Thursday, November 24, 2011

Παραγραφή τόκων απο φόρους


Παραγραφή τόκων απο φόρους

Ο κύβος ερρίφθη και μετά το πράσινο φως που έδωσε κατά πλειοψηφία η βουλή στην πρόταση νόμου του Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, παραγράφονται οι τόκοι και οι πρόσφθετες επιβαρύνσεις για όσους έχουν οφειλές στο φόρο μέχρι το 2008. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν πληρώσει τις οφειλές τους στο φόρο τώρα θα πληρώσουν το αρχικό κεφάλαιο των φορολογικών οφειλών καθώς και επιπλέον 5%.

Μάλιστα η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύσει μόνο μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2012, με στόχο να εισρεύσουν όσο περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία από ανείσπρακτους φόρους.

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκαν 30 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, την καταψήφισαν το ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι ενώ αποχή τήρησαν οι 9 βουλευτές του ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με την έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών με την πρόταση νόμου θεσπίζεται προσωρινή νομοθεσία για τον ειδικό διακανονισμό φορολογικών οφειλών που εκκρεμούν μέχρι και το φορολογικό έτος 2008, η οποία θα ισχύσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου του 2012.

Συγκεκριμένα οι τόκοι και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις, θα διαγράφονται, νοουμένου ότι το υπόχρεο πρόσωπο θα έχει πρώτα εξοφλήσει πλήρως τις βεβαιωθείσες φορολογικές του οφειλές μέχρι και το φορολογικό έτος 2008, καταβάλλοντας ταυτόχρονα επιπρόσθετο ποσό που αντιστοιχεί σε πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνόλου των βεβαιωθεισών φορολογικών του οφειλών.

€355 εκ. οι ανείσπρακτοι φόροι μέχρι το 2008

Πάντως κατά τις κλειστές συνεδριάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης είχε επισημάνει ότι με ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν προωθείται η εμπέδωση φορολογικής συνείδησης, εκφράζοντας παράλληλα τις σοβαρές επιφυλάξεις του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, ανέφερε ότι οι εκκρεμούσες φορολογικές οφειλές μέχρι το έτος 2008 ανέρχονται σε €355 εκ. χωρίς τους τόκους και τις επιβαρύνσεις .

Υπέδειξε παράλληλα ότι με την υιοθέτηση της πρότασης το κράτος αναμένεται να εισπράξει φόρους ύψους €100 εκ.

Ως γνωστό η Νομική Υπηρεσία σε γνωμάτευση της έκρινε την αρχική πρόταση νόμου αντισυνταγματική επικαλούμενη παρόμοια πρόταση νόμου του 2007.

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ, είχε τονίσει πως ο σύνδεσμος δεν ευνοεί τη θέσπιση ειδικών προσωρινών νομοθεσιών για τον ειδικό διακανονισμό φορολογικών οφειλών.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δικαιολογώντας τη στάση αποχής που τήρησε το κόμμα του, είναι ότι λήφθηκε σοβαρά υπόψη η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας η οποία έκρινε την πρόταση αντισυνταγματική γιατί παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

Εκ μέρους των Οικολόγων ο βουλευτής Γιώργος Περδικης, τόνισε ότι με την πρόταση στέλνονται τα λανθασμένα μηνύματα .

source: stockwatch.com.cy

Λάμπρος Χριστοφή: Υπό σύλληψη


Λάμπρος Χριστοφή: Υπό σύλληψη

Στα αστυνομικά κρατητήρια βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης ο γνωστός επιχειρηματίας Λάμπρος Χριστοφή μετά από εκτέλεση διατάγματος σύλληψης.

Υπό σύλληψη βρίσκεται και ο Γιώργος Κωνσταντίνου εκ των διευθυντικών στελεχών του Ομίλου του Λάμπρου Χριστοφή.

