Thursday, April 29, 2010

Μέχρι €180 εκ. το δάνειο στην Ελλάδα


Μέχρι €180 εκ. το δάνειο στην Ελλάδα


Στα €180 εκ. ενδέχεται να ανέλθει η συνεισφορά της Κύπρου για δανειοδότηση της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ζητώντας έγκριση ψηλότερου ποσού από τα €61 εκ. που προνοεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή. Επικαλούμενος δημοσιογραφικές πληροφορίες είπε ότι η συνολική συνεισφορά της ευρωζώνης ενδεχομένως να αγγίξει τα €90 δισ. και να είναι τριπλάσια από αυτή που συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Η βουλή ενέκρινε ομόφωνα τελικά τα €61 εκ., χωρίς να δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση για αύξηση του ποσού, στέλλοντας όμως σαφές μήνυμα στήριξης σε περίπτωση που χρειαστεί. Για να αυξηθεί το ποσό, θα χρειαστεί η κατάρτιση και έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

«Οποιοδήποτε θα είναι το ποσό», είπε ο κ Σταυράκης, «εμείς θα βοηθήσουμε με ένα δάνειο που ισούται με το δύο τοις χιλοίς του συνολικού ποσού των €90 δισ. που είναι το ποσό που υπάρχουν οι τελευταίες πληροφορίες. Το μερίδιο της Κύπρου είναι €180 εκ.», πρόσθεσε.

Ενημερώνοντας τη βουλή για το νομοσχέδιο που ζητά την έγκριση δανείου ύψους €61 εκ. προς την Ελλάδα , ο κ. Σταυράκης είπε ότι τα διμερή δάνεια θα εκταμιευθούν σταδιακά, τα επόμενα τρία χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες του δημοσίου και με την πρόοδο στην υλοποίηση των οικονομικών μέτρων τα οποία πιθανώς να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε περίπτωση εκταμίευσης ολόκληρου του δάνειο των €180 εκ. που θα δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 1% το 2010, και θα ανέλθει στο 56%.

«Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Eurostat», σημείωσε, «σίγουρα αυξάνεται το δημόσιο χρέος, και εμείς θα πρέπει είτε να δανειστούμε, είτε να χρησιμοποιήσουμε ρευστά διαθέσιμα για να δανείσουμε την Ελλάδα.»

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι οποιεσδήποτε να ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις είναι καθήκον της Κύπρου για χίλιους λόγους να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα, προσθέτοντας ο δανεισμός αυτός δεν αναμένεται να επιδεινώσει τα θεμελιώδη μεγέθη της Κύπρου.

Ακόμη δεν ξεκαθαρίστηκε, επισήμανε ο κ. Σταυράκης, ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων από πλευράς της Ελλάδας.

«Φαντάζομαι ότι για κάθε εκταμίευση θα υπάρχει μια τρίχρονη περίοδος αποπληρωμής του δανείου. Άρα εάν το ποσό εκταμιευθεί σε διάστημα τριών ετών, θα εξοφληθεί σε 6 χρόνια από σήμερα. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες οι οποίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί».

Επανέλαβε ότι το ποσό που θα δίνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα θα είναι ανάλογο με τις ανάγκες της χώρας καθώς και με την πρόοδο από την υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το δάνειο των χωρών της ευρωζώνης ενδέχεται να κατηγοριοποιηθεί ως senior debt, δίδοντας στις χώρες προτεραιότητα είσπραξης σε σχέση με τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από τις αγορές.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για επικείμενη νέα σύσκεψη του Eurogroup την ερχόμενη Κυριακή.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |