισμό και τις κατασκευές. Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 68.000 έναντι 10.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

“Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πολύ θετικές,” ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας, Frank-Juergen Weise, προσθέτοντας πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά εργασίας μπορεί να επωφεληθεί από την “απρόσμενη βελτίωση”

Το ποσοστό ανεργίας σε προσαρμοσμένη βάση υποχώρησε στο 7,8% από 8% ενώ οι αριθμός των ανέργων σε ονομαστικούς όρους υποχώρησε κατά 160.000 στα 3,4 εκατ.

Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό ανεργία 8,1% ενώ το Μάρτιο ήταν 8,5%.


source: capital.gr

Το μέγα σκάνδαλο της Goldman Sachs


Το μέγα σκάνδαλο της Goldman Sachs

Η ώρα της κρίσης για τη Goldman Sachs, τον κολοσσό που ευθύνεται εν πολλοίς για την παγκόσμια οικονομική κρίση, έφτασε.
Η εταιρία βρίσκεται στο στόχαστρο γιατί στελέχη της εξωθούσαν τους πελάτες τους να επενδύουν σε συγκεκριμένα προϊόντα (όπως στεγαστικά δάνεια) και ακολούθως «στοιχημάτιζαν» ποια από αυτά τα προϊόντα να «έπεφταν». Η τακτική αυτή οδήγησε στο μέγα σκάνδαλο με τη Lehman Brothers, την πτώση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, το ντόμινο κατάρρευσης στην παγκόσμια οικονομία.

Τώρα, τα στελέχη της Goldman Sachs καλούνται να δώσουν εξηγήσεις. Πέρασαν λοιπόν την πόρτα του Καπιτωλίου και τέθηκαν απέναντι στους Αμερικανούς γερουσιαστές προκειμένου να «απολογηθούν». Επτά πρώην και στελέχη του ομίλου προσήλθαν στην ακρόαση, μεταξύ αυτών ο γενικός διευθυντής Λόϊντ Μπλάνκφειν και ο διευθυντής οικονομικών Ντέιβιντ Βίνιαρ.

Φυσικά εκεί ήταν και ο φερόμενος ως «πέτρα του σκανδάλου», Φαμπρίς Τουρέ, ο υπάλληλος της Goldman Sachs που σύμφωνα με την κυβέρνηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση εξαπάτησης επενδυτών.

Η εταιρία, φυσικά, διαχωρίζει τη θέση της από τον Τουρέ, θέτοντάς τον σε άδεια επ’ αορίστου πριν από μια εβδομάδα και αφαιρώντας του ορισμένα από τα διαπιστευτήρια του. Επισήμως, βέβαια, δεν έχουν κατηγορήσει ευθέως τον Τουρέ, αλλά διαμηνύουν ότι ποτέ δε θα ανεχόταν τέτοιου είδους συμπεριφορά από έναν εργαζόμενο.

Ο ίδιος το Τουρέ αρνείται κάθε κατηγορία που του προσάπτεται και επεσήμανε ότι η Goldman Sachs δεν είχε κανένα οικονομικό κίνητρο να εξαπατήσει τους επενδυτές της. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πάντως, έχει διαφορετική άποψη για αυτό και έβαλε τη Goldman Sachs στο στόχαστρο και στο επίκεντρο έρευνας.

Ο γενικός διευθυντής της Goldman στην κατάθεση του ανέφερε πως διαφωνεί έντονα με τις καταγγελίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο Λόϊντ Μπλάνκφειν, αναφερόμενος στις κατηγορίες κατά της εταιρίας, μίλησε για τις χειρότερες μέρες της καριέρας του. Η ουσία είναι ότι τις κακές μέρες τις περνούν οι αγορές των ΗΠΑ. Το σκάνδαλο και η απολογία των στελεχών της Goldman Sachs επηρέασαν και η Wall Street, με τον Down Jones να κλείνει με πτώση 2%.

source: newsit.gr

FED: Aμετάβλητο το επιτόκιο


H αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και της αγοράς.

Η Federal Reserve κράτησε παράλληλα στην ανακοίνωση της την εκτίμηση ότι οι οικονομικές συνθήκες πιθανόν να δικαιολογούν "τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για κάποια παρατεταμένη περίοδο".

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται παράλληλα και πάλι στις χώρες της ζώνης του ευρώ μετά τη νέα υποβάθμιση μιας χώρας-μέλους από την αμερικανική Standard & Poor΄s.

source: capital.gr
Share |