Οι κατηγορίες οι οποίες αντιμετωπίζουν είναι κλοπή χρημάτων, απάτη, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, συνωμοσία για καταδολίευση και αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Χριστοφή και Κωνσταντίνου συνελήφθηκαν μετά από καταγγελία 56χρονου εργολάβου οικοδομών στην αστυνομία, σύμφωνα με την οποία, στις 2/12/09, υπογράφηκε στη Ρουμανία μεταξύ του ιδίου και της ασφαλιστικής εταιρείας Πρώτη Ανώνυμη Ασφαλιστική, συμφωνία πώλησης κτημάτων που κατέχει στη συγκεκριμένη χώρα, για το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία, σύμφωνα με τον 56χρονο, προέβλεπε η Πρώτη Ανώνυμη Ασφαλιστική να κατέβαλε ως προκαταβολή, το χρηματικό ποσό των 3,660.000, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 21,340.000, θα το κατέβαλε η Advantage Capital Holdings, της οποίας διευθυντές ήταν οι Λάμπρος Χριστοφή και Γιώργος Κωνσταντίνου.

Με βάση τα υπό διερεύνηση στοιχεία, στην εν λόγω συμφωνία προστέθηκε εν αγνοία του παραπονούμενου μια παράγραφος στην οποία φαίνεται ότι η ασφαλιστική εταιρεία είχε ήδη καταβάλει σε μεσάζουσα εταιρεία για να δοθεί στον παραπονούμενο, το χρηματικό ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με μαρτυρία που εξασφαλίστηκε, το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ μεταφέρθηκε από τον τραπεζικό λογαριασμό της Πρώτης Ανώνυμης στο λογαριασμό της Advantage στην Κύπρο, με δύο εμβάσματα και αντί το εν λόγω ποσό να παραδοθεί στον παραπονούμενο, φαίνεται μέρος του να χρησιμοποιήθηκε από τους δύο υπόπτους για επενδύσεις δικών τους συμφερόντων και της εταιρείας τους.

Το πιθανότερο είναι οι δύο ύποπτοι να οδηγηθούν την Παρασκευή ενώπιον του δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.

Υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν έγινε ιδιαίτερες αναφορές σε κυπριακά και ελληνικά Μέσα για «τα ακίνητα της Ρουμανίας», τα οποία περιήλθαν στην κυριότητα της Commercial Value μέσω τεσσάρων εταιρειών, δύο με έδρα την Κύπρο (Franzen και Cloverland) και δύο με έδρα τη Ρουμανία (Mapamond Real Estate SRL και Xerxes). Σχετικές υποθέσεις βρίσκονται και ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν από τις ελλαδικές αρχές, μεταβιβάστηκαν από την Advantage Capital στην Commercial Value έναντι τιμήματος 24 και 18 εκατ. ευρώ. Οι ρουμάνικες εταιρείες ήταν θυγατρικές των δύο κυπριακών και διέθεταν ακίνητη περιουσία αξίας μόλις 1,4 εκατ. ευρώ και 400 χιλ. ευρώ στο Frumuzzani και στο Axientele της Ρουμανίας και μεταβιβάστηκαν στην Commercial Value έναντι υπέρογκου τιμήματος, που δεν αντανακλούσε φυσικά την περιουσιακή τους κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι τα περίφημα ακίνητα της Ρουμανίας στάθηκαν η αφορμή να αποκαλυφθούν οι παρατυπίες της διοίκησης της Commercial Value.

source: sigmalive.com

Συμφωνία Dubai International Capital με πιστωτές για αναδιάρθρωση χρεών


Συμφωνία Dubai International Capital με πιστωτές για αναδιάρθρωση χρεών


Σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση χρεών ύψους 2,4 δισ. δολ. κατέληξε η θυγατρική της Dubai Holding, Dubai International Capital (DIC), όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εταιρεία θα καταβάλει 2 δισ. μετά από πέντε χρόνια με επιτόκιο 2% και 400 εκατ. δολ. σε τρία χρόνια με το τρέχον επιτόκιο.

Τον Οκτώβριο η εταιρεία είχε πουλήσει την ξενοδοχειακή μονάδα της Ishraq Dubai στην Almulla Group για άγνωστο ποσό ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε πουλήσει το 45% που κατείχε στην KEF Holdings έναντι 178 εκατ. δολ. Σημειώνεται πως στα περιουσιακά στοιχεία τη DIC συγκαταλέγονται η βρετανική αλυσίδα ξενοδοχείων Travelodge και η εταιρεία αλουμινίου Almatis Holdings.

Εκτός της DIC, οι επίσης θυγατρικές της Dubai Holding, Dubai Group και Dubai Holding Commercial Operations Group έχουν προχωρήσει σε κινήσεις για την αναδιάρθρωση των χρεών τους.

