Thursday, April 29, 2010

Ώρα μηδέν για τη συμφωνία και τα πρόσθετα μέτρα

Ώρα μηδέν για τη συμφωνία και τα πρόσθετα μέτρα


Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της συμφωνίας που θα φέρει στην Ελλάδα τα δάνεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αλλά και τα επιπρόσθετα σκληρά μέτρα που έχουν ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές μας. Το υπουργείο Οικονομικών μπαίνει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με το μικτό κλιμάκιο της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για υπογραφή της συμφωνίας, κάτι που αναμένεται μέσα στις επόμενες ήμερες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επαναδιαπραγματεύεται με την τρόικα των ελεγκτών –ουσιαστικά– όλο το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει στο Capital.gr ότι ορισμένα από τα επιπρόσθετα μέτρα που θα περιληφθούν στην τριμερή συμφωνία θα χρειαστεί να τεθούν σε ισχύ από φέτος.

Ισχυρή είναι τα τελευταία 24ωρα η πίεση για περικοπές μισθών και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους με τη σύμφωνη γνώμη και της Κομισιόν κάτι που βάζει στο επίκεντρο τη συζήτηση για τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Βέβαιο είναι ότι θα ζητηθούν συλλογικές συμβάσεις με έμφαση στην απασχόληση και όχι στις μισθολογικές αυξήσεις. Το ΔΝΤ πιέζει για ενίσχυση της ημιαπασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων έχει μπει και η "χαλάρωση" του νομικού πλαισίου που διέπει τις απολύσεις.

Όσον αφορά, δε, το πεδίο της φορολογίας, παρά το ότι με τις έως τώρα παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου έχουν υιοθετηθεί οι συστάσεις για αύξηση των ΕΦΚ και των συντελεστών του ΦΠΑ, για κατάργηση φοροαπαλλαγών, για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, το ΔΝΤ θεωρεί ότι για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων πρέπει να μειωθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως επίσης ότι πρέπει να καταργηθούν οι αντικειμενικές αξίες και όλες οι συναλλαγές να γίνονται με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων.

Οι ηγέτες των χωρών της ζώνης του ευρώ έχουν προγραμματίσει την πραγματοποίηση διάσκεψης κορυφής στις 10 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνουν την καταβολή των δανείων στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στον τερματισμό της κρίσης, ενώ στις 7 Μαΐου αναμένεται να περάσει και η συμφωνία από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια ημερομηνία αναμένεται να κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή.

Το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη μπορεί να φτάσει τα 120 με 135 δισ. ευρώ για διάστημα τριών χρόνων σύμφωνα με όσα διαρρέονται από πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

source: capital.gr

No comments:

Share |