Thursday, November 24, 2011

Βγενόπουλος: Οι ευθύνες για την κρίση


Βγενόπουλος: Οι ευθύνες για την κρίση


Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης εφ' όλης της ύλης στο κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι SIGMA, στην οποία απέδωσε ευθύνες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και στον όμιλο της Marfin ειδικότερα.

Ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα οφείλεται εν πολλοίς στην κατοχή ελληνικών ομολόγων, αλλά όχι μόνο, καθώς υπάρχει ένα γενικότερο θέμα αποτίμησης των ομολόγων.

Υπογράμμισε ότι με τη δομή του συστήματος και του θεσμικού πλαισίου που υπήρχε στην Κύπρο οι τράπεζες δεν είχαν πολλές άλλες επενδυτικές επιλογές.

Ο ίδιος πρότεινε να έρθει η BlackRock και στην Κύπρο για να εξετάσει τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και να ενισχυθεί η διαφάνεια.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η κρατική στήριξη είναι μονόδρομος και ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, ο τρόπος για την ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι συγκεκριμένος: να καθοριστεί το ποσό των κεφαλαίων που χρειάζεται συνολικά και να υπάρξει μία ΑΜΚ που θα είναι η τελευταία της κρίσης, ενώ το κυπριακό δημόσιο να πει μια τιμή στην οποία το ίδιο να μπορεί να συμμετάσχει, χωρίς όμως διάθεση να τιμωρήσει τους μετόχους.


Σε ό,τι αφορά τη Μarfin Popular Bank, ο κ. Βγενόπουλος διευκρίνισε ότι έχει μόνο κέρδη από τη συμμετοχή της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο και πως οι μέτοχοι της τράπεζας κέρδισαν σημαντικά και δεν ζημιώθηκαν καθόλου.

Σημείωσε ακόμη ότι "η MIG είναι μια παντοδύναμη εταιρία" και ότι "αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ομίλους με ισχυρό cash position". Επίσης ανέφερε ότι οι εξελίξεις στο χρηματιστήριο δεν πρέπει να επηρεάζουν την εικόνα για την εταιρία.

Για την κυπριακή οικονομία

Ο πρόεδρος της MIG χαρακτήρισε δεύτερο εθνικό καθήκον την αποφυγή της υπαγωγής της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης.

Μια τέτοια προσφυγή, όπως ανέφερε, θα ήταν καταστροφή γιατί θα ισοδυναμούσε με απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας, θα έπληττε τα λαϊκά στρώματα και θα προκαλούσε συνθήκες ύφεσης.

Για το θέμα της εξόδου από την κρίση, ανέφερε ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προχωρήσουν στοχευμένα χωρίς να υπάρξουν κοινωνικές αδικίες. Σημείωσε επίσης ότι "αυτό που λέγεται κατεστημένο σε αυτήν τη μικρή χώρα πρέπει να κάνει μια θυσία προσαρμογής στα νέα δεδομένα".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ακόμη ότι δεν προτίθεται να φύγει από την Κύπρο γιατί είναι "η δεύτερη πατρίδα του".

Για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ο κ. Βγενόπουλους άσκησε κριτική στους Έλληνες πολιτικούς, τονίζοντας πως η κρίση στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από λάθος πολιτικές αλλά και από τη λανθασμένη χρήση των κονδυλίων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είναι κρίση των διαχειριστών και της ηγεσίας", συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως είναι συνδυασμός ανεπάρκειας διοικούντων αλλά και διάθεσης να εξυπηρετούνται σκοπιμότητες. Ανέφερε όμως ακόμα πως "το κακό είναι ότι έκαναν συνενόχους ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας".

"Ζούμε στην εποχή όπου όλοι αμφισβητούν τα πάντα, ακόμα και την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Διατηρώ την άποψη ότι η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη κατάλληλα για να μπει στο ευρώ", υπογράμμισε.

Τόνισε όμως ότι πλέον η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη "ενέχει στοιχεία καταστροφής".

Ερωτηθείς για τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, απάντησε ότι πλέον "αυτά που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο είναι περιορισμένα εδώ που έχουμε φτάσει", τονίζοντας πως "θα χαιρόταν περισσότερο για τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο με την Ιταλία"...

Μήνυμα αισιοδοξίας

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Βγενόπουλος απευθύνθηκε στους μικρομετόχους και στους πελάτες της MPB υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος και πως είναι "ένας πόλεμος που θα κερδίσουν".

source: euro2day.gr

No comments:

Share |