Μάλιστα, η Dubai Group η οποία διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση χρεών 10 δισ. δολ. δεν έχει πληρώσει τόκους για πάνω από ένα έτος.



source: capital.gr

Fitch: Υποβάθμιση της Πορτογαλίας



Fitch: Υποβάθμιση της Πορτογαλίας

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, από «BBB-» σε «BB+» με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο οίκος Fitch, υπό τη σκιά των επιδεινούμενων προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, από «BBB-» σε «BB+» με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο οίκος Fitch, υπό τη σκιά των επιδεινούμενων προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων επισημαίνει τις έντονες δημοσιονομικές ανισορροπίες, τα υψηλά επίπεδα χρέους και τη δυσοίωνη μακροοικονομική προοπτική της πορτογαλικής οικονομίας.

Εκτός από το μακροπρόθεσμο χρέος σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, η Fitch υποβάθμισε και το βραχυπρόθεσμο χρέος σε «B» από «F3», επίσης με αρνητική προοπτική.

Και για τις δύο αξιολογήσεις, ωστόσο, καταργήθηκε το καθεστώς επιτήρησης για περαιτέρω υποβάθμιση (Rating Watch Negative - RWN), στο οποίο είχαν τεθεί. Επίσης, υποβαθμίστηκε το χρέος προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης, το οποίο έλαβε αξιολόγηση «BB+».

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα θα υποχωρήσει στο 3% το 2012. Εφόσον, όμως, δρομολογηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, η ανταγωνιστικότητα της πορτογαλικής οικονομίας θα ενισχυθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

source: naftemporiki.gr

Κυρώσεις εναντίον της S&P ζητεί η Γαλλία



Κυρώσεις εναντίον της S&P ζητεί η Γαλλία

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Standard & Poor's για την λανθασμένη ανακοίνωσή της περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας ζητεί το Παρίσι, σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Φρανσουά Μπαρουέν.

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Standard & Poor's για την λανθασμένη ανακοίνωσή της περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας ζητεί το Παρίσι, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.

Με την αξιολόγηση ΑΑΑ της χώρας να βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, το λάθος που έκανε η S&P νωρίτερα αυτόν το μήνα εξόργισε τον Μπαρουέν, ο οποίος ζήτησε αμέσως από τις ευρωπαϊκές και τις γαλλικές αρχές να ερευνήσουν το συμβάν.

«Δεν μπορεί κανείς να έχει σοβαρές ευθύνες για την οικονομία, χωρίς να υπόκειται, σε περίπτωση λάθους, σε κυρώσεις ανάλογες με τις συνέπειες των πράξεών του», είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ σε συνέδριο.

«Κατά την άποψή μου» πρόσθεσε, «αυτό (το λάθος) δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως γκάφα, αλλά ως μια αλυσίδα γεγονότων».

source: naftemporiki.gr

Μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τον Fitch



Μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τον Fitch

Σε μείωση της πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στο επίπεδο BB+ προχώρησε ο οίκος Fitch, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα IhlasHaber.

Αυτό σημαίνει ότι η βαθμολογία της Τουρκίας από «θετική» περιορίστηκε σε «στάσιμη». Στην σχετική ανακοίνωση τονίστηκε ότι η αλλαγή αυτή απηχεί τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα στην μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα. Η μείωση της βαθμολογίας της Τουρκίας είχε αμέσως επιδράσεις και η ισοτιμία δολαρίου – τουρκικής λίρας έφθασε στο 1,8720.

source: sigmalive.com

Αποσύρεται από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η Nokia


Αποσύρεται από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η Nokia

Αίτηση να διαγραφεί από το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέθεσε η Nokia, καθώς οι συναλλαγές των μετοχών της εκεί έχουν μειωθεί σε μικρό ποσοστό τα τελευταία χρόνια.

Η Nokia εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών θα τερματιστεί στο πρώτο μισό του 2012, καθώς η αίτησή της αναμένεται να εγκριθεί.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως οι μετοχές της θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σημειώνεται πως το 2003, 2004 και 2007 η Nokia αποσύρθηκε από τα Χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Στοκχόλμη αντίστοιχα.



source: capital.gr

Πορτογαλία: Υποβάθμιση σε ΒΒ+ από Dagong


Πορτογαλία: Υποβάθμιση σε ΒΒ+ από Dagong


Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά τρεις βαθμίδες, σε ΒΒ+ από ΒΒΒ+ προχώρησε ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong, με αρνητικό outlook.


source: euro2day.gr

Βγενόπουλος: Οι ευθύνες για την κρίση


Βγενόπουλος: Οι ευθύνες για την κρίση


Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης εφ' όλης της ύλης στο κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι SIGMA, στην οποία απέδωσε ευθύνες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και στον όμιλο της Marfin ειδικότερα.

Ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα οφείλεται εν πολλοίς στην κατοχή ελληνικών ομολόγων, αλλά όχι μόνο, καθώς υπάρχει ένα γενικότερο θέμα αποτίμησης των ομολόγων.

Υπογράμμισε ότι με τη δομή του συστήματος και του θεσμικού πλαισίου που υπήρχε στην Κύπρο οι τράπεζες δεν είχαν πολλές άλλες επενδυτικές επιλογές.

Ο ίδιος πρότεινε να έρθει η BlackRock και στην Κύπρο για να εξετάσει τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και να ενισχυθεί η διαφάνεια.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η κρατική στήριξη είναι μονόδρομος και ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, ο τρόπος για την ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι συγκεκριμένος: να καθοριστεί το ποσό των κεφαλαίων που χρειάζεται συνολικά και να υπάρξει μία ΑΜΚ που θα είναι η τελευταία της κρίσης, ενώ το κυπριακό δημόσιο να πει μια τιμή στην οποία το ίδιο να μπορεί να συμμετάσχει, χωρίς όμως διάθεση να τιμωρήσει τους μετόχους.


Σε ό,τι αφορά τη Μarfin Popular Bank, ο κ. Βγενόπουλος διευκρίνισε ότι έχει μόνο κέρδη από τη συμμετοχή της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο και πως οι μέτοχοι της τράπεζας κέρδισαν σημαντικά και δεν ζημιώθηκαν καθόλου.

Σημείωσε ακόμη ότι "η MIG είναι μια παντοδύναμη εταιρία" και ότι "αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ομίλους με ισχυρό cash position". Επίσης ανέφερε ότι οι εξελίξεις στο χρηματιστήριο δεν πρέπει να επηρεάζουν την εικόνα για την εταιρία.

Για την κυπριακή οικονομία

Ο πρόεδρος της MIG χαρακτήρισε δεύτερο εθνικό καθήκον την αποφυγή της υπαγωγής της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης.

Μια τέτοια προσφυγή, όπως ανέφερε, θα ήταν καταστροφή γιατί θα ισοδυναμούσε με απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας, θα έπληττε τα λαϊκά στρώματα και θα προκαλούσε συνθήκες ύφεσης.

Για το θέμα της εξόδου από την κρίση, ανέφερε ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προχωρήσουν στοχευμένα χωρίς να υπάρξουν κοινωνικές αδικίες. Σημείωσε επίσης ότι "αυτό που λέγεται κατεστημένο σε αυτήν τη μικρή χώρα πρέπει να κάνει μια θυσία προσαρμογής στα νέα δεδομένα".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ακόμη ότι δεν προτίθεται να φύγει από την Κύπρο γιατί είναι "η δεύτερη πατρίδα του".

Για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ο κ. Βγενόπουλους άσκησε κριτική στους Έλληνες πολιτικούς, τονίζοντας πως η κρίση στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από λάθος πολιτικές αλλά και από τη λανθασμένη χρήση των κονδυλίων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είναι κρίση των διαχειριστών και της ηγεσίας", συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως είναι συνδυασμός ανεπάρκειας διοικούντων αλλά και διάθεσης να εξυπηρετούνται σκοπιμότητες. Ανέφερε όμως ακόμα πως "το κακό είναι ότι έκαναν συνενόχους ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας".

"Ζούμε στην εποχή όπου όλοι αμφισβητούν τα πάντα, ακόμα και την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Διατηρώ την άποψη ότι η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη κατάλληλα για να μπει στο ευρώ", υπογράμμισε.

Τόνισε όμως ότι πλέον η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη "ενέχει στοιχεία καταστροφής".

Ερωτηθείς για τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, απάντησε ότι πλέον "αυτά που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο είναι περιορισμένα εδώ που έχουμε φτάσει", τονίζοντας πως "θα χαιρόταν περισσότερο για τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο με την Ιταλία"...

Μήνυμα αισιοδοξίας

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Βγενόπουλος απευθύνθηκε στους μικρομετόχους και στους πελάτες της MPB υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος και πως είναι "ένας πόλεμος που θα κερδίσουν".

source: euro2day.gr

ΔΝΤ και S&P "στριμώχνουν" την Ιαπωνία - Πτώση 1,8% ο Nikkei


ΔΝΤ και S&P "στριμώχνουν" την Ιαπωνία - Πτώση 1,8% ο Nikkei


Οι προειδοποιήσεις για την ιαπωνική οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Standard & Poor’s βρίσκονται την Πέμπτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην Ασία, υποχρεώνοντας σε πτώση τον Nikkei, ενώ μικτές είναι οι τάσεις στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές.

Με νέα του έκθεση τοπ ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι ανησυχίες της αγοράς για δημοσιονομική σταθερότητα μπορεί να προκαλέσουν απροσδόκητη άνοδο των αποδόσεων των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, μετατρέποντας πολύ γρήγορα το χρέος της χώρας μη βιώσιμο.

«Εάν οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων αυξηθούν από τα τρέχοντα επίπεδα, το ιαπωνικό χρέος μπορεί γρήγορα να γίνει μη βιώσιμο», προειδοποιεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

«Τα πρόσφατα παραδείγματα από αναπτυγμένες οικονομίες έχουν υπογραμμίσει πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το κλίμα της αγοράς προς κράτη με δημοσιονομικές ανισορροπίες», επισημαίνει το ΔΝΤ.

Η ιαπωνική οικονομία βρέθηκε σήμερα και στο «στόχαστρο» της Standard & Poor’s, καθώς ο οίκος προειδοποιεί ότι η Ιαπωνία δεν έχει σημειώσει την πρόοδο που θα χρειαζόταν για την ελάφρυνση από το δημόσιο χρέος και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να ετοιμάζεται για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

«Τα οικονομικά της Ιαπωνίας επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, κάθε δευτερόλεπτο» ανέφερε σε συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου για την Ασία, ενώ παραδέχθηκε ότι το ενδεχόμενο της υποβάθμισης γίνεται όλο και πιο [πιθανό.

Στα ασιατικά ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες 1,80%, ενώ πτώση 1,63% σημείωσε ο ευρύτερος Topix.

O δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται 0,43%, ενώ στη Σαγκάη ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,10%. Ο ευρύτερος CSI 300 της Κίνας σημειώνει άνοδο 0,19%.

Κέρδη 0,67% καταγράφει την ίδια στιγμή στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi, για τον δείκτη Taiex στην Ταϊβάν τα κέρδη διαμορφώνονται σε 0,85%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχωρεί 0,17%.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο δείκτης Sensex της Ινδίας με απώλειες 0,10%, ενώ ο Straits Times της Σιγκαπούρης ενισχύεται 0,20%.



source: capital.gr

"Βόμβα" μεγατόνων η πιθανή κατάρρευση του Thomas Cook για τον ελληνικό τουρισμό!


"Βόμβα" μεγατόνων η πιθανή κατάρρευση του Thomas Cook για τον ελληνικό τουρισμό!

“Βόμβα” πολλών μεγατόνων η είδηση που “έσκασε” μόλις προχθές και αφορούσε στο δεύτερο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό όμιλο της Ευρώπης... Το ενδεχόμενο επικείμενης κατάρρευσης του Thomas Cook προκαλεί “σύγκρυο” στην ελληνική τουριστική αγορά, αφού η πιθανή χρεοκοπία του θα σημάνει την αλλαγή του τουριστικού “χάρτη” όλης της Ευρώπης. Τουριστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό, σε περίπτωση “λουκέτου", αφού μέσω του κορυφαίου αυτού ταξιδιωτικού ομίλου διακινούνται πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες στην Ελλάδα.


Τα συναισθήματα των ανθρώπων της αγοράς είναι διχασμένα. Από τη μία επικρατεί πανικός, δεδομένης της θετικής εικόνας που παρουσιάζει ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά, εάν ο Thomas Cook κατεβάσει οριστικά τα ρολά και από την άλλη, επικρατεί σχετικός εφησυχασμός δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η τουριστική σεζόν στη χώρα διατηρείται σε σταθερά επίπεδα, ούτε ανοδικά ούτε πτωτικά, καθώς οι χειμερινές αποδράσεις στην Ελλάδα δεν αποτελούν το "φόρτε" των τουριστών.



Ωστόσο, όπως και να χει, όλος ο ελληνικός τουριστικός κλάδος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το "λουκέτο" ή την επιβίωση του κορυφαίου αυτού ταξιδιωτικού ομίλου, μετά και την αναβολή που έλαβε η δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών του αποτελεσμάτων, αφότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Υπάρχουν δε και οι αισιόδοξοι της υπόθεσης, οι οποίοι θεωρούν ότι η χρεοκοπία ενός τέτοιου ομίλου δεν μπορεί να είναι μονόδρομος! Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν, οι τράπεζες ή άλλοι κορυφαίοι όμιλοι του ιδίου κλάδου θα δώσουν τη λύση είτε μέσω χορήγησης δανείων είτε μέσω εξαγορών ή συγχωνεύσεων. Είναι όμως εφικτό δεδομένων της ευρωπαικής κρίσης χρέους; Γιατί να σημειωθεί, ότι, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και η διοίκηση του Thomas Cook, προσέφυγε στη δανειακή υποστήριξη από τις τράπεζες ύψους 100 εκατ. στερλινών, μόλις ένα μήνα αφότου είχε λάβει δάνειο του ιδίου ύψους. Γίνεται έτσι αμέσως αντιληπτό το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο όμιλος.



Την ίδια στιγμή, φόβοι εκφράζονται και για τον ανταγωνισμό στον κλάδο του τουρισμού, καθώς εάν τελικά ο Thomas Cook πτωχεύσει, τότε ο άλλος μεγάλος ταξιδιωτικός όμιλος στην Ευρώπη, ο TUI θα αποτελέσει μονοπώλιο, γεγονός το οποίο απεύχονται οι τουριστικοί παράγοντες.



Η μετοχή του ομίλου κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση της τάξεως του 70%, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση, τόσο η μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη όσο και αιματοχυσίες στη Βόρεια Αφρική αποτέλεσαν κατασταλτικούς παράγοντες για την μέχρι τώρα κατάληξη του ομίλου.



Σημειώνεται ότι η μετοχή του ταξιδιωτικού ομίλου έχει χάσει κατά 93% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται σήμερα στα 120 εκατ. στερλίνες. Ως προς τα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσει, εκτιμάται ότι τα ετήσια κέρδη της θα

εμφανιστούν μειωμένα κατά 31%.



Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που θα λάβει ο όμιλος συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο 200 γραφείων του.


source: reporter.gr

Γερμανία: Αυξήθηκε κατά 0,5% το ΑΕΠ γ' τριμήνου


Γερμανία: Αυξήθηκε κατά 0,5% το ΑΕΠ γ' τριμήνου

Στο 0,5% επιταχύνθηκε η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς από 0,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω του ενός έτους.

Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, τα οποία επιβεβαίωσαν την προκαταρκτική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας, έδειξαν ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,8% έπειτα από μείωση 0,6% που είχε σημειώσει το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι επενδύσεις σε εργοστασιακό εξοπλισμό σημείωσαν άνοδο 2,9%, ενώ οι κρατικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,6% και οι εξαγωγές κατά 2,5%.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,5% από 3% το δεύτερο τρίμηνο.

source: naftemporiki.gr

S&P: Κοντά στην υποβάθμιση η Ιαπωνία



S&P: Κοντά στην υποβάθμιση η Ιαπωνία

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s δήλωσε ότι η διοίκηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Yoshihiko Noda δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, μια ένδειξη ότι προετοιμάζεται για υποβάθμιση της χώρας.

«Τα οικονομικά της Ιαπωνίας επιδεινώνονται ολοένα και χειρότερα κάθε μέρα, κάθε δευτερόλεπτο», δήλωσε η διευθυντής των S&P στη Σιγκαπούρη Takahira Ogawa, σε συνέντευξη.

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι είναι πιο κοντά στο να υποβαθμίσει την Ιαπωνία είπε ότι «ίσως είναι σωστό να λέμε ότι είμαστε κοντά σε υποβάθμιση».

source: stockwatch.com.cy
Share |